Slovenija

Cukjati na Teharjah: Slovenija še vedno ujeta v sovraštvo in izključevanje

Teharje/Ljubljana, 07. 10. 2018 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija je še vedno ujeta v sovraštvo, izključevalnost in razklanost, je na slovesnosti za žrtve medvojnega in povojnega nasilja v Spominskem parku Teharje dejal osrednji govornik, nekdanji predsednik državnega zbora France Cukjati. Na Svetem Urhu pa so se spomnili mučenja in pobojev pripadnikov NOB, Turnšek je ob tem opozoril na nevarnost razraščanja skrajno desnih gibanj.

Slavnostni govornik na Teharjah je bil France Cukjati.
Slavnostni govornik na Teharjah je bil France Cukjati. FOTO: POP TV

Po besedah osrednjega govornika Franceta Cukjatija je usodna politična izključevalnost, ki je bila zakoličena že leta 1941, svoj novi vrh dosegla prav v letošnjem volilnem letu. Kot je namreč nekoč boljševike povezovalo sovraštvo do pripadnikov evropske krščanske kulture, tako je zdaj tudi vse leve stranke povezalo le sovraštvo do tistih, ki so jih na nek način razglasili za notranje sovražnike, ker se zavzemajo za slovenski narod in spoštovanje zahodne evropske kulture, je dejal.

To pa po besedah nekdanjega poslanca SDS predstavlja nepovratno samodestrukcijo naroda, saj je zgodovina človeštva že velikokrat dokazala, da je izključevalnost tisti rak družbenega organizma, zaradi katerega narodi propadajo.

Zato udeleženci vsakoletne slovesnosti na Teharjah tam niso samo zato, da prižgejo svečko in se poklonijo žrtvam komunističnega terorja, je dejal, pač pa tudi zato, da se uprejo vsem poskusom nadaljnjega prikrivanja resnice in zločina, ki je bil storjen nad slovenskim narodom.

"Da se upremo vsem manipulacijam laži in vsem poskusom sodnega pregona novinarjev, ki imajo pogum, da spoštujejo resnico. Zavedamo se namreč pomena resnice za bodočnost slovenskega naroda," je še dejal Cukjati.

Tudi letošnjo spominsko slovesnost je nekaj sto udeležencev začelo z mašo, ki jo je znova daroval odhajajoči celjski škof Stanislav Lipovšek. Ta je ob koncu maše blagoslovili nov križev pot, ki so ga postavili ob poti od vhoda v grobišče do cerkve svete Ane.

Spominska slovesnost na Teharjah
Spominska slovesnost na Teharjah FOTO: POP TV

Lipovšek je sicer v pridigi spomnil, da je minilo 73 let od konca druge svetovne vojne, od katerih jih je 50 minevalo v prisilnem molku in načrtnem prikrivanju resnice o medvojnem in povojnem dogajanju, o čemer grozljivo priča 600 in več večinoma še neurejenih morišč in grobišč po raznih krajih naše domovine.

Upokojenega celjskega škofa vendarle veseli, da vse bolj zori prepričanje, da družba in narod, ki zanika ali ima neurejeno preteklost, nima zdrave, rodovitne in ustvarjalne sedanjosti, pa tudi ne svetle prihodnosti. Hvaležen je vsem, ki so poskrbeli, da je le stekel proces postopnega urejanja morišč in grobišč po državi.

Za trajen in resničen mir in bodočnost naroda je po njegovem nujno potrebna sprava s preteklostjo, ki pa je mogoča le, če smo pripravljeni odpuščati. Pogoj za to pa je, da smo pripravljeni priznati resnico, pa če je še tako boleča, težka in obremenjujoča, je še dodal Lipovšek.

Na območju nekdanjega nemškega vadbenega centra na Teharjah so po končani vojni začasno namestili zajete domobrance, vojake, civiliste, žene in otroke, ki so jih zavezniki skupaj z ubežniki in begunci s Hrvaške in Srbije zaustavili na Koroškem in jih potem izročili novi partizanski oblasti.

Večino njih so brez sodbe pobili - delno v bližini taborišča v Bukovžlaku ali v bližji okolici Celja, še več pa so jih od tu odpeljali v smrt v Hudo jamo pri Laškem, v rudniške rove Hrastnika ali Pečovnika.

Na mestu nekdanjega taborišča so leta 2004 odprli spominski park, ki pa je, na kar opozarjajo v teharski župniji, še vedno nedokončan, a je po njihovem mnenju premalo politične volje, da bi ga v celoti uredili.

Turnšek na Svetem Urhu opozoril na nevarnost razraščanja skrajno desnih gibanj

V Ljubljani je medtem danes potekala slovesnost v spomin na mučenje in poboje pripadnikov narodnoosvobodilnega boja na Svetem Urhu. Zbrane na slovesnosti je nagovoril predsednik Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Tit Turnšek, ki je opozoril na nevarnost razraščanja skrajno desnih gibanj v Evropi.

Predstavniki zveze združenj borcev so k spomeniku položili tudi venec. Pripadniki domobranskih gibanj so imeli med drugo svetovno vojno na tem griču vojaško postojanko.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (590)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krtofl
10. 02. 2019 18.35
+1
Nisem videl fotografije, na kateri bi kakšen katoliški škof bil tako dobro razpoložen v družbi z nacističnimi krvniki, kot nam kažejo fotografije dr. Rožmana v družbi z Rösenerjem
krtofl
10. 02. 2019 18.27
+1
Ob priključitvi Ljubljanske pokrajine k Italiji, je škof Rožman tudi Mussoliniju poslal spomenico, ki se (delno) glasi: …«Izražam popolno lojalnost in prosim Boga, da blagoslovi Vaše in naše prizadevanje za dobrobit našega ljudstva.« Na vseh cerkvenih zvonikih v Ljubljani in v Ljubljanski pokrajini pa so na Graziolijevo željo in po Rožmanovem nalogu izobesili italijansko zastavo! Kaj takega se v zgodovini še ni dogajalo! To bi škof zlahka odklonil, kajti cerkev naj bi bila vendarle cerkev. V Škofovi poslanici, ki je bila 6. maja (daljša) 1941 objavljena v italijanskem in ljubljanskem časopisju na prvih straneh, je tudi pisalo: »…najglobja zahvala v imenu vse duhovščine… zaradi širokogrudne in skrbne ureditve… Duce, sprejmite tudi izraze naše brezpogojne vdanosti in sodelovanja..
ArkaMast
10. 02. 2019 13.37
+3
Da je CukiAti zdrahar vemo vsi. SDSu namrec zelo pase, da se narod deli. Deli - vladaj. ... ne nas farbat. Zupniki so farbali pred 2.ww kmete, ki so cel dan delali na polju in niso imeli casa za branje in poslusanje svetovnih novic. Kar zupnik "gasput" rece bo ze prou, anede.
Banion
09. 02. 2019 17.52
+8
Ja gospod nekdanji Cukjati, Slovenci smo razdvojeni kot smo bili med drugo vojno ko nas je razdvajala kolaboracija. Po vojni nismo bili razdvojeni kar smo pokazali s plebiscitom in l.91 ko je bilo treba prijeti za orožje. Kdo je prvi začel z delitvami na naše in vaše, desnica, kot je to počela že med okupacijo, ko se je zavzemala za kolaboracijo, kar je najbolj zavrženo dejanje do lastnega naroda. Morda bi tudi desnica lahko priznala zmoto in zablodfo kot so komunisti povojne poboje. Kučan je zmogel pogum udeležiti se spravne slovesnosti v Kočevskem rogu, noben desničar ne zbere poguma ali pa ne sme udeležiti se kake partizanske proslave.
razocarani
09. 02. 2019 17.46
+5
ha ha ha joj cukjati ,le kaj ti jes da si takoooooo bogi sarec na eni ti na drugi komemoraciji ,,kdaj pa bo kateri iz tvoje sekte sel na tisto drugo ??pahor se vedno prislini k vasim ,,vi pa vedno samo sovrastvo in spet sovrastvo ,,kako je ze tvoj pogled skodljiv kaj sele tvoje misli ,,in ti si res ne zelis kake sprave ,,to sovrastvo vam daje hrano da prezivite ,,vi in vasi fanaticni podporniki ,,saj je se nekaj desnih strank ki so normalne zakaj njih ne podpirate pac pa privat sekto nekdanjega komica in se slovenc ni ,,ste res ze takoooooo bogi ali se samo hecate
Petur
08. 10. 2018 21.25
+12
Wdokler ne bo kolaboracija jasno sojena in osramocena ,slovenija ne more napredovati
etul
08. 10. 2018 20.41
+2
Mal je problem, ko povojno dete, dolgoletni član desne stranke SLS in celo njen minister Turnšek pametnuje kako se razrašča desnica?
HorstWiesel
08. 10. 2018 20.08
+16
V glavnem, zagovorniki kolaboracije ponovno razdirajo narod (saj druzga itak ne znajo), ponarejajo zgodovino, jo hočejo po svoje interpretirat,......
razocarani
09. 02. 2019 17.47
+8
pa to jim je hrana ki jih drzi pokonci ,brez sejanja sovrastva in razdora ti ne morejo preziveti ,,
ivan.z Doba
08. 10. 2018 19.18
+17
Mariborski škof se je uprl kolaboraciji Akademik dr. Anton Trstenjak: »Ko je ljubljanski škof Rožman odobril ustanovitev domobranstva, so poslali odposlance tudi v Maribor s prošnjo, da bi tudi mariborski škof podprl ustanavljanje domobranskih odredov. Ta pa se je uprl: »Kaj, ali hočete zlo, ki ste ga razširjali v svoji ljubljanski škofiji, prenesti tudi v mojo škofijo? To vam jaz kot škof odločno prepovedujem« Lahko greste!« Pa jim je vrata pokazal. To mi je dobesedno sam povedal. Škof Tomažič je imel torej čisto drugačno stališče do tega. Sreča! Tako na Štajerskem ni bilo domobranstva, niso se med seboj pobijali in tudi medsebojnega sovraštva ni bilo, tudi če je kdo po naključju bil domobranec. To pa se je zlahko zgodilo, saj poznam ljudi, ki so bili postavljeni pred izbiro, ali jih Nemci mobilizirajo v svojo vojsko ali pa gredo k domobrancem, eno ali drugo je bilo hudo.
Uporabnik1540409
08. 10. 2018 19.42
-14
Kako pa se je mariborski škof uprl Nemcem ?
jg57
08. 10. 2018 19.48
-3
"To vam jaz kot škof odločno prepovedujem« Lahko greste!« Pa jim je vrata pokazal. To mi je dobesedno sam povedal." To ti je (škof) dobesedno sam povedali ti si pa na skrivaj vse na mobi posnel, a ne ?
srebrnibreg
08. 10. 2018 19.58
+10
Trifaksna bi spet rada nekaj dosegla s skrivanjem za imenom in priimkom spoštovanega in cenjenega človeka. Nekomu normalnemu, sposobnemu in poštenemu ni potrebno zlorabljati tuje osebe za to, da bi nekaj dosegel. Lažnivci, hinavci in podobni pa seveda to morajo početi.
HorstWiesel
08. 10. 2018 19.58
+7
Akademik dr. Anton Trstenjak je "posnel na mobi". Vsaj funkcionalno pismenost bi lahko pokazal.
ivan.z Doba
09. 10. 2018 12.01
+6
@jg, Si pri porodu padel na glavo, ali je tvoja neumnost prirojena?
morituri
09. 02. 2019 16.41
-4
razocarani
09. 02. 2019 17.53
+4
tudi na primorskem ne ,,zalostno pa je to da so danasnji sovrazno nastrojeni iz istih krajev ,,a je za to kriva slaba prehrana ,,??? ali je zrak slab ,,ker to kar pocno ti fanatiki je pa res prevec ,,pa nisem nikakrsen cudno usmerjen malikovalec katregakoli vodje ,,tako nisem malikoval tistega v beogradu kot ne bom kakega nasega ,,je pa janzkovih malikovalcev vsaj na tem portalu najvec ,,pa imajte svojo noro tv ,,cudno da niste tam ,samo trije so tam glavni in edini neki ahacic je kot psihic pa neka marjeta kukovec tudi njihovi komentarji pa da se bog usmili ,,in ti revezi sedijo pri masi v prvi vrsti polni bozje ljubezni ,,
Castrum
08. 10. 2018 19.00
+0
Za splošno razgledanost in pojmovanje razvite družbe bi svetoval večini tu na forumu, da se poduči kako so s kolaboranti ravnale civilizirane države (Francija, Nizozemska, Belgija, Danska, Norveška) in kako komunistične. Wischyska republika, ki je bila popolnoma zvesta Dolfetu je od svojih vseh sodelujočih z okupatorjem, brez sojenja pobila 8000 ljudi, po sojenju pa od obsojenih 130000 s smrtno kaznijo le 791 (sedemstoenaindevetdeset).
Castrum
08. 10. 2018 19.01
-4
srebrnibreg
08. 10. 2018 19.08
+10
Pa, če jih Nizozemci niso imeli več, ker so zavedni in pošteni državljani svoje domovine.
korintos23
08. 10. 2018 19.10
+10
Kaj pa to nas briga, tam ni bilo domobrancev, tega plevela oni niso poznali! So tebi tudi familijo zredčili?
korintos23
08. 10. 2018 19.11
+13
Francija in omenjene države niso Dolfiju zaprisegle v nemškem jeziku! Trotln.
Castrum
08. 10. 2018 19.14
-3
Kljukec kori, od jutra do večera se vsaja in dnevno dokazuje svoj skromni repertoar besed, da o znanju niti ne začnemo. Splošno znano dejstvo je, da manj inteligentni ljudje rinejo "na vrh" edino z žalitvami in besedno agresijo. Tako kot mali psički, ki redno bevskajo.
srebrnibreg
08. 10. 2018 19.17
+9
Primorc napiši, če si za osvoboditelje našega naroda in naše domovine ali za Dolfijeve pomočnike.
HorstWiesel
08. 10. 2018 20.00
+9
Castrum, kako so v naštetih državah kolaboranti ravnali z nedolžnimi civilisti? So jih tudi streljal al pa z skupaj z Nemci trajbal v koncentracisjka taborišča?
razocarani
09. 02. 2019 17.59
+7
castrum malo si tole po svoje zamesal ,,francozi so teh kar precej pospravili in to takooooo temeljito da danes z tem nimajo problemov kot pri nas ko niso bili tako temeljiti ,,imel sem kar nekaj sorodnikov v teh drzavah v odporniskem gibanju zato ne serji in lazi ,,v belgiji je bil moj stari stric zeloooo visoko odlikovan in se dobro pokojnino je dobival ,,so pa tam bili odporniki izdani tako da so jih svabi res ogromno pobili ,,tako kot pri nas ,,za,,izdajalci lastnega naroda ne sme biti milosti ,,sicer pa izdajalskemu potomcu ni kaj govoriti !
ivan.z Doba
08. 10. 2018 18.30
+14
Duhovnik in pisatelj Franc Saleški Finžgar: »Rajši so sprejeli orožje, obleko in denar od okupatorjev za boj zoper brate Slovence. To je v slovenski zgodovini najbridkejši črni madež, ki ga noben izgovor ne more izbrisati. Razumljivo je trdno krščansko prepričanje, razumljiva kapitalistična usmerjenost, nerazumljiva in po vesoljnem svetu obsojena pa je drznost, da sežeš po orožju smrtnega narodnega sovražnika za boj zoper svoje brate. To je bolečina vseh bolečin.« .....V romanu Pod svobodnim soncem je napisal: "Če ud gnije, ga odrežeš"! ...Le tako boš rešil telo! In slednje se je zgodilo kolaborantom. Odrezali so gnilobo, da je narodno "telo " preživelo!
jg57
08. 10. 2018 18.58
-2
Zakaj se je vse to dogajalo? Vsak zakaj ima svoj zato. Prilagam vsebino dokumenta, ki daje navodila partizanom kako voditi NOB oz. komunistično revolucijo; ”Takoj bo dan znak za upor, morajo stopiti v akcije vse UHZ (Ulična in Hišna Zaščita). Dolžnost vseh komandantov je, da spravijo na noge svoje pripadnike. Vsak mora imeti pripravljeno svoje orožje. / V kolikor ni mogoče dati strelnega orožja, mora vsak sam skrbeti za druge predmete, tako n. pr. nože, sekire, krampe, kladiva in slično. / Napad na stanovanja likvidirancev mora biti hiter, odločen in temeljit. Dela se po spiskih ter je vsak ”zaščitnik” osebno odgovoren za event. /…/ Vsako usmiljenje ali oklevanje pomeni toliko kot izdajo! Pri likvidaciji se mora zato paziti na to, da nihče ne uide, zato naj se najskrbneje postavijo straže in zasede. Družine, ki so na spisku, se likvidira totalno, t. j. vse do zadnjega. Družina, ki ima v svoji sredi samo enega izrazitega protikomunista, zapade vsa likvidaciji. Brezpogojno morajo biti pobiti sledeči: 1.) Znani voditelji protikomunističnega oz. protiofarskega pokreta, voditelji izrazitih nacionalnih organizacij, kot Sokol, Četniki, biv. Orjunaši, člani Strelskih družin in slični. Za te so že odbrani posebni oddelki, katerih prva naloga je, da uničijo te tipe. Seveda pa s tem ni rečeno, da likvidacije ne bi zmogli tudi navadni ”zaščitniki”. 2.) Vsi duhovniki, člani raznih katol. redov ter njihovi najožji sodelavci. Ker se iz taktičnih razlogov nekaj duhovnikov ne bo likvidiralo, je treba paziti, da se iz dotične respektira oz. se jih spravi namesto, ki je za to že v naprej določeno. 3.) Likvidirana mora biti vsa inteligenca, ki ni 100 % navezana na KPS oz. ki ni v njej včlanjena. Tu ne more biti merodajno samo platonično simpatiziranje z OF. Toleriranje takih neodločnih elementov bi znalo imeti za uvod, da se v novi sovjetski državi tvorijo prvi kadri nergačev in nezadovoljnežev. 4.) Likvidirati je tudi vse predstavnike tkzv. meščanske buržoazije kot trgovce, večje obrtnike, državne uradnike, zasebne nameščence in hišne posestnike. 5.) Razume se, da morajo izginiti tudi vsi rentniki, bogataši, indistrialci in slično. 6.) Končno zapadejo pod likvidacijo tudi vsi mali predstavniki dosedanjega meščanskega reda, t. j. oficirji, podoficirji, orožniki, policaji, financaji itd. Izvzeti so samo oni, ki so pravi člani KPS od. ki se udejstvujejo v vrstah partizanske vojske. Ne more biti usmiljenja za te, četudi majhne ljudi, ako so vidni člani tkzv. rodoljubarskih nacijonalnih društev. 7.) Pobijejo se vsi veliki kmetje, tkzv. kulaki in njihove družine. Kar se tiče onih bogatincev, trgovcev in industrijalcev, ki so prispevali denar za OF, velja isto načelo kot že zgoraj navedeno. S tem, da so dajali prispevke, so hoteli varovati samo svojo lastno kožo …”
HorstWiesel
08. 10. 2018 19.03
+8
krtofl
08. 10. 2018 19.04
+9
jg57
08. 10. 2018 19.20
-7
da, obstaja kopija kopija dokumenta. Tudi to je res, da je bilo to objavljeno na Nova 24 pod naslovom Objavljamo dokument iz komunističnih časov: Grozljiva navodila za likvidacijo: “Družine, ki so na spisku, se likvidira totalno, t. j. vse do zadnjega.”, 5.3.2018
jg57
08. 10. 2018 19.21
-2
HorstWiesel
08. 10. 2018 19.52
+6
A je vir tega dokumenta še kje drugje moč dobiti ali je samo Nova24 vir?
kapljač1
08. 10. 2018 20.47
+7
Ponaredek! pod 7.) Moji so bili "veliki kmetje", oziroma veleposestniki, glavar družine pa večletni predvojni župan mesta ki s e še danes kiti z Melanijo. Nikogar niso ubili. Nihče ni bil preganjan.
morituri
09. 02. 2019 16.44
+2
SuperBog=?lovk
08. 10. 2018 17.39
+9
eh, Cukjati, pej rajš v prižnico pridigat! pa še povejte kolk je stal ta Teharski park čez 10 milijonov!
TuberOmentale
08. 10. 2018 17.20
-7
#prašek in #srebrnibreg sta osvojila Slovenijo..ANČ.. svojih 10 pristašev.. kar živita v iluziji... 24ur pa to..
prašek
08. 10. 2018 17.24
+13
prašek
08. 10. 2018 17.25
+12
Si prižgal kakšno svečko ljudem, ki so tam dali svoje življenje za domovino ?????
HolyRomanEmpire
08. 10. 2018 17.42
-6
sem.. pa si ti? ali si prižigaš zaradi utopije in rdeče zvezede?
srebrnibreg
08. 10. 2018 17.45
+4
prašek
08. 10. 2018 17.47
+7
srebrnibreg
08. 10. 2018 18.19
+2
Šentiljka je šentiljka pa kakor koli obrneš.
TuberOmentale
08. 10. 2018 17.15
-8
Nehite me že brisat 10Xkrat na dan, če vam pravim DEJSTVA!!! Svoboda govora.
prašek
08. 10. 2018 17.18
+9
Morali bi te banati, ne pa brisati ! DEJSTVO !!!!
TuberOmentale
08. 10. 2018 17.19
-5
DEJSTVO! jaz bi tebe s temi nazadnjaškimi nazori.
TuberOmentale
08. 10. 2018 17.19
-8
bannal in reportal* spletnooko# kje je akcija
prašek
08. 10. 2018 17.21
+7
Bi moral prit pa že cel človek, ne pa pol mačka !!!!!
TuberOmentale
08. 10. 2018 17.22
-3
prašek
08. 10. 2018 17.22
+9
Naj nam še dolgo živi rdeča zvezda, ki nas je vodila do svobode !!!!
TuberOmentale
08. 10. 2018 17.23
-8
TuberOmentale
08. 10. 2018 17.23
-7
svoboda je pa itak samo na papirju ker je itak ni in je nikoli n bo.. ajmo diskusija
prašek
08. 10. 2018 17.27
+8
Svobodo in nasilje ste imeli pa v Argentini !!!!
HolyRomanEmpire
08. 10. 2018 17.41
-4
prašek
08. 10. 2018 17.42
+8
TuberOmentale
08. 10. 2018 17.14
-8
Pod rdečo zvezdo je umrlo več ljudi kot pod svastiko! DEJSTVA 24 UR
prašek
08. 10. 2018 17.16
+10
A nisi to že enkrat flancal ???? Naj nam še dolgo živi in nas vodi rdeča zvezda !!!!
TuberOmentale
08. 10. 2018 17.18
-8
vodi nas rdeča zvezda.... ajde spokaj v sveno korejo pole kaj delaš tu pecilni prašek.. briši
prašek
08. 10. 2018 17.19
+5
Ne vem sicer, kje je svena koreja, vem pa, da bi tebe poteral v Roman Empire !
TuberOmentale
08. 10. 2018 17.21
-5
severna ja jaz pa tebe v severno korejo tja kamor spadaš s takimi nazori! nizko si padel...
prašek
08. 10. 2018 17.07
+10
Rad bi videl, da Cuka ga ati pride enkrat na Sv. Urha pri Ljubljani ! pa naj tu, pred cerkvijo govori o sovraštvu in ....................
prašek
08. 10. 2018 17.10
+11
Pa se naj na Urhu spomni tisti "nedolžnih" žrtev po koncu vojne!!!!
srebrnibreg
08. 10. 2018 17.10
+9
Pozdravljen prašek. Vprašajo naj se o vzroku nekih dejanj ne o posledicah. Vsepovsod po svetu so izdajo izdajalci plačali in tako je tudi prav.
prašek
08. 10. 2018 17.12
+9
Lep pozdrav ! Sem že povedal, da je to samo tretji zakon spoštovanega Sir Isaac Newtona ! Vsaki akciji sledi reakcija !
prašek
08. 10. 2018 17.13
+11
Da bodo razumeli še desnosučni guruji komentiranja : kar seješ, to žanješ !!!!
Bojan-F
08. 10. 2018 16.50
+14
"Cukjati na Teharjah: Slovenija še vedno ujeta v sovraštvo in izključevanje" ... halooooo ... a se nista Kucan Milan in msg. Suster Alojzij o temu ze dogovorila pred skoraj 30 leti?
prašek
08. 10. 2018 17.35
+6
Pozdravljen Bojan . Ja, sta se dogovorila pred kočevski Krenom !
kapljač1
08. 10. 2018 15.36
+16
E#j! minusi so razpoznavni znak desnih. Neki pa morajo pritiskat , če jim ravno pamet ne gre na tipkovnico. "Pa janši morajo pokazat z minusi, da so na šihtu!"
kladu
08. 10. 2018 14.37
+15
Nakladač in kurjač si cukjati,zakaj te ni bilo na proslavi na Urhu pri Ljubljani,bi še tam kaj povedal,če imaš jajca.Kuriš in razdvajaš ljudi prav ti in taki podobni...
kapljač1
08. 10. 2018 15.41
+14
ti ljudje nimajo obraza , dvoličnost desnih tudi zmaguje že 2000 let. So kot muholovci.. ulovijo tudi zgolj "brezglave žužke"
vinogradnik33
08. 10. 2018 14.04
+14
Cerkev in domobranci bi se radi skozi stranska vrata potvarjanja in laži rehabilitirali in prikazali kot zmagovalce in zamolčali temno plat delovanja z okupatorjem !
Castrum
08. 10. 2018 14.26
-7
Kdo je bil na kateri strani med WW2 in kdo je izgubil in kdo zmagal je popolnoma jasno in o tem ni dileme! Tisto, kar je pa sledilo zmagi, je dno dna in ta katarza žal mojo deželo še čaka!
Castrum
08. 10. 2018 14.26
-5
Aja, in to nima veze z ideologijo, temveč samo s pieteto. Nič drugega!
vertex
08. 10. 2018 14.28
+5
tvoja dežele naci rajha nič ne čaka...rusko angloameriške bombe so jo zravnale z zemljo že dolgo nazaj
HorstWiesel
08. 10. 2018 14.32
+11
Castrum, tisto, kar je sledilo zmagi je bila reakcija na 4-letno dogajanje med vojno, maščevanje, revanšizem, poračunavanje,... Kar se tiče pa pietete, noben nobenmu ne oporeka, da svoje svojce pokloplje, neguje spomin na njih,....
Principat
08. 10. 2018 14.39
+14
celi svet jih je obsodil 1945-1947 in jim dal vedeti kaj in kdo so bili ,, vendar oni tega niso hoteli sprejeti , so se potuhnili in sedaj bi radi pisali novo zgodovino v kateri omenjajo , da so takratni domobranci tako mislili* , pa čujte vi desnosučni , ki blatite 90% slovenskega prebivalstva ,, hranite pa se z veliko žlico , ki jo je doprinesel narod , ki se je postavil po robu okupatorju
kapljač1
08. 10. 2018 15.30
+12