Gospodarstvo

Cinven bi vlagal v nadgradnjo omrežja Telekoma

Ljubljana, 16. 04. 2015 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Britanski investicijski sklad Cinven je potrdil, da je oddal edino zavezujočo ponudbo za nakup večinskega deleža v družbi Telekom Slovenije. Obenem je predstavil svojo strategijo za Telekom, v kateri je poudarek na investicijah in razvoju Telekoma v smeri "slovenskega šampiona". V postopku prodaje državnega deleža bi do zaključka lahko prišli v roku 14 dni, pravi prvi mož SDH.

Zasebna naložbena družba Cinven je po lastnih navedbah eden od vodilnih investitorjev na področju telekomunikacij v Evropi, pri čemer vrednost transakcij presega deset milijard evrov. Cinven je vodil konsolidacijo na telekomunikacijskih trgih v Franciji in na Nizozemskem, kjer je obsežno vlagal v nadgradnjo omrežij v svojih telekomunikacijskih podjetjih (francoski Numericable in nizozemski Ziggo).V obeh primerih je Cinven po zaključku nadgradnje omrežij iz investicij izstopil preko javne izdaje delnic na organiziranem trgu. Delež v francoskem podjetju Numericable je Cinven prodal po desetih letih, iz nizozemskega operaterja Ziggo pa je lastniško izstopil po sedmih letih. "Imamo odgovoren pristop do podjetij v našem naložbenem portfelju, njihovih zaposlenih, dobaviteljev in lokalnega okolja," še poudarjajo v britanskem skladu.

Britanski investicijski sklad Cinven je potrdil, da je 13. aprila oddal edino zavezujočo ponudbo za nakup 73 odstotnega deleža v družbi Telekom Slovenije. Obenem je predstavil svojo strategijo investiranja v Telekomu Slovenije. Skladno s pravili privatizacijskega procesa Cinven ne želi podajati komentarjev o vrednosti večinskega deleža v družbi Telekom Slovenije.

Cinven medtem nadaljuje pogovore s Slovenskim državnim holdingom (SDH) in njihovimi svetovalci glede ponudbe ter si "želi zaključiti transakcijo v obojestransko zadovoljstvo". "Telekom Slovenije je podjetje, ki mu Cinven lahko pomaga do uspešnega poslovanja in boljše konkurenčnosti na trgu. Z obsežnimi investicijami želimo ponovno okrepiti položaj Telekoma Slovenije na trgu," je povedal partner v Cinvenu Nicolas Paulmier. "Na ta način lahko prispevamo k izboljšanju konkurenčnosti Slovenije v regiji in širše v Evropi. Iz Telekoma Slovenije želimo narediti dolgoročno uspešno zgodbo, ki bo služila kot primer dobre prakse in zgled za privlačnost Slovenije med mednarodnimi investitorji," je še dodal.

Podrobneje o strategiji vlaganj v Telekom Slovenije

Cinven namerava občutno vlagati v nadgradnjo omrežja, zaustaviti padanje prihodkov podjetja, jih stabilizirati in nato dolgoročno povečevati, so danes sporočili iz sklada.

Med drugim nameravajo povečati obseg investicij v optična omrežja, kar bo omogočilo hitre širokopasovne povezave v vsej fiksni mreži Telekoma Slovenije. Povečati nameravajo tudi pokritost omrežja 4G v mobilnem omrežju Telekoma Slovenije, s ciljem doseči 90-odstotno pokritost prebivalstva.

Poleg tega načrtujejo investicije v prodajne kanale in storitve za naročnike Telekoma Slovenije, s čimer želijo obrniti trend upadanja tržnega deleža, hkrati pa optimizirati procese v Telekomu ter s tem izboljšati izdelke in storitve.

Runjak: Pri Telekomu bi v roku 14 dni lahko prišli do zaključka

V postopku prodaje državnega deleža v Telekomu Slovenije bi do zaključka lahko prišli v roku 14 dni, ocenjuje član uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Matej Runjak. "Težko ocenim, mi pa bomo po svojih močeh ravnali izredno hitro," je zatrdil. Procesa prodaje Telekoma nima smisla zavlačevati, če ni pravega rezultata.

Glede pojasnil, ki jih je o prodajnem postopku pričakoval premier Miro Cerar, je Runjak zagotovil, da SDH vladi kot skupščini holdinga poroča o vsem, kar slednja želi vedeti. "S tem nimamo nobenih težav, saj je to naš lastnik," je zagotovil in dodal, da bodo po potrebi pripravili tudi bolj celovito poročilo. Na seji vlade pa predstavnikov SDH danes ni bilo.

V holdingu ob tem še naprej ne izključujejo niti možnosti, da bi vladi kot skupščini prepustili končno odločitev o prodaji oziroma neprodaji Telekoma.

Tomažin: Ob vseh negativnih aferah je strategija razvoja Telekoma dobrodošla

Britanski investicijski sklad Cinven je danes potrdil, da je oddal edino zavezujočo ponudbo za nakup večinskega deleža v družbi Telekom Slovenije. Obenem je predstavil svojo strategijo za Telekom, v kateri je poudarek na investicijah in razvoju Telekoma v smeri "slovenskega šampiona".
Britanski investicijski sklad Cinven je danes potrdil, da je oddal edino zavezujočo ponudbo za nakup večinskega deleža v družbi Telekom Slovenije. Obenem je predstavil svojo strategijo za Telekom, v kateri je poudarek na investicijah in razvoju Telekoma v smeri "slovenskega šampiona". FOTO: Reuters
Delnice Telekoma Slovenije so se danes ob skoraj 1,16 milijona evrov prometa pocenile za 1,76 odstotka 120 evrov. "Pomenljivo je, da je lastnika danes zamenjalo več tisoč delnic, kar pomeni, da nekateri vlagatelji stavijo na to, da bo posel sklenjen, medtem pa prodajalci po vsej verjetnosti ne želijo več tvegati," je dejal Tomažin.

Strategija razvoja Telekoma, ki jo je danes predstavil Cinven, je ob vseh negativnih aferah, ki smo jih bili priča v zadnjem času, vsekakor dobrodošla, ocenjuje poznavalec borznega dogajanja in nekdanji prvi mož KD Skladov Matej Tomažin.

"V tem kontekstu je morebitni kupec Telekoma prinesel malenkost svežine, vsaj nekaj upanja, da se da s podjetjem, ki mu v zadnjih letih upadajo prihodki, narediti nekaj boljšega in večjega," je prepričan Tomažin. Ob tem poudarja, da ima Cinven za seboj že nekaj dobrih rezultatov, ki jih je s prevzemi telekomunikacijskih podjetij pokazal v drugih evropskih državah.

Razmeroma splošno strategijo razvoja Telekoma gre po njegovih besedah razumeti, da si potencialni kupec pušča različne možnosti. "Navsezadnje moramo vedeti, da se pogovarjamo o finančnem skladu. Ti imajo filozofijo, da kupijo naložbo, jo optimizirajo oziroma okrepijo in nato poskušajo prodati naprej z določenim profitom," je poudaril.

V kolikor se to zgodi hitreje je to lahko razumljeno kot špekulacija hitrega nakupa in hitre prodaje. A danes vemo, da je za ustvarjanje vrednosti potreben čas in kapital. "Telekom Slovenije bo po vsej verjetnosti potreboval oboje," je dejal Tomažin.

Glede nadaljnjega poteka prodaje Tomažin pričakuje, da se bo smer pokazala razmeroma hitro. Bo pa po njegovih besedah zanimivo opazovati, kako bodo na potek vplivali Telekomovi rezultati za prvo četrtletje, če bodo ti pokazali izboljšanje v primerjavi z lanskim letom oz. vsaj potrdili letne plane Telekomove uprave.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

496344
08. 05. 2015 12.41
Ja in?Zganjate paniko,ker nas bodo kmalu razprodali.Brigajte se za tiste,ki so do tega pripeljali.Tisti niso nemci,hrvati,italijani so prebivalci Slovenije
BULDOH
18. 04. 2015 18.43
+2
So pozabili na telekomu tisto parolo-do vsakega gospodinjstva optični kabli....
Iniesta
20. 04. 2015 23.49
luciluk
17. 04. 2015 21.47
+2
Najbolj huda zadeva od Telekoma mi je ko prideš na vrh Triglava (svetinje) in ti mobitel preklopi na ITALIJANSKEGA opreaterja, ker ima boljšo pokritost. ko sem to doživel sem spoznal da je Telekom mrtvo kljuse.
luciluk
17. 04. 2015 21.40
pa prodajte še ta kup nesreče!
selector
16. 04. 2015 17.24
+5
bi oni ulagal.. večkrat in to samo v zvišanje cen storitev. pol bi pa še večkrat firmo oplačkal pa prodal z čim večjim dobičkom. za njimi bi ostal potop to je pa tud vse, ene par k jih ma že zdej preveč keša u riti bi ga mel pa še mal več :P
Netajkun
16. 04. 2015 17.13
+6
Cinven je znan po nakupih podjetij ( po ugodni ceni ) , ki jih potem v nekaj letih očisti balasta ( pri Telekomu bi to pomenilo namesto 60 mio € . . . tam nekje okoli 120 mio € dobička ) in nekaj let dobičke podjetja vlaga v posodobitve in razširitve ( npr. 4 ali 5 let ) . . . . in ga potem po kakšnih 7 do 8 letih proda . . kot zdravo podjetje . . . po bistveno višji ceni . Ne uničujejo in izčrpavajo podjetij , ampak poskušajo za npr. 800 mio € vložka v 7-8 letih z njim zaslužiti nekje 8 do 10 % letni donos . . . torej ga prodati za kakšno 1.3 do 1.5 milijarde € .
luciluk
17. 04. 2015 21.41
+1
kg1
18. 04. 2015 12.33
+1
Ampak naši vrli ekonomisti z diplomami in magisteriji, tudi v politiki TEGA NE ZNAJOOOO!!!! Ker so NEUMNI!!! KATERI PRAVI BIZNISMAN BI TO NAREDIL??? prodal kuro ki nosi zlata jajca??? GA NI!!!!
CheGaucho
16. 04. 2015 15.15
-1
Če bo prodan britanskim kolonialistom bom takoj kmalu odpovedal Telekom... Nisem proti prodaji vendar pa sem proti prodaji kolonialističnim špekulantom...
nikhrast
17. 04. 2015 06.42
+1
Spet eden proti kapitalu, jasno, Slovenija je polna revežev.
luciluk
17. 04. 2015 21.41
+2
pol ga naj pa kupi RussiaMobitel, da bo politično korekten, kot te razum,em
VSEZNALECno1
16. 04. 2015 14.05
+5
KJE JE NOVICA O SLOVENSKEM PRIMANKLJAJU
Brabus
16. 04. 2015 12.25
+1
TK se ne bo nikoli prodal, je preveč mafije gor prisesane.
MIRKOKING
16. 04. 2015 11.34
+8
Prodati podjetje, ki daje 60 mio cistega dobicka za 500 mio je cista katastrofa. Telekom financira stevilne sporte in dejavnosti, tako da bodo lahko Anglezi to porezali in se povecali dobicek. Za te obljube glede vlaganj ni pa nobene garancije! Taksno podjetje se proda samo enkrat in preprican sem, da trenutna vlada ne bi znala racionalno porabiti kupnine.
JanZiska
16. 04. 2015 12.07
+0
Telekom je imel 1,6 milijona € čistega dobička v letu 2014. Torej je tolmačenje, da daje 60 m€ zgrešeno. 60 M€ je izplačilo dividend, ki je temeljilo na rezultatih v preteklosti oziroma nerazporejenih dobičkih. V bistvu je skrajni čas, da se telekom proda, čez 5 let bo vreden še bistveno manj, saj je trend rezultatov negativen.
JanZiska
16. 04. 2015 12.08
+4
1,6 m€ čistega dobička pri 750 m€ prodaje pomeni, da gre za poslovno katastrofo, ki se je je potrebno znebiti, dokler jo še kdo hoče.
Netajkun
16. 04. 2015 17.02
+1
Telekom izčrpavajo . . . preko nepotrebnih zaposlitev in prijateljskih pogodb . . . na koncu pa še država z izplačilom dividend . Kdo bo pa vlagal in posodabljal ? Na tak način bo Telekom v nekaj letih tretjerazredni operater in vreden skoraj nič ( in še odškodnine ob tožbah mu grozijo ) . Kaj pa vem . . . ali je boljše prodati ali izčrpati do konca .
luciluk
17. 04. 2015 21.44
Ja nevedne naivne komuniste se vedni prepriča o nacionalnem iteresu z malo lažjo. In nič jim ne pomaga zgodovina (Šrot, Bavčar, Zidar,...), ker oni tega nočejo raumei. Telekom bo v državni lasti še crknu. Mislim da si ljudje ne zavdeajo da Telekom bistveno dražje kupuje opremo kot vsi ostali konkurenti v SLO ker nima močnega lastnik! Ampak tega komunisti ne razumejo. Pol pa naj crkne če je tako edino O.K.
Balki30
16. 04. 2015 10.52
+2
Iphone za vse...de?
tron3
16. 04. 2015 10.46
+7
Kaj je sedaj Cerar, si Angelci obljubil, da prodaš državi prijateljski Telekom, si isti kot tvoji predhodniki, hodiš po EU, deliš obljube in se lažeš!!!
AlternativeFacts
16. 04. 2015 10.41
+13
res so dobrovoljčki, da jim je cilj 90% pokritost prebivalstva poleg vlaganja v nadgradnjo omrežja. Pa koga farbajo, hoče kdo povedat, da ima telekom analogni sistem iz 30 le prejšnjega stoletja, za urban del, za ruralen pa jogurtove lončke na nitki? ...Najbolj se mi pa dopade razmišljanje, da bi poleg vlaganja v razvoj omrežja, dobili nižje cene, po možnosti zadržali enake plače, ali dobili za malenkost višje in da ne bi odpuščali.....hahahahahaha neverjetno naivno razmišljanje....še lizike naj nam dajo pa bomo kot v indiji koromandiji...
PonosenKomunist
16. 04. 2015 11.14
+5
andisej1
16. 04. 2015 10.39
+2
haha kaj pa zdaj ?
andisej1
16. 04. 2015 10.39
+7
Nič ne bo iz tega . Nemci niso poslali ponudbe, naši politiki pa razočarani saj so vsi za to , da se telekom proda prijateljem
Komunyereadio
16. 04. 2015 10.33
+3
ni sporna prodaja tujcem ampak prodaja sumljivim tujcem, špekulantom
paulista
16. 04. 2015 10.22
+5
Prodta Telekom in za 50% pocenit storitve, kdo je lastnik me ne moti sam da dobro gospodari
ho?emVšolo
16. 04. 2015 10.18
+9
pa prve 3 leta ne sme nikogar odpustiti, potem bo pa itak konec države
ZavedniSlovenci
16. 04. 2015 10.16
+2
Hvala Bogu, vsaj nekaj dobrega se nam obeta z prodajo te propadajoče vreče brez dna. Morda je tudi kaj upanja za cenejšo in kvalitetno delovanje storitev, kar pa do danes niti podobno ni plačanih storitev. Plačaš nekaj dobiš pa jajca. Nonstop klicanje na tehnično, saj deluje dan ali dva potem zopet tema...
RoccoS
16. 04. 2015 10.14
-2
še jokali bodo za deutsche telekomom!
RoccoS
16. 04. 2015 10.16
+15
verjetno so odstopili od nakupa, ker ne želijo dajat provizij od nakupa našim skorumpiranim politikom!
ho?emVšolo
16. 04. 2015 10.19
+6