Slovenija

Črne gradnje v Sloveniji: zgodba, ki se nikoli ne konča

Ljubljana, 29. 03. 2013 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Neda Došenović
Komentarji
243

Zgodbe o črnih gradnjah so problem, za katerega pristojni še niso našli učinkovite rešitve. Na inšpektoratu se zavedajo, da so zaostanki pri obravnavah primerov resni, a brez spremembe zakonodaje in kadrovske okrepitve ne moremo računati na ažurnost, pravijo.

Problematika črnih gradenj v Sloveniji je v zadnjih dneh bolj aktualna kot po navadi, a vsekakor ne gre za nov problem. O črnih gradnjah, ki "krasijo" našo državo, se govori že vrsto let in občutek v javnosti je, da se pravzaprav nič ne spremeni.

Inšpektorat RS za promet, energetiko in prostor (IRSPEP) ne vodi evidence nelegalnih gradenj v Sloveniji, a dovolj zgovorne so že številke o tem, koliko prijav dobijo gradbeni inšpektorji. V letu 2011 je gradbena inšpekcija prejela 3851 prijav, lani pa do 1. decembra 4079 prijav. Že dlje časa se gradbena inšpekcija spopada z velikim številom zahtev in drugih vlog pravnih in fizičnih oseb ter tudi z odprtimi inšpekcijskimi zadevami in nerealiziranimi izvršilnimi postopki.

Hiša
Hiša FOTO: Thinkstock

Maja lani je IRSPEP v okviru reorganizacije dela gradbene inšpekcije opravil popis vseh odprtih inšpekcijskih zadev. 30. junija lani je bilo v sistemu zavedenih 10.269 zadev v reševanju, med temi pa je bilo 4.893 zadev, v katerih je bila izdana inšpekcijska odločba. Pravnomočni sklep o dovolitvi izvršbe je bil izdan v 1.635 zadevah. "Med temi zadevami so zadeve, pri katerih je potrebna odstranitev objekta, uskladitev gradnje z že izdanimi upravnimi dovoljenji, sanacija ali odstranitev nevarnih gradenj in odprava drugih nepravilnosti," so razložili na IRSPEP.

Trajanje inšpekcijskega postopka je največkrat odvisno od števila in vrste vloženih pravnih sredstev, kakor tudi od vsebine odločitev pristojnih organov, v povezavi z njimi. Inšpektorat RS za promet, energetiko in prostor

Slovenija ima 73 gradbenih inšpektorjev. Ti so lani uvedli približno 3400 inšpekcijskih postopkov glede različnih kršitev predpisov o gradnji, tudi glede nelegalnih gradenj. Gradbeni inšpektorji so lani opravili 12.511 inšpekcijskih pregledov in zaslišanj, zaradi ugotovljenih kršitev pa izdali 1527 odločb. Od tega je bilo odločb glede črne gradnje 948. Največ inšpekcijskih odločb zaradi nelegalne gradnje je bilo lani izdanih glede manj zahtevnih nestanovanjskih stavb.

Zakaj sploh imamo toliko črnih gradenj?

Na IRSPEP so ocenili, da je povečano število črnih gradenj povezano predvsem z restriktivno prostorsko politiko, zanimivimi prostori za gradnjo, dolgotrajnimi in zapletenimi inšpekcijskimi postopki in tudi s kadrovsko podhranjenostjo gradbene inšpekcije.

Nemogoče je voditi vse inšpekcijske postopke na področju gradbene inšpekcije istočasno in v zakonsko predpisanih rokih, pravijo na IRSPEP. Dodali so, da je tudi fizično nemogoče zagotoviti ažurno obravnavo vseh prijav, ki jih inšpektorat prejme na področju gradbene inšpekcije.

Zavedajo se, da so zaostanki resni, vendar pravijo, da bo brez spremembe zakonodaje in kadrovske okrepitve gradbene inšpekcije skoraj nemogoče ažurno obravnavati prijave ter voditi inšpekcijske in izvršilne postopke. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (243)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mejduš
17. 02. 2014 18.23
+1
To so oni krivi prvo če ni grabeno zakaj ne takoj opozorijo,to pa samo cincajo češ če bo kaj v žep padlo bo dobil če ne pa ne tukaj se dela ta problem.
kratkovidni
30. 03. 2013 21.27
+1
mene zanima ,čigava je gradnja ob koseškem ribniku,, v hosti ,kjer je bil prej ....
kratkovidni
30. 03. 2013 21.28
+1
pipsl
30. 03. 2013 11.43
+1
hahaha. vztrajnost se mi je izplačala, čeprav pravega komentarja še vedno ni :-)
pipsl
30. 03. 2013 11.31
+1
napisal sem komentar, ki ni bil objavljen, čeprav nisem bil žaljiv, niti sovražen. bojim se, da nekdo sproti, ko mi pišemo komentarje, jih tudi sproti preverja in to ne pomeni nič dobrega.
pipsl
30. 03. 2013 11.24
napisal sem komentar, ki ni bil objavljen, pa čeprav nisem bil žaljiv, niti sovražen. resno mislim, da nekdo že sproti ko pišemo, preverja naše komentarje, predno se objavijo.
pipsl
30. 03. 2013 11.22
+4
ne bom se ponavljal za vami... samo nekaj... v primeru turka in njegove "debilne " reakcije na zadnje dogodke se resno sprašujem, kakšen kader nam vodi državo in najpomembnejša podjetja.
Maday
30. 03. 2013 09.38
+3
To lahko zapišemo z dvema besedama. Kriminalna država Slovenija je distributer Kriminala in balkanskih kriminalcev v Evropo.
Vance
30. 03. 2013 09.38
+8
Slika v poročilu priča,kaj lovi skorumpirana inšpekcija,lovi tiste,ki si z metrom več iščejo sobo za otroka.Tiste pa,ki si gradijo gradove na obali,na Bledu ali v triglavskem narodnem parku,pa pustijo na miru.Mora jih izslediti novinarska ekipa,ali pa kak obupan občan,ki so ga pokradli do kosti.Graščina od Vitoslava Turka je lep dokaz, Černačev Odlok tudi,kako si vladajoča elita piše Zakone,da bi lahko legalizirala privatne objekte,sezidane z družbenim denarjem.
prpa24
30. 03. 2013 08.44
+2
Čuden članek v katerem so nametane številke, ki so težko primerljive.Inšpektorat (IRSPEP) ne vodi evidence nelegalnih gradenj v Sloveniji, spremlja pa prijave, zadev v reševanju, inšpekcijske preglede in zaslišanja, izdane odločbe in sklepe o dovolitvi izvršbe. Lani 4.078 prijav (56 na inšpektorja, oziroma 6/mesec); 3.400 postopkov (4 postopke/mesec za inšpektorja); 1.527 odločb (1,7 odločbe/mesec za inšpektorja). Koliko je bilo izvršljivih odločb ni znano. Če je v razmerju glede na izvršbe in vse izdane odločbe ( 1.635/4.893=0,33) je to za 1/3 odločb, oziroma 1 izvršbo /2 mesec za inšpektorja. Vsak inšpektor je imel 14 pregledov in/ali zaslišanj/mesec. Če je pregled potreben ob uvedbi postopka (4/mesec), opravi vsak inšpektor 10 zaslišanj/mesec. Drugače. na vsake 3 delovne dni dobi inšpektor prijavo, 1x na 5 delovnih dni sproži postopek in ogled ter vsak drugi delovni dan opravi eno zaslišanje. Enkrat na 11 delovnih dni napiše odločbo in vsake 40 dni izvršbo. Kakšen je obseg dela, obremenitev inšpektorja pri teh opravilih je težko oceniti. Težko pa je potegniti sklep na koncu članka: zaostanke bo brez spremembe zakonodaje in kadrovske okrepitve gradbene inšpekcije nemogoče ažurno obravnavati. Kakor, da so le gradbeni inšpektorji tisti, ki rešujejo težave s črnimi gradnjami, ostala administracija pa nič. Pa še to. Črne gradnje predstavljajo 62% izdanih odločb! V glavnem so to manj zahtevne nestanovanjske stavbe, ki jih po Černačevem odloku sploh ni potrebno pregledovati (??!!!),.. Inšpektorji naj bi se tako v manj kot 40%. prijav ukvarjali z resnejšimi, zahtevnejšimi kršitvami zakona. Pa je res tako. Mislim da temu ni tako. Ukvarjajo se s kurniki in težijo malim ljudem, resne kršitve pa se niti ne lotijo. Pa toliko gradbenih strokovnjakov, arhitektov,.. je ostalo brez dela. Vendar inšpektorjev se ne menja, ker imajo preveč informacij, so del interesnih mrež,.. O tem pa članek nič ne govori. Vsaka naveza inšpektorjev v zvezi s Turkom, Maherjem,.. je neraziskana. Izgovori, da je premalo inšpektorjev pa so voda na mlin Černačevega odloka, ki naj bi posvečenim legaliziral črne gradnje.
ohh
30. 03. 2013 08.14
mislim da bi se morali vsi vprašati, kaj je tako zelo narobe v samem zakonu, da do tega pride! rečeno je bilo da pridobiš gradbeno v enem mesecu (UTOPIJA ZA SMRKCE), da ti sosed ne more preprečiti gradnje (SPET LAŽ).... je pa zanimivo brati komentarje, vidim da nas je še vedno dosti takih ki razmišljamo, da je vedno in povsod zraven politika in tako naprej. daj naj naši vrli poslanci enkrat naredijo nekaj dobrega in naj to uredijo tako da bomo mali ljudje tudi prišli do papirjev, brez da zraven bankrotiraš. se strinjam plačati kazen vendar bi jo moral tudi kdo na upravni enoti, ki izdajajo dovoljenja ljudje ki sploh nimajo primerne izobrazbe. tudi jaz ne morem operirat slepiča , če nisem kirurg, čeprav približno vem kako to gre!
gospakatja
30. 03. 2013 07.39
+1
imamo sorodstvo v švici, in tekom debate smo ugotovili, da sploh ne poznajo pojma "črna gradnja"!
ohh
30. 03. 2013 08.18
+0
verjamem, saj imajo verjetno urejeno kot v avstriji, ko daš 1000 eur pa imaš v enem tednu urejeno, brez nevem kakšnih soglasij. tu smo pa mi še v ledeni dobi, ozir. nagajanje imamo v kulturi, z logiko smo pa tako ali tako skregani.
resslovenka
30. 03. 2013 08.19
+2
V Švici (pa tudi mnogokje drugje) ne poznajo marsičesa, kar je pri nas uveljavljena (oz.privzeta pravica vidnih posameznikov) in čisto vsakdanja praksa. Zato je Švica to kar je, mi pa tam kjer smo.
Important notice
30. 03. 2013 07.33
+2
Ko pa revež končno zbere skupaj denar in se spravi menjat okna, mora pa pridobiti vsa možna dovoljenja, drugače plača kazen! Da ne govorimo o postopkih pri menjavi strešnikov .... Sedaj pa primerjajmo veljake, ki še vedo ne, kaj vse imajo v lasti!
JanezNovakJohn
30. 03. 2013 07.03
+1
Normalen postopek za pridobitev gradbenega dovoljenja traja najmanj dve leti. Čena birokracije za majhno hišico je cca 30.ooo €. Če postopek zmanjšajo na dva meseca in ceno na 10.000 € bo črnih gradenj pol manj. Drugo polovičko pa lahko obvladajo inšpektorji.
bora_bora
30. 03. 2013 05.51
+4
Neučinkovita država, me prav zanima koliko od 70 inšpektorjev si vsaj enkrat letno umaže čevlje na terenu. Potrebno je poenostaviti zakonodajo za pridobitev gradbenega dovoljenja (a ne po Črnačevo) ter porušiti ali odvzeti ter prodati črno gradnjo naprimer Tirkovo, sej če bi pogledali njegovo plačo in stil življenja bi videli, da mu tudi za "škarfo" ne bi ostalo, torej je vse skupaj pridobljeno na nepravičen način (včasih so tumu rekli kraja) od zaznave črne gradnje do rešitve problema rok 6 mesece.
231koak
30. 03. 2013 00.10
+1
če ne reagirate, bom pa se letošnje poletje tudi jaz širo
Roman Hren
29. 03. 2013 20.59
+3
Tuerk, Jaklič, Maher R, Janša, ... Barabe, lopovi, vse podret, njih pa zapret; to so najpogostejši komentarji nevoščljivcev in privoščljivcev! Kdor pa malo razmisli in ima tudi lastne izkušnje, se vpraša: zakaj bi ljudje, ki imajo dobre dohodke, številne veze in poznanstva, sploh gradili brez dovoljenj? Odgovor je v prevelikih pristojnostih, ki si jih v imenu države jemlje stroka, predolgi, prezapleteni in predragi postopki, ki pogosto omogočajo tudi korupcijo (spomnite se primera župana, ki je povedal, da je podkupil uradnike za pridobitev dovoljenj in nikakor ni osamljen primer)! Ko bo državljan na upravni enoti dobil hitro in popolno dovoljenje za gradnjo po svoji želji (ali pa argumentirano zavrnitev), bodo take gradnje nepotrebne! Dokler pa za vsako dovoljenje rabite kup dragih soglasij javnih podjetij, ki si delijo visoke plače, dodatke, nagrade, se bo marsikdo vprašal: zakaj bi državi (monopolistom) dal kup denarja, ki znaša polovico investicije v gradnjo! Bivši minister Černač je mogoče preveč odprl prostor za sporno gradnjo, da pa je sedaj pristojnost države pri razpolaganju z zasebno lastnino prevelika, pa ni dvoma! Vsekakor je treba to področje urediti ampak ne z rušitvami, temveč z umeščanjem v prostor, kjer je to mogoče in z jasnim programom za naprej! Določiti je treba, kje je možna gradnja in kakšna, kje pa to sploh ni mogoče. Ne pristajam pa na neko priseganje na "najkvalitetnejše" kmetijsko zemljišče, če se to nahaja ob obvoznici, po kateri dnevno pelje več tisoč vozil! Tam pridelana zelenjeva bo zelo ekološko težka! V svojem okolju vam v hipu naštejem kar nekaj neumnih rešitev, ki so jih zagrešili "strokovnjaki", ki so sedaj zelo glasni. Slišati jih je pa samo takrat, ko se zgodi kaj takega in seveda oni niso nič krivi! Tako kot niso za nič krivi finančni strokovnjaki, pa pravni strokovnjaki in strokovnjaki nasploh! So pa vsi po vrsti dobivali dobro plačo za prevzem odgovornosti! Pravzaprav za neprevzem!
OneManBand.
30. 03. 2013 06.44
+1
OPN naprimer sprejemajo občinski svetniki. S kakšno izobrazbo se lahko pohvalijo pa tudi vemo in sedaj bodo oni vmeščali gradnje, lepo vas prosim. Za to mora biti stroka, pogledat želje vlagatelja in nato vse zmožnosti, ki se ponujajo za gradnjo, znižati prispevke za komunalno ureditev, rok skrajšati na 30 dni, soglasja v nadaljevanju naj iščejo pristojne službe (to je lahko enkrat na teden za več prosilcev, elektro, vodovod, kanalizacija,..), gradbeno nato izdati tudi v 30 dneh,..... Za vse papirje ne bi smel porabiti več kot 1000€! Pri nas imajo male parcele in komunalni prispevek je 28.000€!! Ker so majhne parcele bi nekdo rad kupil še eno, vendar bi tudi za to parcelo moral plačati 28.000€, čeprav bi gradil samo eno hišo. Ne ne boš, pravijo na upravni enoti. In parcele samevajo že 10 let, javna razsvetljava pa sveti prazno po parcelah. LP iz Zahojencev.
zmago56
29. 03. 2013 20.56
+3
Tukaj ne gre za ( številčno ) pomanjkanje inšpektorjev, ampak za pomanjkanje nepodkupljivih in poštenih inšpektorjev, ki bi si upali nedotakljivimm na prste stopiti.
vstalaprimorska2
29. 03. 2013 22.43
+1
je pa zanimivo kdo je bil leta 2007 gradbeni inspektor odgovoren za piransko območje- g. Bojan Zadel takrat še predsednik SdS Izola. a ti je zdej kaj bolj jasno
Tonček Balonček
29. 03. 2013 20.55
+0
Komunisti ropajo in rušijo, poštenjaki pa zidajo in gradijo.
prpa24
30. 03. 2013 09.08
Tonček, včasih se ti meja med sarkazmom in resnico zabriše in komentarji izpadejo kot pritrjevanje lopovom. Zberi se malo in preberi kar napišeš!
Brundo
29. 03. 2013 20.22
+6
kaj je doktorji in magistri, a vam jaz napišem zakon in pravila za rušenje črnih gradenj???
rekapaka
29. 03. 2013 19.42
+6
Mici, ali imaš gradbeno dovoljenje? Nimam! Potem si pa za podret!