Slovenija

Dachavci kritično o stanju

Ljubljana, 20. 10. 2006 14.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V javnem življenju se počutijo kot v obdobju kraljevine Jugoslavije, ki naj bi bila primer političnega nasilja.

Skupnost internirancev Dachau je na današnjem izrednem zboru in srečanju članov kritično spregovorila o trenutnem političnem stanju v državi. To kar doživljamo v javnem življenju Slovenije, ni svetla tradicija evropskega razsvetljenstva, temveč je bolj podobno mračnjaštvu med leti 1936 in 1940 v bivši kraljevini Jugoslaviji, menijo. "Takrat je bilo in danes gre za isto kombinacijo političnega nasilja in tradicionalne klerikalne dvoličnosti," pravi član skupnosti Rino Simoneti..

Simoneti je še menil, da se določeni ljudje trudijo predrugačiti zgodovino in prikazati odpor proti okupatorju na strani ZDA, Velike Britanije in Sovjetske zveze kot notranji državljanski boj, v katerem so zmagali poraženi domobranci, zmagoviti partizani pa so bili poraženi. Prav tako Simoneti, da je ravnanje domobrancev med vojno "ne samo pasivna kolaboracija, temveč veleizdaja naroda".

"Današnji časi niso naklonjeni strpni analitični kritiki, kultura razprav je nizka, prevladuje prostaška retorika o ljudeh, ne o stvari. Nič ne smeš reči o ravnanju močnih, saj si takoj obsojen kot sovražnik," še pravi Simoneti. Med drugim tudi meni, da je sprejemanje takšnega stanja že samoumevno in zato nevarno.

V Skupnost internirancev Dachau prav tako menijo, da so priče naraščanja vpliva države in politike na delovanje podjetij, zavodov, šol in medijev.

Predstavniki skupnosti so danes na pokopališču Žale položili venec na kenotaf žrtvam dachauskih procesov, vendar pa še vedno ne vedo kje so bile žrtve pobite in kje so pokopane. Je pa skupnosti uspelo doseči, da je omenjeni kenotaf država razglasila za spomenik narodnoosvobodilnega boja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pavel.ferluga@siol.net
23. 10. 2006 10.39
-1
bnam2707. Veliko je bilo črnuharjev-fašistov, ki so po '43 letu postali rdečesrajčniki in kolaborirali s partizani. Ti so jih lepo pustili domov, četudi so bili med njimi zločinci (v glavnem oficirji) v zamenjavo za težko orožje in pomoč proti domobrancem in JVvD. Sam gen. Ambrožič mi je to povedal. Težkega orožja niso nikoli dali domobrancem, ker bi se drugače razvijal boj. To so dejstva. Brez fašistične(garibaldinske pomoči) ne bi partizani (tuja vojska na slovenskih tleh - komunist ni mogel biti Slovenec, ker partija ni priznavala narodnosti ampak boljševistični internacionalizem. Tudi znakov niso uporabljali slovenskih - pesmi so bile sovjetizirane, divje in napadalne do lastnega drgače mislečega ljudstva) tako zlahka zmagali. O zaveznikih je bolje, da molčiš. Stalin je bil oportunistični zaveznik, ne efektivni in tako Walter (njegov agent). PIF je vedno obstajala v senci OF-NOB-VOS. Danes nima smisla slepomišiti okoli zavezništva, ker to ni nikoli bilo. Dokaz je padec levih nacifašistov in obstanek levih komunofašistov, ki so desne zaveznike označili za fašiste in s tem povzdignili fašizem v desnico, kar je povsem napačno, samo iz agitpropovskih razlogov, ki še danes podpirajo to zlagano etiketiranje. Nacikomunofašizem je vedno bil levorevolucionaren. Do napada pajdaša na SSSR so bili tesni zavezniki in snovali so zavzetje sveta po čistih levičarskih socialističnih utopijah.
Rijad Proši?
22. 10. 2006 22.24
+1
miran. pavlicic- zagotavljam ti , da nisem nestrpen do Slovencev, mislim , da si dobil napačen vtis. Če kaj ne maram je to razlikovanje na nacionalni bazi. In končno kakšen pa je človek , ki nemara drugih ljudi.Res pa je, da se nestrinjam z vsem, kar ljudje pišejo na tem forumu in to naravnost povem.
Maxsterr
22. 10. 2006 22.06
hhelena.si | 22.10.2006 | 16:22 sicer ne vem,od kod izhajate.Če ste ljubljančanka,Vam je verjetno jasno dogajanje novejše zgodovine v kraljevini SHS od leta 1939, ko je Hitler priključil Poljsko in Avstrijo ter dejansko začel II.svetovno vojno.Kaj je takrat bilo v Lj? Da poenostavim - Ura tema!!!!. In ta Ura Tema je trajala ( ne samo v LJ) v SLO celih 60 let, vse do leta 1991,ko smo hvala bogu rekli - citiram "Dovolj". Če ste Štajerka mi je žal ,da ne poznate dejstev.Kot sem v prejšnjem postu povedal,je vse res in za tem stojim! Pokojna babica nam vnukom sigurno ni lagala, kot je to počela vsa ta leta do 1991 - rdeča oblast! Da pa vam postrežem še z enim dejstvom. Pokojni dedek je zapustil državo leta 1945,točneje junija 45,ko je moja mama štela šele 9 pomladi, pa ni bil ne partizan,še manj domobranec,ne belogardist ,še manj pa izdajalec.Bil je normalen - obubožan Kmet. Samo ni maral komunistov?! Pa se ni nikoli več vrnil !!! Šele leta 49 je moja pokojna babica dobila uradno obvestilo FLRJ - SRS z dne 25.04.1949,da je (pokojni) dedek K.T. bil ustreljen kot TALEC leta 1943,v Mariboru!! Naj povem ,da se babica s tem "obvestilom" nikoli ni strinjala,kaj šele sprijaznila .Kljub vsem naporom ,da dokaže resnico,ji ni uspelo,še več pozneje je imela(hude) težave v normalnem življenju. Helena ,se pa strinjam,če ne bi bilo rdečih,bi Slo sigurno bila pred Avstrijo,kot je to že bila leta 1969,tudi Monaco bi bil mala malca.Žal pa so tokovi zgodovine hoteli drugače.Na žalost! Rijo 27,kot opažam, ste zelo nestrpen do Slovencev in vsega kar je povezano s tem, zato vam ne bom repliciral. Ja2rise - nikogar nisem žalil,ampak glede na vaše komentarje,še vedno vstrajam pri povedanem. lp
ja2rise@email.si
22. 10. 2006 17.52
miran-če bi prebral komentarje, bi videl, da so ravno tvoji najbolj žaljivi " hudega komunajzerja,ki vam je do dobra,že od rane mladosti naprej pral možgan". Kako lahko vse, ki mislijio drugače označiš, da imamo oprane možgane....očitno je to tvoj dežurni argument...
ja2rise@email.si
22. 10. 2006 17.48
+2
jaka37:nihče ne zahteva da zagovarjaš komunizem, treba pa je zagovarjati ljudi, ki so se borili proti okupatorju in so dali življenja za to, kar imamo danes.... in nikoli in nihče ne bo mogel spremeniti zgodovine - lahko pa povzrči samo še nove bolečine in razprtije....kajti dejstvo je, da so bili zmagovalci in poraženci, in cel svet ve kdo je bil kaj...
Rijad Proši?
22. 10. 2006 16.28
miran.pavlicic-kdo pa garantira, da se ne skrivaš za imenom kakšnega ubogega soseda.
hhelena.si@gmail.com
22. 10. 2006 16.22
-2
miran.pavlicic: "Kot verjetno tudi veste so takrat Nemci pomagali ubogim ljudem z boni,žitom, hrano,da so ti ljudje lahko preživeli revščino ki so jo povzročili tedanja gospodarska kriza,ki je zajela tudi kraljevino SHS,itd." HVALA BOGU, DA SO NAS OKUPIRALI ŠVABI, DA SO NAS NAHRANILI!!! Zdaj mi je pa resnično žal, da smo 1991 pregnali okupatorje, ker bi bila danes Slovenija Monako.
Maxsterr
22. 10. 2006 15.55
-1
bnam 2707 | 22.10.2006 | 13:10 Zdaj pa res,dajte že enkrat nehat prebirat literaturo tipa Alan Ford,Odpisani,ipd.Zmanjkuje vam argumentov,resnica pa je vsak dan bolj boleča. Zdaj boste še rekli ,da so domobranci krivi za 60 letno temo,ko pa jih pri nas na Štajerskem sploh ni bilo. Komunizem je največja kuga 20 stoletja,hujša od Aidsa.Zdaj se zgovarjat na domobrance je še pa bolj bolano.Ne vem,obstajali so od leta 42 pa tja do osvoboditve l.45 in trdite,da so v teh 3 letih pobili več partizanov in Slovencev, skratka storili več gorja, kot cela Nemčija.Ma res ste bolni. Kot verjetno veste bnam,je na Štajerskem bila t.i Deutsche Vermacht.Kot verjetno tudi veste so takrat Nemci pomagali ubogim ljudem z boni,žitom, hrano,da so ti ljudje lahko preživeli revščino ki so jo povzročili tedanja gospodarska kriza,ki je zajela tudi kraljevino SHS,itd.Mar boste zdaj rekli ,da so Štajerci bili kolaboristi? Kaj so pa počeli partizani oz.BANDITI?? Skrivali so se po hostah,ponoči pa ropali ubogega shiranega kmeta,mu odpeljali vso živino,poljščine in ga dejansko obubožali,kateri pa se je bunil,pa so ga proglasili za izdajalca in brez (milosti) sodbe ubili... Ko pa so prišli še Rusi,(pokojna babica jim je rekla Barbari)so pa,ne samo kradli,tudi posiljevali ženske.Tega Nemci tukaj niso počeli nikoli. Še in še se bi dalo napisati! To so dejstva,ki pač niso napisana v nobeni rdeči literaturi .Tudi v naši novejši zgodovini ne,ker ste rdečkarji poskrbeli (za tisoče in tisoče resnic),da so izginile.To so bile slovenske resnice.Se strinjam,bilo je tudi nekaj domobranskih,trdim pa,da je na Štajerskem bilo ubitih več nedolžnih,kot je bilo domobrancev in partizanov skupaj.In danes jim je treba za 60 letno temo postavljat še spomenike? - Za bruhat!!! Pa še to ja2rise,bnam 2707 in podobni; Nekateri smo tukaj z imenom in priimkom in pač poskušamo argumentirano sodelovati na forumu in se ne žaliti med sabo.Kaj pa vi,ki se skrivate za nekakšnimi psevdonimi,smešnimi nicki itd??Najlažje se je skrivati ,potem pa udrihati z zaledja.Še bolj bolano! Če ste tipi in imate j***a,se obelodanite,bom vsaj vedel s kom se pogovarjam,ne pa sedaj ko imam občutek ,da se pogovarjam z demoni...
jaka37
22. 10. 2006 15.27
ja2rise. Če boš dobro prebral, boš videl, da nikoli nisem zagovarjal komunizma in grozot, ki jih je počel. Ravno obratno.
ja2rise@email.si
22. 10. 2006 14.21
Še dobro da imamo tipe kot so jaka, pavel, miran, da nas spomnijo kakšne grozote so počeli ljudje, ki jih oni sedaj zagoravjajo.
bnam 2707
22. 10. 2006 13.10
+1
miran.pavličič:nesrečnik svojega časa.Po vašem pisanju sodeč,bi lahko tudi vi bili potomec kakšnega težkega domobranca,fašističnega črnuharja,črosrajčnika z kljukastim križem na rokavu,opremljenega s strani svojega masterja,velikega vodja iz Berlina. Se mogoče spomnite kaj so takrat enoglasno vpili celi Evropi: en narod,en rajh en fuhrer.Svojih hlapcev ni bilo omenjenih,pa čeprav so mu tudi prisegali na ljubljanskem stadionu.Mene pač ni bilo na teh posnetkih.Torej iz hlapci bi poračunali,ko jih nebi rabili več.To ni pisalo v rdečih knjigah in ruski literaturi.To je pisalo in še vedno piše v zahodni literaturi , zgodovinopisju in arhivih,ki so vam na voljo.Nemčija priznava kolektivno krivdo še danes,vi in vaši vzorniki pa ne.Po vašemu so tudi Italijani bili zavezniki in mojbog na pravi strani.Tudi z njimi so sodelovali domobranci in ostali izmečki tistega časa,pa čeprav so vedeli,da je bil del Slovenije okupiran z njihove strani že davno pred nacizmom.Zakaj niso vaši vzorniki prestopili na zavezniško stran kot njihovi idoli leta 1943? Pa če niso želeli biti pod komando takrat že slovenske vojske bi bili lahko pod komando zaveznikov na eni izmed front takratne vojskujoče se Evrope?Odgovor je preprost: ker so imeli posrane hlače,razen,ko so se izživljali nad domačim prebivalstvom,ki ni bilo z njimi.Pa še tu bi se pokakali,če nebi za seboj imeli svojega gospodarja. Slaboumno pa je trditi take neumnosti o pranju možganov.Meni jih niso prali ne prej in ne zdaj,ker me take politične združbe sploh ne zanimajo.Jaz grem svojo pot in po lastni presoji in na podlagi utemeljenih zgodovinskih dejstev se odločam kaj je bilo prav in kaj ne.Seveda pa imate kot sem že davno napisal pravico do svojega pomilovanja vrednega mnenja,kot vsak v demokratični državi.Skrbi pa me ta oblast,ravno tako kot me je predhodna.Iz dobrega strica se je spremenila v hudobno babo.Res me skrbi.Žal moram povedati,da sem agitiral za spremenbo na oblasti,vendar nisem mogel takrat voliti,ker so mi prejšnji odvzeli volilno pravico vaši pa ne vrnili. Argument za spremenbo je bila smopašnost prejšnjih oblastnikov in ravno zdaj smo ponovno zelo blizu samopašnosti zdajšnjih.Nihče pa ne dela v korist svojega ljudstva.Vse se dela v interesu kapitala in nevrednosti človeka kot človeka.Slednje in pa potvarjanje zgodovine pa je za mene dovolj močan argument za drugačne odločitve,kar pa ne pomeni,da bo v prid eni ali drugi politični združbi. Kljub vaši aroganci vam želi prijetno vzdušje ob nedeljskem kosilu.Eni nimajo na mizo kaj dat!
jaka37
22. 10. 2006 11.58
s_slovenec. Ti si v nasprotju sam s sabo, kar kaže na očitno zadrego preostale rdeče zalege, ki še hodi po slovenskih tleh. Nam očitaš bolniki preteklosti, hkrati pa sodeluješ v temah, ki se dotikajo preteklosti, poleg tega pa celo zagovarjaš režime in diktature preteklosti. Kako bo? Zakaj se boš odločil? Poleg tega, tvoja diskusija, če ji lahko tako rečeš, jasno kaže tisto kar sem jaz in mnogi trdili..to je, da je komunizem nevaren in morilski režim, prav tako pa ljudje, ki ga podpirajo in sodelujejo v njem. Tvoj izpad jeze jasno kaže na rdečo diktaturo, ki pravi...samo naša je resnica in, če nisi z nami, si proti nam. Poleg tega omenjaš rzvoj Slovenije. Še en paradoks. V istem stavku zagovarjaš komunizem, povojne poboje in drugo, stavek pa končaš z lepo mislijo, tovariši, Slovenija se mora razvijati. Lepo te prosim. Kje si pa že videl, da je komunizem kaj razvil. Poglej Kitajsko, Kubo, S. Korejo itd. Govoriš kot tipčni rdečkarji, kova Dolanc, Tito, Ribičič, Smole in ostali, češ tovariši, delavski razred je naša perspektiva in pot, ne pa razvoj posameznika. Lepo te prosim s_slovenc (z napko) ne trosi neumnosti, odloči se katero stališče boš zagovarjal in končno se že sprijazni in prebili, da je partija zgodovina.
hhelena.si@gmail.com
22. 10. 2006 11.52
Razglabljamo že cca. 60 let in še ne vemo kdo je bil sovražnik ali okupator in njegovi domači podrepniki ali tisti, ki so branili narod pred tujci. Sem pa vesela, da vsi ostali narodi širom sveta že cca.60 let vedo kdo se je boril za svoj narod in kdo paktiral s potujčevalci. Če nas npr.jutri napadejo Nemci ali bolj sodobno, Hrvati (da si priključijo Piranski zaliv, Prekmurje, sv.Gero ali sploh, da udejanjijo idejo o podalpskih Hrvatih) ali bi se priključili napadalcem Nemcem, Hrvatom ali LDS, komunistom itd.nekim levim (strankarsko) organizatorjem domačega odpora?
pavel.ferluga@siol.net
22. 10. 2006 11.33
Čeprav nisi Slovenec (s_slovenec), bi pa le moral pogledati malo globlje v zgodovino in celo vrsto drugih ved, da boš lahko spoznal tudi psihopatološko stran indoktrinirancev tvojega tipa. Žal nisi na višini diskusije.
Maxsterr
22. 10. 2006 11.19
bnam 2707 | 22.10.2006 | 10:02 Ne morem verjeti temu vašemu nakladanju v nedogled.Bi celo rekel,da ste potomec vsaj enega hudega komunajzerja,ki vam je do dobra,že od rane mladosti naprej pral možgane.Moram priznati,da mu je zelo uspelo. Me pa skrbi ,da še vedno zagovarjate največjo slovensko tragedijo in da še po 16 letih niste spregledali.Žalostno. Verjamem,da ste v življenju marsikaj prebrali,to se vidi z vaših postov,očitno pa dalje od rdeče literature niste prišli.In ko vam tukaj nekateri poskušajo z argumenti dokazati tudi drugo plat,se pravi pravo resnico pa se obnašate kot kakšen,oprostite - kreten.Žal! Dajte si še malo osvetlit vaše pojme s kakšno knjigo zahodnih avtorjev,ne pa ruskih... lp
s_slovenec@hotmail.com
22. 10. 2006 11.18
jaka37, pavel.ferluga in podobni BOLNIKI PRETEKLOSTI in zelo psihično bolni ljudje, PROSIM pojdite na psihiatrično zdravljenje k Ruglju da vas ozdravi. On zmore marsikaj veste, pa tudi drag ni. Ljudje kot jaka37 in podobni so zelo nevarni za hiter razvoj Slovenije, normalno in prosperitivno življenje Slovencev v Evropski skupnosti v prihodnje.
bnam 2707
22. 10. 2006 11.13
+1
pavel.ferluga: Zavezniki so se borili skupaj proti fašizmu in zanimivo je na kateri strani so bili domobranci?Zakj jih niso zaščitili soborci? Ker so vojno izgubili! Zakaj niso dobili zaščite pri zaveznikih?Ker so bili na napačni strani!In kaj je bila napačna stran? Fašistična združba zavojevalcev! In tam so bili domobranci in njim podobni za to ni bilo zaščite s strani zaveznikov.Povprašajte jih kaj mislijo o temu,pa boste dobili konkreten odgovor! Tisti domobranci,ki so spoznali,da so bili zavedeni s strani RKC in takratne političnr vrhuške v Sloveniji,so sprejeli amnestijo v aprilu 1945 in položili orožje in še danes jim je žal,da so bili tam,kjer jim nebi bilo treba biti,vendar se eni zavedajo in sramujejo tega kar jim gre v čast,drugi pa bi se še kar vojskovali na tak ali drugačen način.Tem slednjim pač ni do časti! Človek ali narod v določenem obdobju existence pusti sledove,ki pa jih ni moč izbrisati.Eni obžalujejo nečastna dejanja,drugi pač ne.Vsak pa nosi resnico v sebi neglede koliko je časovno odmaknjena,zavedajoč se,da se preteklosti neda spreminjati.Zavedajoč se svojih napak katere eni obžalujejo nekateri pa trdovratno vztrajajo na njih.Zgodovina pa gre svojo pot.Neizprosno kaže na dogodke,ki so zaznamovali svet in vplivali na prihodnost,dobro ali slabo v dobro naroda ali v slabo . Mi živimo to prihodnost.Zahvaliti pa se moramo tistim,ki so jo izborili na tak ali drugaćen način.Živimo v času,ki bi bil povsem drugačen,če nebi bilo kot je bilo.
pavel.ferluga@siol.net
22. 10. 2006 11.03
Jaka37. Nimam kaj dodati. Tega, kar ti danes poveš, se začnejo zavedati tudi tisti, ki so bili indoktrinirani, ker resnica močno trka na vrata logike in resnice. Čestitam.
jaka37
22. 10. 2006 10.44
Rdeči so pa res bolani. Dejstvo je samo eno. PArtija je izkoristil upor proti okupatorju. Stalin, Tito in ostali rdečkarji pa so pobili neprimerno več ljudi kot fašizem in nacizem skupaj. Umori v imenu revolucije se odvijajo še danes. Poglejte Kubo, Kitajsko, S. Korejo. Pri nas ni bilo nič drugače. Upor proti okupatroju je bil popolnoma pravilen, da ne bo pomote, a partija je to izkoritila za revolucijo, ki je razdvojila slovenski narod, ubila na tisoče nedolžnih Slovencev in jih pod krinko opravičila označila za nekakšne izdajalce. Zakaj pa so jih potem likvidirali izven sodno in ne pred sodišči? Danes pa partija zopet to izkorišča. Dosti so nam prali možgane s Titom, partijo in o tem kako je bilo lepo. Ja, bilo je lepo za razne Mačke, Ribičiče, Dolance in podobne, ki so kradili drugim, jih ubijali in živeli na račun naivnega in prestršenega naroda. Očitno bi nekateri zopet te običaje radi uvedli. Tovariši, hvala lepa. Za vsemi temi trapastimi izjavami v članku omenjenega gospoda pa stoji sam Kučan. Škoda, ker ga nismo pustili v Jugi. Tukaj nima kaj početi in marsikdo se bo moral sprijazniti, da je tito že več kot 26 let mrtev, da so sedaj boljši časi. Očitno pa je partijo strah, sedaj, ko prihajajo njihovi grehi na dan. PArtija je sramota za Slovenijo. Sami obtožujejo kvazi domobrance, kako so izdajali slovenski narod, sami pa so POBILI na tisoče Slovencev, preprosto zato, ker so imeli nemški priimek, malo več pod palcem ali pa so jim bili antipatični. Cel svet obsoja komunizem nekateri pri nas pa bi ga radi zopet povzdignili. Takim bi bilo najbolje kupiti enosmerno karto v S. Korejo, da bodo spet kot ovčke seznanjeni s tem, kaj in kako morajo misliti.
bnam 2707
22. 10. 2006 10.02
fedopotočnik:Žal vam tu lahko,če sploh lahko pomaga samo še kakšen Rugelj. Zakaj bi eni bili kolaboranti drugi pa ne.Do konca leta 1945 so bili vsi zavezniki kolaboranti z Stalinom.to Trdite vi.Če so bili partizani so bili tudi vsi drugi zavezniki.Ostalo sem jasno napisal.Očitno ne razumete besede ali pomena besede "koloboracija" (Beri slovenski pravopis) V drugi svetovni vojni so veljala le dejanja in ne kaj je lepo ali kaj je grdo.Nekako trdite,da so takratno Sovjetsko zvezo samo izkoristili zaradi moči???Ali za vas to pomeni,da bi zavezniki vojno izgubili,če nebi Sovjetska zveza stopila v vojno.Kalšen bi pa potem izgledal svet,če bi zmagal fašizem.Po vašemu in po mnenju domobrancev,bi to bila taka Evropa kot je danes.Ne me hecat. Najmanj kar bi bilo bi verjetno večina Slovanov in tudi Slovencev končala v plinskih pečeh.Prva polovica po zaslugi domobrancev,druga po selekciji fašistov,če bi eventuelno zmagali.Sedaj razumete zakaj ni sprave? Ker take sprave,ki jo želite vi in ostanki izdajalcev iz druge svetovne vojne ne more biti.Taka sprava bi pomenila potvarjanje zgodovine,kar pa ni mogoče pa, če se še tako napihujete skupaj z ostanki tretjega rajha,ki so vam očitno veliki vzorniki. Morda poznate zgodbo o Rdeči Kapici?.Kdo je bil po vašemu heroj v tej zgodbi: lovec,rdeča kapica,babica ali volk? Tu boste našli odgovor na vsa vaša vprašanja! Naj vam poudarim,da ne sodim v nobeno politično godljo,ne v prejšnjo ne v zdajšnjo niti ne v katerokoli kdajkoli,niti nisem tudi slučajno živel v časih o katerih se tu piše.Daleč od tega,vendar sem ponosen na tiste ljudi tistega časa,ki so dejansko osvobodili to deželo izpod tujega jarma.Tu se začne zgodovina slovenskega naroda.Tu lahko rečemo,da smo začeli odločati o sebi,da smo začeli krojiti svojo usodo vse do osamosvojitve in od osmosvojitve naprej. Postavljam vam še eno vprašanje,na tistega niste odgovorili v katerem vas sprašujem,zakaj borci proti komunizmu niso šli v zavezniške vrste in bi po vojni od njih kot zaveznikov terjali nagrado.prepričan sem,da bi imeli samo korist od tega.Žal pa se zavezniki niso pogajali z izdajalci!Domobranci pa so imeli preusrano rit,za resno borbo proti fašizmu. Če bi danes pri nas v Sloveniji prišlo do konflikta in velikega družbenega trenja z jasno zahtevo po pravičnejši družbeni ureditvi velike večine ljudstva,koga bi vi poklicali na pomoč,da zaščitite svoje interese in kapital ?Verjetno nekoga od zunaj,ker tu nebi imeli dovolj podpore?Vidite gospod beli simpatizer tudi to bi bila veleizdaja!Kadr ima ljudstvo dovolj pač vzame stvari v svoje roke na svoj način.In tako je tudi bilo,ne samo pri nas temveč širom sveta skozi zgodovino.Zgodovina nas oči,da nobena stvar ni večna torej tudi današnji sistem ne.še zlasti,če bo temeljil na izkoriščanju človeka po človeku,kar danes nedvomno drži. Res bi vam pa toplo priporočal,da si za take diskusije omislite kakšne borce iz druge svetovne vojne v Farnciji,Angliji ali ZDA,kjer boste dobili zelo jasne in nedvoumne odgovore pri skanju resnice o koloborantih. Pa še nekaj o spravi: sprava je za mene v tistem trenutku,ko se ena in druga stran zlijeta skupaj v eno,ker druga brez druge ne more existirati,odvržeta bremena preteklosti in skupaj iščeta srečnejšo prihodnost,zavedajoč se,da preteklosti ne moremo popravljati prihodnost pa lahko gradimo skupaj!Taka sprava je že davno bila in ni nobene potrebe po rehabilitaciji neke črne preteklosti in novih spravah.