Slovenija

'Članice EU sporazuma Ceta v obliki, v kakršni je, ne bi smele podpreti

Ljubljana, 15. 10. 2016 16.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sporazum Ceta evropskim potrošnikom ne prinaša nobenih večjih koristi, še več, prinaša jim številna tveganja. Daleč največje tveganje je, da bodo tuji investitorji iz Kanade lahko uveljavljali posebne pravice pri vlaganjih v evropskih državah na način, ki lahko ogrozi pravico nacionalnih vlad pri zaščiti potrošnikov, delavcev, javnega zdravja in okolja, poudarja direktorica Evropske zveze potrošnikov.

Ceto naj bi predvidoma podpisali 27. oktobra na vrhu EU in Kanade v Bruslju. Pred tem pa mora soglasje k podpisu sporazuma podati vseh 28 članic EU. Ministri, pristojni za trgovino, bodo o tem odločali v torek, zaradi političnih zapletov v Belgiji pa to visi še v zraku. V primeru podpisa bo sporazum nato predvidoma v začasni uporabi že po potrditvi v Evropskem parlamentu v začetku prihodnjega leta, vmes pa bodo potekali ratifikacijskih procesi po nacionalnih parlamentih članic Unije.

Trgovinski in investicijski sporazum Ceta med EU in Kanado po besedah direktorice Evropske zveze potrošnikov (Beuc) Monique Goyens evropskim potrošnikom ne prinaša nobenih večjih koristi, še več, prinaša jim številna tveganja. Članice EU sporazuma v obliki, v kakršni je, ne bi smele podpreti.

Da Ceta evropskim potrošnikom ne prinaša posebnih koristi, je pokazala analiza organizacij za zaščito potrošnikov v 42 državah članicah evropske potrošniške zveze, je v pogovoru poudarila Goyensova.

Tveganja?

Daleč največje tveganje je, da bodo tuji investitorji iz Kanade lahko uveljavljali posebne pravice pri vlaganjih v evropskih državah na način, ki lahko ogrozi pravico nacionalnih vlad pri zaščiti potrošnikov, delavcev, javnega zdravja in okolja. "V Beucu nam to zadošča, da državam odsvetujemo sklenitev sporazuma v obliki, kakršno ima sedaj," je poudarila Goyensova.

Vlade bi morale razčistiti sporna vprašanja in sive cone glede Cete, da bi ustvarile varen okvir. Posledice sporazuma bodo daljnosežne, zato si je treba vzeti čas in popraviti določila, ki so nesprejemljiva za vidika civilne družbe oziroma suverenosti države. Ceta je prva, ki gre skozi celoten proces EU, zato mora biti izvedena odlično, saj bo vzorčni primer za prihodnje sporazume. Pri tem je pomembna transparentnost, a glede Cete so se pogajali na skrivaj.

"Zato smo v Beucu zelo zaskrbljeni zaradi nenadne spremembe stališč slovenske vlade, ki je bila v prejšnjih tednih zelo kritična do Cete. Slovenske in tudi druge vlade bomo pozvali, naj preložijo odločitev glede Cete in si vzamejo čas za jasne odgovore. Ne smemo se zavezati nečemu, o čemer nismo povsem prepričani, pa čeprav za ceno nekajmesečnega zamika," je prepričana Goyensova.

Protest proti TTIP v Ljubljani - 5
Protest proti TTIP v Ljubljani - 5 FOTO: Damjan Žibert

Ceta kot stranska vrata za TTIP?

Naslednja velika slabost sporazuma, ki jo je izpostavila, je dejstvo, da Ceta do neke mere predstavlja stranska vrata za podoben sporazum z ZDA TTIP, ki je vsebinsko za potrošnike še veliko bolj kontroverzen. "Skozi poglavje o zaščiti tujih investitorjev, bi 50.000 ameriških podjetij lahko uporabilo svoje kanadske podružnice za vlaganje tožb v Evropi," je pojasnila. Določila glede tujih investitorjev v razvpitem, a prekinjenem TTIP, bi bila po njenem mnenju lahko celo bolj dorečena, saj je bil TTIP veliko bolj na udaru javnosti.

Primer: pravica dostopa do vode

Če vzamemo primer pravice dostopa do vode, je to zelo pomemben primer tega, kaj bi šlo lahko narobe s Ceto. Pravico dostopa do vode bi tuji investitorji, ki imajo trenutno koncesijo za uporabo vode, lahko spodbijali. To pomeni, da bi v prihodnosti lahko tožili vlado, če bi želela denimo zaostriti pogoje teh koncesij, s čimer bi hotela prebivalcem olajšati dostop do vode.

"Vlada bi, če bi sodišče odločilo v prid investitorja, morala podjetju plačati tudi večmilijonsko odškodnino, seveda v breme davkoplačevalcev. Zato je za nas nesprejemljivo, da bi zakonodaja, ki ureja zadeve v javnem interesu, postala podrejena zasebnim interesom tujih vlagateljev," je stališče Beuca predstavila Goyensova.

Potrošniki bi morali od tovrstnih sporazmov imeti koristi

Kako direktorica Beuca v prihodnosti vidi sklepanje sporazumov z drugimi državami, kot sta denimo Kitajska ali Indija, če se je že s Kanado, ki nam je kulturno zelo blizu, tako zapletlo? "Sporazumi s temi državami bodo drugačni, kot je Ceta, saj pri njej ne gre toliko za trgovinski sporazum, kot za ustvarjanje enotnega trga. Poleg tega bi bila z drugimi državami tudi debata o zaščiti tujih investitorjev povsem drugačna, saj imajo povsem drugačen pravni sistem," je pojasnila.

Potrošnik bi moral od takšnega sporazuma imeti koristi, denimo razširitev zaščite na področju poslovanja s karticami, roaminga, pravic v letalskem prometu, spletnega nakupovanja in podobnega, vendar teh vprašanj sporazum ne ureja. Evropske države se bodo morale pri sprejemanju nove zakonodaje ozirati na kanadske in ameriške interese, kar pomeni krnitev regulatorne suverenosti. "Ne želimo si sporazuma, po katerem bodo evropske države primorane v zamike pri sprejemanju zakonodaje, ker želijo tuji vlagatelji zaščititi svoje interese," je še poudarila Goyensova.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
18. 10. 2016 15.42
-4
Slovenija se tudi boji da bo treba uvesti kanadske delavske pravice v Sloveniji. Bi bilo treba zvišati minimalno plačo na vsaj $11 na uro, pa saj to dobivajo v glavnem mulci ki servirajo pivo in pizze na plaži, pa plače in prispevki plačani, 10% penali če delodajalec zamudi minuto pri plačanju, pa odpustnina in podpora za brezposelnost, čez $400 na teden, pa brezplačno zdravstvena karta za vsakega državljana, pa garantirane pokojnine indeksirane z inflacijo...
ONniON
17. 10. 2016 22.28
pečeni ste smo so že sprejeli v DZ in je v začasni uporabi
nikhrast
17. 10. 2016 16.59
-3
Saj ne vem kako more ta sporazum znižati standard v Sloveniji, posebno kar se tiče hrane, samo poglej po supermarketih, saj bio ali organic supermarketov sploh ni, folk pa kupuje vse kar je poceni, pa saj še ne vem če so ukinili uporabo trans-maščob po rstavracijah.... Uvaža se tudi najslabša roba, samo poglej kaj prihaja iz Kitajske...
muci007
17. 10. 2016 15.36
+2
Brglez bo referendum o CETI zavrnil! Preostane nam le še, da se parlament razpusti.
User1063544
17. 10. 2016 08.28
+7
User768643
17. 10. 2016 12.39
[Frikenstein]
17. 10. 2016 14.13
+2
SEVEDA! kako se glede nekaj tako pomembnega ne vpraša ljudstvo??? REFERENDUM!!
muci007
17. 10. 2016 15.35
-1
Referendum bo Brglez zavrnil! Očitno se znajo zgoditi protesti!
ferencz 1
16. 10. 2016 09.44
+18
Bruseljske elite prodajajo EU državljane za sužnje korporacijam!!!
LLLEPI
16. 10. 2016 13.31
+15
so ze pokasirali provizije za svoje podpise;Tudi nasi politiki so izdali svoje sodrzavljane ki posteno delajo
ferencz 1
16. 10. 2016 09.43
+8
Ustanavlja se stranka KES (KOntra evropski Skuponosti), kajti iz take skupnosti je nemudoma treba izstopiti, ki dela svoje državljane stakšnimi sporazumi za bodoče sužnje!!
LLLEPI
16. 10. 2016 13.32
+2
nikhrast
16. 10. 2016 15.56
-9
Seveda, pa nazaj v eno Jugo, pa meje, carine, svoja valuta, inflacija, pomanjkanje po trgovinah..., nazaj v revščino.
Borec21
16. 10. 2016 09.20
+8
naslednje leto bo Merkelca out in bo vse drugač, Bavarci so besni ko risi na njo, tko da je pričakovati razpad Eu se ne bo zgodilo... temveč uvedba lastnih denarnih valut nazaj marka, frank....... to bo prvi ukrep in sam sanjajo lahko o kripto valutah in tem šitu bavarci so gospodarsko močni in neformalni pogovor pove vse kaj želijo in ponavadi se to zgodi...druga faza pa bo sigurno uvedba tožbe EU proti ZDA za vojne ki so jih pod lažno pretvezo skuhali in posledice nosi EU .........s tem bo jasen signal Rusiji da bo celinski kontinent bolj homogen. tko tečejo pogovori med podjetniki v tujini .............bavarci zanimivo so bolj na strani rusov kot zda.....kar je logično zaradi biznisa.......
Zrkizz
15. 10. 2016 22.00
+13
Taksne prodaje forsirajo isti prodancki, kot silijo v prodaje in podarjanje vsega drzavnega premozenja in zemljisc. Svet se bo enkrat zbudil, upajmo da ne bo prepozno.
ONniON
15. 10. 2016 21.34
+11
Frane Šajn
15. 10. 2016 21.12
+16
Kdo ji podpira te sporazume; SMC in NSi , pa velika večina SDS, hlapčki na/ m3, Le koliko drobiža so jim nasuli lobisti za prodajo svoje zemlje, svojega ponosa in svoje matere Slovenije. Kje imate obraze, v senci !? Tako je to obraz človeka, ki je vedno obrnjen v "šolne" in pa v nebo in bega v vodoravnem položaju je obraz osebe nevredne naziva človek. a še na nekaj bodite pozorni pri teh kalibrih imajo dlani , ki spominjajo po obliki na podganjo šapo.
zweistein
16. 10. 2016 20.41
+2
In potem se te desničarji z Janšo načelu konstantno predstavljajo kot rešenike... Sramotno.
ONniON
15. 10. 2016 20.42
+16
mora počiti tako več ne gre enostavne ne ! amen
darlok
15. 10. 2016 21.03
+5
Verjamem, da bo. A ne zaradi Evropejcev, ki se bomo uprli oblasti. Ne. Menim, da bo počilo med ZDA in Rusijo. Morda najprej res ne direktno, a dejansko bo to vojna med tema dvema državama (verjetno bo ZDA naščuvala EU za napad na Rusijo, potem pa se vmešala kot "rešiteljica"). Angleški mediji so ta teden veliko pisali o tem, da so ruske oblasti dale priporočilo ruskim diplomatom v tujini, da naj ne vpisujejo otrok v šole v tujini ipd. Bomo videli. Bo pa spet Evropa najbolj nastradala. ZDA so precej varne med dvema oceanoma, Rusija je varna s severa, vzhoda (Kitajska), juga (Kitajska, Indija), edina nevarnost je z zahoda, a je EU prešibka, da bi predstavljala nevarnost. OK, JZ je še ena pot, a menim, da se Rusiji ni potrebno bati okupacije s te smeri.
Frane Šajn
15. 10. 2016 20.39
+21
Vsa politična srenja, ki vsiljuje podis tega sporazuma tako ali drugače je na plačilni listi lobistov čez lužo. Ti ljudje so rak rana ljudi v EU in v državah, ki jih predstavljajo, napram tem neživljenslkim sporazumom- Ljudem bodo enkrat položili račune na mizo tako ali drugače, pa brez sprenevedanja "jara gospoda". Ljudje , ki imamo s kom misliti ne dovolimo si navezati tega kamna na vrat in spodmaknimo jim stolčke tem prodancem in jih spravimo za zapahe, ker drugam ne sodijo.
muci007
17. 10. 2016 15.43
+3
290ktober
15. 10. 2016 20.29
+15
Cerar antiRobih Hood podpira podpis ,ker ščiti bogate in krade revnim!!!
Frane Šajn
15. 10. 2016 20.40
+7
Ma kakšen Robin Hood to je "Super hik" Ljubljanski!
Pjer Pjer
15. 10. 2016 19.58
+10
Slovenci bi se zbrali na demonstracijah samo če ukinejo aplikacijo Pokomen Go. Hočemo jo nazaj!!!! (žalostno)
darlok
15. 10. 2016 20.35
+5
Internet je dobra in hkrati slaba stvar (no, tako kot vse stvari). Po eni strani smo dosti bolj informirani, po drugi strani pa nam forumi in komentiranje na straneh, kot je ta, omogočajo, da sprostimo "ventile" tukaj in ne na ulici. Tako, da še dolgo ne bo demonstrancij.
Frane Šajn
15. 10. 2016 20.41
+3
Amebe se ne zbirajo na demonstracijah, zanje so romanja in božje poti, pa litanije za sv. Janeza senčnega & company.
darlok
15. 10. 2016 20.46
+3
Kdo so pa amebe? Je pa tako, da dokler je folk kolikor toliko sit, ne bo šel na ulice. Tako, da bo vladajoča srenja gledala, da bo narod vsaj malo sit. Ne preveč in ne premalo.
Frane Šajn
15. 10. 2016 20.57
-2
Kdo so amebe!? Če si se s težavo prebil skozi osemletko, bi moral poznati tega enoceličarja , ker ne gre nobena biologija brez nje.
darlok
16. 10. 2016 11.55
+2
Seveda vem KAJ so amebe. Ne bodi brez veze žaljiv. Spraševal sem te KDO so amebe. Sem predvideval, da misliš na posamezne ljudi, ki jih nazivaš z amebami. Na tem forumu imaš polno nekih sopomenk. Od majerjev, svečkarjev, forumašev in kaj jaz vem kaj vse še.
kiboko
15. 10. 2016 19.41
-19
Slovenija ogrožena s strani kanadskih podjetij? Vic stoletja. Tudi voda, ista zgodba, gre zgolj za zaščito pravice župana, da koncesijo dodeli nečaku in da mu pri tem nihče nič ne more. Toliko sprenevedanj človek še videl.
Frane Šajn
15. 10. 2016 21.20
+7
No to pa je razmišljanje rojenega hlapčona!
User768643
17. 10. 2016 12.44
Frane@ Ne vem zakaj, ampak očitno tudi takšni morajo živeti.
dirtmcgirt
15. 10. 2016 19.12
+3
mislim da se začenja ponovno obdobje življenja na vasi. vsak si bo sam pridelal poljščine vsak si bo sam pekel in kuhal ter vzrejal živali za zakol. tako ne bo haska da bi blo karkoli neoporečno. na podeželju je pa ogromno, ampak res ogromno studencev čiste pitne vode, kateri pa naj za vaščane ostanejo njihova skrivnost. samo še tako se bo varno živelo. kar naj vse podpišejo in sprejmejo. iz ekonomskega vidika pa vidim ponovni zlom borz ker bodo države čez lužo začela to gonjo ki se napoveduje in točno tako se bo izcimilo
AlternativeFacts
15. 10. 2016 19.23
+10
Kaj pa boš pridelal, če te bodo potem tožili zaradi "piratske" uporabe njihovih semen, vodo ti bodo privatizirali, ali če hočeš bolj moderen izraz, dali v koncesijo, govedo se pa že danes ne more razmnoževati brez pomoči veterine? Se mi zdi , da imate nekateri "false hope" serijsko vgrajen?
lodz68
15. 10. 2016 21.28
+1
Ha hahaha...ti pa si Kekec !! A misliš da je na vasi vse neoporečno ??? Zaradi intenzivnega kmetijstva je voda zastrupljena,splošno znano pa je da je največ rakavih obolenj v Prekmurju....na podeželju .Le zakaj ???
ToJeToZaZdaj
15. 10. 2016 19.11
+7
Iz takih tem pa zginejo tisti ozkogledi komentatorji, kateri ne vidijo dlje od lastnega nosa in jim po glavi hodi samo levo desna politika. Blagor korporacijam, dokler še osebki s takim nizkim IQ imajo volilno pravico.
hohoho
15. 10. 2016 19.03
+15
Bravo slovenski politiki kot vedno delato v dobro EU elite boli vas K za Slovennce
VolkBrenin
15. 10. 2016 18.53
+20
Zelo lep primer kaj je to "demokracija " ..večina proti pa si izbrani 1% elite dovoli tisto, kar se njim zdi prav zaradi njihovega zaslužka...Toliko o opevanem kapitalizmu. Pljuc .
AlternativeFacts
15. 10. 2016 19.05
+7
To je "Super Hick demokracija"......Državljani smo pa "Grupa TNT".....