Clintonova grozila, če Hrvaška ne vstopi v Nato

Clintonova je prek svojih diplomatov v Ljubljani in Zagrebu pristiskala na Slovenijo, da omogoči vstop Hrvaške v Nato in EU. V nasprotnem primeru pa je napovedovala gnev, ki ga bo zlila nad Slovenijo.

Hillary Clinton

Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton. (Foto: Reuters)

Ameriški diplomati so tako močno lobirali proti slovenski blokadi vstopa Hrvaške v Nato in EU, da ena depeša govori o tem, da so premierja Boruta Pahorja opozorili, da bo v primeru blokade občutil gnev iz Washingtona. Glede na diplomatske depeše, ki jih objavlja spletna stran Wikileaks, sta veleposlaništvi v Ljubljani in Zagrebu neprestano dobivali navodila ameriške zunanje ministrice Hillary Clinton, kako vplivati na vladi obeh držav, da bo ukinjena slovenska blokada hrvaških pristopnih pogajanj z EU. Clintonova se je s svojim krogom diplomatov najprej lotila slovenske blokade, da bi Hrvaška pravočasno prišla v zvezo Nato.

Borut Pahor je na tiskovni konferenci po seji vlade dejal, da ne komenitra depeš, ki jih objavlja WikiLeaks.

Iz Washingtona je prišla depeša, da je treba slovenski strani nujno sporočiti, da bo v primeru, da Hrvaška aprila tega leta ne bo sprejeta v severnoatlantsko zavezništvo, to velika mednarodna sramota za Slovenijo. In nato Clintonova s svojimi diplomati točko za točko pojasnjujejo, kaj mora Pahor storiti. Na "slovenske nacionaliste", ki so zbirali podpise za referendum o hrvaškem vstopu v Nato, bi moral vplivati do te mere, da omehčajo svoja sicer trda stališča. "Od vas zahtevamo, da razmislite o vseh legitimnih možnosti za skrajšanje procesa referenduma, vključno s tem, da zahtevate njegov umik," piše v depeši.

Komunisti se nikoli niso borili za slovensko suverenost! Vedno jim je bila prva oblast. Tudi tokrat.
Janez Janša na Twitterju

Teden dni pozneje pa je v depeši, ki je nastala v Rimu, zapisano, da so Američani vplivali tudi na Italijane, od katerih so zahtevali, da pritisnejo na Slovenijo. In potem, ko je Slovenija ratificirala vstop Hrvaške v Nato, so se Američani obdregnili še v slovensko blokado pristopnih pogajanj z EU.

Tako iz Washingtona pride depeša, ki izgleda kot seznam nalog, ki jih stroga mati nalaga svojemu otroku, ki zatira svojega brata. Na koncu tega seznama manjka le opozorilo, da bo tepen, če vsega ne bo postoril, piše hrvaški časopis Večernji list.

Proti koncu aprila 2009 je v depeši iz Washingtona zapisano, da mora Slovenija nehati povezovati pristopne pogovore z vprašanjem meje. Pri tem je pojasnjeno, da so za ZDA bistvene evropske integracije, ki so prvi motor za reforme, demokratizacijo in medetičnega sodelovanja na zahodnem Balkanu. Zato je bila deblokada hrvaške poti v EU nujna ne samo za Hrvaško, vendar za celoten Balkan. Pozneje pa je hrvaški veleposlanik v Ljubljani je Američane prosil, da "ostanejo vključeni v ta proces, ker mu EU ne namenja dovolj pozornosti", piše v depeši, poslani iz Ljubljane.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 266
primorec2 14.09.2011 22:24:40
Vse te zdrahe po svetu se vodijo iz ozadja in denar je motor tega. Če hočejo politiki obstati, so vezani na finance, ki pa jih oni nimajo. Kako to poteka v Ameriki, si lahko ogledamo iz prve roke doma, v aferah banke, politiki, tajkuni. Ko bomo rešili ta vozel, bomo dojeli tudi ameriškega, ki ni prav nič drugačen. Najprej razčistimo, če, domačo načrtno uničenje gospodarstva v imenu Njene Ekselence Politika in dveh največjih strank, pa se dajmo potem nad Američane. Do takrat pa v Istri pravimo "kučo Bobi".
Več komentarjev