Slovenija

Virant: Ne moremo v tako kratkem času dvakrat zapored dvigniti DDV

Ljubljana, 31. 03. 2014 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Državljanski listi dviga DDV ne podpirajo. Rezerve vidijo v javni porabi in pri davčnih blagajnah. SDS meni, da dvig ne bi prinesel tolikšnih finančnih učinkov, kot se pričakuje. V NSi menijo, da bi potrebovali znižanje davkov. Predlogu niso naklonjeni niti v SLS.

Uroš Čufer
Uroš Čufer FOTO: Miro Majcen
Podpisnice koalicijskega dogovora smo se tudi zavezale, da bo v sedanjih gospodarskih razmerah vlada krepila gospodarski razvoj in socialno državo, tako da ne bo zviševala ali uvajala novih davkov in drugih dajatev, razen če se o tem ne bo drugače dogovorila s socialnimi partnerji. Alenka Bratušek, 14. februarja 2014 ob podpisu koalicijske pogodbe

Kot prvi ukrep po padcu nepremičninskega zakona na ustavnem sodišču je finančni minister Uroš Čufer predlagal dvig davka na dodano vrednost (DDV). Za koliko točno bi se DDV dvignil, še ni znano, a kot je pojasnil Čufer, bi se splošna stopnja verjetno dvignila za dve odstotni točki (zdaj 22 odstotkov), znižana pa za pol odstotne točke (zdaj 9,5 odstotka). Natančne izračune naj bi Čufer pripravil do četrtkove seje vlade. Novi ukrep bi začel veljati s 1. majem, vlada pa bi ga lahko sprejela že na četrtkovi redni seji.

Po koncu koalicijskega sestanka v nedeljo je Čufer poudaril, da je bil njegov predlog pozitivno sprejet. "Dokončne odločitve še ni. Mislim, da morajo vsi še malo pri sebi premisliti, a vseeno menim, da gre za kar sprejemljiv predlog," je dodal.

Napovedani dvig davka že deli koalicijo, nasprotuje mu opozicija, ostre odzive pa je sprožil tudi med gospodarstveniki. Njihove odzive si lahko preberete tukaj.

Erjavcu je pomembno, da ni posegov v pokojnine

Prvak DeSUS Karl Erjavec poudarja, da je dvig DDV v trenutnih razmerah "najbolj pravičen", tudi sicer pa je za DeSUS pomembno, da ni posegov v pokojnine in regrese za upokojence.

Erjavec je pojasnil, da bo z dvigom DDV vsakdo nekaj prispeval v proračun. Če bi šli samo v posege v pokojnine, pa bi bil prizadet samo en del populacije, je opozoril.

"Cel čas sem opozarjal na to. Veste, da nisem podprl nepremičninskega zakona. Vedel sem, da se bo zgodilo točno to, kar se je. Vedeli smo, da evidence niso popolne, že kot minister za okolje in prostor sem ugotovil, da imajo veliko pomanjkljivosti in da bodo težave tudi pri vrednotenju nepremičnin," je dejal Erjavec.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Miro Majcen

V SD Čuferjev predlog podpirajo

V SD načeloma podpirajo predlog dviga DDV. Kot je pojasnil vodja poslancev SD Matjaž Han, sicer še ni govoril s svojo poslansko skupino, a predloge, ki jih je koaliciji v nedeljo predstavil Čufer, načeloma podpirajo. Potrebujejo pa še izračune in tudi dogovor, ali bo šlo za začasen ali trajen ukrep, je dodal.

DL vidi rezerve v javni porabi in pri davčnih blagajnah

Izvršilni odbor DL je sklenil, da v stranki ne podpirajo predloga finančnega ministra Uroša Čuferja, pa je navedel predsednik DL Gregor Virant. Koaliciji in vladi predlagajo, naj takoj začnejo z iskanjem ukrepov na strani javne porabe in da se z novim letom uvedejo davčne blagajne.

Virant meni, da mora vlada poiskati drugo rešitev.
Virant meni, da mora vlada poiskati drugo rešitev. FOTO: Damjan Žibert

Virant je poudaril, da se je DL za tak sklep odločila brez glasu proti. "Ne moremo v tako kratkem času dvakrat zapored dvigniti DDV in s tem še bolj obremeniti gospodarstvo, ki že tako nima dovolj kisika za dihanje," je dodal.

Po njegovi oceni se mora vlada lotiti zlasti ukrepov na izdatkovni strani, ne pa da "vedno izbiramo linijo najmanjšega odpora in dvigujemo davke". Ob tem poudarja, da mora Čufer, ki da je tudi glavni odgovoren za padec nepremičninskega zakona na ustavnem sodišču, priti pred njih s paketom ustreznih ukrepov, o katerih bodo potem razpravljali.

Izpostavil je, da DL s to odločitvijo ne ruši koalicije in niti ne izstopa iz nje, pričakuje pa predloge, ki bodo sprejemljivi za slovensko gospodarstvo in s tem tudi za DL.

Virant je pojasnil, da bi bilo za dvig DDV treba spremeniti koalicijsko pogodbo. Opozoril je tudi, da je takšen ukrep za njihovo stranko zelo velik problem, ki ga kot liberalci ne morejo kar tako sprejeti. Po njegovem mnenju je treba izkoristiti drug manevrski prostor, preden se "useka po gospodarstvu in potrošnikih".

SDS: Vlada ne počne nič drugega kot to, da dviguje davke

Poslanec SDS Andrej Šircelj je dejal, da bi vnovičen dvig DDV pomenil, da bi Slovenija imela skoraj najvišji DDV v Evropi. Zagotovo bi se zmanjšala zasebna potrošnja, vplival bi tudi na gospodarsko rast, Slovenija bi veliko počasneje izšla iz krize, je prepričan Šircelj.

"Obstajajo ocene, da naj bi dvig DDV povzročil med 0.2 in 0.3 odstotka pad BDP, tudi zato to ni dober ukrep,'' je nadaljeval Šircelj.

Če bo vlada splošno stopnjo res okrepila za dve odstotni točki na 24 odstotkov, bo Slovenija med petimi državami EU z najvišjo stopnjo, so še posvarili. Višjo stopnjo bodo imele v tem primeru le še Hrvaška, Danska in Švedska (25 odstotkov) ter Madžarska (27 odstotkov).

Po njegovi oceni dvig DDV ne bi prinesel tolikšnih finančnih učinkov kot se pričakuje, vplival pa bi na socialni položaj ljudi, predvsem tistih z najnižjimi dohodki. ''Ta davek je regresiven, kar pomeni, da bolj obdavčuje tiste z nižjimi kot tiste z višjimi dohodki, saj ljudje z manj denarja potrošijo ves denar za dobrine in storitve, medtem ko tisti z višjimi dohodki, del prihranijo, prihranki pa niso obdavčeni z DDV,'' je povedal poslanec SDS.

V SDS menijo, da bi bilo namesto tega ukrepa treba narediti odločnejše korake pri racionalizaciji odhodkov javne uprave. Vlada po besedah Širclja ne počne nič drugega kot to, da dviguje davke in državo dodatno zadolžuje. ''Na strani odhodkov ni naredila nič, prav na tej strani bi morali narediti več, zato da bi imeli izravnan proračun,'' je še dejal.

''Nesprejemljivo je, da je država zadolžena že prek 80 odstotkov BDP in da je nad Maastrichtskimi kriteriji. V letu 2015 bo morala Slovenija zmanjšati dolg države v celoti, gre za zdravstveno, pokojninsko blagajno, občine, za 5 odstotkov, dokler ne bo prišla do deleža dolga na raven 60 odstotkov BDP,'' je povedal poslanec SDS.

Dejal je še, da so koalicija in Bratuškova dali javno zavezo, da ne bo več dvigovali davkov, vendar pa predlog za dvig DDV pomeni ravno povečanje davkov. ''Državljanke in državljani ter gospodarstvo dviga davkov ne morejo več sprejeti,'' je zaključil Šircelj.

NSi: Zdaj bi potrebovali znižanje davkov

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je ob napovedi dviga DDV dejal, da ''če kdaj, potem Slovenija danes potrebuje znižanje davkov in ne obratno''. Prepričan je, da je to napačna odoločitev, katere posledica bo rast cen.

Dvig bo najbolj prizadel najšibkejše, tudi upokojence, je opozoril Tonin in dodal, da bo naša država z zvišanjem davčnih stopenj še manj privlačna za tuje vlagatelje. V NSi predlagajo racionalizacijo javne uprave in privatizacijo.

Andrej Šircelj in Uroš Čufer
Andrej Šircelj in Uroš Čufer FOTO: Aljoša Kravanja

SLS: Vlada nadaljuje z 'računovodsko, inkasantsko logiko'

Po oceni predsednika SLS Franca Bogoviča vlada z dvigovanjem davkov nadaljuje z "računovodsko, inkasantsko logiko". Z njo pobira nove davke, če kakšen spodleti, pa finančni minister Čufer pripravi novega. Meni, da bi se morali resno vprašati, ali ni ob vseh teh ukrepih vendarle treba kaj postoriti še na odhodkovni strani.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3412)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

politik70
02. 04. 2014 12.38
+2
Ivan Janez Janša in Njegovo ustavno sodišče HVALA za povišan DDV. Seveda ta ne bo udaril po žepu lastnikov vil in lastnikov več stanovanj.... Še enkrat hvala ker bomo mali ljudje dražje plačevali osnovne življenske potrebščine .Upam tudi da so Ivanove ofce vesele ob teh ukrepih ki so napovedani. Amen
Ope?enka
01. 04. 2014 16.25
+5
Novodobni Nostradamus J.J., je pred nastopom te vlade izjavil preroške besede, ljudje, primite se za denarnice.
belaovca
01. 04. 2014 16.25
-2
Thruma
01. 04. 2014 15.20
+4
Pa zakaj pljujete po Gregcu on ni vedel kaj Alenka počne. takrat je telefonaril da bi dobil poceni karto za cECIN koncert.
njofra47
01. 04. 2014 14.35
+3
Gospod Virant je kot član vlade sodeloval pri pripravi Zakona o davku na nepremično premoženje. Kot strokovnjak na pravnem področju bi moral vedeti, da zakon,ki je v tolikih točkah neustaven, ne bo prestal ustavnopravne presoje. Moral bi vedeti že na začetku, da bo padec takšnega zakona povzročil izpad prihodkov proračuna in da bo zato potrebno ta izpad nadomestiti. Zdaj post festum modrovati in se delati pametnega je morda popularno, ni pa produktivno. Očitno je nekaterim politikom več do tega, da se pred svojo volilno bazo prikažejo v čim lepši luči. Več koristi bi bilo, da bi ob sprejemanju vsakega zakona ravnali preudarno, ne pa še posebej pri davčni zakonodaji gledati le na to kako bi čim bolj napolnili proračun, ne oziraje se na zakonitost in ustavnost.
Transformerji
01. 04. 2014 13.17
+3
Ne mi nakladat, ko pa plavate vsi skupaj v isti politično gnojnici!
Transformerji
01. 04. 2014 13.46
+3
Pa tudi zaradi interpelacije se ne sekiraj, nič se ti ne bo zgodilo!
M_teorija
01. 04. 2014 12.49
+1
Nekam nelogične so nekatere razlage nekaterih opozicijskih in podjetnikov ter golobradih gospodarstvenikov, da zna sedanja vlada voditi državo le na račun kreditiranja, ter, da je rešitev le v privatizaciji državnih podjetij. Kaj pa je tajkunizacija drugega kot nelegalna kraja in privatizacija!? Kaj se niso v letih 2004-2008,v letih debelih krav podjetja (tako privatna, kot državna podjetja zaradi privatizacij) zakreditirala do grla, namesto, da bi se razvijala na račun kakovosti in dodane vrednosti!? Najbolj pa bodejo v oči razni Šešoki, ki so vpili, da je za krizo kriva JU, da je preveč potratna, medtem ko so na miljone cuzali davkoplačevalski denar (primer radarji)!?
politik70
02. 04. 2014 12.40
Ja tvojega zapisa Ivanovi niso veseli. To je kot bi govoril steni (belo pobeljeni). Bela tehnika drobni gospodinjski aparati...
Gaja Bobek
01. 04. 2014 12.32
+6
kje pa je podatek, koliko naropanega našega premoženja od 91 naprej, pa če začnemo z prodajo orožja, so izterjali? A? Mi moramo plačevati vse lopovščine, narod pa še kar spi naprej, jaojao
M_teorija
01. 04. 2014 12.16
+3
Ni glih neke logike. V nasprotju z vehamentnim vpitjem gospodarskih ekspertov zaradi dviga DDV-ja, se je dvignil BDP?! A to pomeni, da je vse to trobezlanje o konkurenčnosti samo nateg za rajo, da si lahko lastniki na račun rezerv v podjetju lahko še vedno privoščijo luksuz in razkošje, medtem, ko naj bi bili mezdni delavci v vsakem primeru (z višjim ali nižjimDDV-jem) na istem, v sužnjelastniškem odnosu!?
lnterReflections
01. 04. 2014 12.07
+3
Čeprav nisem za SDS, imajo tokrat prav. Javni uslužbenci imajo za 20% višje plače od realnega sektorja. Lahko bi torej znižali plače javnih uslužbencev za 20%, lahko bi tudi zmanjšali število občin iz 212 na 100. Če bi zraven še dodali predlog Združene levice, da se zmanjša tedenski delovnik iz 40 ur na 36 ur, bi pridobili 88.000 novih delovnih mest, s čimer bi se zmanjšale socialne podpore in nadomestila za brezposelnost ter plače javnih uslužbencev, saj bi tudi oni delali 4 ure manj na teden; ter povečali prihodki v državni proračun, saj bi več zaposlenih dalo več prispevkov. Vse vlade v EU-ju varčujejo tako na prihodkovni kot odhodkovni strani, le naša samo na prihodkovni (trenutna vlada) ali samo na odhodkovni (prejšnja vlada). Vidi se, da vsi vladajo ideološko in ne konsenzualno. Žalostno, s resnično!
M_teorija
01. 04. 2014 12.06
+2
Virant lahko komot reši zagato zaradi "finačnih strokovnjakov" US. Naj se dogovori s Štruklem za enoletni zamik izplačiča !(= miljonov tretje tranše zaostanka izplačila za JU, pa bo zadeva rešena in ne bo treba dvigovat DDV-ja, ki je glede na razmere pač najmanj slaba rešitev med slabimi!?
jako masi
01. 04. 2014 11.55
-2
Prevarantovec ima svojega kandidata,,,,,Eljavec pa predlaga Skisano "POROPAT"-----Ki ima za pritisk tipke "NE" teško srce...!
Bananistan
01. 04. 2014 11.30
+5
Samo dnavke bi nabijali pri svojih plačah začnite pa javni upravi kjer itak noben nič ne dela.
BULDOH
01. 04. 2014 11.08
+2
Korle ne bi nižal pokojnin, samo davke bi nabil......
Terezinka
01. 04. 2014 11.00
+1
Gospod Šircelj, glede na to, da v mnogočem vodimo v EU ne bo hude razlike, če še po DDVju. Kaj predlagate naj se namesto dvig DDVja za vse raje natakne kapica in zniža pravice Slovenčkom?
BULDOH
01. 04. 2014 10.53
+3
Korle pravi, da je DDVnajbolj pošten davek, ki ne bo prizadel upokojencev....
Terezinka
01. 04. 2014 11.02
+5
Bogati pa bolj enotno jočejo in nasprotujejo vsemu. Oni bi davke znižali povsod, ker jih obremenjujejo. Delavcem, Slovencem, ki niso elite pa bi naložili plačilo njihovih pufov prenesenih v slabo banko in znižali pravice z raznimi košaricami. Potem bo veliko več revežev prej zapustilo ta svet in ne bo obremenjevalo in kvarilo sliko elitne Slovenije
M_teorija
01. 04. 2014 12.02
+3
Tipičen SDS-ovc, ki si izjave prikraja in razlaga po svoje kot mu paše!? Saj bi predlagal, da si še enX prebere izjavo Korla, ampak bo še vedeno trdil kot je zgoraj napisal!?
SDS_je_poden
01. 04. 2014 10.38
+6
Očitno je povrečen Slovenec manično depresiven, odvisno od tega ali je na vladi njemu priljubljena stranka ali ne. Če ni, se dere naj vse propade, če je navija zanjo. Dragi moji, to je cena vaše državljanske neaktivnosti, dopustili ste da so vam nacionaliziral dolgove tajkunov, dovolite da se z vašim denarjem financirajo nasedle investicije, dovolili ste, da so se gradile AC, ki so vsaj 2-3x preplačane. Dokler ima Slovenc službo, avto, hišo / stanovanje se mu gladko j... kaj se dogaja okoli njega. Izstavili so vam račun.
obiskovalecsmetisca
01. 04. 2014 10.40
-3
...ti pa že pol leta šotoriš pred hramom demokracije in protestiraš?.....poslednji vstajnik??
SDS_je_poden
01. 04. 2014 10.41
+2
A se spomnite, kako ste se drli, da bi vi tudi kradli, če bi bili pri koritu? No, to je cena takega razmišljanja...... je lepo plačevati za nekoga drugega? Je ne :D
obiskovalecsmetisca
01. 04. 2014 10.41
+0
..nikoli nisem rekel kaj takega....ker tega nimam v sebi in nisem tako vzgojen
SDS_je_poden
01. 04. 2014 10.41
+2
pimpeljdragonar: Ne, sem šel pa tisti trenutek na vstajo, ko je Čelnik pričel deliti lasten narod na naše in ostale. Pa ne govorim o krajah pri koritu za tebe, imam pa še živo v spominu, kako so razlagali tu, da bi oni počeli isto.... kar precej komentarjev je bilo takih.
?????iww
01. 04. 2014 10.12
+3
Lani je država za regres za letni dopust sicer namenila 112,3 milijona evrov, sredstva za letošnji regres pa so se po zakonu za uravnoteženje javnih financ prepolovila. in pole nas hebejo za DDV pa davek na nepremičnine pa #$!"!# ... čiw ...
El Koronito
01. 04. 2014 09.11
-1
A zna kdo zračunat, kolk pršparamo, če zaposlenim na državnih jaslih ne izplačamo regresa ? Sam prašam ...
?????iww
01. 04. 2014 10.11
+0
št. državnih jasli * – do vključno 13. plačnega razreda se izplača regres v znesku 692 eurov, – od 14. do vključno 19. plačnega razreda se izplača regres v znesku 657,40 eurov, – od 20. do vključno 26. plačnega razreda se izplača regres v znesku 493,05 eurov, – od 27. do vključno 33. plačnega razreda se izplača regres v znesku 328,70 eurov, – od 34. do vključno 39. plačnega razreda se izplača regres v znesku 164,35 eurov in – od 40. do vključno 65. plačnega razreda se izplača regres v znesku 100 eurov. ... čiw ...
monarhist
01. 04. 2014 09.01
-4
kmetje niso za politiko ampak za na njivo
Demirel
01. 04. 2014 09.26
+5
SDS_je_poden
01. 04. 2014 08.54
+0
No sej, nepremičninski davek je padel, ker je bil protiustaven, vrača se NUSZ ki je pa.... opa, pazite to.. TUDI PROTIUSTAVEN. Kaj sedaj bomo še tega skenslal?
SDS_je_poden
01. 04. 2014 08.57
+1
Se pravi imajo še vedno protiustavno stanje.... hmmmmm..... a ta NUSZ je boljši od tistega davka na nepremičnine?