Slovenija

FOTO: Da bo Barje spet čisto

Ljubljana, 22. 01. 2010 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Š.Z./E.K.
Komentarji
13

Na Ljubljanskem barju so ob zadnjem popisu odkrili kar 460 divjih odlagališč smeti, med katerimi so tudi azbestne plošče, kemikalije in druge zdravju nevarne snovi.

Ker je Barje s svojo podtalnico ključni vir pitne vode za vso Ljubljano in okolico, so se člani Okoljevarstvenega društva Barjanski zmaj odločili za organiziranje čistilne akcije, ki bo v soboto, 27. marca, pod geslom 'Stop divjim odlagališčem na Ljubljanskem barju'. Ugotavljajo, da se okoljevarstvena kultura na Barju sicer izboljšuje. Seveda posamezniki še vedno v naravi puščajo stvari, ki tja ne sodijo, pristojni inšpektorji pa ne storijo dovolj, da bi jih sankcionirali.

Odlagališča - Barje-3
Odlagališča - Barje-3 FOTO: Okoljevarstveno društvo Barjanski zmaj

Osredotočili se bodo na velike kupe smeti ob javnih poteh in kolovozih. ''Kljub temu da je letos načrtovana velika čistilna akcija po celi državi, gre na Ljubljanskem barju za specifično okolje, kjer je zaradi narave in živali potrebno akcijo izvesti pred 17. aprilom. Poleg tega pa je praksa pokazala, da je nujen odvoz zbranih količin še isti dan, da se izognemo številnim problemom, ki so v preteklosti nastajali z nenamenskim kopičenjem kosovnih odpadkov na tistih lokacijah, ki so bile določene za zbirna mesta v okviru akcije. Dogovorjeno je, da bodo tovornjaki Javnega komunalnega podjetja Snaga in Komunale Vrhnika še isti dan odpeljali zbrane količine na deponijo,'' so pojasnili.

Odlagališča - Barje-7
Odlagališča - Barje-7 FOTO: Okoljevarstveno društvo Barjanski zmaj

Prostovoljci na veliki barjanski čistilni akciji bodo dobili odsevne brezrokavnike. Z njimi bo zagotovljena prepoznavnost njihove udeležbe na akciji, lahko pa jih bodo uporabljali tudi kot udeleženci v prometu čez celo leto.

Akcija 'Očistimo Slovenijo' bo medtem potekala na območju celotne države v soboto, 17. aprila. Vsi ljubitelji narave so vljudno vabljeni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
23. 01. 2010 12.13
WhoLetTheDogsOut
23. 01. 2010 12.13
Čeprav je bila tale akcija pohvale vredna,je bila čista izguba časa,saj bi morali za kakšen vidni trajni učinek spremeniti tudi odnos zaposleni na deponiji&komunali.Namreč,dokler bodo postavljali pogoje da se lahko salonitke pripeljejo na deponijo le obvite (zapakirane) v folijo,in ne bodo sprejemali neobvitih naloženih na prikolicah,bodo razočarani ljudje na poti domov le te odvrgli nekam v naravo.Podobno je tudi z odvozom kosovnega materiala,tisto kar ne poberejo bodo ljudje nekam odpeljali,če ne bodo sprejeli na deponiji,se ve kam bo šlo...Na deponiji pa dostikrat postavljajo pogojje da je potrebno nekatere stvari prvotno razstaviti,ker se jih loči po kontejnerjih in jih v enem kosu ne sprejmejo.Skratka,če imaš denar da najameš prevoz,lahko sam odpeješ ampak vse moraš narediti po predpisih v nasprotnem lahko še plačaš kazen če te dobi policija,tretja možnost je da upaš da bodo enkrat mogoče pobrali s kosovnim odvozom smeti,lahko pa poiskusiš narediti kot so osebe na zgornjih slikah.... Res,da je bilo slišati,kot da sem jaz eden od tistih,ki odvaža na divja odlagališča,vendar tega še nisem niti ne mislim narediti,vendar jih razumem tako kršitelje kot prostovoljce,le vodilne v komunalnih službah ne.
Buena Vita
23. 01. 2010 12.04
bnam2707 zaradi interesov,to menda veš
Buena Vita
23. 01. 2010 12.03
bnam 2707
23. 01. 2010 00.10
Na slikah ,ki so objavljene tukaj,je prikazan manjši del,pozabili pa so na največjega onesnaževalca v krajinskem parku Barje gospoda Dolinška,ki ima nelegalno deponijo peska in odpadnega gradbenega materijala ob Ižanski cesti na začetku krajinskega parka.Vse to na kmetijskem zemljišču 1. kategorije. Vsi tisti,ki se grejo neka društva okoljevarstvenikov,pa natura 20000 itd.pa v 6 letih niso naredili ničesar,da se odstrani tisto svinjarijo na Barju skupaj z buldožerji in kamioni,kontejnerji itd.Na pozive se niso odzvali ne na ministrstvu za okolje in prostor,ne na ministrstvu za kmetijstvo niti vsi silni inšpektorati,ki so pristojni za take stvari.Tudi gospod Jankovič ne,ker zadeva ni pred njegovim pragom,je pa v krajinskem parku Barje,ki sodi v MOL. Na POP tv se tudi niso odzvali,da posnamejo dogajanje na tem območju,kdo ve zakaj.Vsem pa je enako,da se delajo,kot da tega ne vidijo,čeprav je deponija velika kot letališče.Sramota,da je stanje kakršno je ter,da tako stanje ne moti pristojnih,ki grejejo svoja jajca v toplih in udobnih pisarnah.
itevs
22. 01. 2010 23.06
Ljubljančani zastrupljajo svojo žlahto.
Drum
22. 01. 2010 22.55
To je šala leta?
jest15
22. 01. 2010 19.50
vsako leto čistilna akcija pa je.;)
lescur
22. 01. 2010 18.03
Aja, pa še to.... sram je lahko državo, da ima take zakone. Občan, ki prijavi kršitev v naravi ali pa črna odlagališča pristojni inšpekciji, le ta ni obvezujoča prijavitelja obvestit o ugotovitvah oziroma ukrepih. Skratka, če prijaviš koga da dela škodo, se le ta lahko enostavno izogne, če ima veze in poznanstva pri inšpekcijskih službah. Država je že pri pisanju zakonov mačehovska do okolja, kaj šele v realnosti z ukrepi, kršitelji pa to izkoriščajo, ker vedo kako stvar deluje.
braindestroyer
22. 01. 2010 17.45
Banda pokvarjena
pravakritika
22. 01. 2010 17.19
....TO POČENJAJO GRADBINCI!!! Zaradi pohlepa gradbene odpadke vozijo na črne deponije!! ...ku-ku!! Kje ste inšpektorji od petka popoldne do ponedeljka zjutraj??? Mogoče je pa lažji način za zaslužiti plačo tako, da zamižite in ničesar ne vidite????
Mininova
22. 01. 2010 17.15
Groza, kaj delamo z naravo. Z nemarnostjo škodimo samo sebi. Upam, da bo aprilska čistilna akcija črnih odlagališč uspela.
lescur
22. 01. 2010 16.39
Vse lepo in prav, a jaz se bojim, da bodo naredili le prostor, da bodo lahko potem ponovno odlagali smeti že na ista mesta, saj bo tam ponovno prostor. Ukrep bi moral biti osnovan na dolgi rok...da bi nekako ta mesta zavarovali oz. kontrolirali v bodoče.