Slovenija

Radioaktivni oblak je pripotoval tudi v Slovenijo: 'Nekateri so z neutemeljenimi nasveti povzročali paniko in škodo'

Ljubljana, 26. 04. 2016 05.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
101

Radioaktivni oblak je iznad Černobila veter ponesel tudi nad druge dele Evrope, dosegel je tudi Slovenijo. Akutnih takojšnjih zdravstvenih posledic pri nas ni bilo pričakovati, a so bili vseeno sprejeti ukrepi prepovedi pitja deževnice in uporabe zelenjave z vrta. Pogovarjali smo se z mag. Bogdanom Pucljem in dr. Rafaelom Martinčičem, ki sta takrat sodelovala pri pripravi odziva na katastrofo v Černobilu.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: 30 let po nesreči
    02:59
    Iz SVETA: 30 let po nesreči
  • Iz SVETA: Kakšne so posledice radiacije
    02:45
    Iz SVETA: Kakšne so posledice radiacije
  • Iz SVETA: Spodbujanje samopregledovanja dojk
    02:00
    Iz SVETA: Spodbujanje samopregledovanja dojk

Sovjetske oblasti so sprva želele nesrečo v Černobilu pred svetom prikriti, a je radioaktivni oblak s pomočjo vetra že odpotoval proti drugim državam na zahodu Evrope. 

PREBERITE ŠE: Kako se je nesreča zgodila? Kakšni so bili ukrepi in kakšne posledice se čutijo še danes? Kdaj bo zgrajen nov sarkofag?

Da je nekaj hudo narobe, so prvi opazili Švedi, in sicer 28. aprila ob 9.30, ko so v jedrski elektrarni Forsmark pri rutinskem pregledu opazili, da ima varnostni inženir radioaktivne čevlje. Po opravljenih analizah so predvidevali, da je oblak pripotoval iz okolice Černobila. Istega dne je očitno zaradi švedskega razkritja o nesreči skopo poročala sovjetska televizija.

Zahod je nato prvo pravo informacijo o stanju v Černobilu dobil v torek, 29. aprila, ko je ameriški satelit posnel fotografije. V Washingtonu so bili šokirani nad videnim - reaktor brez strehe in vsebina se še vedno sveti ter se iz nje kadi.

Černobil - 15
Černobil - 15 FOTO: AP

Sovjetske oblasti o nesreči niso obveščale

Kmalu je radioaktivni oblak pripotoval tudi do Slovenije. ''O nesreči je bila slovenska javnost obveščena 29. aprila, ko pri nas še ni bilo zaznati radioaktivne kontaminacije okolja. Pozneje se je smer vetra obrnila proti zahodni Evropi in Slovenijo je (nevidni) radioaktivni oblak dosegel v noči z 29. na 30. april. Kontaminacijo okolja smo z ročnimi meritvami odkrili dopoldne 30. aprila, saj tedaj še nismo razpolagali z avtomatskimi kontinuirnimi merilnimi sistemi. Used radioaktivnih snovi oziroma kontaminacija tal sta bili največji na območjih s padavinami, saj le-te zelo učinkovito izpirajo nečistoče iz ozračja. Vsem nam je znano, kako se po nevihti očisti ozračje. Iz tega razloga je bila kontaminacija v Sloveniji dokaj neenakomerna, kar so opažali tudi v drugih državah,'' je pojasnil mag. Bogdan Pucelj, pooblaščeni izvedenec za varstvo pred sevanji, ki je bil v obdobju 1986 do 2008 vodja Službe za varstvo pred ionizirajočim sevanjem na Institutu Jožef Stefan.

V Ljubljani je dosegla maksimalna kratkotrajna raven sevanja 16-kratno raven neizogibnega in povsod prisotnega naravnega sevanja, vendar se je sevanje kmalu precej zmanjšalo zaradi razpada kratkoživih izotopov. mag. Bogdan Pucelj, pooblaščeni izvedenec za varstvo pred sevanji

Dr. Rafael Martinčič, ki je bil takrat vodja odseka za jedrsko fiziko na Inštitutu Jožef Stefan (IJS) in član takratnega republiškega štaba civilne zaščite, je k temu dodal, da od sovjetskih oblasti o nesreči niso dobili nobenega obvestila. Takrat namreč konvencije o zgodnjem obveščanju še ni bilo (napisana in sprejeta je bila v šestih mesecih po nesreči). Kot se spominja, je radioaktivni oblak nad Slovenijo prišel v sredo, 30. aprila, okoli 2. ure ponoči, najprej pa so ga zaznali v rudniku urana Žirovski Vrh. ''Na Institutu Jožef Stefan pa smo v sredo zjutraj izmerili dva do trikrat višje vrednosti, kot so običajne. Še malo višje pa tam, kjer je padal dež.''

Sprejeti ukrepi

V Sloveniji smo bili po besedah Puclja zaradi predhodnih priprav in vaj za morebitni izredni dogodek v Nuklearni elektrarni Krško zelo dobro pripravljeni. Kljub temu so bili pristojni, kot je dejal Pucelj, pod velikim pritiskom, saj so bili prvič soočeni z radiološkim dogodkom, ki je na celem ozemlju Slovenije zahteval določeno ukrepanje, ki je imelo ekonomske in psihološke posledice za prebivalstvo. Pristojni upravni organi so bili takrat Republiški štab za civilno zaščito, Republiški sanitarni inšpektorat in Komisija za jedrsko varnost, na pomoč pa so jim priskočili tudi strokovnjaki z Instituta Jožef Stefan in Zavoda za varstvo pri delu, ki so tudi opravljali meritve. 

Po več državah v Evropi, med drigim tudi v Sloveniji, so prepovedali pašo krav. Vsi vseh ukrepov niso upoštevali. Fotografija je sicer iz Nemčije.
Po več državah v Evropi, med drigim tudi v Sloveniji, so prepovedali pašo krav. Vsi vseh ukrepov niso upoštevali. Fotografija je sicer iz Nemčije. FOTO: AP

''Odkritih je bilo več kot 20 radioaktivnih izotopov z razpolovnimi časi od nekaj dni do nekaj deset let. V začetku je bila glavna pozornost namenjena predvsem kratkoživemu radioaktivnemu jodu I-131 (razpolovni čas 8 dni), ki se kopiči v žlezi ščitnici, pozneje pa dolgoživemu ceziju Cs-137 (razpolovni čas 30 let), ki ob vnosu v organizem obseva celo telo. Takoj se je pokazalo, da ni pričakovati akutnih takojšnjih zdravstvenih posledic, zato so bili vsi ukrepi namenjeni zmanjšanju verjetnosti za pozne učinke, kot je zlasti povečanje možnosti za nastanek rakavih bolezni,'' je pojasnil Pucelj.

Prebivalci vseh ukrepov niso upoštevali. Kot se spominjajo na podeželju, so kljub prepovedi iz vodnjakov še vedno pili deževnico, saj druge možnosti takrat pač niso imeli. Spet drugi se spominjajo pikaste solate. Odrasli, ki so bili takrat otroci, pa pripovedujejo, da se niso smeli igrati na travi. Kako se vi spomnite dogajanja pri nas po nesreči v Černobilu?
Tako so sprejeli vrsto ukrepov. Glavni zaščitni ukrepi so bili prepoved uporabe sveže deževnice za prehrano in napajanje živine, ljudem so odsvetovali uživanje solate in zelenjave z vrtov, prepovedana je bila paša živali in krmljenje s svežo travo, prav tako je bila uvedena kontrola mleka, kontrola pridelkov pa je potekala tudi na glavnem ljubljanskem trgu, sta povedala Pucelj in Martinčič. Uporaba stabilnega joda, ki je eden od učinkovitih ukrepov za preprečevanje kopičenja radioaktivnega joda v ščitnici, pa ni bila utemeljena. ''Na IJS smo po černobilski nesreči razvili metodo za hitro meritev vsebnosti radioaktivnega joda v ščitnici. Opravili smo okrog 300 meritev. V vseh primerih smo odkrili nepomembno vsebnost radioaktivnega joda I-131. Izjema je bila ena prebivalka z vsebnostjo nič: vzrok je bila operativno odstranjena ščitnica,'' se spominja Pucelj.

Fotografija iz Pripjata.
Fotografija iz Pripjata. FOTO: AP

Martinčič je pojasnil, da sta s Pucljem ocenila, da bi se teoretično morda lahko pojavila en ali dva raka več, kot je običajno v Sloveniji. Opozoril je, da lahko nekateri s temi številkami močno manipulirajo oziroma pretiravajo. ''So pa verjetno bile posredne posledice. Na primer, žena mojega kolega je bila takrat noseča in zdravnik ji je rekel, da bi on dvakrat premisli, če bi donosil tega otroka. Nezaslišana nevednost tega zdravnika. Iz tega primera lahko sklepam, da je lahko bilo nekaj nepotrebnih splavov,'' je povedal Martinčič in dodal, da pozna tudi primer zdravnika, ki je jemal jodove tablete, čeprav to ni bilo potrebno. 

Kontaminacija hrane je bila zelo majhna, sploh po nekaj mesecih, ko so kratkoživi izotopi razpadli. Tedaj so, kot je povedal Pucelj, prejeli prošnjo prebivalke, da ji izmerijo neko hrano. Pojasnili so ji, da so vsebnosti tako nizke, da so merljive le še z zelo dragimi merilnimi metodami. Očitno so prebivalci menili, da se da sevanje izmeriti na preprost način, da je vprašala, ali ne bi bilo mogoče uporabiti preprostega instrumenta, kot je npr. geigerica. Komentar enega od njihovih sodelavcev pa je bil: ''Gospa, ti zlati časi so pa že minili!''

Poleg tega pa so takrat v analizo pošiljali tudi zabojčke gob, saj so izvozniki potrebovali certifikat o neporočenosti. ''V začetnem obdobju so bile gobe popolnoma čiste, ker še ni prišlo do vnosa radioaktivnih snovi iz zemlje. Zaradi tega se je merilno osebje čez glavo najedlo gob, saj so dostavljeni vzorci znatno presegali tiste količine, ki so potrebne za analizo,'' je povedal Pucelj.

''Poznejše ocene so pokazale, da je bila obsevanost prebivalstva v Sloveniji nizka in je bila že v prvem letu celo nižja od neizogibnega naravnega sevanja, pozneje pa se je še zmanjševala. Podobne so bile ugotovitve v večini srednjeevropskih in južnoevropskih držav, seveda z variacijami glede na stopnjo kontaminacije okolja. Danes v okolju pri nas lahko z izredno občutljivimi instrumenti zaznamo le še sledi cezija-137, ki pa je sedaj za obsevanje prebivalstva zanemarljiv,'' je pojasnil Pucelj.

Prikrivanja dejstev ni bilo

Pucelj in Martinčič, ki sta takrat sodelovala pri pripravi ukrepov, sta poudarila, da je bilo informiranje javnosti pogosto, predstavljeno v čim bolj razumljivem jeziku in predvsem, da ni bilo nobenega prikrivanja ali prirejanja podatkov. So pa se v javnosti tudi takrat, po besedah Puclja, pojavljali razni ''kvazieksperti'', ki pa so s strokovno neutemeljenimi nasveti dejansko povzročali paniko ali celo škodo.

''Nekajkrat na dan smo strokovnjaki govorili in razlagali situacijo po radiu, objavljena je bila telefonska številka, na katero so prebivalci lahko klicali in spraševali strokovnjake. Odgovorili smo prav na vsako vprašanje,'' je dejal Martinčič. Pucelj je nadaljeval, da so bile posledice objavljene številke ''hude''. ''Klicev je bilo toliko, da je bila hišna telefonska centrala ‘zadavljena’ in smo sami z največjo težavo po telefonu sporočali upravnim organom rezultate laboratorijskih meritev radioaktivnosti. Mimogrede: danes bi tak dogodek povzročil popolno sesutje mobilne telefonije,'' je prepričan.

Po 30 letih od nesreče Pucelj ugotavlja, da so ukrepali ustrezno. ''Danes bi bilo ukrepanje podobno, vendar enostavneje, saj imamo več izkušenj, znanja in več merilne opreme. Glede na splošne razmere v naših časih pa bi bili odgovorni za ukrepanje pod hudimi pritiski politike, širše javnosti in zlasti univerzalnih "vsevednežev", ki jih je v internetnem času vedno več.''

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (101)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
27. 04. 2016 19.44
+0
Naj iskoristim priliko in vsem desnim pevcem na tem forumu voščim, lep topel družinski praznik na dan upora proti okupatorju in vsem njihovim pomagačem.Praznujte ga v miru in s toplino v srcu!
Frane Šajn
27. 04. 2016 19.41
+2
Se pravi še en majhen zbodljaj Rusom in Putinu v hrbet, Kako, da se nič ne piše o jedrskem poiskusu v Nevadi v ZDA po drugi sv. vojni ko so namenoma izpostavili svoje ljudi nič krive in dolžne vojake eksploziji in to v samem centru svetovne demokracije. Pa kako to , da se nič ne omenja par pobegov sevanja v Angliji, pa v Franciji, Nemčiji pa kako to, da se ne omenja bombardiranja s projektili , ki so jim dodali osiromašen uran in še danes umirajo otroci in to namerno ni bilo nesreče. V Srbiji med zadnjo balkansko morijo so to okusili otroci , ki so se igrali na zadetih oklepnikih in položajih. Da ne omenjamo Japonske Fukošime, ki je sevala ,da se je kar iskrilo, Pa kaj vse to ni nič Černobil to je ohohohoho za cel svet. Kdo je prvi postregel vsemu svetu s sevanjem v Hirošimi in Nagasakiju tudi Rusi. Pa kdo je izbrisal z obličja zemlje otoček Bikiny mogoče celo sam Putin. Ja takole bi šlo lajnarji Slovenski na ukaz strička Sama. Da vas ni sram!
dinamitek
27. 04. 2016 13.01
tud urednike je mal čarobni prah zadel-same reklame
Ciymbalta
27. 04. 2016 12.25
Sloveniji so vsi panični
hotchilipoper
27. 04. 2016 08.57
+3
Pa še to: Zakaj v okolici Krškega zastonj delijo tablete za primer radioktivnosti?
Ramzess
27. 04. 2016 10.39
+2
hotchilipoper
27. 04. 2016 08.51
+5
Slovenija je takrat z radiaktivnim oblakom dobila kar lepo dozo,kar poglejte koliko je danes rakavih bolnikov pri nas,a vlada je zagotovila,da temu ni tako.
Ciymbalta
26. 04. 2016 21.44
-7
sAJ ČLOVEK NE PIJE DEŽEVNICO
User416781
27. 04. 2016 08.16
+3
Erik Nov
27. 04. 2016 09.43
no9
27. 04. 2016 18.26
omfg, kako lahko takšni preživijo en sam dan :)
pepikrlinca
26. 04. 2016 18.27
+19
ne bo držalo, očitno se slabo zelo hitro pozablja. Še po radiu so prebivalce opozorili, da ni nikakršne nevarnosti sevanja. šele po oddaji tednik se je začelo razkrivanje koliko radioaktivnih delcev je prineslo k nam. Oblasti so sprva hotele zadevo pomesti pod preprogo, pa malo poglejte arhiv rtv, pa radia....če še obstaja....
vipxy
26. 04. 2016 18.06
+7
Med tem pa Fukušima, ki je še vedno aktualna in ne sanirana katastrofa. Poškodovane reaktorje z "gorivom" še vedno hladijo s tonami vode, katera se izliva naprej v Tihi ocean...
brabusednet
26. 04. 2016 18.01
-13
Zato naši komunajzerji tako hvalijo Ruse,ko jim je radijaktivnost sprala možgane.
ich123
26. 04. 2016 18.06
-9
IVO1965
26. 04. 2016 20.38
+9
a američani niso pa nobene jedrske nesreče povzročli. daj daj ne nabijaj tja v 3 dni, malce poguglaj pa boš lahko prebral
brabusednet
26. 04. 2016 17.57
-5
Ruski komunisti niso niti naše njihove simpatizerje obvestili o nevarnosti.To pove,kolko so nas cenili.Edino pravično je,da so dozo fasali tudi partijci in komunajzerji.
DAEMONIUM
26. 04. 2016 17.18
-2
korintos23
26. 04. 2016 16.27
+7
Kolikokrat močnejše je pa te to bilo od onih dveh katere so jih Japonci od Amerov fasali?
Ger0nimo
27. 04. 2016 16.25
+1
Ost1234
26. 04. 2016 15.58
+4
Zanimivost iz tistega časa: meritve radioaktivnosti vode ( kapnice!) iz treh, največ do trideset metrov oddalljenih vodnih zbiralnikov ( kapnic) na Dolenjskem : voda iz prvega ziralnika je bila popolnoma neuporabna. Voda iz drugega primerna za napajanje živali , pranje, kuhanje, ne pa tudi za pitje. Voda iz tretjega zbiralnika pa je bila povsem neoporečna !!! Vrtnine naj bi bile povsem neužitne, zato so jih gospodinje vrgle z vrtov in posejale druge. A v isto zemljo. V Sloveniji torej še Geigerjevega števca ne znamo uporabljat, kaj šele brat! Če bi bila takrat Slovenija resno ogrožena, bi vsaj Američani skakal po luft in vpili zoper rdečkarske Ruse. Pa niti oni niso. Ker nevarnosti niti ni bilo! Kar pa zadeva zdravje Slovencev po Černobilu, pa le - več smrtnosti in zdravstvenih težav v Slovenijiso so povzročila onesnaženja anhovskega Salonita, kot pa črnobilska katastrofa. Še solata rastoča pod daljnovodi je bolj radioaktivna, kot je bila v času te katastrofe!
Prototip
26. 04. 2016 15.54
+4
Poznam ogromno ljudi,ki imajo težave z ščitnico,tut sam,,,pa me zanima,če nima to kakšne zveze z takratnimi dogodki???
korintos23
26. 04. 2016 16.29
+4
Zagovorniki nukleark ti bodo rekli NE, zagovornik TEŠ-6 pa DA!
otocanka
26. 04. 2016 14.55
+1
Ne, radioaktivnost slovencev je po nesreči bila celo manjša od kazalnikov po nesreči. Kakšni geniji pišejo te neumnosti? Rastline so tisto leto rasle z 10-kratno hitrostjo...trte so v enem mesecu zrasle za 1 meter in to za genije, ki delajo raziskave in niso terena niti od daleč videli, kaj šele od blizu, ti največ vedo. Iz prve roke. Naj naredijo primerjavo števila pacientov leta 1980 (pred nesrečo) in leta 2016(po nesreči) in starost ljudi, ki imajo težave s ščitnico v Sloveniji, na primorskem. Leta 1980 ni bilo mladine pred ambulanto, sedaj je sama mladina. Ampak po mnenju "strokovnjakov", ki jih jedrski lobiji plačajo, da pritajijo resnico, lahko pišejo tudi, da je sonce zeleno in trava fluorescentna. S kje bi sicer mladina imela težave s ščitnico, ženske raka na dojkah, levkemija pri mladini, če ne kot posledica černobila. Radioaktivne snovi napadajo mehka tkiva. Ne vem zakaj nas skušajo "strokovnjaki" prepričati, da ni nikakršnih posledic iz černobila? Smo mogoče gluhi, slepi, da ne vidimo spremembe. Ne, zdravo kmečko pamet uporabljamo in nas noben plačan "strokovnjak" ne bo prepričal, da je morje suho.
Ost1234
26. 04. 2016 16.13
+13
otočanka, vidim da pojma nimaš o rasti trte. Ob ugodnih vremenskih razmerah ta rastlina zraste tudi več kot meter na mesec. Brez Črnobila :-))!
korintos23
26. 04. 2016 16.30
+3
infostriker
26. 04. 2016 11.33
+4
Fotografija iz Pripjata - podoba česa je v ozadju?
HorstWiesel
26. 04. 2016 11.37
+8
Ta podoba je odsev fotografovega obraza v steklu avtobusa.
virus22
26. 04. 2016 12.02
+6
FesterAdams
26. 04. 2016 12.07
+0
HorstWiesel
26. 04. 2016 12.49
-1
virus, jaaaa, hahahah, da si nauš kej naredu. kakšen jezus nek le
JosipBrozDrugi
26. 04. 2016 12.59
+2
IVO1965
26. 04. 2016 21.55
+4
janša v sibirskem gulagu.......mmmmm ko bi blo res tako.
rajc 567
26. 04. 2016 11.31
+4
Na Ljubljanski tržnici so tisti kateri so imeli solato iz rastlinjakov mastno služili. Pred njihovo stojnico so bile tudi po 20 metrske vrste. Pa kar tunele iz plastike so imeli postavljene, da nebi iz ozračja kaj prišlo. Saj so hodili merit radioaktivnost.
otocanka
26. 04. 2016 14.58
-2
Radioaktivnosti ne zaustaviš s plastiko, polivinil vrečko, travo, deko, rjuho, klobukom. Vse kar zajame radioaktivno sevanje je v celoti radioativno-noben zid je ne zaustavi.
Ost1234
26. 04. 2016 16.18
+7
otočanka - dovolj debel zid jo ustavi! Ustavi jo tudi malo debelejši sloj svinca. Se spomniš težkih, svinčenih predpasnikov, ki so jih pred leti uporablajli rentgenologi? S plastiko pa lahko v primeru radioaktivnih padavin uspešno zaščitiš karkoli. Seveda pa to ne reši ničesar. Ker je kontaminirano vse naokrog.
Ramzess
27. 04. 2016 10.37
Sevanja ne ustavi nič, ... morda omeji, ustavi pa ne, ... zato tudi ti. sarkofagi na JE niso povsem učinkoviti.
santamaura
26. 04. 2016 11.30
+7
Še dobro, da človek ni in nikoli na bo zmožen upravljati največje jedrske tovarne Sonce, ki nas greje, nam sveti in nam daje energijo. Vam povem, da bi v tem primeru po eksploziji sonca nastala taka črna luknja, da bi težko našli modela , ki bi hotel bit predsednik uprave slabe banke in nas bi rešil
METKA102
26. 04. 2016 14.06
-2
Tomas Novak
27. 04. 2016 08.39
Sej delajo na tem. :P Baje jim je ratal za sekundo al neki zagnat. Če jim rata stabilizirat bo pa hudič. Velik elektrike ampak, čeb počl pa buuum. xD Pravjo, da če pride do napake, da se samo iznič in usahne tko rečen ker je zlo težko vzdržvat, sam jim ni za vrjet...
JosipBrozDrugi
26. 04. 2016 11.05
+17
za katastrofo so odgovorni vodstveni delavci černobila, ki so dajali napačna navodila operaterjem, čeprav so jih slednji prepričevali o nevarnostih preizkusa (vojaška hierarhija zaposlenih).