Slovenija

FOTO in VIDEO: Če padavine v nedeljo ne bodo zaobšle Loške doline, se bo voda spet dvigovala

Ljubljana, 14. 11. 2014 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Vodostaj na Loškem polju je upadel za okoli 10 centimetrov, še vedno pa je zalitih 50 objektov. Pomoči v obliki hrane in oblek ne potrebujejo več, bodo pa potrebovali razvlažilce prostorov. Za nedeljo, ko so napovedane nove padavine, v Loški dolini upajo, da jih bodo zaobšle. V nasprotnem primeru se bo voda spet dvignila.

Borut Pahor s prebivalci Loške doline.
Borut Pahor s prebivalci Loške doline. FOTO: Twitter/Borut Pahor

Gladina vode na Loškem polju je po prvih podatkih danes ponoči upadla za približno 10 centimetrov. Kljub temu pa je še vedno 50 zalitih objektov. Župan občine Loška dolina Janez Komidar obvešča vse, ki občini Loška dolina želijo priskočiti na pomoč, da občani trenutno ne potrebujejo pomoči v obliki hrane in oblek.

V prihodnjih dneh bodo prizadeti občani potrebovali razvlažilce prostorov, prav tako na računu občine že zbirajo denar za obnovo poplavljenih objektov in nakup pohištva ter ostalih stvari, ki so jih ljudje izgubili v poplavah.

Poveljnik civilne zaščite v Loški Dolini Damjan Janež pa je povedal, da bo po pričakovanjih do nedelje vodostaj od najvišjega vodostaja nižji za 30 cenimetrov, morda celo 40 centimetrov. To pa še ne pomeni, da bi bile hiše že na suhem. Za to bi se moral vodostaj znižati še za dodatnih pol metra, reke pa se bodo v struge vrnile, ko bo vodstaj nižji za meter ali meter in pol. Nadejajo se, da jih bodo padavine, napovedane za noč na nedeljo, v večji meri zaobšle.

Poplave v Lazah - 6
Poplave v Lazah - 6 FOTO: Miro Majcen

Se bo voda v Loški dolini spet dvignila?

Če pa jih ne bodo, se bodo po napovedih hidrologa Janeza Polajnarja, gladine vode v Loški dolini v nedeljo, ponedeljek in verjetno še v torek ponovno dvigovale.

Kraški svet je močno povezan med sabo. Kot je pojasnil Polajnar, so bili v preteklih desetletjih opravljeni številni sledilni poskusi, ko so strokovnjaki želeli ugotavljati povezave med različnimi porečji. Veliko teh povezav je znanih, pravi Polajnar, vendar so te znane povezave ponavadi bile opravljene v običajnih hidroloških razmerah. Ko pa se kraško podzemlje napolni in se gladina podzemnih voda zviša več, kot je to običajno, pa se lahko te vode razlijejo popolnoma na druga porečja, kot so strokovnjaki poznali prej.

Proti takšnim naravnim pojavom se ne da kaj narediti. Kot pravi Polajnar, je zgodovina skozi stoletja že pokazala, da so ljudje želeli vplivati na dotok kraške vode z mašenjem ponorov in nato s ponovnim odpiranjem ponorov, vendar se je vsak tak poskus bolj ali manj izkazal kot jalov. "Voda si bo v tem kraškem svetu vedno našla svojo pot, saj so pritiski vode tako močni," pojasnjuje hidrolog.

Na območju Ilirske Bistrice voda še v več kot 40 objektih

Po njegovih besedah se bo dvignila raven podzemne vode na območju zgornje Pivke, tam, kjer so imeli že doslej težave, v vaseh Koritnice, Bač in Knežak. Te vode naj bi se dvignile najhitreje, to je že v noči s sobote na nedeljo in potem v nedeljo. Ves ta čas se bodo vztrajno, vendar dosti počasneje, povečevale tudi gladine ojezerjenih površin na Cerkniškem jezeru in tudi na Planinskem polju, je dejal Polajnar.

Kako visoka bo gladine voda, je še težko napovedati, odvisno je od tega, koliko padavin bo na teh območjih zares padlo. Prihodnji teden bo jasno, do kam bo ta voda segla, vendar zaenkrat še ni znakov, da bi lahko te gladine bile zelo zelo visoke, je dejal hidrolog. Voda s kraških polj odteka počasi. Po izkušnjah, med drugim iz februarja letos, so bili objekti v Planini ali Lazah zaliti mesec dni.

Stanje je bilo danes zjutraj sicer nekoliko bolj umirjeno tudi na Baču in v Koritnicah v občini Ilirska Bistrica. Namestnik poveljnika civilne zaščite občine Ilirska Bistrica Luka Špilar je povedal, da imajo še vedno težave s podtalnico, vodo tako trenutno prečrpavajo iz več kot 40 objektov. Prečrpavanje bo potrebno še nadaljnjih nekaj dni, odvisno od padavin, ki so napovedane za nedeljo.

Na območju Cerknice je tudi predsednik Borut Pahor, ki si sam ogleduje posledice poplav.
Kot je še povedal Špilar bodo danes, če bo šlo vse po načrtih, preko umetnega mostu vzpostavili povezavo med Knežakom in Koritnicami. Še vedno je za ves promet zaprta tudi poplavljena cesta med Knežakom in Bačem.
Borut Pahor je vojakom prensel zahvalo prebivalcev prizadetih krajev.
Borut Pahor je vojakom prensel zahvalo prebivalcev prizadetih krajev. FOTO: Twitter/Borut Pahor

Poplavljena cesta, v nedeljo na kraških poljih spet več vode

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je danes okoli 2. ure poplavilo cesto med Planino in Uncem. Sicer je zaradi poplav pri Pudobu zaprta tudi regionalna cesta Bloška Polica-Pudob, zaprtih pa je tudi več lokalnih cest v okolici Loža in Cerkniškega jezera. Več informacij najdete tukaj. Promet je za tovorna vozila prepovedan na cestah Stari trg–Markovec, mejnih prehod Babno Polje–Iga vas, Iga vas–Viševek, Stari trg pri Ložu–Nadlesk–Dane in Grahovo–Gornje jezero–Pudob.

Danes so se ojezerjene površine na Loškem polju ustalile, na Cerkniškem jezeru in Planinskem polju pa se nekoliko povečujejo. Ohranjajo se tudi ojezeritve v zgornji Pivški kotlini, sporočajo hidrologi pri agenciji za okolje (Arso). Vodna gladina na kraških poljih notranjskega krasa bo pričela predvidoma ponovno naraščati v nedeljo, na Cerkniškem jezeru in Planinskem polju bo naraščanje spet nekoliko hitrejše.

Reka Ljubljanica poplavlja na Ljubljanskem barju na območju vsakoletnih poplav. Gladina vode je ustaljena, pretok Ljubljanice na Vrhniki in v Mostah pa počasi upada.

Za nedeljo pa pri Arsu napovedujejo, da bodo reke v zahodni in južni Sloveniji predvidoma narasle do velikih pretokov. Opozarjajo tudi na možen hiter porast hudournikov in manjših vodotokov.

Predvidoma do sobote dopoldne lahko pričakujemo suho vreme, zato se bodo razmere tudi drugod po državi postopno umirjale.

Hidrološko opozorilo za danes.
Hidrološko opozorilo za danes. FOTO: ARSO

V soboto dopoldne in v nedeljo nove padavine, a ne obilne

Vremenoslovci sicer za danes napovedujejo večinoma oblačno ali megleno vreme, le na Primorskem bo deloma jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 12, na Primorskem okoli 17 stopinj Celzija.

Jutri bo v severovzhodni Sloveniji delno jasno, drugod pa bo zmerno do pretežno oblačno. Ponekod v zahodni Sloveniji bo že zjutraj pričelo deževati, popoldne pa se bo rahel dež razširil tudi na južno in del osrednje Slovenije. Pihal bo južni do jugozahodni veter, ob morju jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 11, najvišje dnevne od 10 do 15, na Primorskem do 18 stopinj Celzija.

V soboto zvečer in v noči na nedeljo bodo predvsem v zahodni in južni Sloveniji možni močnejši nalivi. Količina dežja lahko tam ponekod preseže 40 litrov na kvadratni meter. Padavine bodo sicer zajele celotno državo, možne so tudi nevihte. Dopoldne bo nato dež v osrednji in vzhodni Sloveniji ponehal, delno se bo tudi zjasnilo. V zahodnih in južnih krajih pa bo spremenljivo oblačno. V ponedeljek bo sprva suho vremen, popoldne pa bo od zahoda spet začelo deževati.

Zaradi obilnih padavin morajo na Gorenjskem prekuhavati vodo

Komunala Tržič pa sporoča, da je zaradi obilnega deževja odrejen preventivni ukrep prekuhavanja pitne vode na vodovodnih sistemih Črni Gozd in Mestni sistem. Vodo morajo tako prekuhavati v naslednjih ulicah, naseljih in območjih: Balos, Blejska cesta, Cankarjeva cesta, Cerkvena ulica, Cimper , Cesta Kokrškega odreda do pokopališča (Gledano iz smeri Križev proti Retnjam), Čadovlje pri Tržiču, Čegljše, Čevljarska ulica, Fužinska ulica, Hladnikova ulica, Koroška cesta, Kosarska cesta, Kovaška ulica, Kranjska cesta, Kikovniška pot, Kurnikova pot, Mlaka - bloki, Muzejska ulica, Paradiž, Partizanska ulica, Planinska pot, Pod Pogovco, Pod slemenom.

Karitas zbral prek 180.000 evrov

Slovenska karitas je za septembrske, oktobrske in zadnje novembrske poplave namenila 182.000 evrov denarne pomoči, ki jo je dobilo 178 prizadetih gospodinjstev, predvsem socialno ogrožene družine in posamezniki.

Omenjena organizacija vabi k darovanju za pomoč gospodinjstvom, ki se v teh dneh soočajo s poplavami in bodo v nadaljevanju potrebovali pomoč. K sodelovanju je pristopilo tudi podjetje HOFER, ki je za prizadete podarilo 15 pralnih strojev in bone v vrednosti 5.000 evrov.

KAKO LAHKO POMAGATE

Zaradi velikega obsega nesreč v letošnjem letu Rdeči križ Slovenije poziva vse, da prispevajo prostovoljne finančne prispevke in po svojim počeh pomagajo. Prispevke lahko nakažete na Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0310 0111 1122 296, sklic: 00 937061, BIC banke: SKBASI2X, Koda namena: CHAR. Vsakdo, pa lahko prispeva tudi z SMS donacijo, tako da na številko 1919 pošlje ključno besedo POPLAVE za donacijo 1 evro ali POPLAVE5 za donacijo 5 evrov.

Slovenska karitas pomoč za poplavljene zbira v akciji Poplave Slovenija na računu SI56 0214 0001 5556 761, sklic 00 201, koda namena CHAR. Za poplavljene v Sloveniji lahko prispevate pet evrov tudi z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919.

Za poplavljenje sredstva zbira tudi Humanitarno društvo ADRA Slovenija, Njegoševa 15, 1000 Ljubljana. Številka računa je: 6100 0000 4395 611, sklic: 00 112014, BIC banke: HDELSI22, koda namena: CHAR.

Če želite pomagati prizadetim v poplavah na območju občine Ig, lahko do 30.11. nakažete prispevek na: OBČINA Ig, pomoč družini, Govekarjeva cesta 6, 1292 Ig, TRR: SI56 012376000000294, Namen: "Pomoč poplave".

Pomagate lahko tudi občini Loška dolina, in sicer z nakazilom na TRR: SI56 012650100002634; namen: pomoč - poplave; sklic: 00 714100; BIC banke: BSLJSI2X; koda namena: OTHR. Naslov: Občina Loška dolina, Cesta Notranjskega odreda 2, 1386 Stari trg pri Ložu, davčna številka: SI78057370.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
15. 11. 2014 10.17
+2
No in kaj je Pahor prinesel poplavljencem(figo v žepu)
bloobyu
14. 11. 2014 18.00
+3
kot da ni dovolj že voda, so se zdaj našli še pokvarjenci, ki kradejo po hišah na poplavljenih območjih. človeška pokvarjenost res nima meja :(
odpisan2x
14. 11. 2014 17.21
+1
nič nisem zasledil,da bi se predsednik države oglasu,a so mu ušesa potrgal
Shark51
14. 11. 2014 16.23
+16
v rit si zatlačte te butaste reklame
Ace113
14. 11. 2014 15.41
+5
Edino kar je država kriva je to da je dajala dovoljenja za gradnjo na takih področjih.. kaj ljudje ne vedo da voda dol teče?
odpisan2x
14. 11. 2014 13.41
+6
ocena ogroženosti in projekti za preprečevanje poplav obstojajo od kar se spomnim,zato se mi zdi sprenevedanje ministrov za okolje in prostor popolnoma nevmestno. moje mnenje vse ministre v arest
korintos22
14. 11. 2014 15.11
+4
Pa tudi tiste v rest kateri še sedaj gradijo na takih področjih!
santamaura
14. 11. 2014 11.12
+22
KAKO LAHKO POMAGATE - Na naslednjih volitvah dobro premislite, preden boste kakšnega osla obkrožili
gingerbreadman
14. 11. 2014 10.16
+2
Kako na Nizozemskem obvladajo morje - depresije, nasipi, pri nas pa država ne more urediti te struge potokov, saj to ni težko, samo volja mora biti...
Nikiiy
14. 11. 2014 10.27
-8
Tam pa niso imeli komunistov, demokratičnega socijalizma in Slovenskih KULTURNIKOV..
Ka pa mislis
14. 11. 2014 12.26
+9
Ko so bli komunisti poplav ni blo. Zdaj imas demokracio. Mesas pojme, oz ponavljas za zspornikom
korintos22
14. 11. 2014 15.12
+1
Nootka, ti si že proti koncu? Kje je pa poplavljalo za časa Joža?
hansola
14. 11. 2014 10.11
+6
Uhh, kak je fajn po inštalaciji ad-blocka :P. 24 ur je dejansko berljiv, če ne upoštevam nelektoriranih člankov :D
Ka pa mislis
14. 11. 2014 12.27
+3
hotchilipoper
15. 11. 2014 08.28
Svobodni Umetnik
14. 11. 2014 09.52
+14
V takih situacijah kot so recimo te poplave zdle, bi pa v avtobuse naložu vse tiste, ki že leta in leta dobivajo socialno podporo, niso še pa v svojem življenju nardil čist nč dobrga...razn za sebe!
Fika Armel
14. 11. 2014 14.58
+1
Dobra ideja a misliš da bi si hoteli zamazati rok mislim da težko a drugače super ideja saj ih je precej v naši DOMOVINI,,,,+++++++++++ + + + + + + + + + + + + + + + + + ++
XenoSlo
14. 11. 2014 09.50
+10
DARS ureja uvoz UNEC,bravo zaprt. Državo boli k... za poplave, obvoz UNEC-Logatec poplavljen. Enim bi treba res sodit v tej državi za vse malomarnosti.
Fika Armel
14. 11. 2014 15.03
+1
DARS dela tako da imajo že zadaj delo zagotovljeno torej nekoliko man kvalitetno kje naredijo da že zadaj popravljajo to se pravi prekrita korupcija v zajamčenim delom ki ga bodo le oni opravili a v NEMČIJI takšne poženejo nimajo kaj iskati na njihovih avtocestah ...................
dejanski
14. 11. 2014 09.17
+17
Ali bodo končno stekli kazenski postopki proti najbolj odgovornim politikom, ki so odgovorni za potop Slovenije: Vsi okoljski ministri, ki jih je navedlo Računsko sodišče: Janez Podobnik, Erjavec, Žarnič, Židan itd. Ali bodo končno stekli sodni postopki tudi proti odgovornim predsednikom vlade, ki so odgovorni za kriminalni projekt TEŠ 6: Janez Janša, Borut Pahor Ali bodo pristojni organi bili zopet pasivni in ne bodo ukrepali po uradni dolžnosti? Ali bo država čakala, da se ljudem utrga, in bo šel narod zaradi pasivnosti pristojnih organov, masovno na cesto? Vendar bodo tokrat posledice eventualnih protestov zelo nepredvidljive.
Frejtonarca
14. 11. 2014 09.34
+10
Kwa pa Aanton Rop...TEŠ...Avtocestni križ... Sistemska tehnika...
bandit1
14. 11. 2014 09.54
+10
Pozabil si da je rop spraznil pokojninsko blagajno, da je sedaj kakor je
Fika Armel
14. 11. 2014 15.19
+1
DEJANSKO ja imaš zelo prav a še sedaj nas čakajo milijoni zunaj a je vmes hudič ker če ga dvignejo morajo DOKAZATI zakaj so ga v resnici uporabili a tega se izogibajo ker ne morejo krasti od tega denarja ker ima premočno varovalko ziher in v Bruslju točno vedo koliko denarja za kakšno delo pa smo tam a naši bi ga dvignili a naredili borej malo a denar bi izginil in bi ga morali VRNITI in zato se tega denarja praktično branijo ker je treba delati da se na tereno zares vidi a ne da spuhti kod v TEŠU lopovi direkno za rešetke z takšnim,nekje sem bral da je neki ukradel štiri ali pet evrov je dobil 2 leti zapora a pri nas izginjajo milijoni pa nič ja to je naša politika a naša DOMOVINA in narava trpita in mali človek banda ni takšne grozne grde besede za te prevarante...........lp..
v1j0lcA
14. 11. 2014 09.02
+6
Joj bogi ljudje :-( :-(
Fika Armel
14. 11. 2014 15.21
+0
JA UBOGI mi mali bomo že pomagali ja...+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + ++ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + ++ + + + + + + +
4krogci
14. 11. 2014 09.01
+7
Voda se po ustalila?? Kaj hočete s tem povedat?? Da nebo več naraščala? Da bo ostala za vedno taka kot je? da se bo poročila in ustalila???
PIKAPOLONICA1994
14. 11. 2014 08.21
+1
Ali bo JIJ pomagal odpravljati posledice poplav? JI prosim odgovori prekop "čivkača" ali si pripravljen zaprossiti za prost izhod za pomoč poplavljenim,.....polnjeneje vreč in podobno, da storiš kaj koristnega za ljudi?
mulc-slo
14. 11. 2014 08.37
+3
Ker je to le naša država, se ne bo pobirala pomoč, niti se ne bo izplačevalo škode. Ker se z tem pač ne pokažemo na ven.
Nikiiy
14. 11. 2014 08.42
+3
Bodo Rdeči KONTIČ..,MEH...ROTNIK..TOT....ROČNIK in ostali tako ediji,ki so pobasal milijone prišli..jutri pridejo iz JESENIC..
piko2263
14. 11. 2014 09.58
+1
osab,,, če bi JJ zaprosil za kaj takega, bi Masleša, Kučan in še kdo iz tega naredili REVOLUCIJO!!!
Fika Armel
14. 11. 2014 15.30
+0
NOTKA ja a jaz bi zraven stal z gajžlo a miljone radelil a oni delati lopate in metle in šajtrgo bi samo posodili naši gasilci če še imajo kaj v dobrem stanju saj imajo precej opreme uničene....lp.
Frejtonarca
14. 11. 2014 08.05
-4
A mi loh en razloži,koliko bi merila gladina vode če bi zgradili "Zadrževalnike" za ohranitev suhe Ljubljane - mestni veljaki so na veliko razlagali Zoki,Mederendorfer ter ostali brihtoli... kaj ima zadrževalnik s podzemnimi vodami ??
Frejtonarca
14. 11. 2014 08.07
-4
Lahko da so mislili na podzemne zadrževalnike...to sem preslišal in se že v naprej opravičujem... veste suha goba pije vode...mokra je pa noče ...zanimivo knede !!??
kameltrajbar
14. 11. 2014 08.25
+3
..ljubljana nima težav s podzemnimi vodami...nič....:)))...
Fika Armel
14. 11. 2014 15.34
+0
Naj zalije parlament in Ljubljano a male ljudi bi morala voda pustiti primiro a to je zgolj fantastika.....