Slovenija

Nepravilnosti na inšpektoratih: neupravičena napredovanja in preveč izplačani potni stroški

Ljubljana, 29. 05. 2015 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Računsko sodišče je ugotovilo nepravilnost v poslovanju inšpektoratov na področju prostora, energetike, rudarstva in prometa ter neučinkovito poslovanje gradbenega inšpektorata v letih 2011 in 2012. Med drugim so ugotovili neupravičena napredovanja javnih uslužbencev in nepravilnosti pri izplačevanju stroškov prevoza.

Računsko sodišče je revidiralo pravilnost poslovanja Inšpektorata za promet, energetiko in prostor v letih 2011 in 2012, ki opravlja naloge inšpekcijskega nadzora za področja prometa, energetike, rudarstva in prostora. Računsko sodišče je revidiralo tudi učinkovitost izvajanja nalog v delu, ki se nanaša na področje gradbene inšpekcije (izvajanje nalog gradbene, geodetske in stanovanjske inšpekcije) v letih 2011 in 2012.

Računsko sodišče je o pravilnosti poslovanja inšpektoratov v letih 2011 in 2012 izreklo negativno mnenje.
Računsko sodišče je o pravilnosti poslovanja inšpektoratov v letih 2011 in 2012 izreklo negativno mnenje. FOTO: Tomaž Ungar

Računsko sodišče je o pravilnosti poslovanja inšpektoratov v letih 2011 in 2012 izreklo negativno mnenje, ker so poslovali v neskladju s predpisi v več primerih. Med drugim jim očitajo, da so javni uslužbenci napredovali v višje plačne razrede in v višje nazive, čeprav niso izpolnjevali pogojev za napredovanja, ki so določeni v uredbi o napredovanju javnih uslužbencev v plačne razrede in v uredbi o napredovanju uradnikov v nazive. Prav tako z razporeditvijo javnih uslužbencev na delovna mesta, za zasedbo katerih niso izpolnjevali predpisanih pogojev, in z določitvijo pogoja za delovno mesto v sistemizaciji, ki ni skladen z zakonom, niso upoštevali določil zakona o delovnih razmerjih, energetskega zakona in uredbe o notranji organizaciji, sistemizaciji, delovnih mestih in nazivih v organih javne uprave in v pravosodnih organih. Prav tako z nepravilnim obračunom dodatkov za delovno dobo niso upoštevali določil kolektivne pogodbe za javni sektor.

V primeru premestitve javnega uslužbenca na delovno mesto, na katerem ni opravljal nalog, ki bi ustrezale navedenemu delovnemu mestu, pri čemer pa glavna inšpektorica ni pisno odločila, da mora javni uslužbenec zaradi začasno povečanega obsega dela namesto dela, ki sodi v opis njegovega delovnega mesta, opraviti tudi delo, ki ne spada v opis delovnega mesta, ustreza pa njegovi strokovni usposobljenosti, inšpektorat za okolje in prostor ni upošteval določil zakona o javnih uslužbencih.

Z ministrstva za okolje in prostor so nam sporočili, da poročila še niso uradno prejeli. Nanj se bodo odzvali šele, ko ga bodo prejeli in proučili.

Prav tako je računsko sodišče ugotovilo nepravilnosti pri izplačevanju stroškov prevoza na delo in z dela. Te so izplačali v nasprotju z določili uredbe o povračilu stroškov prevoza na delo in z dela javnim uslužbencem in funkcionarjem v državnih organih in zakona za uravnoteženje javnih financ.

Negativno mnenje tudi zaradi neustrezne porabe proračunskih sredstev

Proračunska sredstva so porabili za odstranjevanje nelegalno zgrajenih objektov, za prenovo poslovnih prostorov, za nabavo potrošnega materiala, za opravljene storitve, za nabavo računalniške opreme, ne da bi izvedli postopke v skladu z zakonom o javnih naročilih in notranjimi akti, v poročilu navaja računsko sodišče.

Pri nabavi osnovnih sredstev niso upoštevali določil zakona o stvarnem premoženju države, pokrajin in občin in zakona o izvrševanju proračunov za leti 2011 in 2012, poleg tega nakupov niso predvideli v letnem načrtu pridobivanja stvarnega premoženja, še ugotavlja računsko sodišče.

Prav tako jim očitajo, da obveznosti niso prevzeli s pisno pogodbo ali naročilnico, pogodb niso sklenili pred začetkom opravljanja storitev, račune so plačevali, ne da bi pred izplačilom preverili pravni temelj in višino obveznosti, zato so ravnali v nasprotju z določili pogodb, zakona o javnih financah in pravilnika o postopkih za izvrševanje proračuna. Prav tako pri prevzemanju obveznosti in izplačilih iz proračuna niso upoštevali določil uredbe o uporabi službenih avtomobilov v organih državne uprave, uredbe o stroških reprezentance, uredbe o upravnem poslovanju, notranjih aktov o finančnem poslovanju, osebni varovalni opremi in uporabi službenih vozil.

Plačevali še pred opravljeno storitvijo

Pri izplačilih iz proračuna niso upoštevali določil zakona o izvrševanju proračunov za leti 2011 in 2012 glede plačila 30. dan po prejemu računa. Prav tako s plačilom računa pred opravljeno storitvijo niso upoštevali določila zakona o javnih financah. Računsko sodišče še navaja, da z izplačili za neupravičene stroške, ki niso bili nujni za delovanje in izvajanje nalog oziroma so javnim uslužbencem zagotavljali pravice v večjem obsegu, kot jih določa zakon, niso upoštevali določil zakona o javnih financah in zakona o javnih uslužbencih.

Kaj je sodišče ugotovilo glede delovanja gradbene inšpekcije?

Z ministrstva za okolje in prostor so nam sporočili, da poročila še niso uradno prejeli. Nanj se bodo odzvali šele, ko ga bodo prejeli in proučili.

Izvajanje nalog gradbene inšpekcije v letih 2011 in 2012 je sodišče ocenilo kot neučinkovito, ker inšpektorata, pristojna za izvajanje nalog gradbene inšpekcije, nista imela predpisanih ustreznih in zadostnih podlag, navodil in usmeritev, ki bi zagotavljale enotno, pregledno in učinkovito izvajanje nalog gradbene inšpekcije. Prav tako nalog gradbene inšpekcije nista izvajala v skladu s predpisanimi podlagami in nista ustrezno spremljala izvedenih nalog gradbene inšpekcije, saj nista izvajala ustreznega nadzora nad izvajanjem teh nalog, nista sprejela ustreznih ukrepov za odpravo zaostankov, se nista ustrezno odzivala na ugotovitve nadzornih institucij in nista ustrezno poročala.

Cel kup napak: od pomanjkljive aplikacije do neusklajenih navodil

Računsko sodišče v svojem poročilu navaja, da so se gradbeni inšpektorji pri izvajanju nekaterih določil zakona o graditvi objektov srečevali s težavami, ki so predstavljale ovire za učinkovito, enotno in pregledno izvajanje nalog inšpekcijskega nadzora. Inšpektorata, pristojna za izvajanje nalog gradbene inšpekcije, nista sprejela notranjega akta, s katerim bi opredelila postopke, skupne usmeritve in načine ravnanj glede uporabe določil zakona o graditvi objektov, da bi bila tako v večji meri zagotovljena enotnost delovanja gradbene inšpekcije. Za upravljanje z dokumentarnim gradivom sta imela inšpektorata, pristojna za izvajanje nalog gradbene inšpekcije, za obdobje, na katero se nanaša revizija, sprejeta navodila za poslovanje inšpektorata za okolje in prostor z dokumentarnim gradivom, ki pa zaradi neenotne ureditve evidentiranja prijav (med skupnimi in samostojnimi zadevami) ne zagotavljajo preglednosti poslovanja in v računalniškem programu otežujejo pregled nad prijavami.

Računsko sodišče je bilo kritično tudi do dela gradbenih inšpektorjev.
Računsko sodišče je bilo kritično tudi do dela gradbenih inšpektorjev. FOTO: Thinkstock

Inšpektorata, pristojna za izvajanje nalog gradbene inšpekcije, kljub vloženim finančnim sredstvom nista uvedla takšne informacijske rešitve ali poskrbela za nadgradnjo aplikacije, ki bi omogočala generiranje podatkov za pripravo letnih poročil, zagotavljala sistematičen pregled nad izvajanjem posameznih temeljnih nalog inšpekcijskega nadzora in omogočala nadaljnje postopke razvrščanja in grupiranja zadev po opredeljenih kriterijih. V obdobju, na katero se nanaša revizija, inšpektorata, pristojna za izvajanje nalog gradbene inšpekcije, tudi nista razpolagala s takšno informacijsko rešitvijo, s pomočjo katere bi lahko tekoče spremljala stanje terjatev od kazni in glob, izrečenih v inšpekcijskih in prekrškovnih postopkih. Inšpektorata, pristojna za izvajanje nalog gradbene inšpekcije, v obdobju, na katero se nanaša revizija, tudi nista imela z notranjim aktom predpisanih kriterijev za razdelitev območij nadzora oziroma dodeljevanje zadev v reševanje posameznim inšpektorjem, zaradi česar so vodje območnih enot za dodelitev zadev v reševanje uporabljali različne pristope, pri razdelitvi področij dela med gradbene inšpektorje pa so nenapisane kriterije uporabljali na različne načine.

Neustrezen vrstni red inšpekcijskih zadev

Računsko sodišče je od inšpektorata za okolje in prostor ter inšpektorata za infrastrukturo zahtevalo predložitev odzivnega poročila, v katerem morata izkazati popravljalne ukrepe za odpravo ugotovljenih nepravilnosti in nesmotrnosti. Računsko sodišče je podalo tudi priporočila za izboljšanje poslovanja.

Inšpektorata, pristojna za izvajanje nalog gradbene inšpekcije, nista imela sprejete metodologije s selekcijskimi in objektivnimi merili za prednostno obravnavo zadev. Merila v letnih načrtih so izpostavljala bistvene vsebinske poudarke za določitev prioritet, vendar niso bila opredeljena in ovrednotena na način, da bi bilo z njihovo uporabo mogoče oblikovati vrstni red zadev za vodenje inšpekcijskih postopkov in vrstni red konkretnih izvršljivih zadev za izvedbo rušitev po drugi osebi. Zaradi presplošnih in nejasno opredeljenih meril v letnih načrtih so gradbeni inšpektorji ta merila uporabljali na različne načine, zavezanci v inšpekcijskih in izvršilnih postopkih pa niso bili enakopravno obravnavani, še navaja računsko sodišče v svojem poročilu.

Gradbeni inšpektorji delali z zamudo, pomanjkljivo in potratno

Gradbeni inšpektorji izvajajo inšpekcijske preglede in izrekajo ukrepe predvsem v zvezi z nedovoljenimi gradnjami, zato inšpektorata, pristojna za izvajanje nalog gradbene inšpekcije, ne izpolnjujeta ostalih dveh temeljnih nalog v zvezi z zahtevami glede lastnosti objektov v vseh fazah graditve objektov (vključno z vgrajevanjem proizvodov) in v zvezi z zagotavljanjem izpolnjevanja predpisanih pogojev pri opravljanju dejavnosti in kakovosti dela v zvezi z graditvijo objektov (uporaba objektov). V obdobju, na katero se nanaša revizija, so gradbeni inšpektorji redne, samoiniciativne inšpekcijske preglede izvajali le v manjši meri, s čimer pa inšpektorata, pristojna za izvajanje nalog gradbene inšpekcije, nista mogla zagotavljati varovanja javnega interesa.

Na gradbeni inšpekciji je 74 inšpektorjev opravilo skupaj 10.267 pregledov v letu 2011 in 73 inšpektorjev skupaj 9.260 pregledov v letu 2012, iz česar izhaja, da je en gradbeni inšpektor v povprečju opravil 139 inšpekcijskih pregledov v letu 2011 in 127 inšpekcijskih pregledov v letu 2012.

Inšpektorata, pristojna za izvajanje nalog gradbene inšpekcije, tudi nista imela sistematičnega pregleda nad reševanjem pritožb na odločitve prvostopenjskega organa in tudi nista analizirala vsebinskih odločitev, s pomočjo katerih bi lahko za posamezne značilne inšpekcijske, prekrškovne in izvršilne postopke z notranjim aktom opredelila enotne načine ravnanj. Gradbeni inšpektorji inšpekcijskih nalog niso opravljali pravočasno glede na predpisane roke, in sicer so odgovore prijaviteljem pošiljali kasneje kot v 15 dneh po prejemu prijave in izdajali sklepe o dovolitvi izvršbe kasneje kot v 30 dneh od poteka izpolnitvenih rokov, navedenih v odločbah. Gradbeni inšpektorji so inšpekcijske postopke pogosto uvedli kasneje kot v 30 dneh po prejemu prijave. Po zaključenih izvršbah po drugi osebi so gradbeni inšpektorji sklepe o stroških pogosto izdajali tudi več mesecev po prejemu računov izvajalcev, neplačane sklepe o stroških pa so posredovali v izterjavo tudi več mesecev po preteku roka plačila oziroma pritožbe ali pa jih v izterjavo sploh niso posredovali. Izvršbe po drugi osebi tudi niso bile izvedene na optimalno učinkovit način, saj so pri tem nastali dodatni stroški za državni proračun, zaradi domnevno nestrokovnega izvajanja nalog gradbene inšpekcije pa je bilo vloženih tudi več odškodninskih zahtevkov.

Pomanjkljiv nadzor nad delom inšpektorjev

Računsko sodišče ugotavlja, da inšpektorata, pristojna za izvajanje nalog gradbene inšpekcije, nista imela predpisanih metod za izvajanje nadzora nad delom gradbenih inšpektorjev. Navajajo, da je inšpektorat za promet, energetiko in prostor junija 2012 sprejel načrt integritete, v katerem pa po njihvem mnenju ni ustrezno opredelil tveganj in ukrepov za njihovo obvladovanje za dve občutljivi področji gradbene inšpekcije, in sicer za nespoštovanje dolžnih ravnanj inšpektorjev za primere namernega izogibanja vodenju postopkov ali njihovo prilagajanje posameznim pravnim in fizičnim osebam in za evidentiranje prijav za primere neevidentiranja prijav, nepravočasne obravnave prijav, neobravnave prijav po vrstnem redu ali celo neobravnave oziroma namerne založitve prijav.

Revizijsko poročilo - negativno mnenje za več inšpektoratov
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (144)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ssbobo
30. 05. 2015 17.18
JA IN KAJ SE BO SEDAJ ZGODILO z temi kater so zalotili pri goljufanju nas vseh......................... Turkova sušilnica bo stala naprej tam doli na morju, njegov brat se bo pa z ženkico še naprej obiral po nosu...... Miško pa itak pravi SOU WOT - tako mi je lepo, dokler drži
Bojan-F
30. 05. 2015 12.44
Kolikor mi je znano, place inspektorjev so popolnoma nezanimive za ljudi, ki so strokovnjaki na svojem podrocju.
odpisan2x
30. 05. 2015 11.13
+1
kva se pritožujete-sem v zaprti skupini na fb "iščem-nudim zaposlitev" namesto iščem zaposlitev narobe napisal in bom imel zaradi ene besede velike težave
VSEZNALECno1
30. 05. 2015 06.35
+2
Itak banda skorumpirana bo mene nadzirala ....
Super Huey
30. 05. 2015 11.14
+2
Ne samo da te bo nadzirala...izropa ti 85% tvoje plače za lastno klikanje smrkcev in kravic na FB v klima pisarnah!
Diškor
29. 05. 2015 22.48
-2
TILE SO AMATERJI ZA NAŠO LEVICO, 60M SO NAM SUNIL PA ŠE VLADAJO.
flum
30. 05. 2015 06.31
+4
JE PA MNOGO VEČ POKRADLA DESNA-KRŠČANSKA OPCIJA!
Brakedirt
30. 05. 2015 08.43
-2
80% ljudi se ne strinja s tabo zato pa ne vladate...
glava2
29. 05. 2015 21.47
+1
banana republika , to mi deli miška mala......
NX11
29. 05. 2015 19.41
+11
Kradejo povsod kjer je kaj za ukrast. Če nič druga, bodo kradli ure in dopust (tako kot na zdravstvenih zavodih-8000 dni na parih, ki so jih preverili) ali pa sekret papir v vrednosti pol milijona (na zpiz-u).
Super Huey
29. 05. 2015 19.15
+23
Banda preplačana paraz-itska!! V tem modernem suženjstvu smo kr lepo vsi delavci v gospodarstvu....nad nami se izvaja prikrit genocid iz strani 250 000 nedotakljivih javnih priviligirancev. Tole je samo vrh ledene gore....narod se sploh ne zaveda kako nam je javna elita ugrabila državo. Zdravstvo je samo del septične gnojne jame, v reali pa je kompletno cel aparat pokvarjen do obisti! Podobna zgodba s ponarejenimi/kupljenimi diplomami...Kdaj bo pa tale teta ex ministrica vrnila razliko v plači skozi vsa leta???? Banda pokvarjena javna...ko pa je treba enega delavca rubit je pa naša gnila država več kot ažurna!! KOT DAVKOPLAČEVALEC ZAHTEVAM DA PRISTOPI KOMISIJA IZ TUJINE IN PREVERI VSE DIPLOME V NAŠEM GNILEM JAVNEM SEKTORJU/POLITIKI/BANČNIŠTVU!!!! Naše zdravstvo, naše šolstvo, naše preplačane javne službe so postale ENA VELIKA SEPTIČNA PREPLAČANA RAKASTA TVORBA, KATERI SI JE V UNIČEVALNEM, NEDOTAKLJIVEM PARAZ-ITSKEM ODNOSU VZELA DELAVCA IZ GOSPODARSTVA ZA TALCA!!!! Slovenijo ne uničuje NATO, jenkiji, marsovci ali kdorkoli drug...jo lepo kr domači aparat uničuje!! koga zanima zakaj smo najbolj obdavčena delavska klasa in zakaj imamo tako drag bencin? Hja, žakelj je prazen in priviligiranci zahtevajo svoje nezaslužene plače za surfanje po netu v klima pisarnah!...denar ki naj bi šel za ceste nikoli ne pride do le teh...ker je pokraden oziroma gre za plače javne plagiatorske elite! sram naj vas bo, tako imenovana akademska elita! S to državo je konec. Želijo uničiti še delavce k delajo v drugih državah za lastno lagodje in nesposobnost! Štrukelj, vsi politiki in OGROMEN DEL APARATA, Bančniki itd itd in ostali lešinarji ste osebno odgovorni za potop države. Takole pa izgleda ko vseka realnost in se je treba soočit s trgom dela...JS/JU (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna, tudi politike, 300 komisij, 212 občin itd itd) ste pogrebniki Slovenije. In niti en od vas priviligirancev, se noče odpovedati najmanjši dbrobtinici, katero izpulite lačnemu delavcu kateri vas futra! Zakaj takšni enormni pufi, kateri so zategnili zanko parim generacijam vnaprej..in če koga zanima zakaj imamo največje davke na planetu...in zakaj najmanjši efekt od teh plačanih davkov.... Hja....imamo pač 240 000 glavi aparat!! Delavnega in poštenega človeka se dobesedno sili da zapusti tole zločinsko nadvlado javnih para-zitov.....ampak Slovenija je že preveč izropana da bi se dalo karkoli popravit. Najbolj pa ste seveda uničili delavce! V bistvu imamo slovenski delavci plače ZELO DOBRE, samo država, 240 000 javnikov nam jih pobere 80%!! Dragi nesposobni novinarji, malo se ozrite na naše javne uslužbence (birokrate, politike, bančnike, nesposobno elito)...le zakaj jim mirno lahko rečemo veleizdajalci? Odgovor je enostaven: DAVKI! Kot prvo, dragi mediji.... nehajte zavajat....pri nas ni samo 160 000 javnih, temveč jih je 240 000 in številka vsak dan raste! JS/JU rezat vsaj za polovico! Pa s tem ne mislim medicinke in policaje itd, ampa večino ostalih para-zitov.Na kratko....leta 91 smo imeli 60 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), nikjer interneta, računalnikov....država super prosperira. Davki normalni. Danes? 240 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), v vsaki pisarni internet, komp, klima....davki največji na svetu, država pa popolnoma nesposobna in v prostem padu...primerjajo nas z zimbabvejen. Delavca ste postavili pred vrata RKja in Karitasa, delavski otroci so lačni in stigmatizirani, vi jara gospoda pa bi še kr živeli od sadov dela nekoga drugega. Že sedaj imamo davke nabite med 80 in 85%, zato da se vi nesposobni prisesanci lahko 80% službenega časa šlepate na igricah in surfanju po netu v vaših klima pisarnah? Ste znoreli? Da utemeljim...samo malo je treba biti pozoren in se točno vidi kako je med vsakim delavnikom med osmo in šestnajsto uro popoldan, vsak portal, vsak FB, vsak chat, vsak forum NABITO POLN kjer se norca delate in bogu čas kradete. Koliko časa še? Živite v svojem svetu in
Super Huey
29. 05. 2015 19.26
+1
sprint
30. 05. 2015 06.14
+0
Zdaj bi počasi tale tvoj post že lahko kaj spremenil. Enega in istega si skopiral že X krat pod razne članke, ki se tičeju JU.
Super Huey
30. 05. 2015 10.55
+2
Pa še ene 1000x ga bom. Dokler delavni narod ne odpre oči.
ssbobo
29. 05. 2015 19.12
+8
A od Turka bajta oz sušilnica še kar stoji tam, se pravi so si izplačevali potne stroške pa sploh nikamor niso šli na teren gledat dejanskega stanja................................ lepo lepo - Turkov brat bivši predsednik je pa vse to lepo vedel pa njenu pa njej nič............................. pol pa jambrajo, da ni denarja za plače medicimskih sester pa za policijo................... normalno, ko ta prikazujejo stroške pa polnijo denarnice z iste malhe - VSEM KNJIŽICE pa NOVE MLADE OSEBKE ZAPOSLITI.................. banda kravaterska
jebivoje
29. 05. 2015 18.53
+11
in takile nenasitni tatini bi mene oglobili če grem delat 3x na mesec na fuš ker z 260e ne moreš preživet z vsemi dokumenti za trajno nezmožnost dela v invalidsko pa te ne dajo
cestar_mirfet
29. 05. 2015 18.48
+13
Vse,ki so neupravičeno napredovali ali goljufali pri izplačevanju prevoza vržt ven iz službe in prepovedat zaposlovanje v JU.
ROMELS
29. 05. 2015 18.21
+1
Saj se vendar imajo za strokovnjake. Kaj ne bi potem blefirali. Če bi delali pošteno potem to ni več strokovno delo.
poslanka sexs
29. 05. 2015 18.44
+4
ONniON
29. 05. 2015 18.05
+5
dobrodošli v urejeni državi
Mr.
29. 05. 2015 17.30
+11
Na čevelj vse povrsti od šefov dalje... če koga rabijo naj vzamejo izobražen kader med mladimi, ki nimajo zaposlitve - so na zavodu in so še nepokvarjeni pa željni dela !!!!
Diškor
29. 05. 2015 17.33
+0
poslanka sexs
29. 05. 2015 18.45
+3
VSAJ SEM VAM REKEL ZE LETA 1990 DA BOSTE IMELI SVICO
tron3
29. 05. 2015 16.11
+21
Zaposleni v JS so največji drek slovenske družbe, z predsednikom Države in Vlade na čelu, če komu to ni jasno je največji butelj!!
Diškor
29. 05. 2015 16.08
+11
ADMIN, KWA BRIŠEŠ RESNICO : ZDAJ NAJ VSI TI V JU POVRNEJO ŠKODO IN V DISCIPLINSKI POSTOPEK, TKO JE TO V PRIVAT FIRMAH, DRŽAVA SE MORA PRVA OBNAŠATI RACIONALNO, SAJ DELA Z NAŠIM DENARJEM.
tron3
29. 05. 2015 16.06
+5
Le zakaj bi preganjali kršitelje, če so neupravičeno napredovali, potne stroške so si pa itak izmislili!!!
Diškor
29. 05. 2015 16.03
+8
ZAKAJ VEDNO LEVICA ZMAGA NA VOLITVAH, ZATO, KER VSE TO OMOGOČA IN IMA ZAGOTOVLJENIH 260.000 GLASOV JS.
Super Huey
29. 05. 2015 19.16
+3
glava2
29. 05. 2015 15.36
+18
kdo jim bo napisal kazni?????al bo šlo vse pod preprogo, kot vedno!!!!
prašek
29. 05. 2015 16.00
-4
.prašek.
29. 05. 2015 19.35
+1
Predstavnik JS, tovariš prašek, katerega širša družina lepo sesa družben denar v JS, bo seveda do svoje smrti branil levico. Ker samo levica njemu in njegovim omogoča življenje na tuj račun.
sinhron
29. 05. 2015 15.14
+12
nšpektorati so pri nas izgleda sami sebi namen in v napoto ; ne delajo to za kar so postavljeni samo hodijo po davkoplačevalski denar , ki so njihove previsoke plače , takih inšpektoratov in inšpektorjev ne rabimo ! Na ministru za upravo se naj naloži , da prevetri inšpektorate in jih zreducira !