Dacarji pri vulkanizerjih

Davčna uprava je pri vulkanizerjih opravila 114 nadzorov, pri 24 pa so ugotovili nepravilnosti. Z izrečenimi globami so blagajno obogatili za 25.800 evrov.

Vulkanizer

(Foto: POP TV)

Davčna uprava ponovno poziva vse potrošnike, da vedno zahtevajo in vzamejo račun za vsako opravljeno storitev ali kupljeno blago.

Davčna uprava (Durs) je v okviru projekta siva ekonomija v mesecu novembru poostrila nadzor pri vulkanizerjih, rezultate pa je iz preventivnih razlogov tudi javno objavila. Letošnjega novembra je bilo pri vulkanizerjih opravljenih 114 nadzorov.

Največ nadzorov je bilo opravljenih v času od 3. do 15. novembra, ko se izteče rok za menjavo letnih pnevmatik za zimske, so sporočili iz Dursa. "Inšpektorji so preverjali izdajanje in vsebino računov, blagajniško poslovanje ter delo in zaposlovanje na črno. Nepravilnosti so bile ugotovljene pri 24 nadzorih (v 21,05 odstotka primerov). Izrečenih je bilo 8 ustnih opozoril, izdane so bile 4 odločbe z opominom in 15 plačilnih nalogov. Znesek izrečenih glob znaša 25.800 evrov," je zapisano v sporočilu za javnost.

Navedli konkretne primere nepravilnosti

Pri vulkanizerjih so dacarji ugotovili naslednje nepravilnosti: zavezanci niso izdajali računov, na izdanih računih niso bili zagotovljeni predpisani podatki, ugotovljena je bila razlika med prešteto gotovino in izdanimi računi ter menjalnim denarjem, zavezanci niso dnevno opravljali zaključkov registrske blagajne, v enem primeru zavezanec inšpektorjem ni omogočil vpogleda v poslovne knjige, v treh primerih pa je bilo ugotovljeno zaposlovanje na črno. Poročajo tudi o primerih, kjer so pri delu pomagali družinski člani, za katero pa niso imeli ustrezne dokumentacije.

S tovrstnimi akcijami želi Durs "preprečevati delo in zaposlovanje na črno, spodbujati pravočasno in pravilno plačevanje davčnih obveznosti, ponovno registracijo dejavnosti, preprečevati zniževanje davčnih osnov in preprečevati nelojalno konkurenco". "Cilji projekta so usmerjeni predvsem k registraciji in legalizaciji opravljanja dejavnosti, zavezance pa želimo spodbuditi tudi k uporabi instituta samoprijave. V okviru projekta zato želimo povečati tudi zavedanje in osveščenost potrošnikov," so še zapisali.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 14
 
svegel 06.10.2010 17:42:45
Muhe lovite slone pa suscate.
Več komentarjev