Čuš s spletno peticijo zbira podpise za zaprtje trgovin ob nedeljah

Potem ko je nepovezani poslanec Andrej Čuš v DZ vložil predlog novele zakona o trgovini, s katero predlaga uresničitev referendumske volje ljudstva in zaprtje trgovin ob nedeljah, zdaj v ta namen zbira tudi podpise pod spletno peticijo. Do sedaj jih je prispevalo nekaj več kot tisoč ljudi.

Z novelo zakona o trgovini, ki so jo pripravili v koaliciji Liste Andreja Čuša in Zelenih Slovenije ter nekaterih drugih iniciativ, prihaja do zasledovanja ustavnega načela ljudske suverenosti, pravi Čuš, "saj so Slovenke in Slovenci na najbolj demokratičen način - z referendumom - že izglasovali odločitev o nedeljskem obratovanju".

"Načelo socialne države pomeni zahtevo po ustrezni skrbi države za materialno in socialno varnost državljanov. V tej točki je treba poudariti, da novela z rešitvami, ki jih prinaša, nikakor ne posega v pravice drugih, tudi pravnih oseb, prav tako ne posega v svobodno podjetniško pobudo," je v sporočilu navedel poslanec.

Nakupovanje

Čuš si za zaprtje trgovin ob nedeljah prizadeva tudi s peticijo. (Foto: iStock)

Peticijo je na spletni strani Pravapeticija objavil v nedeljo. Kot je pojasnil, so jo oblikovali koalicijski partnerji ter člani Liste Andreja Čuša in Zelenih Slovenije, služi pa kot eden od instrumentov "v luči prepoznavanja zahtev in upoštevanja volje ljudstva". Napoveduje prizadevanja, da jo podpišejo vsi, ki želijo nedelje nameniti prostemu času, družini in prijateljem.

Čuš se s predlogom novele zavzema, da trgovec ne sme določiti obratovalnega časa prodajaln ob nedeljah in z zakonom določenih praznikih, ki so dela prosti dnevi, razen v primeru posameznih prodajaln, ki so po lastni presoji trgovca lahko odprte do največ šest nedelj oz. z zakonom določenih praznikov v letu.

Poleg tega bi med izjeme uvrstil prodajalne z omejeno površino prodajnega prostora do 200 kvadratnih metrov, kjer trgovsko dejavnost izvaja neposredno nosilec dejavnosti oz. njegovi ožji družinski člani. Med izjeme bi dodal tudi prodajalne na bencinskih servisih na servisnih prometnih površinah avtocest in hitrih cest.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 193
etul 10.10.2017 22:31:43
Težite s temi trgovkami večina trgovskih centrov ima tak al tak že možnost da si kupec sam pokasira, tak da naj bodo pa samo te blagajne odprte, pol pa trgovk sploh ne bomo rabili če je tak problem da morajo ob nedeljah delat,rabimo varnostnika pa enga al dva da bosta police filala,pa že to se da robotizirat, pol bodo pa mamice cel teden lahk doma, mi pa bomo lahk sedem dni v tednu in 24 ur na dan kupovali ko nam bo pač pasalo,to je kapitalizem katerega smo si želeli in prav je tako.
Več komentarjev