Slovenija

Črnomaljska občina ne bo razpisala občinskega referenduma o postavitvi migrantskega centra

Črnomelj, 16. 12. 2016 13.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Črnomaljska županja je povedala, da je občina zavrnila pobudo za vložitev zahteve za razpis občinskega referenduma o postavitvi migrantskega centra. Za referendum ni pravne podlage, je pojasnila županja. Po njenih besedah so pobudo zavrnili, ker ne gre za tematiko, ki bi bila v pristojnosti občine, zato občinski svet o njej ne bo odločal.

Civilna iniciativa nasprotuje postavitvi migrantskega centra.
Civilna iniciativa nasprotuje postavitvi migrantskega centra. FOTO: AP

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je danes povedala, da je občina zavrnila pobudo za vložitev zahteve za razpis občinskega referenduma o postavitvi migrantskega centra v Občini Črnomelj, ki jo je vložila civilna iniciativa. Pri tej menijo, da gre za pravna vprašanja, ki jih bodo predali v pravno presojo in tudi upravnemu sodišču.

Za referendum ni pravne podlage, je na novinarski konferenci v Črnomlju pojasnila županja. Po njenih besedah so pobudo zavrnili, ker ne gre za tematiko, ki bi bila v pristojnosti občine, zato občinski svet o njej ne bo odločal.

Kot je dejala, so po proučitvi Pobude za vložitev zahteve za razpis občinskega referenduma v Občini Črnomelj, ki jo je podala Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini, zaključili, da za izvedbo predlaganega referenduma ni pravne podlage, saj je sprejeti občinski sklep po svoji naravi informacija in ne predstavlja sprejema splošnega akta občine ali njegove posamezne določbe, o kateri bi bil možen predlagani referendum.

Dodala je, da prav tako po vsebini ne gre za tematiko iz pristojnosti občine in da se referendumska pobuda nanaša na sedmo točko 24. novembra sprejetega sklepa občinskega sveta.

Ta se glasi: "Glede na izkušnje obvladovanja migrantskega toka konec lanskega leta in v začetku letošnjega leta, ki je zajel nekatera okolja, pa občinski svet Občine Črnomelj ocenjuje, da v kolikor do povečanega pretoka migrantov dejansko pride tudi na območju Občine Črnomelj, je vsekakor nujno imeti te osebe čim prej pod nadzorom policije in na enem mestu, saj bi se v nasprotnem primeru lahko nenadzorovano gibali po območju Občine Črnomelj in s tem lahko ogrožali varnost prebivalcev ali povzročali škodo." Enak sklep je pred tem sprejel tudi varnostni sosvet Občine Črnomelj.

Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini se je za vložitev pobude za izvedbo občinskega referenduma glede njegove postavitve odločila, ker menijo, da bi o tem morali odločati občani in ne peščica občinskih svetnikov, je pred dnevi povedala predstavnica pobudnikov Maja Kocjan.

Civilna iniciativa je v svoji pobudi zapisala, da se referendumsko vprašanje glasi, "Ali ste za to, da se uveljavi sklep št. 7 pod točko 5 s 16. redne seje občinskega sveta Občine Črnomelj, ki dopušča možnost postavitve sprejemno-registracijskega migrantskega centra v Občini Črnomelj?"

Sicer pa je črnomaljska županja na današnji novinarski konferenci še dejala, da so izvajalci ministrstva za notranje zadeve na mostovih preko Kolpe na mejnih prehodih Vinica in Metlika v ponedeljek namestili panelna vrata kot ukrep, če v Beli krajini pride do povečanja migrantskega vala.

Čemas Stjepanovičeva je še dodala, da so jo z omenjenega ministrstva nedavno obvestili, da bodo s postavitvijo tehničnih ovir na nekaterih ključnih delih ob slovenski južni meji nadaljevali.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Simoni?
16. 12. 2016 18.15
+8
Trije na občini in državni sekretar Šefic bodo potegnili mastne denarce, ljudstvo pa bo moralo prenašati "ta mastne"! Dajte se že nekaj naučiti iz Šenčurske zgodbe!
JApajaDAja
16. 12. 2016 18.01
+2
me je strah koliko jih bo prispelo v slo z ali za prcednikom! z nekim "poslanstvom" je tam
mijavci
16. 12. 2016 16.51
+7
Centra doli ne bo, to sem prepričan pa z ali brez referenduma.
divus
16. 12. 2016 16.40
+5
Po novem zakonu lahko županjo na referendumu odstavijo!!!!
cistajeba
16. 12. 2016 15.45
+8
Demokratično izvoljena županja,kaj še hočete,vse v interesu ljudstva in volivcev!
ParaVomo
16. 12. 2016 14.44
+2
Je to slovenska občina?;)
Kollerik
16. 12. 2016 15.01
+3
je tvoj firer slovenc al slovenac? Strinjat se s kvotami ni lih neko dejanje domoljubja, kot nam ga vsiljujete vi... :))
karlo6
16. 12. 2016 14.10
+21
Torej ostane le blokada in barikade po vsej občini,ter uvedba vaških straž
deVil666
16. 12. 2016 14.48
+9
JApajaDAja
16. 12. 2016 18.16
+1
nekaj se kuha...erdogan je bil pri hr čokolindi, pahor k njemu......