Slovenija

Z izbiro Počivalška (za zdaj) zadovoljne vse strani

Ljubljana, 26. 11. 2014 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Cerar za kandidata za gospodarskega ministra predlaga direktorja Term Olimia Zdravka Počivalška. Kot je pojasnil, je opravil razgovore z več kandidati, a je bil Počivalšek eden od favoritov, ki pa je "potreboval nekoliko več časa za sprejem odločitve". Koalicijski partnerji so z izbiro zadovoljni, tudi iz opozicije ni slišati kritik.

Novi kandidat predsednika vlade Mira Cerarja za gospodarskega ministra je direktor Term Olimia Zdravko Počivalšek, ki bo pred pristojnim odborom DZ zaslišan prihodnji teden.

Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da se je Počivalšek rodil leta 1957 in stanuje v Podčetrtku. Univerzitetni diplomirani inženir agronomije je prve vodstvene izkušnje pridobil kot član poslovne skupine, ki je uspešno sanirala poslovanje Kmetijskega kombinata Šmarje pri Jelšah, do leta 1994 je bil direktor Kmetijske zadruge Šmarje pri Jelšah, nato pa direktor družbe Mlekarne Celeia, d.o.o. Leta 1999 je prevzel vodenje zdravilišča Atomske toplice, ki so se pod njegovim vodstvom preoblikovale v blagovno znamko Terme Olimia. Tam je zaposlen še danes.

Premier Cerar za gospodarskega ministra predlaga Zdravka Počivalška.
Premier Cerar za gospodarskega ministra predlaga Zdravka Počivalška. FOTO: POP TV

Počivalšek je predsednik Turistično gostinske zbornice Slovenije (TGZ), član upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), član upravnega odbora Združenja manager in član sveta SPIRIT Slovenija. Leta 2005 je prejel nagrado GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke, leta 2010 pa je prejel visoko priznanje kolegov, ko je postal Manager leta 2010 za izjemne dosežke trajnejšega pomena v gospodarstvu. Pri svojem delu uspešno izkazuje vodstvene in organizacijske sposobnosti, ki se odražajo tako v poslovnem, mednarodnem in večkulturnem okolju.

Potreboval je nekaj časa za sprejem odločitve

Počivalšek je potrdil, da res kandidira. Dejal je še, da ni član nobene politične stranke in da bo poglobljeno izjavo dal, če bo imenovan za gospodarskega ministra.

Vlada je brez gospodarskega ministra s polnimi pooblastili od konca oktobra. Vendar pa je Cerar poudaril, da je ministrstvo za gospodarstvo ves čas vodil finančni minister Dušan Mramor in da so zadeve normalno potekale.

Cerar je pojasnil, da je opravil razgovore z več kandidati za gospodarskega ministra, a je bil Počivalšek eden od favoritov, ki pa je "potreboval nekoliko več časa za sprejem odločitve". Spomnil je, da Počivalšek uspešno vodi zelo ugledno in pomembno podjetje ter da ni želel sprejeti odločitve za kandidaturo na hitro ter podjetja prepustiti v negotovosti. Zato mu je moral dati čas, da vse to izpelje. Sicer pa Cerarja veseli, da je Počivalšek sprejel to odgovorno nalogo, saj je izvrsten gospodarstvenik in menedžer leta 2010.

Koalicija prijetno presenečena, opozicija brez kritik

Koalicijski partnerji so prijetno presenečeni nad Cerarjevo izbiro. Prvak DeSUS Karl Erjavec ocenjuje, da je Počivalšek dobra izbira za gospodarskega ministra in pričakuje dobro sodelovanje pri gospodarski diplomaciji in odpiranju novih trgov. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša pa je navedel, da so nad imenom kandidata za ministra za gospodarstvo prijetno presenečeni, saj gre za uspešnega gospodarstvenika. Osebno ga sicer ne pozna, a njegove reference "govorijo same zase". Tako Jurša meni, da bo Počivalšek dobro sprejet tudi med gospodarstveniki, saj da so ga že lani prav na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije predlagali za gospodarskega ministra.

Tudi vodja poslancev SD Matjaž Han je zadovoljen z izbiro predsednika vlade in pravi, da se je morda "izplačalo malo počakati". Po njegovem mnenju je Počivalšek pri svojem dosedanjem delu dokazal, da je zelo dober direktor in da pozna turizem, ki mu moramo v Sloveniji dati še več priložnosti. Han še meni, da bo Počivalšek dober sogovornik in branik za gospodarstvo, predvsem nasproti "finančni logiki". Prav tako verjame, da je predsednik vlade s Počivalškom opravil temeljit pogovor in da tako ne bodo prišle na dan razne nepravilnosti ali afere.

V SDS izbire kandidata za zdaj ne komentirajo.

Tudi iz opozicije za zdaj ni slišati kritik, vendar pa ga bodo ocenili po zaslišanju v DZ. V ZL vladi čestitajo, da je vendarle našla kandidata gospodarskega ministra, in upajo, da bo z njim imela več sreče kot s prejšnjimi kandidati, je povedal vodja poslancev te stranke Luka Mesec. Počivalška ne poznajo oz. ne vedo, v katero smer bo vodil gospodarsko politiko, zato ga bodo ocenili po zaslišanju na pristojnem parlamentarnem odboru.

V poslanski skupini NSi menijo, da utegne biti Počivalšek primeren kandidat za gospodarskega ministra, a je treba počakati na njegovo predstavitev vizije razvoja gospodarstva na pristojnem odboru DZ, so navedli.

Tudi v ZaAB pravijo, da se zdi Počivalšek na prvi pogled dobra izbira, a zaradi dobrobiti slovenskega gospodarstva upajo, da prvi vtis ni varljiv. Kot ugleden gospodarstvenik bo verjetno znal razumeti potrebe podjetij, so ocenili. Obenem so poudarili, da dober direktor še ni nujno tudi dober minister. Tako upajo, da bo znal učinkovito voditi tudi kompleksen sistem ministrstva, kjer je "inflacija ministrov pustila slabo dediščino v smislu operativnosti". Če se izkaže, da gre tudi tokrat za sporen predlog za ministrskega kandidata, pa bo to imelo zelo slabe posledice za stabilnost vlade in zlasti za ugled ter politično kredibilnost njenega predsednika, svarijo v ZaAB.

Zadovoljni tudi gospodarstveniki

Miro Cerar
Miro Cerar FOTO: Miro Majcen

Iz GZS so sporočili, da predlaganega kandidata pozdravljajo. "Počivalšek ima kot gospodarstvenik dolgoletne izkušnje na vodstvenih položajih, sedaj že 15 let uspešno vodi Terme Olimia. Kot predsednik TGZ zelo aktivno sodeluje tudi v organih upravljanja GZS in zato pozna najbolj pereče probleme, s katerimi se sooča gospodarstvo," so zapisali. Kot pravijo, verjamejo, da ima vse lastnosti za uspešno delo v funkciji novega ministra in se veselijo sodelovanja pri pripravi konkretnih ukrepov za ponovni dvig konkurenčnosti gospodarstva, spodbujanje zdrave gospodarske rasti, prestrukturiranje prezadolženega dela gospodarstva in kreiranje novih delovnih mest. "Ob tem pa izpostavljamo – kar smo v zadnjih mesecih že večkrat – da potrebuje gospodarski minister podporo celotne vladne ekipe, da bo lahko deloval v smislu uveljavljanja učinkovitejše gospodarske politike," so še dodali.

Tudi izvršna direktorica Združenja Manager Sonja Šmuc je izpostavila, da ima Počivalšek dolgoletne menedžerske izkušnje in v turizmu dosega zelo dobre rezultate. "Ukvarja se s poslom, ki ga dobro vodi, in pušča sled tako v turizmu kot v stroki menedžmenta," je ocenila. Šmučeva sicer poudarja, da mora imeti gospodarski minister pred očmi predvsem dejstvo, da je glavni zagovornik konkurenčnosti gospodarstva, s tem pa tudi zagotavljanja čim višje stopnje kakovosti življenja v državi. "Dobro mora razumeti gospodarstvo, delovati mora v njegovo dobro in zagovarjati ukrepe, ki gospodarstvu omogočajo, da je uspešnejše, s tem pa se posledično polni tudi proračun," je izpostavila.

Cerarjev predlog podpirajo tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), kjer so poudarili, da so Počivalška prav oni v času vlade Alenke Bratušek predlagali za gospodarskega ministra. "Menimo, da je Počivalšek s svojim dosedanjim delom dokazal, da zna uspešno reševati tako probleme obrtnikov in malih podjetnikov kot velikih gospodarskih družb, zato smo ga za to mesto že sami predlagali decembra lani po odstopu Stanka Stepišnika," je pojasnil predsednik OZS Branko Meh. Po njegovem mnenju so slovenski obrtniki in podjetniki še vedno v krizi, zato potrebujejo ministra, ki bo razumel tudi potrebe malih gospodarskih subjektov. Ti v Sloveniji predstavljajo 99 odstotkov celotnega gospodarstva. Med glavnimi nalogami novega ministra bi tako morale biti zagon gospodarstva, kar med drugim pomeni znižanje stroškov dela, davčna razbremenitev gospodarstva in zmanjšanje sive ekonomije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (212)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

25letluzerjev
27. 11. 2014 10.27
+3
Še solze bodo tekle in tablete za živce bodo žrli vsi okrog njega- informacija iz prve....
spaceair
27. 11. 2014 17.41
+1
haha,ko se bo razkuro, če ne bo vse štimalo bo vse nagnal okoli njega iz pisarne haha!Ta jim bo dal vetra haha..
oxy.elite
27. 11. 2014 07.48
+1
Počivalšek je človek, ki je vreden spoštovanja. Upam le, da ne bo zabredel v kakšne sumljive okoliščine in celo sam sebi naredil sramoto. Srečno!
Strelec74
27. 11. 2014 07.45
-2
Hmm...ampak po obrazu sodeč, pa občutki me ne varajo ponavadi, ima ta človek veliko masla na glavi, kar bodo tudi mediji odkrili...
kameltrajbar
27. 11. 2014 07.48
+1
..po obrazu???.....kako te>le......:)))))))))))
kameltrajbar
27. 11. 2014 07.40
+3
..če je gospodarstvo zadovoljno...smo mi tudi....)))))...janšisteki..vi pa tiho...nepomembni ste...:)
robek35
27. 11. 2014 07.35
+4
Prvi uspeh bo naredil da bo v SLO ukinil sindikate kot jih je v termah
Frejtonarca
27. 11. 2014 07.37
+0
Pol ga bo pa tamal s pručko useku ...pa to ...
Frejtonarca
27. 11. 2014 07.32
+3
A ni meu Masleša sodniške dneve v Olimi ... tm dol za cesto k so tenis placi ...pa to ...
brank1
27. 11. 2014 07.22
+1
Bomo videli če bo v Ljubljani tako robanto kot po Podčetrtku. Seveda se pa rabi nekdo z takšnim karakterjem, da bo udaril po mizi ali pa še koga za uho, če je potrebno. Samo kdo mu bo v Ljubljani zrezke pekel?
Frejtonarca
27. 11. 2014 07.30
+0
Almirjeva mama mu bo burek zapekla...k bo lačan ...pa to ...
Frejtonarca
27. 11. 2014 07.22
-1
Če bo tale key zrihtu sem jaz kozolec in to toplar ...pa to ...
RožLLeban
27. 11. 2014 07.27
+3
RožLLeban
27. 11. 2014 07.30
+1
Ti bom enkrat povedu kaj sm dau namest paste ....dol boš padu....pa še špila vsaj do zdej je...
Frejtonarca
27. 11. 2014 07.35
+2
Jest sem dal bakren kvadratek čist tanek...pa je špilal....na en star IBM
RožLLeban
27. 11. 2014 07.36
+2
...ne bom tuki ....lohka začnejo prodajat avtorsko delo
Frejtonarca
27. 11. 2014 07.38
+2
Ti za tele tle se jets ne bojim ... lisica pa mačk sta opasna...heee ...
Frejtonarca
27. 11. 2014 07.40
+2
Pošl na E-mail....ti grem mam ene opravke ...se pol beremo
RožLLeban
27. 11. 2014 07.41
+2
vetlan
27. 11. 2014 07.15
+3
Katerega gospodarstva? Slovenskega ni več.
vetlan
27. 11. 2014 07.23
-3
kaj ku dajete minuse. Ne veš. kje živiš?
Frejtonarca
27. 11. 2014 07.13
+3
Terme Olimia...pa King Kobra ...pa to ...
Bruhalnica24
27. 11. 2014 07.03
+0
Pa kaj ta Cmerar kaže Peace ??? a smo v vojni ??? Ta bo pa znal POČIVAT......2 tedna bo že......
Angela Franko
27. 11. 2014 07.07
+2
dule100
27. 11. 2014 06.56
+1
Čudno, da so s tem zadovoljni. Do sedaj niso bili še z nobenim ! Drago vas bi plačal, če vas ne bi poznal !
Angela Franko
27. 11. 2014 07.09
+2
JA POČAKAJMO SAM PAR DNI RES JE PREPLAČANI SO ZA NEDELO BODO SPET INTERPELIRALI PA JE TAKOJ NOČ MIMO !!!
RožLLeban
27. 11. 2014 06.52
+4
Če ni gospodarstva ...potem tut ministra ne rabimo.... , da ne bomo spet denar stran metal ...pa še enga ministra po nepotrebnem plačeval....
Angela Franko
27. 11. 2014 06.50
+2
SAMO ČAKAM KOLIKO DNI BO MINISTER KOBODO ZAČELI ISKATI PODATKE KAKŠNE GATE IMA OBLEČENE ????? TO JE PREVEČ USTALJENA PRAKSA ,DA BI BIL NORMALENZA VSE NJIHOVE EMINENCE !!!!!
tz63
27. 11. 2014 06.26
+5
uboga slovenija vsaj enkrat naše prelepe stranke da ste istega mnenja bravo bravo dajte že enkrat začet delat v dobro te prenaše lepe slovenije sram naj vas bo
RožLLeban
27. 11. 2014 05.01
+6
Kako pol....bo končno en zagnal gospodarstvo ....al pa tut ne...?
Skopušnik Janez
27. 11. 2014 03.56
+6
Briga nas kaj misli ssds.
Ope?enka
27. 11. 2014 00.52
+5
Nič ne bo, dokler vas nam vidu na cesti, kot sardel v konzervi.
Ope?enka
27. 11. 2014 00.19
+6
Priimek ima pa sumljiv.
Ajmomali
27. 11. 2014 00.30
+3
bukefal
27. 11. 2014 00.13
+5
Mene pa samo to skrbi, da nima tud ta puter al pa margarino na glav. Da namo iskal še številko 5!!!
Angela Franko
27. 11. 2014 06.51
+3
BRAVO TOČNO TO !!!!! ZAČNE SE ISKANJE !!!!