Slovenija

Bi vi živeli zraven CT-naprave, ki seva? Stanovalci blokov v središču Ljubljane so se temu uprli

Ljubljana, 04. 05. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
134

V Medicinskem centru Barsos, ki ima svoje prostore v večstanovanjskem bloku, so kupili drago napravo za računalniško tomografijo oziroma CT. Ker naprava seva, so se temu uprli stanovalci bloka, saj jih je strah škodljivih posledic. Po več tednih so vendarle dosegli dogovor, da bo Barsos napravo preselil drugam. Če tega ne bi storil, bi bil to prvi CT, ki bi obratoval v stanovanjski stavbi.

V Sloveniji imamo za zdaj zgolj tri naprave za računalniško tomografijo, ki so v rokah zasebnika. Te naprave so namreč zelo drage, zaradi sevanja pa potrebujejo številne zaščitne ukrepe. Očitno pa bomo kmalu dobili še četrto CT-napravo v rokah zasebnika, saj je tak aparat kupil lastnik Medicinskega centra Barsos. Ta ima prostore v večstanovanjskem bloku na Gregorčičevi ulici v središču Ljubljane. To pa pomeni, da bi se lahko prvič zgodilo, da bi takšna sevalna naprava delovala v stanovanjski stavbi. 

Skupaj s CT-napravo, ki jo je kupil Barsos, imamo v Sloveniji že štiri takšne naprave v zasebni lasti.
Skupaj s CT-napravo, ki jo je kupil Barsos, imamo v Sloveniji že štiri takšne naprave v zasebni lasti. FOTO: Thinkstock

Ko so stanovalci bloka izvedeli, da Barsos kupuje CT-napravo, so bili na nogah. Le kako ne, ko pa gre za diagnostično napravo, ki seva, hkrati pa je za namestitev naprave v prostor treba izvesti številne gradbene posege v stavbo, zaradi česar je stanovalce strah, da bo to vplivalo na stabilnost stavbe in s tem posledično na njihovo varnost. CT namreč deluje na podlagi rentgenskega žarčenja, in to zelo močnega, zato je stanovalce strah, da bi bili dnevno izpostavljeni škodljivemu sevanju. 

Stanovalci pritisnili na Barsos. Ta bo napravo preselil

V strahu pred posledicami so se organizirali, najeli odvetnika in po več tednih pogajanj z MC Barsos v torek vendarle dosegli dogovor, da mora CT-naprava drugam. V MC Barsos sicer trdijo, "da je pri dogovarjanju pretehtala želja po pozitivnem sosedskem sobivanju". Prav tako v centru vztrajajo, da je bilo za varno namestitev in obratovanje naprave dobro poskrbljeno.

Očitno so imeli stanovalci dovolj močne argumente, zakaj namestitev CT-naprave v stanovanjski blok ni primerna. Barsos bo napravo preselil v svojo dislocirano enoto, stanovalci pa si tako končno lahko oddahnejo.

V MC Barsos širijo obseg svoje dejavnosti še na diagnostiko s CT-napravo.
V MC Barsos širijo obseg svoje dejavnosti še na diagnostiko s CT-napravo. FOTO: Damjan Žibert

Kupili napravo, ne da bi pridobili potrebna dovoljenja

V tednih, ko so potekali dogovori, so prostore Barsosa obiskali tudi inšpektorji Uprave RS za varstvo pred sevanji, ki dodeljuje dovoljenja za izvajanje sevalne dejavnosti in dovoljenja za uporabo vira sevanja. Kot so nam sredi aprila pojasnili na upravi, MC Barsos teh dveh dovoljenj nima, prav tako za zdaj na upravi niso prejeli vloge za tovrstno dejavnost, niti priglasitve namere, da tovrstno dejavnost nameravajo izvajati. Kot pojasnjujejo, je računalniška tomografija (CT) uveljavljen radiološki poseg, pri katerem je treba poskrbeti, da je zagotovljeno varstvo tako delavcev, preiskovancev kot tudi posameznikov iz prebivalstva pred ionizirajočimi sevanji.

Med inšpekcijskim pregledom so ugotovili, da je naprava za računalniško tomografijo že v centru, vendar še ni priključena in ne obratuje. Med pregledom je uprava pridobila tudi predlog zaščite pred ionizirajočim sevanjem, ki ga je pripravil Zavod za varstvo pri delu (ZVD) Ljubljana. To je sicer zgolj teoretični izračun zaščite, opozarjajo v upravi.

Če bi MC Barsos obdržal CT-napravo v blokih na Gregorčičevi ulici, bi bila to prva takšna naprava, ki bi obratovala v večstanovanjski stavbi.
Če bi MC Barsos obdržal CT-napravo v blokih na Gregorčičevi ulici, bi bila to prva takšna naprava, ki bi obratovala v večstanovanjski stavbi. FOTO: Damjan Žibert

Je skrb zaradi sevanja res popolnoma odveč, kot trdijo v Barsosu?

V Barsosu sicer vztrajajo, da je kupljena CT-naprava ena najmodernejših in najvarnejših, ki za stanovalce ne bi predstavljala nevarnosti. Kot navajajo, so pred dokončno odločitvijo o namestitvi naprave pridobili vsa potrebna mnenja, a ne tudi dovoljenja. Prav tako so prostore pripravili tako, da škodljivih sevanj, po njihovih zagotovilih, ne bi bilo.

Na ZVD Ljubljana, kjer so za Barsos izdelali teoretičen izračun zaščite, so pojasnili, da se da tudi v primeru MC Barsos z ustrezno zaščito zagotoviti varnost. Kot pravi Urban Zdešar, vodja laboratorija za dozimetrijo, je izračun potrebne zaščite namenjen prav temu. "Do kakšne mere se zaščita izvede, je odvisno od tega, za kaj sploh gre oziroma koga ščitimo. Kadar gre za prebivalce, je že z zakonom določena meja precej nižja kot za 'profesionalce' oziroma poklicno izpostavljene ljudi. Tako je mejna letna doza za prebivalce zaradi tako imenovanih umetnih virov sevanja 1 mSv, za profesionalce pa 20 mSv. Ko izračunavamo potrebno zaščito, to mejo običajno še precej zmanjšamo. Večinoma se osnovni izračun izvede tako, da letna doza v kateremkoli sosednjem prostoru ne sme preseči 0,3 mSv. In to ob precej konzervativnih predpostavkah glede uporabe sevanja, prisotnosti ljudi in tudi parametrov, ki vplivajo na to, koliko sevanja aparat proizvede," pravi Zdešar in dodaja, da je v primeru Barsos zaščita načrtovana tako, da v sosednjih prostorih, ki niso njihova last (garaže, kleti, shrambe), sevanja zaradi CT-naprave praktično ne bo zaznati oziroma je ločiti od naravnega ozadja, ki je vedno prisotno. "Skrb tistih, ki so dve etaži oddaljeni od tega prostora, pa je popolnoma odveč. Tam sevanja zaradi delovanja naprave ne bo," je še prepričan Zdešar.

Temu pritrjujejo tudi v Barsosu. Kot navajajo, so prostore, kamor so nameravali namestiti CT, zaščitili v skladu s predpisi. Prav tako so dodatno poskrbeli za zaščito na zunanjih stenah proti kletem, kjer so pritrdili suhomontažne obloge s svinčeno zaščito, čeprav po mnenju ZVD Ljubljana ta zaščita ni potrebna. "Izvedena zaščita je torej precej večja, kot je bilo podano v predlogu zaščite pred sevanjem," še navajajo v MC Barsos. 

Gradbišče ob vhodu v MC Barsos.
Gradbišče ob vhodu v MC Barsos. FOTO: Damjan Žibert

Bi vi živeli v hiši s CT-napravo?

Vsa ta zagotovila Barsosa stanovalcev niso pomirila, zato so se organizirali in po sodni poti zaščitili svoje domove. V bloku nad centrom je namreč približno 100 stanovanjskih enot, kar pomeni približno 100 družin. Kot pravijo, si nihče ne bi želel živeti nad tako močnim virom sevanja, tudi če Barsos trdi, da je poskrbljeno za vso potrebno zaščito.

Po nekaj tednih dogovarjanj in pridobitvi različnih izvensodnih mnenj glede nevarnosti sevanja so predstavniki etažnih lastnikov in družba Barsos včeraj dosegli načelno soglasje in sklenili poravnavo. Kot je sporočil odvetnik Jure Debevec, ki zastopa stanovalce, so posamezni pogoji sicer še predmet pogajanj, kljub temu pa so se dogovorili, da bo Barsos CT-napravo namestil v dislocirani enoti.

Debevec je z dogovorom zadovoljen, a opozarja, da bi bil lahko izid tudi drugačen. "V primeru nesodelovanja nasprotne strani bi bili etažni lastniki svoje interese prisiljeni varovati in uveljavljati v dolgotrajnih in dragih sodnih postopkih. S sklenitvijo poravnave bo etažnim lastnikom uspelo hitro in predvidoma brez stroškov zavarovati svoj vitalni interes, da v njihovi večstanovanjski stavbi ne bo delovala CT-naprava."

Stanovalci so bili zaradi sevanja in posegov v stavbo zaskrbljeni.
Stanovalci so bili zaradi sevanja in posegov v stavbo zaskrbljeni. FOTO: Damjan Žibert

Za stanovalce na Gregorčičevi ulici se je zgodba končala pozitivno, saj naprave v njihovem bloku ne bo. Na naše vprašanje, kam bodo preselili CT, v Barsosu odgovarjajo, da gre za poslovno stavbo, kjer že obratuje medicinski center. Tam takšnih zapletov ne pričakujejo, vsekakor pa bodo morali še pred obratovanjem naprave pridobiti kar nekaj dovoljenj.

Zanimivo je, da so se v Barsosu za tako drago investicijo (takšne CT-naprave so namreč precej drage in lahko stanejo tudi okoli pol milijona evrov in več) odločili še pred pridobitvijo vseh soglasij, kot da so predvidevali, da s tem ne bodo imeli težav. Pa vendar je ta primer dokaz, da naprave, ki sevajo (čeprav gre za precej zanemarljive količine sevanj), vendarle ne sodijo v stanovanjske objekte oziroma v njihovo bližino.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (134)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AtaAufbiks
04. 05. 2016 22.59
+6
Panika takoj zagrabi nerazgledane in neizobražene ljudi!
wolfterier
05. 05. 2016 10.10
+0
Za primerno najemnino jo lahko postavijo v mojo klet !
Tone 12345
04. 05. 2016 22.24
+5
gotov boš tudi ti rabil ct v smrtnem strahu!Takrat bo pa dober -a ne???in neškodljiv!!!
Tone 12345
04. 05. 2016 22.15
+2
ta bogi slovenski folk ki ne razume tehnollogije in takoj jokajo z škodljivostjo naprave!!pa vsi tisti ki ste edini tam živeči pa kaj ste vi a je to vaše posest da lahko odganjate druge!!!!
Tone 12345
04. 05. 2016 22.20
+1
saj boste vsi šli kaj se bojite za svojo rit!!!za nič!!!
periot22
04. 05. 2016 21.45
+3
Ne morem verjet kako nekatere vse moti,pa kaj mislijo ,da bodo takoj pomrli?
pizzamargerita
04. 05. 2016 22.48
+3
za telefon in wifi in mikrovalovno in sevanje na avionu jih pa nc ne moti... ;)
misterbin
04. 05. 2016 21.44
+2
Čudno da njim Jankovič ne škodi kako jih tepta in se iz njih norčuje oziroma celega mesta
volos
04. 05. 2016 21.43
+3
Komu nepaše tam naj pride na Koroško živet zraven LEKA bo takoj bolj zdrav in nebo rabil več antibiotikov
visoki
04. 05. 2016 21.25
+5
baričevičeva firma
NiMiLahko
04. 05. 2016 21.10
+3
Telefoni in mikrovalovke pa ne sevajo , teleti n0ri
žlikrofi
04. 05. 2016 20.25
+6
S TEM SE DA ŽIVET SAM Z SDS PA NIKOLI
Ramzess
04. 05. 2016 19.39
+3
Pacientu, ki ga dajo na CT pa ta ne škodi, ...
itiswhatitis
04. 05. 2016 20.09
-1
škodi majster, ampak je korist večja od škode.
jung
04. 05. 2016 16.32
+15
Slovenci smo tako proti vsemu.Tudi če bi v tem bloku delili Eure bi bili proti. Zato pa z dneva v dan nazadujemo in tonemo. Žalost ! Prav zanima me koliko nasprotnikov kadi, pije oz je predebelih. No saj v slo to ni zaskrbljujoče a ne ??
bus303
04. 05. 2016 15.58
-14
Ne, niti slučajno ne bi živel v bližini takšne naprave. Pravilno, da so se stanovalci uprli kapitalu.
Tone 12345
04. 05. 2016 22.23
+3
gotov boš tudi ti rabil ct v smrtnem strahu!Takrat bo pa dober -a ne???in neškodljiv!!!
toni1964
04. 05. 2016 14.52
-2
ko bojo enkrat iz vašega telesa izrezali onkocitne Hurtlove celice, za katere boste izvedeli, da je glavni razlog za njihov nastanek izpostavljenost ionizirajočemu sevanju, boste drugače razmišljali...podpiram stanovalce, takemu aparatu ni prostor v bloku, čeprav je vsakemu jasno, da smo recimo iz Černobila dobili dozo, ki je vsaj 1000x višja od doze, ki bi jo v življenju lahko dobili od v sosednjem prostoru postavljene CT naprave
BeObjective
04. 05. 2016 15.12
+8
Dej, prosim te, no...lepo, da si tole našel na "google: bad things about CT". Če se je to zgodilo tebi, sožalje... Samo, nihče na IJS, radiokemiji takole ne jamra, tehniki takole ne jamrajo, pa mogoče bi imeli za kaj... Nenazadnje, tudi prebivalci Šentjakoba nimajo takih problemov kot en blok... Torej, samo bluzenje... Aja, pa še nekaj, ne morem verjet, da se CT in Černobil pojavi v istem stavku... Bedno!
toni1964
04. 05. 2016 15.57
+0
sploh ne...google mislim...saj jaz pred tem tudi nikoli nisem pomislil o sevanju, razen v šoli...o Hurtlovih celicah sem pa prebral na google, to priznam...tkiva, verjetno veš, so različno občutljiva na poškodbe zaradi sevanja...ravno iz Černobila smo vase vnesli kar nekaj radioaktivnega joda, katerega razpolovna doba je 8 dni, torej smo tudi par dni po eksploziji zaužili kar nekaj "svinjarije", ravno jod nase veže ščitnica, torej definitivno pride do "reci temu "poškodb" DNK...če so DNK v določenih celicah že poškodovane , ali mi ti lahko stoprocentno garantiraš, da tista, čeprav minimalna doza sevanja, ki sem jo dobil dva meseca pred nastankom tumorja, pa sicer 14 let po Černobilu , ko me je recimo temu en neodgovoren zdravnik 8 x v 15 minutah in to brez zaščite, slikal z rentgenom zob ravno v tem predelu, kjer mi je dva meseca kasneje začel rast tumor, po 8 mesecih pa je bil velik kot špricar kozarec, ni bila kaplja čez rob, da je tumor nastal ?? Sem se o tem pogovarjal z večimi zdravniki, pa se je tudi med njimi našel kak, ki je dejal, možno je, dokazat je pa nemogoče
BeObjective
04. 05. 2016 16.25
+5
Zdej te bom pa vprašala...ko je toliko govora o sevanju in jodu in vseh ostalih bedalaščinah... Koliko cigaret pokadiš ali si jih pokadil, koliko vode spiješ, jih zadosti? Koliko alkohola popiješ, koliko mobitelov, tablic, prenosnikov, PC-jov, televizij in drugih jajc imaš doma? Dej, ne bluzit... Upam pa, da se hitro pocajtaš, ti želim iskreno veliko sreče in zdravja. Samo, ne išči razlogov tam kjer je najlažje, najprej poglej kako in v čem živiš...
opazovalec_
04. 05. 2016 14.43
+20
Še dobro, da pametni telefoni, rutarji, modemi, mikrovalovke, WIFI, BT in razni oddajniki sosednjih stavb... ne povzročajo EM sevanja!! Kere buče!!
Megaclite
04. 05. 2016 15.29
+21
Saj eni so čutili glavobol ob na novo postavljeni bazni postaji. Potem pa so ugotovili, da še sploh obratovala ni.
NiMiLahko
04. 05. 2016 21.11
+0
MJ6
04. 05. 2016 14.05
+21
vrjento neben od stanovalecev nebi znal odgovoriti na vprašanje kaj sploh sevanje je
a-rod
04. 05. 2016 13.44
+7
Haha k pa usak dan vlecete smog iz slovenske, to je pa ckinpi dim ane, zihr en deda tm presran k misl da to seva k atomska bomba na hirosimi, dej dej no
Banion
04. 05. 2016 13.39
+8
Kaj pa tisti ki delajo na anpravi. Kako je rekel nek veleum: tem da je človeška neumnost neskončna sem prerpičan, da je vesolje neskončno pa nisem
GKing
04. 05. 2016 19.25
+1
Roxy79
04. 05. 2016 13.22
+7
Čuda prečuda so pota gospodova. Zanimivo no....da ljudi moti naprava katera je za človeka KORISTNA in je tako rekoč prostor DODATNO ZAŠČITEN................. medtem ko vse stanovalce v Sloveniji očitno NIČ ne moti da imajo v pritličju zgradbe razne lokale.... itd itd. Potem takem naj vsi prebivalci protestirajo da bi naj ne imeli več lokalov v pritličjih.... ker imajo moten mir.. Sicer pa...... za vse prebivalce toplo priporočam da če jih kaj moti, naj gredo s šotorom pod pazduho nekam sred Kočevskega gozda in si tam postavijo bivališče. Upam da ne bodo klicarili lovcev in čebelarjev, čš da jih moti prisotnost medveda in čebel.
nevtralno
04. 05. 2016 19.50
+0
gotovo bi stavba pridobila na vrednosti in stanovalci bi bili bolj zadovoljni, če bi namesto medicinskega centra imeli v pritličju čevabdžinico :-)ni izključeno, morda se jim tudi to lahko zgodi
opazovalec_
04. 05. 2016 12.44
+6
A sevanje se širi po betonu? Zanimivo :)
caspera1
04. 05. 2016 13.50
+11
Naj se raje pozanimajo, kaj imajo v bateriji najnovejšega telefona.
retropil
04. 05. 2016 12.03
+8
Malo za primerjavo za nevedneže. Pri CTju "prejmeš" nekje od 1 pa vse do 20 mSv sevanja. Vsako leto smo pa že tako ali tako izpostavljeni nekje okoli 1 mSv od same zemlje, da ne štejemo ostalih snovi. Recimo da vsak dan pojemo eno banano. V enem letu bi dobili enako količino sevanja kot s škatlico cigaret. Dve škatlici cigaret, se lahko primerjata z RTG slikanjem prsnega dela. Deset slikanj prsnega dela, pa nanese 1 mSv.
retropil
04. 05. 2016 12.09
+3
med nesrečo v fuhušimi (k ne pusti napisat), pa so sevanja narasla tudi prek 1000 mSv NA URO. toliko o jedrskih napravah kot je nekdo napisal spodaj
nevtralno
04. 05. 2016 12.34
+13
pa saj to je smešno, govorimo o moderni in zavarovani CT napravi, ke seva manj kot transformator, postavljen ob bloku, ne pa o jedrski napravi
nevtralno
04. 05. 2016 12.37
+5
bomo pač še naprej čakali po 200 dni....in medtem mogoče tudi umrli :-). Namesto da bi podprli nakup tako potrebne naprave, jo bomo raje preprečili
BeObjective
04. 05. 2016 12.46
+10
Kontekst "CT naprava = jedrska naprava" je tako blesav, da je to kar hudo...
nevica
04. 05. 2016 13.05
+4
Saj, če bodo apart prestavili kam drugam pa tudi ne bo večje škode.
BeObjective
04. 05. 2016 13.30
-2
Ok, ja, res je. Samo, če smo čisto pri tem "da ne bo večje škode"...a smem zvedet kakšna škoda bi pa bila, če bi bila stvar tam? Jst bi razumela nelagodje stanovalcev in to, da jim ne bi bilo prav, le v primeru, da bi bilo govora o hrupu oz neprijetnem zvoku...tole pa niso pravi argumenti...