Slovenija

Damijanov recept za Slovenijo: Zamrzniti pokojnine, refinancirati kredite in vlagati v infrastrukturo

Ljubljana, 24. 09. 2014 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ekonomist Jože P. Damijan meni, da je gospodarska rast, ki jo znova beleži Slovenija, naključna, napoveduje recesijo s trojnim dnom in govori o izgubljenem desetletju. Ob tem je naštel ukrepe, ki bi jih po njegovem morali izpeljati, da bi državo spet spravili "na konja".

Ekonomist Jože P. Damijan je nastopil na predavanju z naslovom Ali poznamo recept za izhod iz krize? na Institutu Jožefa Stefana v Ljubljani. Dejal je, da je gospodarska rast Slovenije slučajna. Povečale so se namreč investicije v komunalno infrastrukturo, saj občine investirajo denar, ki ga morajo porabiti iz iztekajoče se evropske finančne perspektive 2007-2013. "Vsi nas hvalijo, a ta rast je slučajna," je dejal.

To so ukrepi, s katerimi bi državo potegnili iz krize

Spomnil je, da ima Slovenija, če odštejemo stroške za obresti na kredite in sredstva za pokojnine, izravnan proračun. Če bi bil sam finančni minister, bi zamrznil pokojnine, refinanciral tuje kredite in približno 400 milijonov evrov v proračunu prerazporedil v investicije v infrastrukturo. "Zraven počrpamo še evropska sredstva in smo na konju," je dejal.

Vlagati je treba v infrastrukturo, pravi Damijan.
Vlagati je treba v infrastrukturo, pravi Damijan. FOTO: Thinkstock
Izračun dokazuje, da se splača vlagati v infrastrukturo

Svoja stališča je podkrepil z izračunom – če bi na letni ravni v infrastrukturo do leta 2030 investirali 431 milijonov evrov, bi imelo to brez upoštevanja uvoza za 826 milijonov evrov pozitivnega učinka na dodano vrednost, sicer pa še več. Med možnimi investicijami v infrastrukturo je denimo omenil že dolgo načrtovani projekt gradnje drugega tira železniške proge Divača-Koper in modernizacijo nekaterih drugih železniških odsekov, npr. do Jesenic, pa tudi energetsko sanacijo stavb.

In kje dobiti sredstva za investicije? Damijan rešitev vidi v evropskih sredstvih, zasebnem sektorju in državi. Z evropskimi sredstvi naj bi pokrili 20 odstotkov investicij, prav toliko tudi z zasebnimi, država pa naj bi prispevala 60 odstotkov. Med domačimi viri je denimo omenil možnost izdaje t.i. infrastrukturnih obveznic, bencinski cent za vzdrževanje infrastrukture in podvojitev cestnin za tovorni promet.

Tudi znanje je infrastruktura, a kaj, ko nam najboljši pobegnejo

Ob nekaterih pomislekih iz publike, da preveč pozornosti posvečamo gradbeništvu, premalo pa investicijam v znanje, je Damijan dejal, da je tudi znanje infrastruktura, a se pojavi problem, ker se mladi iz države selijo tudi zaradi domače gospodarske depresije. "Brez infrastrukture ni razvoja," je vztrajal in spomnil, da se tudi ameriški Amazon, ki se ukvarja s spletno trgovino, ne bi mogel razvijati brez infrastrukture.

Pot iz krize omogoča večje javno trošenje, alternativa je le vojna, še trdi ekonomist.
Pot iz krize omogoča večje javno trošenje, alternativa je le vojna, še trdi ekonomist. FOTO: Thinkstock

Rešitev: povečanje javnega trošenja, alternativa je le vojna

Damijan vztraja, da je treba za izhod iz krize, tudi na evropski ravni, povečati javno trošenje in zagnati agregatno povpraševanje, hkrati pa prilagoditi monetarno politiko po vzoru ZDA in izvesti strukturne reforme, na kar je opozoril tudi predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi. A problem strukturnih reform je v tem, da delujejo na dolgi rok, zato je treba na kratki rok zagnati agregatno povpraševaje. "Izvajati moramo oboje hkrati," je menil.

Druga svetovna vojna je bila največji stimulus za rast. Jože P. Damijan alternativo večjemu povpraševanju vidi le v vojni

Alternativo večjemu trošenju Damijan vidi le v vojni. "Druga svetovna vojna je bila največji stimulus za rast," je bil provokativen. Če ne bomo izbrali možnosti t.i. deficitarnega trošenja, "bo pokalo po vseh šivih", je dejal in dodal, da ljudje ne morejo trošiti, če se jim znižujejo prihodki. Evropskim državam je zato treba dovoliti daljše obdobje za znižanje primanjkljaja, da lahko v tem času vlagajo v infrastrukturo ter zaženejo povpraševanje in gospodarsko rast.

A Damijan je skeptičen, da bo do tega res prišlo, svoj dvom pa utemeljuje z ideologijo in interesi držav. V Nemčiji vlada prastrah pred inflacijo, zavezani pa so tudi izravnanemu proračunu, čeprav je, tako Damijan, nekdanjega nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja na oblast ponesla deflacija. Tu so še interesi držav, saj gre najmočnejšim, npr. Nemčiji, še vedno dobro.

"Japonci so v primerjavi z nami tigri"

Damijan je v predavanju orisal tudi širši kontekst gospodarskega razvoja po veliki depresiji v 30. letih prejšnjega stoletja in primerjal Evropo z Japonsko, ki je v 90. letih prejšnjega desetletja zdrsnila v deflacijsko spiralo. A kot pravi ekonomist, je dežela vzhajajočega sonca v primerjavi s časom pred krizo ves čas rasla, v ZDA je bil padec kratek, medtem ko je območje evra in z njim tudi Slovenija še vedno pod ravnjo pred krizo.

Ker je v Evropi znova prišlo do ohlajanja, Damijan ni nič kaj optimističen. "Imeli bomo recesijo s trojnim dnom," je dejal in spomnil, da je Slovenija v času krize izgubila skoraj deset odstotkov bruto domačega proizvoda. "To je tisto pravo izgubljeno desetletje. Japonci so v primerjavi z nami tigri," je bil slikovit. Če bi želela Slovenija do leta 2021 ujeti dolgoročni trend rasti iz časa pred krizo, ki je v povprečju znašal okoli tri odstotke na leto, bi morali letno beležiti petodstotno gospodarsko rast, s takšnimi rezultati pa bi morali začeti letos, je opozoril.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (198)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

razocarani
25. 09. 2014 13.12
+1
kdo je tale gospod damjan ?? in kaj on je da je tako pameten ,,kdo je tega gospoda toliko let studiral zastonj,,z nasim denarjem sedaj pa mam pametuje ,,in se vedno zivi na nasih hrbtih ..razen kakca pa se ni dal nicesar od sebe ..
timeo
25. 09. 2014 13.05
+4
Ma mati moja,kje jaz živim.Majster bi kar tako zamrznil pokojnine.Haloooo majstore,te pokojnine je večina ljudi težko prigarala,zaslužila s trdim delom,ne pa z nekimi predavanji in pametovanji,kako bi,če bi,bla,bla,bla. Ne morem verjet,da obstajajo taki podli ljudje in brez slabe vesti govorijo,kako priti ven iz krize. Najprej drastično,ampak res drastično zmanjšat plače politikom in vsem,ki za nič dela služijo več kot 1.500e neto na mesec,pol se lahko pogovarjamo naprej in to bi bil najbolj realen scenarij za izhod države iz krize. Tip je komaj nehal sesat mleko in je že kao supertruper ekonomist.
timeo
25. 09. 2014 13.08
+5
Aja,pa upam,da mu njegovi stari starši,če so živi,ob naslednjem obisku na nedeljskem kosilu prisolijo tako žlepo,da bo odtis dedkove in babičine dlani viden še mesec kasneje,mulc neolikan!!!;)
razocarani
25. 09. 2014 12.44
+3
kako je samovsecen ,pametovalec tale gospod damjan,,le kje si on sluzi kruh ko je tako pameten,,verjetno v javni upravi ,,kako to da smo tako v zadnjici ko pa dezela premore tako veleumne ekonomiste ,,vsem bi tale pobral place le sebi za take umotvore ne ,,ni cudno da smo v taki financni im moralni krizi z takimi veleumi,,zakaj ne da kaj od sebe tale gospodic ,,saj smo ravnikar doziveli volitve pa ga ni bilo na nobeni listi ,,res bog daj da se tale dezelica resi prvo takih veleumov ki mas fotrajo z umotvori ,za zjokat ali pokakat od vseh teh pametnjakovicih da bi vsaj kaj dali od sebe...a razen kakca ni nic ..znajo pa neizmerno zazirat javni sektor
walter2
25. 09. 2014 12.21
+7
Ta"samo visoko"cenjeni ekonomist je pozabil dodat zamrznitev plač v javni upravi!
razocarani
25. 09. 2014 12.46
+3
ja sebi pa ja ne bo vzel ..ne vem na kateri fakulteti vedri in za take veleumne umotvore kasira ogronmo placo za nic ..razen kakca se ni dal drugega od sebe ,,a ne bi sam zacel v politiki ko je tako vsemogocno pameten poten se delati ne bi bilo treba vec ..
bingo 1
25. 09. 2014 11.01
+7
Za 40 let delovnih garanji je vsak pošteno pokojnino prigaral,pač tisti zakoni so jih zriktali Zmržnjene,in zdaj nimaš kwa da zmzneš,pač vse vžgi ki imajo plačo na Ne Delo po raznih,IN,JAV,DER,KIT,DRP raznih ki nič ne naredijo pač samo plačo Vlečejo gos Damijan in tih je precej več kot tile ki pridno Delajo---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------bingo x Ljubljana-------------------------------------------------------------------------------------------------------
BULDOH
25. 09. 2014 10.55
+1
Znižanje JU pa nima Cerar v planu......
njofra47
25. 09. 2014 08.44
+13
Gospodu Damijanu samo toliko v vednost, v kolikor ni informiran : pokojnine so zamrznjene že kar nekaj časa. Treba je namreč varčevati na tistih, ki so tako samo breme in jih stiskati kar se le da. Varčevanje je najlažje na tistih, ki so tega že navajeni. Bog ne daj kaj takega poskusiti na bogatih, saj bi potem lahko odšli v tujino in nas prikrajšali za svoje sposobnosti. Varčevanje na upokojencih pa je koristno tudi če pomislimo, da bo to lahko imelo pozitivno posledico in marsikateri upokojenec več ne bo mogel preživeti, kar bo blagodejno vplivalo na državne finance.
User768643
25. 09. 2014 09.49
+5
razocarani
25. 09. 2014 13.01
+3
dragi sodrzavljan njofra ..po moje tale gospod danjan ,noce vedeti da so ga ravno ti upokojenci izsolali ,mu zgradili stanovanje ,,mu naredili lep avtek ,,sedaj pa so nepotrebni..visek ko ima tale gospodek vsega polno zadnjico ..ko je tako junasko pameten naj gre v kako ministrstvo pokazat svoje umotvore ..saj smo pravkar imeli volitve pa ga ni bilo na nobeni listi ..a je prepameten da bi kaj doprinesel druzbi ki ga je toliko let solala --ZASTONJ--in sedaj jo se vedno zazira .pa se vsem delavstvu ,upokojencem in ostalim drzavljanom pametuje ..naj se sam kaj naredi ne samo kljuncek otresat
proletarec1
25. 09. 2014 08.34
+16
ZNIŽATI JE TREBA PLAČE, DIREKTORJEM IN PREDSEDNIKOM DRUŽB ,V DRŽAVNIH PODJETJIH.POKOJNINE POD 1000EUROV PA ZVIŠATI NA USTREZEN NIVO.NAJMANJŠA POKOJNINA ZA POLNO DELAVNO DOBO BI MORALA ZNAŠATI 700EUROV, NAJVEČJA PA 1400EUROV.TREBA BI BILO ZMANJŠATI PLAČE V DRŽAVNIH PODJETJIH USLUŽBENCEM, KI IMAJO NAD 5000BRUTO.LE TAKO BOMO LAHKO NORMALIZIRALI ŽIVLJENJE V NAŠI DRŽAVI.
User768643
25. 09. 2014 09.52
+4
Pa zmanjšati javno upravo za vse tiste, ki vsak mesec vlečejo plačo pa sploh ne znajo povedat kaj je njihovo delo in kaj so v preteklem mesecu naredili. Če bi se rešili nesposobnih v javni upravi, racionalizirali porabo preko javnih naročil, bi si marsikdo lahko privoščil 5000 EUR bruto plače in pokojnine kot si omenil.
razocarani
25. 09. 2014 13.04
+2
no popravljam ..v javni upravi so tudi navadni delavci ki morajo za sramotno niske place delat vsakovrstna dela .naprimer v zdravstvu domovih ostarelih komunali ,policaji,parazni cestarji ,,je pa veliko prevec birokratov in kot si imal v mislih prav te ,,ki so res veliko zlo in breme drzavljanov
kameltrajbar
25. 09. 2014 07.58
+7
..hmmm...zamrzniti ne...posebej male ne...znižati pa tiste nad jurja..pod nujno...:)))+ plače v drž.službah nad 1500e...če kdo misli da je vreden več,naj gre na svoje ali v tujino...:)))..komaj jih čakajo...:)
xyxyxyxyxyxyxy
25. 09. 2014 07.53
+11
A ta pametnjakovič ne ve da so nam pokojnine znižali in da se ne dvigajo že nekaj let.
blokirani
25. 09. 2014 07.51
+2
Cerar je priznal, da je manevrski prostor za javnofinančno ukrepanje omejen in da od začrtane poti ni moč veliko odstopati, a vlada bo skušala znotraj teh okvirov z inovativnimi pristopi doseči isti cilj. Poudaril je, da če bomo še naprej nenadzorovano trošili, bomo v le nekaj mesecih prišli v položaj, ki smo se ga do zdaj želeli izogniti. Na vprašanje voditeljice, če to pomeni trojko, je dejal, da je tudi to mogoče.
jugurta
25. 09. 2014 07.27
+10
zakaj so vsi nekdanji ministri vedno tako pametni, komentirajo, pišejo kolumne, nas prepričujejo kako imajo le oni prav...
slayer2
25. 09. 2014 07.27
+2
Simpel kot pasulj,pa to!!!
qwertzuio9
25. 09. 2014 07.15
+1
++++++++++++++
qwertzuio9
25. 09. 2014 07.15
+2
brez pravne države smo, ribarjenje v kalnem vladi ustreza........
Nauders
25. 09. 2014 07.08
+1
bolje bo never ever
Neutrin
25. 09. 2014 06.52
+10
Na starem Kitajskem je cesar plačeval zdravnike, dokler je bil zdrav. Ko je zbolel, niso dobili nič, dokler ga niso pozdravili. Tako bi moralo biti s plačilom državnih uradnikov (ministri, sekretarji, ...) tudi sedaj.
Biofanatik
25. 09. 2014 06.52
+3
Ponovno osamosvojit, novo ustavo in zakonodajo spisat ali copypaste itd...
evasle
25. 09. 2014 06.43
+9
Evropska sredstva so bila pri nas korektno porabljena za obnovo mestnih jeder ipd., v gospodarstvu je bilo vse do zadnjega pokradeno in ogoljufano. Nisem vedela, da so tako drzni, da sfrizirajo proizvodnjo, si sposodijo kake dele za v skladišče, ko pride evropska komisija v kontrolo... SPET nobenega preiskovanja bančne luknje in vračanja milijard pokradenega denarja, ki smo ga prislužili državljani!! Mislim, da smo SPET ogoljufani! Že nekaj let so plače in penzije ZNIŽANE in ZAMRZNJENE, tako da ne govorit, da je to pameten ukrep, ker ni! Če ni dobrega gospodarstva, ni blaginje za državljane in pika.
evasle
25. 09. 2014 07.09
+6
P.S. Po prejemu državnih in evropskih milijonov so kar vse slovenske tovarne šle "lepo" v stečaj. Zadnjič je bil na tv Akrapovič. Povedal je, da ni pristaš in porabnik teh milijonov, ker 80% tega denarja ne pristane v pravih rokah. Kratko in jedrnato. Zato ga pa tako ne poveličujejo in oglašujejo kot druge gospodarske "bisere", ker ne paše z njimi!
Die einemaister
25. 09. 2014 09.54
+2
se strinjam z Akrapovičem, to je samo metanje denarja u smeti, sposoben podjetnik nej si sam financira svojo firmo oz nej pridobi sredstva kjerkoli, najbolš še d jim financiramo s subvencijami registracijo jaht in ferrarijev
Redžepi
25. 09. 2014 06.14
-5
problem je samo v tem, da ima jože še kar prav, vendar kako to prenesti v realnost;
Biofanatik
25. 09. 2014 06.53
+3