Tujina

Mesić je pel, Slovenci plesali in se zaleteli v ograjo

Zagreb, 23. 04. 2008 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaški predsednik je omilil stališča do Slovenije. Svež veter sta Mesiću ponesla tudi Zeleni Jurij in slovenski veleposlanik, ki je imel manjšo prometno nezgodo.

Diplomatsko vozilo
Diplomatsko vozilo FOTO: POP TV

Ovira v slovensko-hrvaških odnosih niso le odprta vprašanja, temveč tudi varnostna ograja na vhodu v predsedniško palačo. Slovenski veleposlanik na Hrvaškem Milan Orožen Adamič, ki je želel z Zelenim Jurijem v meddržavne odnose prinesti nov veter, je namreč ob prihodu v palačo hrvaškega predsednika Stipeta Mesića doživel manjšo nezgodo.

Zaradi nesporazuma je v varnostno ograjo trčil avtomobil slovenskega veleposlanika na Hrvaškem. Škoda na avtomobilu sicer ni velika, vse se da popraviti, morda tudi skrhane odnose med Ljubljano in Zagrebom.

Mesić omilil stališča do Slovenije

Potem ko se je v torek na Reki sešla komisija za vprašanje meje, je hrvaški predsednik Stijepan Mesić danes izjavil, da je optimist glede urejanja odprtih vprašanj s Slovenijo. "Ne moremo biti zadovoljni, če imamo odprta vprašanja,“ je dejal Mesić, hkrati pa priznal, da je namenoma potenciral zadeve, da bi jih premaknili.

Hrvaški predsednik je namerno potenciral zadeve, da bi jih končno premaknili.
Hrvaški predsednik je namerno potenciral zadeve, da bi jih končno premaknili. FOTO: Dare Čekeliš

"Ne želim se obremenjevati z gospodom Joškom Jorasom niti z nekaterimi marginalnimi nacionalističnimi skupinami v Sloveniji, ker imamo tudi mi ljudi, ki ne razumejo splošnega problema niti splošne koristi. Takšni so v vsakem narodu in vsaki državi," je Mesić odgovoril na novinarsko vprašanje o morebitnem negativnem vplivu napovedanega sobotnega odstranjevanja cvetličnih korit na mejnem prehodu pri Sečovljah na dvostranske odnose.

Mirni shod za slovensko mejo
Mirni shod za slovensko mejo FOTO: Tomaž Ungar

"Če tistega človeka moti, da sem ga imenoval čudak, bom povedal, da mislim, da ni čudak," je dodal Mesić. Kot je še povedal, razume odziv slovenskega predsednika Danila Türka na njegove izjave.

O komisiji ima dober občutek. "Zame je komisija velika spodbuda za iskanje rešitev za vsa odprta vprašanja, ne le za mejo. Začeli smo dobro in zato je moj današnji nagovor povsem drugačen," je sklenil Mesić. Ocenil je sicer, da rešitve ne bo pred slovenskimi parlamentarnimi volitvami, ki pa naj ne bi bile ovira za nadaljevanje pogovorov.

Tudi Sanader optimističen

Hrvaški premier Ivo Sanader je torkovo prvo srečanje komisije ocenil kot obetavno. Upa, da bo ta komisija mednarodnopravnih strokovnjakov pripravila pravni okvir za predložitev vprašanja meje mednarodni pravosodni instituciji. Po njegovo je že čas, da se vprašanje meje po 18 letih končno reši.

Spomnil je, da slovenska stran poudarja načelo pravičnosti, ki mu Hrvaška nasprotuje na podlagi dosedanje prakse Meddržavnega sodišča v Haagu. Dodal pa je, da v tem trenutku ne želi reči ničesar, kar bi oviralo delo komisije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mega323593
27. 04. 2008 19.35
massa tud zate se najde grob zravn tvojih ustaških prednikih!
massa86
27. 04. 2008 14.47
En odgovor na vsa tvoja vprašanja !! Joras je 1984g najperj poiskal gradbeno dozvolo v Piranu,ampak so ga ti napotili v občino Buje ki je nadležna za to območje.Tam so Jorasu izdali gradbeno dozvolo. AJDE SERJATORI DOKAZ VASE DZEPAROSKE POVJESTI!!!
juventus
26. 04. 2008 23.26
sej ga lohka še kakšen auto povozzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
starasablja
26. 04. 2008 21.16
Ali želi masa shujšati in zraven si sprazniti glavo.
GianniDH
26. 04. 2008 18.18
Nacelo pravicnosti?!? Naravno da bi bilo idealno da je sve na nacelima pravicnosti, komunizam je isto tako bio zamisljen na nacelu pravicnosti, medjutim vidimo kako je zavrsio. Da li je pravicno da je netko bogati vlasnik, a da njegovi radnici rade za placu? Pravicno bi bilo da vlasnik to podijeli s radnicima i da imaju svi isto, ali to necemo dozivjeti. Pravicno bi bilo da su sela na talijanskom krasu sa slovenskom vecinom pripala Sloveniji, ali nisu. Pravicno bi bilo da u EU sve drzave imaju isti broj poslanika u parlamentu i da ne mogu biti preglasane, ali nije tako. Pravicno bi bilo da je Hrvatska usla u EU prije Bugarske i Rumunjske jer je na puno visem stupnju ekonomskog razvoja i stabilnosti od njih, ali nije i da ne duljim. Svi se mi obicni ljudi na sudovima sudimo po nekim pravilima, zakonima, a ne po pravicnosti, pa tako ne moze sad neki sud odlucivati po nacelu Robina Hooda da uzima od bogatih, pa daje siromasnima ili da uzme nekome teritorij jer ga ima puno da da nekome tko ima malo. Mislim da se treba ici na arbitrazu na neki medjunarodni sud, koji ima iskustva s takvim stvarima, a u svijetu ima puno primjera gdje su medjunarodni sudovi odlucivali o granicama, pa onda kad sud odluci moramo to postivati i SLO i HR. Netko ce uvijek biti nezadovoljan, ali to je na zalost neminovno jer na sudu je bas uvijek tako. Lijep pozdav svima!
EnZYX
26. 04. 2008 12.03
Madona al si ti Massa86 prizadet do skrajnosti!!! Dej pejt si rajš formulo pogledat pa na tistem forumu komentiraj! Bol prizadetega osebka -pa poznam dost superfinihfajn hrvatov- RES NE POZNAM (in to prizadetega v dveh smislih; 1. tu ciljam na mentalno prizadetost, ker iz tvojih skrajno žaljivih komentarjev ne morem potegnt nč drugga kot to da maš IQ na nivoju temperature vašega prečudovitega morja, in to ne tam nekje pri dubrovniku, ampak tukaj, pri ˇspornemˇ SLO-HR morju; 2.prizadetega v smislu osebne užaljenosti in razočaranja nad samim sabo in nad lastnim obstojem v državi, v kateri GNIJE in SMRDI do nebes... pokvarjeni & skorumpirani politiki, prezadolženost prebivalstva-se grem stavit da mata tvoja mama in fotr vsak po 3 kredite samo za to da lahko "normalno živite" in ti ne moreta kupit fotoalbum hrvaške reprezentance, poleg tega pa je tvoj fotr ziher branitelj in je vsak dan na alkotu pa na antidepresivih zaradi klanja ki se je dogajalo ko je bil pod antejem gotovino, ter na dnevni bazi tebe mamo, ki je tik pred tem da ga bo en dan po nesreči pičla z nožem, ti si šel kot braniteljev sin zastonj na fax(in to s tem IQ ki ne zadošča za račun 2+2) kjer si skužo da je takih kot ti 60% folka na faxu, medtem ko si tisti ki si zaslužijo šolo ne morejo pridet tam, in obupuješ nad begom možganov i hrvaške ter si poješ pesmico: Bilo bi nas dvesta miljona... trala la lala. ta sekundarna prizadetost je tut posledica tega da ti, kot hrvat, niti pod razno ne morš verjet in razumet, sprocesirat tako brutalno kompleksno kontradiktorne informacije (slovenija v EU, daleč pred hrvaško tako po plačah, soc.skrbstvu, finančnem področju, življenskem standardu,...) tvojemu lastnemu obstoju in si že vsaj trikrat pomislu na samomor. Na tem mestu bi ti rad reku: MASSA, PROSIM NE DELAJ TEGA, tvoj narod ima več od žive budale kot od mrtvega junaka! Kaj se ni že dovolj mladih življenj izgubilo v teh črnih hrvaških mesecih?) PS: Svetujem ti da greš dans na shod k jorasu pa pretepeš vse ki so tam zbrani, tako kot ste sred zagreba obračunal s homoseksualci, ter tako kot BBB obračunavajo z naključnimi mimoidočimi (starkami, mladoletniki, ...) Lep dan ti želim, tako tvoji mali glavi kot tvoji veliki hrvaški!
Replica
26. 04. 2008 08.22
Massa pokliči me, da ti priporočam dobrega psihiča!
massa86
25. 04. 2008 18.49
ALI I DALJE STE OBIČNI SERJATORJI I DZEPAROŠI
massa86
25. 04. 2008 18.44
PAREFIN ako mislis da se krijem od tebe i sličnih bijednika onda zivis u zabludi svoga paranormalnog života. Carpe ohladi sa napinjanjem mozga da ti ne pukne aneurizma. U najgorem slučaju fatalna stvar. Decki ja sam ponosan na vas
massa86
25. 04. 2008 18.36
SHERLOCK HOLMES IN JAMES BOND zelo dobro opravljeno delo prav presenečen sem nad vasim detektivskimi sposobnostimi samo ko je retardant ! PAREFIN mislim da je čas da ti odkrijem indentiteto ime: IVAN prezime: NOVAK grad: KOPAR drzava: REPUBLIKA HRVATSKA hahahahah BIJEDNICI LOŽATORSKI
parefin@yahoo.com
25. 04. 2008 18.00
Masa zakaj hoces spamat cel forum da izginejo komentarji kjer smo te razkrili?!?! Ti pac nisi hrvatica. TI NEMORE IT TO V GLAVO?! Nisi hrvatica! Slovenka si! Sicer zabita ko mona, ampak se vedno si slovenka! Ce hoces s tem nacinom se poslabsat odnose med Slo. in Hr. izvoli. Ampak jaz dobro vem kdo je pravi hrvat in kdo je prevarant - TI!!! JAAHAHAHAHHAHAHA!!! So zabiti nekateri hrvati, a ne tako kot ti, samo Slovenci smo lahko tolko zabiti kot si ti - tako da ti si SLOVENKA! PROSIM TE NEHAJ GLUMIT HRVATA! KER SMO TE ZE POGRUNTALI DOLGO NAZAJ!
carpe.diem@masicom.net
25. 04. 2008 17.58
Se slučajno motim, ali je Massa86 še pred kratkim pisal kot Slovenec? A kdo ve? Mislim, da to drži. Zdaj je pa kar naenkrat Hrvat. :))) Bolan v glavo do amena. Ni ti več pomoči dečko... :)
killi-123@hotmail.com
25. 04. 2008 17.58
Masa tipičen hrvat, glasen,glup, u duši pa reva.Piši bedarije na vaših forumih, boš bolj domač.
parefin@yahoo.com
25. 04. 2008 17.50
HAHAHA MASA! Kaj si ugotovila da je bolj uporabljati "copy-paste" nekega teksta ki ga je napisal pravi Hrvat, da bo zgledalo da si prava hrvatica in obvladas hrvatski? HEHE! Pa daj prosim te zakaj se delas ne-slovenko??
massa86
25. 04. 2008 17.26
VINADAP!Slovenci su, u stvari, alpski Hrvati, a o njihovu hrvatskom podrijetlu govori i nedavno istrazivanje provedeno medju stedisama "Ljubljanske banke". Prema nekim uglednim antropolozima, Slovenci su nastali tako sto je Edvard Kardelj Hrvatima jebo mater, nakon cega je jedan dio Hrvata krenuo osnovim pravcem razvoja socijalistickog samoupravljanja prema zapadu. Uvjereni da su otkrili novu socijalisticku republiku, naselili su se i postepeno potpuno potisnuli autohtono stanovnistvo koje je, kako kaze predaja, bilo toliko skrto da su Hrvati tu zemlju nazvali "Slovenija".
vinadap
25. 04. 2008 16.43
massa86 - idi na marendu,od tvog žuća,postao si mi sigurno gladan! Vidiš kaj ste Hrvatje,nobeden vas ne frčka,v nebo vpijajoči narod ste,zato pa ste tam kjer ste. Nikjer v svetu ne vejo za vas,pardon,samo v Haag-u. Skuliraj se že enkrat!
massa86
25. 04. 2008 15.51
Zasto hr nece nikad ratovati sa slo: - niko ne zeli riskirati ispaljeni metak pa pogodi austrijca - najblizi top mora biti u Splitu da ne pogodimo Graz - avioni nemogu zakrenuti ako udju preko grane a da ne udju u italiju, austriju, madzarsku! - ne stane ratni brod u akvatorij slovenije
massa86
25. 04. 2008 15.41
Re: Vicevi o SLovencima ----------------------------------------------... sto ste zeljeli znati o Sloveniji, a niste znali ni da postoji... MORE Prema nekim novijim istrazivanjima, Slovenija navodno ima more. Ocevici tvrde da su ga vidjeli oko Pirana i Kopra, a prema njihovim svjedocanstvima u Piranskoj je luci zabranjeno sidrenje brodova duzih od 5 metara, jer zalaze u medjunarodne vode. U sklopu koparskog hotela "Triglav" u tijeku je takodjer i izgradnja suvremenog bazena s morskom vodom, cime ce povrsina slovenskog teritorijalnog mora biti povecana za 42%. Slanost mu je nesto manje od 38 promila, cime slovensko more spada u neslanije sale ovog dijela Sredozemlja. NAVODNO OSLOBODILACKI RAT Rat za nezavisnost Slovenije (1991.-1991.) jedan je od najkrvavijih, najduzih i najiscprljujucih ratova u povijesti covjecanstva. Od rata - u kojemu je ovu drzavu napalo nekoliko desetaka povampirenih regruta JNA sa 14 oklopnih transportera i koji je, s kracim prekidima, trajao punih 7 dana - razrusena, spaljena i izmrcvarena Slovenija oporavila se u nepune tri godine, razvivsi se u vodecu gospodarsku i vojnu silu Piranskog zaljeva. PRIRODNE OSOBINE Republika Slovenija se nalazi na neatraktivnoj parceli u podnozju Alpa i prostire se na jedva 20 000 km2 (usporedbe radi, tolika su u Hrvatskoj bila samo okupirana podrucja, op.a.). Na karti Europe, Slovenija se nalazi izmedju Italije, Austrije, Madjarske i Hrvatske, ali se ne moze vidjeti prostim okom (za lijepa vremena, Slovenija se moze vidjeti tek na karti Republike Slovenije). Najvisi planinski vrh je Triglav, visok 2863m, dok je najtuplji vrh drzavni. Klima je srednjeeuropska, u sjeverozapadnom dijelu alpska, a u posljednje vrijeme i antihrvatska. Takva klima pogoduje uzgoju voca u Makedoniji. STRUKTURA STANOVNISTVA U Sloveniji zivi oko 1 500 000 ljudi (usporedbe radi, toliko ih stane na zagrebacki hipodrom), od cega ih je 16% skrtih i sebicnih, 14% uobrazenih i umisljenih, 13% alternativnih, 6% debelih, 51% zenskih i 0.002% nevinih. Iako sluzbeni slovenski izvori tvrde da van maticne zemlje zivi oko 150 tisuca Slovenaca koji su otisli u emigraciju za vrijeme komunistickog rezima, pravi je razlog taj sto u ovu zapadnobalkansku drzavicu nisu svi mogli stati. DRZAVNO UREDJENJE Slovenska drzava uredjena je dosta ukusno i funkcionalno, obzirom na prilicno skucen prostor. Lijevo od ulaza nalazi se prostrano Cerknisko polje i neobicno namjestena Postojnska jama. Kroz sredinu drzave vodi rijeka Sava, uz koju se prolazi pored najveceg slovenskog naselja Ljubljane i dolazi do pomalo nametljivih Julijskih Alpa s nekoliko simpaticnih jezercica u podnozju. Desno od ulaza, pak, nalaze se nepretenciozni vinorodni brezuljci i decentno uredjene poljoprivredne povrsine. Drzava ima i nekoliko sporednih ulaza, a na jugozapadu i prozor s kojega za lijepa vremena puca ceznutljiv pogled na more. PODRIJETLO Slovenci su, u stvari, alpski Hrvati, a o njihovu hrvatskom podrijetlu govori i nedavno istrazivanje provedeno medju stedisama "Ljubljanske banke". Prema nekim uglednim antropolozima, Slovenci su nastali tako sto je Edvard Kardelj Hrvatima jebo mater, nakon cega je jedan dio Hrvata krenuo osnovim pravcem razvoja socijalistickog samoupravljanja prema zapadu. Uvjereni da su otkrili novu socijalisticku republiku, naselili su se i postepeno potpuno potisnuli autohtono stanovnistvo koje je, kako kaze predaja, bilo toliko skrto da su Hrvati tu zemlju nazvali "Slovenija". SPORT Od sportova u Sloveniji najpopularnije je plivanje. Kako slovensko more, medjutim, nema propisane olimpijske dimenzije, Slovenci ne plivaju u moru, nego na snijegu. Posto, pak, na snijegu ne mogu plivati, oni po njemu hodaju, a obzirom na cinjenicu da po njemu ne mogu hodati, oni se po njemu krecu na narocitim drvenim letvama. Kako je, medjutim, na tim letvama po snijegu nezgodno hodati, oni se njima s
massa86
25. 04. 2008 15.38
Zaštoslovenci prepričavaju viceve o Hrvatima? Ako bi prepričavali viceve o Slovencima, onda to ne bi bilo smiješno nego žalosno.... Zašto je slovenska nogometna reprezentacija u Banani? Zato što su većina igrača Srbi Hrvati i Bosanci, a najbolji igrač im je Čeh!!
massa86
25. 04. 2008 15.34
Razgovor izmedju slovenske kontrole letenja i aviona na proletu Pilot : This is ABC123 , requesling flythrough ! Slovenska kontrola letenja : " Welcome to Slov........... Goodbay Sto ce reci posljedni Slovenac u 2010 godini ? Hebo mater , nas vise nema !! Slovenac izgubio sto tolara , trazeci ih , iskopao Postojnsku jamu ! zasto je tesko ubacit spijuna u sloveniju? cim vide-ovaj je petnaesti, nije naš! Sta napravis kad Slovenci postanu Europski prvaki? Uzklopis play station i izadjes malo van na zrak!