Slovenija

Direktor cirkusa, ki gostuje v Sloveniji, je bil zaradi mučenja živali pravnomočno obsojen. Boste vseeno kupili vstopnico?

Ljubljana, 15. 04. 2017 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
251

V Sloveniji gostuje italijanski cirkus Medrano, ki se trenutno mudi v Celju. V njem nastopajo domače živali, večinoma psi in konji, kar je po naši zakonodaji sicer dovoljeno, a zaščitniki živali so kljub temu na nogah. Direktor cirkusa je bil namreč lani pravnomočno obsojen zaradi zlorabe živali. "Sramotno je, da smo z odprtimi rokami sprejeli cirkus, ki so mu zaradi mučenja živali vrata zaprle številne evropske države!" pravijo.

V Sloveniji se v teh dneh mudi italijanski cirkus Medrano. Gre za enega najstarejših evropskih cirkusov z več kot 150-letno tradicijo, v katerem poleg domačih živali nastopajo tudi eksotične, a teh k nam niso pripeljali, saj jim naša zakonodaja to prepoveduje. Cirkus je že gostoval v Postojni, trenutno je v Celju, od koder se bo premaknil v Maribor, v načrtih pa naj bi bila tudi Murska Sobota in Slovenj Gradec.

Na celjskem sejmišču je zato v četrtek potekal protest, ki pa se ga je udeležila le peščica, saj so ljudje zanj izvedeli prepozno. "Izredno zanimivo je, da cirkus Medrano nikjer na internetu nima javno objavljenih gostovanj po Sloveniji. Verjetno ravno v izogib morebitnim protestom. Slovenski organizatorji so jim sicer naredili FB-stran, kjer je bila dan pred predstavo v Postojni prva objava, enako so tik pred zdajci to objavili tudi za Celje. Treba jih je praktično loviti, kje so, zato se je bilo nemogoče organizirati tako hitro. Res pa je, da njihovi plakati in letaki krožijo po slovenskih mestih," nam je povedala Tanja Vidergar iz Zavoda Pit. Jim je pa pravočasno uspelo izvedeti, da se bo cirkus kmalu premaknil v Maribor, kjer bodo 22. aprila ob 16. uri pred Qulandio pripravili nov protest.

Plakat za cirkus Medrano v Mariboru.
Plakat za cirkus Medrano v Mariboru. FOTO: Zavod Pit

Slovenija je leta 2013 uzakonila prepoved nastopanja prostoživečih živalskih vrst živali v cirkusih, se pa smejo za nastopanje ali prikazovanje uporabiti udomačene vrste živali. Po besedah Vidergarjeve je cirkus od Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) 22. marca pridobil vsa potrebna dovoljenja, torej s tem, da je pri nas, dejansko ne krši nobenih zakonov. "Tega se dobro zavedamo, pa vendar obstajata neka morala in etika. Ljubljanski župan Zoran Janković, na primer, je jasno povedal, da v Ljubljani ne dovoli cirkusov z nobenimi živalmi, pa bi imeli tam veliko večji obisk in bi na ta račun lahko polnili blagajne. Pa on tega ne dovoli, kar je izjemno lepa gesta," je povedala.

Po njenih besedah v cirkusu v Celju med drugim nastopa 41 konjev in 22 psov. "Konji v majhnem krogu skačejo po dveh nogah, razmere, v katerih jih imajo na parkirišču, so katastrofalne," pravi in dodaja, "za nas ni nobenih razlik med levom, tigrom, opico, slonom, konjem, psom, račko ali gosko. Nobena žival ne sodi v cirkus, zato so vsakršni izgovori brezpredmetni!"

Direktor cirkusa Medrano je bil zaradi mučenja in zlorabe živali pravnomočno obsojen

Poleg tega, dodaja Vidergarjeva, očitno nihče ni preveril ozadja cirkusa Medrano, katerega direktor je bil lani pravnomočno obsojen zaradi zlorabe živali. V obrazložitvi razsodbe je zapisano, da mu je sodišče v Padovi zaradi krutosti in mučenja živali izreklo osemmesečno zaporno kazen, ker da je "živalim, zlasti eksotičnim, povzročal fizično in psihično trpljenje". Po nekaj mesecih je proti varščini prišel na prostost in upravljanje cirkusa enostavno prepisal na drugega družinskega člana.

"Na YouTubu obstaja morje posnetkov, iz katerih je razvidno, kaj se dogaja s temi živalmi, kako hude vedenjske motnje imajo, s čim tepejo slone in konje med predstavami ... Leta 2012 so jim nekaj živali celo odvzeli, med drugim slona in kenguruja," še pojasnjuje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mestna občina Celje: Očitki, da podpiramo izkoriščanje živali, so neutemeljeni

Ob tej problematiki je naša sogovornica poslala dopise z vprašanji na vse občine, v katerih naj bi cirkus gostoval. "Ali vam res ni mar za živali, ki živijo v neprimernih pogojih ali pa pogojih, ki so sprejemljivi, kar seveda ne pomeni, da so dobri ali pravi, da so stalno na poti, da nastopajo v areni s slabim zrakom, da so zaradi žarometov in hrupa pod stalnim stresom in še bi lahko kaj napisali. Prosimo, da ne uporabljate izgovorov, češ da niso najeli občinskega prostora, saj smo prepričani, da vaš kraj/ mesto/ občina neko korist od tega ima, če drugega ne pa občinsko takso ob prijavi dogodka, polnjenje blagajn na parkiriščih, oddajanje teh itd.," je zapisala.

Na Mestni občini Celje očitke, da z gostitvijo cirkusa podpirajo izkoriščanje živali, zavračajo kot neutemeljene. "Cirkuški objekt je res postavljen na zemljišču, ki je v lasti Mestne občine Celje, vendar z njim upravlja naš koncesionar ZPO Celje, d. o. o. Očitke, da zaradi dobička podpirajo mučenje živali, zavračajo tudi v ZPO Celje, d. o. o., in pojasnjujejo, da je cirkus Medrano od Veterinarskega urada RS dobil vsa potrdila, s katerimi dokazuje, da ima ustrezno urejena bivalna mesta za živali, da ima ustrezno urejen transport živali in da ustrezno skrbi za njihovo prehranjevanje," so sporočili in dodali, da cirkus Medrano nastopa tudi po drugih evropskih državah, v katerih je področje izvajanja cirkuških dejavnosti prav tako urejeno z zakoni in predpisi. "V ZPO Celje, d. o. o., še pojasnjujejo, da v omenjenem cirkusu nastopajo v glavnem konji in psi, glavnino programa pa predstavljajo artistične točke."

"Občine in zasebniki valijo odgovornost drug na drugega, a dejstvo je, da smo na račun polnjenja žepov občinskih uradnikov, občin, parkirišč, zasebnikov, pa tudi veterinarske inšpekcije, odprli vrata cirkusu, ki se ga cela Evropa brani. To je nedopustno in zelo sramotno za Slovenijo!" na to pravi Vidergarjeva in obrazloži, da je cirkus pred nekaj meseci želel nastopati v Franciji, a so tam v dveh dneh zbrali več kot 20.000 podpisov proti temu. Tudi v Izraelu ga je pričakalo več tisoč aktivistov, ki so mu nasprotovali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predlagali bodo spremembo zakonodaje

Leta 2015 se je potujoči cirkus Safari v lasti nemške družine Spindler z več kot 30 udomačenimi živalmi ustavil v Kranju, a so mu krajani s transparenti pokazali, da ni dobrodošel. Slonov, tigrov in levov res ni bilo, je pa na travniku pred večernimi predstavami mogoče opaziti konje, krave, koze, ovce, oslička, lame in celo kamele, ki so imele povsem povešene grbe, kar je bil po besedah Društva za zaščito živali Kranj znak, da niso imele dovolj hrane. Z mestne občine Kranj so tedaj sporočili, da v primeru gostovanja cirkusa na njenem območju nimajo pristojnosti izdajati dovoljenja, saj je organizator za gostovanje najel zasebna zemljišča, dovoljenje za prireditve pa je izdala Upravna enota Kranj.

Cirkus bi se zatem moral premakniti v Koper, kjer pa je sledilo presenečenje. V tem mestu so jim povedali, da niso zaželeni. Tudi podjetje, ki jim je obljubilo oddajo zemljišča, si je premislilo, saj naj ne bi vedelo, da v cirkusu nastopajo tudi živali.

V Zavodu Pit so se že lani ukvarjali s spremembami zakonodaje za zaščito živali, a takrat so se bolj usmerjali v pasje boje. Letos bodo predlagali spremembo zakonodaje glede cirkusov in se zavzeli za cirkus brez kakršnih koli živali. "Ironično je – če gledamo mentaliteto in naprednost posameznih držav – da na primer Bosna in Hercegovina ne dovoljuje nobenega nastopa živih živali, medtem ko Slovenija to dovoljuje," je še dodala Vidergarjeva.

Dokler bo obstajalo povpraševanje, bo obstajala ponudba

Prva država na svetu, ki je leta 2009 prepovedala cirkuse – tako z divjimi kot z udomačenimi živalmi – je bila Bolivija. Za ukrep so se odločili potem, ko so skrivni posnetki organizacije Animal Defenders International (ADI) razkrili hudo zlorabo živali v tamkajšnjih cirkusih. Prva evropska država, ki je leta 2012 sprejela ta ukrep, pa je bila Grčija. Zanimivo je, da je na seznamu teh držav tudi Bosna in Hercegovina, ki ima sama sicer velike težave s potepuškimi psi. Ukrep prepovedi vseh živali v cirkusu ima tudi Ciper. Tretja evropska država, ki je v cirkusih prepovedala divje živali, je bila Nizozemska, Slovenija pa četrta.

Dejstvo je, da so živali v cirkusu z enim samim namenom – da zabavajo ljudi. Pa tega ne delajo po svoji volji. In če jih zakoni ne bodo prepovedali, bodo cirkusi živeli, dokler bodo ljudje kazali interes zanje in jih podpirali z nakupom vstopnic. In ne, ta šov se ne sme nadaljevati!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (251)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cifizelj
16. 04. 2017 11.28
+1
ta clanek je najboljsa reklama za cirkus!
ermej
16. 04. 2017 10.50
-5
Ste ze bili v Lipici? Men se ne zdi bistveno drugače. Mene to ne moti. Najbolj glasni so pa tak ponavadi živaloljubci, ki so svojega po možnosti kastriranega malamuta zaprli v tretji štuk bloka in podobni....
boris odreitz
21. 07. 2019 20.48
saj niso živaloljubci pač pa osebe z hodimi lastnimi težavami.Seveda bom kupil karto za cirkus pa ga šel gledati- O kakem mučenju sploh govorijo kaj pa klavnice malo pokukajte kaj se tam godi pa tovornjaki- čleparji kateri vozijo živali v klavnice. VSE TO JE PRETIRANO IN NERESNIČNO.
Pimplc
16. 04. 2017 09.48
+5
Kaj se pa gremo tu v banana rep. kaj pa nasi konji.. ko bi vedeli kaj delajo z njimi... v kobilarnah... lipicanci.
rambek
16. 04. 2017 09.37
+0
ljudje smo tudi mučeni žal je to njim posel in služba in tako bo ostalo!
Rožle2X
15. 04. 2017 22.50
+6
Prepoveš jim vstop in je stvar rešena ... katrte pa kar kupujte, če hočte ...
boris odreitz
21. 07. 2019 20.50
KDO BO PREPOVEDAL IN ZAKAJ Temu rečem jaz totalitarizem
Ula596
15. 04. 2017 22.39
+5
Značilno slovensko... vsi pišete kar ene glup*sti brez repa in glave samo zato, da bi našli še ene par takih ki opravičujejo vaše mišljenje. Roko na srce še kakoo Žalostno je kaj delajo z živalmi, tako v cirkusu kot seveda tudi drugje. Žalostno je kako delajo z ljudmi, si pa ljudje lahko v veliki meri sami pripomoremo k boljšemu vsakdanu, tudi ščitimo in branimo se lažje, veliko lažje poskrbimo zase kot ta bitjeca ki so popolnoma nemočna v rokah najbolj krute živali - ČLOVEKA!. Sploh tukaj v naši državi, tisti ki ste/so brezposelni in brez denarja ali osnovnih življenjskih potreb ste/so si popolnoma sami krivi za nastalo situacijo. Lenuhov je toliko koliko je mučenih živali ali pa še več. Tako ali tako dobite preveč od nas, ki delamo zato da se vi lahko čohate doma in dobivate naš denar v obliki socialne podpore. Totalno podpiranje lenobe. Vsak ki je fizično sposoben in ni totalno gl*p dobi delo, če le hoče. Koliko je plačano in kako od njega živi je pa odvisno samo od interesov, iniciative in vlaganja vsakega posameznika v družbo in predvsem vase. Sam si kriv če delaš v nemogočih delovnih pogojih. Kje je empatija in sočutje ? po tem se meri čustvena inteligenca, torej tukaj velika večina ne sodi med družbo, med ljudi, ne sodi med živali!* saj očitno niste zmožni sobivat z ljudmi in živalmi, samo odžirate tujo energijo in denar. Katastrofa. Sram me je, da živim v družbi kjer niste sposobni poskrbet zase kaj šele za druge, kjer iščete samo konflikte in se naslanjate nad vsako malenkostjo samo zato ker ste nezadovoljni sami s sabo... brez veze res..
pizzamargerita
15. 04. 2017 23.32
+4
jaz-ti-on
16. 04. 2017 08.31
+0
kick.your-ass
16. 04. 2017 08.59
-1
Bol tvoj spis je brez glave.... Mislim da se vsi hudujemo nad tem da 24ur napade nek ubobožan cirkus... Ko pa je vsepovsod veliko več ujetih živaliin seveda divjih... Noben pa ni za mučenje živali, ne enih ne drugih. Predvsem tole tvoje nerazumevanje je en odraz inteligence..
Grremlin
16. 04. 2017 11.04
+1
Ula...tvoje pisanje je res malo brezglavo, ampak si kar zadela bistvo. Vsi ti primitivni komentarji so tako samo odraz stanja v naši državi, nizke stopnje morale, ampak po tem je naš narod tako znan. Glede cirkusov me pa predvsem moti dvoličnost ljudi, ko nasprotujejo naslju, sprejemajo pa nasilje nad živalmi pri vzreji. Samo da dobijo tisti zrezekna krožnik.
Grremlin
16. 04. 2017 11.19
-1
So si pa ljudje seveda sami odgovorni za svoje stanje. To jamranje glede brezposelnosti...ja za lenuhe bo to bedno izgovor. Žovim v te družbi in sem v vsaki situaciji dobil delo, tako da mi ni jasno, kako da nekateri ne dobijo službe eno leto ali več. To lahko povežem edino z lenobo ali pa totalno nesposobnostjo. In ja seveda tudi taki so, ampak kdo bi take želel zaposliti.
boris odreitz
21. 07. 2019 20.53
rde?kar
15. 04. 2017 22.16
-6
Ko bi to Janković organiziral bi pa reklamo delal .Vsi karte kupit.
Skunk Works
15. 04. 2017 22.05
+8
JA v LJ ne dovolijo še enega cirkusa, saj imajo že dva: mestno hišo in parlament...
proofreader
15. 04. 2017 21.43
+13
En dan pišete, da morajo biti psi ves čas na vrvicah. Naslednji dan pa to kritizirate.
Armagedon
15. 04. 2017 21.32
+17
Takoj zapret Ljublanski ZOO...vsem tam zaposlnim pa sodit in jim izreč visoke zaporne kazni...pa to...pa take...
boris odreitz
21. 07. 2019 20.54
txoxnxy
15. 04. 2017 21.19
+30
Problem je državni cirkus kjer nastopajo samo osli in kure , ki delovnemu človeku dnevno odžirajo vsakdanji kruh !
reci1
15. 04. 2017 21.09
+30
Kaj pa, ko ljudi v službah matrajo in na kraju še plače ne dobijo.
boris odreitz
21. 07. 2019 20.56
tega pa oni ne razumejo. Za njih je mučenje živali če mu rečeš hop pa če psu rečeš naj da taco itd... Prav smešni so tile tako imenovvani zaščitniki avojih butastih neutemeljenih idej.
hotchilipoper
15. 04. 2017 21.07
+17
Vse cirkuse prepovedati vključno z našimi
Redžepi
15. 04. 2017 20.39
+11
poklic mesarja je tud treba pravnomočno obsodit....
srebrnibreg
15. 04. 2017 20.41
+7
mikitr
15. 04. 2017 20.33
+7
Se strinjam z objavo,imam rad živali.Moti me pa ,da tukaj nekdo kritizira,če pa v komentarju objaviš nekaj,kar moderatorju ne paše,te takoj zbišejo.
mikitr
15. 04. 2017 20.33
+3
krtofl
15. 04. 2017 20.16
+14
verjeli al ne...mi nastopamo v cirkusu...in še plačujemo ta cirkus....
happyrainbow
15. 04. 2017 21.19
+7
Je pa razlika; direktorja našega cirkusa (v katerem nastopamo) niso še nikoli oglobili.
kick.your-ass
15. 04. 2017 20.13
+9
Naslednje leto bo cirkus na mojem travniku.. 24ur zaprite tudi cinkarno in železarno v Celju.. vsaj probite... Bi reko da zelo škoduje našemu zdravju v tej kotlini. Verjetno pa tudi živalim...
kick.your-ass
15. 04. 2017 20.11
+10
Kdo je plačal članek? Pravi cirkus je tale vaš 24ur...
proofreader
15. 04. 2017 21.41
+2
vrtojb
15. 04. 2017 20.10
-4
Ce si bom zelel ogledati cirkus, si ga bom tudi ogledal. Protesti raznih puritancev me ne brigajo, razen ce bi mi kdo hotel prepreciti ogled, v tem primeru bi se hitro zmenili.
boris odreitz
21. 07. 2019 20.58
Slovenija tone
15. 04. 2017 19.52
+21
A ni bil tudi naš predstavnik Eme (Evrosonga) obsojen, pa nas zastopa?