Slovenija

'Čudak' je napredek hrvaških politikov

Ljubljana, 10. 04. 2008 11.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Joško Joras je navedbe hrvaškega predsednika Mesića, da je "čudak“, označil kot znak napredka.

"V principu sem prav zadovoljen, da me predsednik hrvaške države imenuje samo za čudaka," je za 24ur.com povedal Joško Joras. "V preteklosti so politiki na hrvaškem brez težav dali pobiti več kot 30 ljudi v Štrigovi, zato ker so hoteli biti Slovenci v Sloveniji. Če te potem danes samo za čudaka imenujejo, je to velik napredek hrvaških politikov," je še dodal Joras.

Joras je zadovoljen z označbo, da je čudak.
Joras je zadovoljen z označbo, da je čudak. FOTO: Dare Čekeliš

Joras upa, da se bodo politiki znali pogovarjati na kulturen način in da bodo dosegli sporazumnost, da bi ljudje lažje živeli na območju na meji.

Obtožbe Stipeta Mesića, da s svojimi izpadi narekuje politiko Slovenije, je Joras ostro zanikal. Povedal je, da vpliva na slovenske politike nima, je pa res, da si že nekaj časa prizadeva za slovenske pravice. "Ljudje se identificirajo s prizadevanji, da bi to, kar smo dobili od naših prednikov tudi dali našim zanamcem,“ je dejal Joras.

Neprimerne besede

Mesić je slovenskim politikom očital, da so sprejeli nekega "čudaka“ kot eksponent njihove politike, oziroma da jim s svojimi izpadi narekuje takšno politiko. Pri tem je mislil na Joška Jorasa. Dodatno je stečaj Ljubljanske banke označil za poceni zvijačo, s katero so bili prevarani hrvaški varčevalci.

Ministrstvo za zunanje zadeve je poudarilo, da odprta vprašanja želijo reševati v skladu z mednarodnim pravom. V to spada tudi spoštovanje sprejetih obveznosti in izogibanje enostranskim dejanjem. "Takšni so tudi standardi EU, katere članica si prizadeva postati Hrvaška,“ so še sporočili iz ministrstva.

Na izjave Mesića se je ostro odzval tudi slovenski predsednik Danilo Türk, ki meni, da si takih izjav predsednik neke države ne bi smel privoščiti. Zavrnil je tudi očitke, da Slovenija upočasnjuje Hrvaško na poti v Evropsko unijo.

SORODNI ČLANKI

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Niko Murski
13. 04. 2008 22.53
Kaj pa prideluje na tem zemljišču ki ga ima v najem Juras?? Verjetno za nekaj za praznit črevesa. Samo sranje.
albertinum@excite.com
11. 04. 2008 10.16
jumbinho89, moja starša sta čista Slovenca, verjetno zato tudi jaz. Za razliko od večine na tem forumu pa zaradi mojega čistokrvnega pasemskega porekla nimam nobenih večvrednostnih kompleksov do sosednjih narodov ali katere koli druge skupine ljudi.
vedrancek
10. 04. 2008 22.49
joras je le se ena izmed karikatur, lutk slovenske politike...
400072
10. 04. 2008 22.38
joras je politični hlapček
Jethro
10. 04. 2008 22.23
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA BUAHAHAHAHAHAHAHA... praviš mrhe2003...hmmm, imaš kar prav, današnja vlada je res naredila napredek, samo vprašanje je, na kateri strani?!?! Edini jasen napredek je ta, da so se odnosi med državam celo zaostrili ne glede na vse dogovore iz časov osamosvojitve...seveda, zdaj prihajajo volitve in "napredkov" bo kar precej več, kot v vseh letih doslej ;) Naš "čudak" bo pa ta čas prerasel v legendo ala Don Kihot...zgodba je že res podobna, naš junak pa pravi borec "mlinom na veter"...zanima me, kdaj bo "prijahal" njegov kolega "Sančo Pansa" (g.Podobnik) :D Kaj čmo, vse skupaj prehaja v komedijo, tako da...brez zamere in lep pozdrav!
mrhe2003
10. 04. 2008 21.24
Slovenija ima še veliko podobnih Jorasov in žalostno je, da slovenske vlade v zadnjih skoraj 20 letih niso bile sposobne rešiti tega problema. Žalostno je, da morajo Slovenci in Slovenke na slovensko mejo s potnimi listi. To je žalostno in obsodbe vredno. V zadnjih 4 letih je viden določen napredek, ki ga prejšnje vlade, kot vse kaže niso znale doseči, - kot vse kaže sta se vladi dogovorili za reševanje spora z arbitražo. Kdo bo arbiter je zaenkrat še vprašanje, najverjetneje pa bo to Haag. Mislim, da je ta vlada na dobri poti, da Slovenija doseže, kar mora. Zagotovo je delo na tem področju danes boljše kot pa v preteklih vladah ... napredek je namreč jasen.
Nenad Koji? 1
10. 04. 2008 21.11
albertinum, tvoj oče je hrvat? ali je mama hrvatica? ali pa kar oba? Sicer je pa Mesič Jorasa označil za čudaka in ne obratno, torej ni Joras čist nič kriv...
albertinum@excite.com
10. 04. 2008 20.58
Zaradi lokalnega čudaki Jorasa trpijo meddržavni odnosi. Joras s svojimi vragolijami skrbi, da ima neumna raja na obeh straneh meje vedno dovolj materiala za prežvekovanje in medsebojno obtoževanje, s tem pa učinkovito zavira napredek meddržavnih odnosov, tudi gospodarskih (s tem povzroča gospodarsko škodo tudi Sloveniji), in preprečuje reševanje odprtih vprašanj med državama. Dobra stran Jorasovih vragolij pa je ta, da ima neumna raja na obeh straneh meje vsaj za trenutek dober občutek v svojem bednem življenju, saj za svoje težave lahko krivijo druge. Slovenceljni tako s pljuvanjem na Hrvate dvigujejo svojo nacionalno zavest in svoj osebni nepomembni jaz. Malo si poglejte prispevke, pa boste videli, da smo mi vedno najboljši, Hrvati pa vedno najslabši. Na oni strani meje je seveda ravno obratno. Pomembno je, da vsak zase ve, da je najboljši, najlepši in oh oh oh ...
pahor?ek
10. 04. 2008 18.15
Komentiral bi samo izjavo izpod prstov metka-zadetka, ki je zapisal: "Joras ima probleme vsak dan, ampak samo vsake štiri leta je na tapeti medijev zaradi politike." Sprašujem se: Ali res gre za tako velike težave, ali pa so velike samo vsake štiri leta? Vsak pač ima svoje mnenje, toda ne glede na različnost, menim, da Vlada JJ dobro, da ne rečem zelo dobro!, pelje vso stvar, kajti če želijo Hrvatje v Unijo se naj najprej naučijo najpomembnejše: da se držijo tistega, kar podpišejo. Odprl pa bi vprašanje, ki ga še ni nihče na forumu (vsaj zasledil nisem!): Ali je Slovenija pomorska država? Vsem je jasno, da je Hrvatom eno figo mar za teh par kilometrov slovenskega morja. Vsa zadeva okrog meje, pa v tem kontekstu zasije v drugačni luči. Tudi ERC tukaj dobi svoj smisel. Do kompromisa bo prišlo prej ali slej. In če bomo slovenci želeli ohraniti Luko Koper kot pristanišče za Zahodno Evropo, bomo prav gotovo morali žrtvovati nekaj svojega ozemlja.
vinadap
10. 04. 2008 18.01
Pojdite pogledat na www.ssn.si/2008/03/03,pa boste videli,kako nas Hrvat nategne,po domače povedano.
Metek_Zadetek
10. 04. 2008 16.27
Razni Mighty miški, kako lahko potem na nerazdeljenem ozemlju prodajaš zemljo? In sodišče, ki so ga predlagali je v Hamburgu, ne v Haagu. Hamburg pa rešuje morske in ne zemeljskih mej. In kaj bodo imeli Hrvati ob meji proti Slovencem? Nič, ma nimajo tudi nič za, hrvaški politiki pa so debelo proti. Najraje bi Slovenijo kar zradirali. Mladinci še ne poznate njihovih navad. In če ti so po celi Istri namalali U-je, kaj je potem to, URH oziroma NDH ali pa kaj drugega. Pa Kune za valuto. Pa poklon junacima, pa ... Fantki, pojma nimate, kako so tam šutnjeni. Država se je krepko spreobrnila. Split, nekoč svobodno mesto danes desničarsko katoliški ultranacionalni živalski vrt pod Marjanom. Brez zaledja!
Uroš S.
10. 04. 2008 15.58
pkoresec-morda samo ena majcena razlika, mi ne izvajamo genocida nad drugimi narodi. Edino kar smo hoteli je bila samostojna država in to smo dobili. Vi ste praktično iztrebili Srbe na Hrvaškem ter Jude na Hrvaškem in v Bosni. The world's eminent authority on Holocaust victims, Yad Vashem Center estimates more than 500,000 were killed, with the majority of the victims being Serbs. The Ustaše interned mostly Serbs in Jasenovac. Other victims included Jews, Bosniaks[1],Gypsies, and opponents of the Ustaša regime. Most of the Jews were murdered there until August 1942, when they started being deported to the Auschwitz concentration camp. Jews were sent to Jasenovac from all parts of Croatia after being gathered in Zagreb, and from Bosnia and Herzegovina after being gathered in Sarajevo. Some came directly from other cities and smaller towns. On their arrival most were killed at execution sites near the camp: Granik, Gradina, and other places. On the night of August 29, 1942, bets were made among the prison guards as to who could liquidate the largest number of inmates. One of the guards,Petar Brzica reportedly cut the throats of 1,360 prisoners with a butcher knife.[citation needed] Having been proclaimed the prize-winner of the competition, he was dubbed "King of the Cut-throats". A gold watch, a silver service, a roasted suckling pig, and wine were among his rewards[citation needed]. The type of knife used for cutting prisoners' throats became known as srbosjek ("Serb-cutter"). Vjekoslav "Maks" Luburić, commander-in-chief of all the Croatian camps, announced the great "efficiency" of this slaughterhouse at a ceremony on October 9, 1942. During the banquet which followed, he reported with pride: "We have slaughtered here at Jasenovac more people than the Ottoman Empire was able to do during its occupation of Europe." A progression of numbers were reported by various German generals as the war was progressing. Various German military commanders gave different figures for the number of Serbs, Jews and others killed on the territory of the Independent State of Croatia. They circulated figures of 400,000 Serbs (Alexander Löhr); 350,000 Serbs (Lothar Rendulic); around 300,000 (Edmund Glaise von Horstenau); more than "3/4 of million of Serbs" (Hermann Neubacher) in 1943; "600-700,000 until March 1944" (Ernst Fick); 700,000 (Massenbach).[citation needed]...
carpe.diem@masicom.net
10. 04. 2008 15.53
Jaz bi tudi pohvalil Türka, ker je primerno in predvsem dovolj ostro in hkrati vljudno reagiral ob nekulturni oz. nevljudni izjavi hrvaškega predsednika Mesića. Mene samo nekaj zanima, in sicer, od kdaj veljajo tisti, ki se zavzemajo za ozemeljsko celovitost in suverenost Slovenije, za čudake? Massa85, izjave naših politikov, da so nacionalistične??? Le kje si to zasledil, ker jaz vidim v veliki večini le hrvatoljubje in ničesar drugega. Zelo žalostno je, da se Slovenci zaradi dopustovanja na Hrvaškem prodajamo. Očitno smo bili in bomo ostali hlapci. Prej, ko bomo Slovenci uvideli, da se s Hrvati kakor koli ni dobro zapletati, boljše bo za nas, ker njim je spoštovanje dogovorov nekaj povsem neznanega.
pkorosec
10. 04. 2008 15.45
jaz pa mislim, da je na nelep nacin povedal tisto, kar je res. Slovensko politiko res vodita dva cudaka (Janez Jansa in Josko Joras -> JJ & JJ). Pa dobro no folk povejte zdaj nekaj. Ceravno se strinjam da hrvatje niso nic boljsi od nas (slabsi pa tud ravno ne) pa vseeno, kaj je to izgovor za to, da se danes nimamo dorecene meje s njimi? Mislim da je prej tu problem s naso lastno nesposobnostjo. Ze skoraj 20 let se to fura in govori o mednarodni arbitrazi in o napredkih v pogovorih .... bla b la ... koliko davkoplacevalskega denarja je dozdajsna samostojna slovenija porabila za te pogovore, za ta srecanja, za svetovanja raznim firmam glede Hrvaske? Razmislite malo, pa se vprasajte kaksna je pol razlika med nami in njimi. VSI SMO BALKANCI! Mi smo pa ovce, pa vseeno al smo slovenske, hrvaske ali srbske. Idoti smo mi vsi in zato ker smo mi narod idiotov, zato je v vseh teh bivsih jugoslovanskih republikah, dandanes par sto bogatasev. Naj zivi idotizem!
cannondale
10. 04. 2008 15.42
Josko sej nisi cudak. Ti si kaskader.
matej85@lycos.it
10. 04. 2008 15.34
u k....c hrvati!
marijapo@email.si
10. 04. 2008 15.18
Meni pa se zdi, da novinar ne loci med eksponatom in eksponentom.
vinadap
10. 04. 2008 15.07
masa 85 - res je,pogledaš Mesića,je kot naci,kako prav imaš!
Slavko ?erv
10. 04. 2008 14.49
Čakam na trenutek ko bo zopet zaplaval z MUPOVCI po reki Dragonji . :))
Foen
10. 04. 2008 14.48
Prihaja nov celovečerec od Kozoleta: 'The life of Joško'. Sodelujejo člani letečega cirkusa