Slovenija

Cinkarna odvažala strupene snovi

Celje, 21. 01. 2008 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.Š./D.S./I.K.
Komentarji
5

Predsednik civilne iniciative Boris Šuštar je dejal, da je Cinkarna med vikendom odvažala strupene snovi na deponijo.

Predsednik civilne iniciative Aljažev hrib Boris Šuštar je za 24ur.com poudaril, da naj bi Cinkarna Celje med vikendom in danes zjutraj vozila s kamioni strupeno sadro na deponijo Za travnikom. Dejal je, da so opazili, da je na tem področju sadro odvažalo več kot 10 tovornjakov. Omenil je še, da je celjsko podjetje Kalia "zaradi ekološke varčnosti poslovanja pričelo na svoji zemlji (kjer so tudi naredili vrtino) zalivati rastline s talno vodo. Kasneje se je voda izkazala za strupeno, ker je prišlo do ožiga rastlin in korozije pocinkanih stebrov“.

V civilni iniciativi poudarjajo, da, če ne bodo inšpekcije in policija ustavile ta nekontroliran odvoz kontaminirane zemlje, se bo zgodila ekološka katastrofa.
V civilni iniciativi poudarjajo, da, če ne bodo inšpekcije in policija ustavile ta nekontroliran odvoz kontaminirane zemlje, se bo zgodila ekološka katastrofa. FOTO: Marta Slakan

Šuštar je še poudaril, da so se sicer z direktorjem Cinkarne Celje Tomažem Benčino pogovarjali o ustanovitvi komisije, ki naj bi raziskala onesnaženo področje, vendar pa se komisija do sedaj še ni sestala.

Na lokaciji Cinkarne pri industrijskih tirih, lokacija Bežigrad, so domačini v soboto in nedeljo našli jezera blata in izcednih vod, ki so se izcejale iz zemlje, ki so jo po pripovedovanju domačinov navozili iz lokacije pri gradnji Tehnopolisa. Navoženo bi naj bilo 500.000 kubičnih metrov materiala. Ker je ta zemlja označena kot ena najbolj onesnaženih zemljin v Sloveniji, odlagali po so jo kar na travnik zraven hiš, so se domačini zbali za svoje zdravje in poklicali policijo in gasilce ter inšpektorat za okolje. Ko so domačini prijavili to onesnaženje, ki je bilo nekaj tudi enake barve, kot na deponiji za Travnikom, so prišli kriminalistični tehniki ter vzeli vzorce teh jezer blata in vode.

Policija je že v četrtek pod deponijo na Proseniškem opravila strokovni pregled, forenziki pa so vzeli vzorce prsti in vode za nadaljno analizo. Inšpekcija Zavoda za zdravstveno varstvo si je prav tako ogledala prizorišče izpusta in je opravila analizo.
Po pripovedovanju delavcev so v soboto prišli odstranjevat to hudo onesnaženje s štirimi nakladači in najmanj desetimi velikimi nakladači. Po ustnem nalogu tehnične direktorice Nikolaje Podgoršek Selič so tovornjaki začeli odvažati to onesnaženo zemljo brez vseh zaščitnih ukrepov na deponijo nenevarnih odpadkov Za travnikom in jo odlagali v deponijo sadre.

V vodah strupene snovi

Šuštar še poudarja, da: “Iz te deponije že sedaj tečejo v okolje in podtalnico po analizi kanala A 1400 odstotno presežene vrednosti kadmija, sedaj pa bo ta še bolj onesnažena zemljina dodatno hudo onesnažila to deponijo. Moramo povedati, da je ta izkopana zemlja iz gradbene jame Tehnopolisa vsebuje 100krat presežene vrednosti težkih kovin 50 krat presežene vrednosti Kadmija in petnajstkrat ( ali 1500 odstotno)presežene vrednosti Arzena“.

V Civilni Iniciativi še poudarjajo, da če ne bodo ustrezne inšpekcije in policija ustavile ta nekontroliran odvoz kontaminirane zemlje in strupov ter preprečili še hujše onesnaženje deponije Za Travnikom na Proseniškem se bo zgodila ekološka katastrofa. "Sedaj je tudi jasno, zakaj je uprava Cinkarne preprečila Civilni družbi dostop do deponije na Proseniškem, da lahko nekontrolirano mečejo v deponijo kar hočejo“, še poudarjajo.

Cinkarna: poškodbe na ceveh
V Cinkarni so še dejali, da so naročili izreden pregled stabilnosti in tesnosti pregrade ZaTravnikom pri Premogovniku Velenje in na Fakulteti za gradbeništvo v Ljubljani. Rezultati bodo znani naslednji teden.

V Cinkarni Celje so poudarili, da madeži, ki so jih v petek opazili prebivalci, izvirajo iz iz poškodbe tesnila na cevovodu, po katerem transportiramo sadro iz obrata na deponijo. "Poškodba je bila sanirana 2-3- ure po tem, ko je padel tlak v cevovodu in smo okvaro zaznali. Takrat smo izvedli le površinsko čiščenje v okolico izlite sadre. Močvirnat teren se je zaradi zastale sadre s časom ponovno obarval in postal viden“, so zapisali v sporočilu za javnost.

Del sadre se je v času poškodbe cevovoda razlil po avtohtoni zemljini, del pa po zemlji, ki so jo tja navozili. Izvajalci del so tako po naročilu Cinkarne Celje tako "obe vrsti zemljin ločeno in z evidenco odložili na platoju pred deponijo Za Travnikom - torej ne v deponijo s sadro. Oba kupa tam zavarovana čakata na izdelano Oceno odpadkov. O nadaljnji usodi zemljine pomešane s sadro bo odločala inšpekcijska služba po pridobljeni oceni odpadka.“

Odvoz Cinkarna
Odvoz strupenih snovi
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xzamiel@hotmail.com
21. 01. 2008 19.55
Victorious: A ti morda delaš v cinkarna ali kaj takega? Zdi se mi hecno, da nekateri kljub očitnim znakom prekomernega onesnaževanja in statističnim rezultatom tretjega vira še vedno nekako verjamejo cinkarni in še komu, da so pod mejo.Daj no, lepo te prosim. Vsakdo saj malo pri pameti in ki spremlja razume, da se stvar veže iz MB-ja v Celje in NM in nazaj. To samo glede deponij. Celje oz cinkarna pa že kar lepo vrsto let STALNO na črno odlagajo. Zakaj? Ravno zato, da so, po tvojem mnenju, pod mejo, an. Huh, ignoranca. Eh, v končni fazi ne bo nič prej nobenega človeškega napredka, če se me razume, dokler ne bomo razumeli, da moramo skrbeti za svoje okolje in mu ne škoditi na račun dobička ali lažnega napredka.
Tonček Balonček
21. 01. 2008 16.34
Ne vprašajte, kdo jedene glavnih lastnikov Cinkarne, da en bi kdo mislil, da jih skrbi le pornografija!
victoriosus
21. 01. 2008 16.27
Cinkarna proizvaja toksične snovi. Res je. Raven teh snovi je 10x MANJŠA od dovoljene, torej od standardov EU. Zakaj bi torej odvažali na črno, če imajo ogromno maneverskega prostora, ker so tako zelo pod mejo? (tako pravijo vse meritve v skladu z zakoni in okoljskimi standardi). Spet ti glupi vaščani (ki sploh niso v neposredni bližini Cinkarne!) so zavohali denar in odškodnine. Ampak jih ne bo, ker nimajo prav. Oportunisti, fuj!
Zatarra
21. 01. 2008 16.23
Saj načeloma se ve, kaj se prikriva. Žal lahko spet čakamo le na pranje zares svinjsko umazanega perila v času okoli volitev ...
donato
21. 01. 2008 15.54
Po vsej verjetnosti je nekaj hudo narobe.Preprečitev dostopa do deponije pomeni, da uprava Cinkarne nekaj prikriva!