Slovenija

Ob dnevu upora proti okupatorju oživili Radio Kričač, Pahor odprl vrata svojega urada

Ljubljana, 27. 04. 2015 09.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

27. aprila se spominjamo ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda, osrednje odporniške organizacije Slovencev v drugi svetovni vojni. V počastitev tega praznika potekajo po državi številne proslave, spominski pohodi, predsedniška palača pa je obiskovalcem odprla svoja vrata.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Ob dnevu OF najbolj slovesno v Ljubljani
    02:25
    Iz SVETA: Ob dnevu OF najbolj slovesno v Ljubljani
  • Iz SVETA: Ob prazniku OF spomin na dogodke iz preteklosti
    02:57
    Iz SVETA: Ob prazniku OF spomin na dogodke iz preteklosti
  • Iz SVETA: Franji znak evropske dediščine
    01:46
    Iz SVETA: Franji znak evropske dediščine
  • Iz 24UR: Bolnico Franjo čakajo novi izzivi
    02:26
    Iz 24UR: Bolnico Franjo čakajo novi izzivi
  • Iz 24UR: Zeleni Jurij obiskal predsednika
    01:59
    Iz 24UR: Zeleni Jurij obiskal predsednika
  • Iz 24UR: Obeležujemo dan upora proti okupatorju
    02:19
    Iz 24UR: Obeležujemo dan upora proti okupatorju
Dan upora proti okupatorju - 11
Dan upora proti okupatorju - 11 FOTO: Miro Majcen
Ob današnjem dnevu upora proti okupatorju je Zveza združenj borcev za vrednote NOB v Ljubljani dopoldne pripravila osrednjo slovesnost. Po desetletjih od konca druge svetovne vojne je prav pred današnjim praznikom znova zaživel tudi medvojni radio v Ljubljani, Radio Kričač, ki bo na frekvenci 88.8 MHz oddajal do 9. maja.

Osrednji govornik na slovesnosti zveze je bil nekdanji aktivist Osvobodilne fronte slovenskega naroda (OF), kulturni delavec, diplomat in publicist Bogdan Osolnik. Kot neizpodbitno dejstvo je označil to, da sta bila Hitler in Mussolini začetnika druge svetovne vojne, ki sta sklenila uničiti slovenski narod in si za vedno prilastiti njegovo ozemlje. "Samo ta zgodovinska ugotovitev je dovolj za sklep, da s takim okupatorjem ozemlja nobeno sodelovanje ne more biti dovoljeno in je zavrženo dejanje," je dejal Osolnik.

Ustanovitev protifašističnega gibanja in pričetek odpora okupatorju je označil za skorajda čudež, saj je slovenski narod takrat, ko je bil "osamljen, brez pravih sosedov".

Poudaril je velik pomen tega, da so bili med ustanovitelji osvobodilnega gibanja, poleg predstavnikov Sokolov in nekaterih samostojnih kulturnih delavcev, tudi predstavniki krščanskih socialistov. To je namreč k osvobodilni fronti "pritegnilo tudi veliko število vernih ljudi, tudi katoliških duhovnikov. Vsem pa ni bil skupen samo velik pogum in tveganje, da so se odzvali klicu po boju za svobodo, ampak splošno razpoloženje slovenskega naroda, v katerem se je ohranilo domoljubje in pripravljenost na žrtvovanje za svobodo domovine", je še dejal Osolnik.

"Kakor je usoda slovenskega naroda zahtevala boj za svobodo, tako danes zahteva, da bi se strnile sile našega naroda. Da se preseže razkol, ki je ostal za preteklostjo in ki ga nekateri še zdaj vnetno poglabljajo in izkoriščajo. Prišel je trenutek, ko bi se resnično vse sile našega naroda morale poglobiti v borbo za izhod iz te krize, v kateri živimo predvsem pa za ohranitev svobode in suverenosti slovenskega naroda," je še dejal.

Radio Kričač, ki so ga obudili ob letošnji 70. obletnici konca druge svetovne vojne, bo z oddajanjem zaključil 9. maja, na dan osvoboditve Ljubljane. Kot so poudarili pri spletnem Radiu Kaos, ki je med pobudniki oživitve radia, "lokacije oddajnika ne bo treba iskati z goniometri fašističnih patrulj po ljubljanskih ulicah, ker bo kot nekomercialni memorialni/zgodovinski/ in poučni/vzgojni/projektni program deloval z vsemi dovoljenji sedanjih oblasti". Program radia bo zapolnjen z "izbrano uporniško, revolucionarno, partizansko in tudi sodobno glasbo, ki reflektira sedanji socialni trenutek in družbeni položaj nekaterih delov slovenske in evropske družbe ter s pogovori in spomini nekdanjih udeležencev NOB in upora", napovedujejo.

Zeleni Jurij
Zeleni Jurij FOTO: Facebook/Borut Pahor

Pahor odprl vrata

Predsednik republike Borut Pahor je ob prazniku čestital državljankam in državljanom. Poudaril je, da smo Slovenci z uporom proti okupatorju ohranili nacionalno svobodo, kar nam je omogočilo pol stoletja kasneje ustanovitev samostojne države.

"Imamo vse razloge, da smo ponosni na to, da smo sredi prejšnjega stoletja v zelo surovih in do našega naroda nenaklonjenih razmerah postavili po robu okupatorju ter obranili in ohranili našo nacionalno svobodo. To nam je pol stoletja kasneje omogočilo, da smo z veliko večino na plebiscitu odločili, da ustanovimo samostojno državo, ki smo jo z vojaško silo in žal tudi žrtvami kasneje obranili," je poudaril Pahor.

Današnji praznik, dan upora proti okupatorju, po njegovi oceni začenja praznovanje celotne svobodne mednarodne skupnosti, ki se bo skupaj s Slovenci kot delom zavezniških sil sredi prejšnjega stoletja v uporu zoper okupatorja veselila konca druge svetovne vojne. "Takrat, ne prvič, je celotna mednarodna skupnost, zlasti zaradi prihodnjih rodov, vzkliknila Nikoli več! in res v Evropi, zlasti zaradi evropske ideje, ki je bila utemeljena na spravi, vse od takrat - razen v 90. letih na Balkanu in v zadnjih letih v Ukrajini - vojnih spopadov ni bilo," je dodal predsednik republike.

"So pa bili drugje, kar še vedno kaže na potrebo nas vseh - Slovenci smo sestavni del teh prizadevanj - po mirni poti reševati vsa ta odprta vprašanja. Danes je državni praznik, praznik upora proti okupatorju. Slovenci smo tedaj uspeli ohraniti in ubraniti svobodo. Mislim da si vsi, ki so tedaj žrtvovali svoja življenja za našo domovino, zaslužijo naš spomin," je poudaril predsednik republike.

Pahor je ob tem izpostavil tudi načrtovani spomenik sprave, ki "ga v bistvu na nek način na osnovi zakonske podlagi, a tudi v luči konca druge svetovne vojne, v kateri je žal brat dvignil roko nad brata, kar se ni ponovilo v osamosvojitveni vojni, grenak trenutek za naše slovenstvo in v želji, da mladi rodovi ne bi pozabili slavnih trenutkov boja zoper okupatorja in da bi se na nek pieteten način spominjali grenkih priokusov tedanjega časa, v tej želji bomo čez nekaj časa postavili ta spomenik vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanimi žrtvami, ki mu rečemo spomenik sprave".

Ob priložnosti slovenskega državnega praznika je v uradu predsednika republike potekal dan odprtih vrat. Okoli 250 obiskovalcev si je pod strokovnim vodstvom uslužbencev protokola ogledalo predsedniško palačo, obiskali so delovne prostore predsednika republike, si ogledali nastop Zelenega Jurija ter menjavo častne straže Slovenske vojske, ki je ob vseh državnih praznikih postrojena pred predsedniško palačo, so sporočili iz predsednikovega urada.

Dan upora proti okupatorju - 7
Dan upora proti okupatorju - 7 FOTO: Miro Majcen

Oblike delovanja OF

Dan upora proti okupatorju sicer ohranja spomin na ustanovitev Osvobodilne fronte slovenskega naroda (OF), osrednje odporniške organizacije Slovencev v drugi svetovni vojni.

Predstavniki komunistov, krščansko socialističnega delavstva, Sokolov in naprednih kulturnikov so OF - po nekaterih navedbah sprva z imenom Protiimperialistična fronta - ustanovili 26. aprila 1941, na dan, ko je bil Adolf Hitler v Mariboru. Ustanovne skupine - vodilna vloga je pripadla komunistom - so sklenile začeti priprave na oborožen odpor.

Podtalne oblike odpora OF so bile številne - od raznih napisnih in trosilnih akcij do sabotaž in polvojaških dejanj ter napadov na okupatorjeve postojanke. Za odpor pa je bila najpomembnejša oborožena organizacija. Poleti 1941 so tako nastale prve partizanske enote. Po vsej Sloveniji se je začel oboroženi odpor, ki je sčasoma prerasel v narodnoosvobodilni boj.

26. ali 27. april?

Do leta 1991 smo dan upora proti okupatorju poznali pod imenom dan OF. Vsaj 20 let po vojni je veljalo, da je bil ustanovni sestanek v ljubljanski vili industrialcev Vidmar 27. aprila, kasneje pa so zgodovinski viri pokazali, da je bil 26. aprila. Kljub temu je praznični dan ostal 27. april.

Druga svetovna vojna se je na ozemlju Slovenije začela z letalskim bombardiranjem okolice Ljubljane 6. aprila 1941 in vdorom nemške vojske na slovensko ozemlje. Na Slovenskem je vojna po ocenah terjala 97.450 žrtev, končala pa se je z zadnjimi boji na evropskih tleh na Poljani 15. maja 1945, potem ko je Evropa konec vojne slavila že od 9. maja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1905)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dinamitek
02. 05. 2015 07.29
če her Janscha zavlada bo pa radio KRIČAČ s5 ratov aktualn, ker bo sam njegova politika po medijih
Uporabnik113189
29. 04. 2015 12.08
Upor proti okupatorju je veličastno dejanje naroda, ki ga seveda ne smemo jemati kot neko enovito celoto ampak zmes zelo različno mislečih, kjer je prevladala prava odločitev, ki nas danes povezuje z zavezniki, ki so se borili proti fašizmu in naciszmu. Kdorkoli meni, da je bilo to dejanje preprosto, bi bilo pošteno, da bi ga poslali na preizkušnjo mučenja v Begunjah, pa naj bi bile muke samo deset odstotne od tistih dejanskih..Pa da vidimo junake. Torej večina naroda se je odločila, kar seveda v mnogih primerih prej ni bilo tako, mnoge upore so slovenci izgubili zato smo bili tudi v podrejenem položaju, kjer so o nas odločali drugi. Če kdo verjame, da bi zavezniki po vojni kar na lepe očke odločili v našo korist, potem se grdo vara. Kljub uspehom naše osvobodilne vojske so nas še vedno z raznimi kupčijami v korist naših sosedov prikrajšali. Sramota je, če se Pahor ne bo udeležil proslave v Rusiji. Rusi nas niso nikoli okupirali (čeprav tudi tega ni možno izključiti) , razni evropski "zavezniki" pa že. Tudi južni sosedi niso kaj drugačni. Velja samo to da sem moraš zanašati na sebe in svoje kljuse in odločati po svoji vesti. Eno je kako se obnaša narod in ljudje, drugo pa kako se obnaša sosednja država s svojim aparatom. Ne bi smeli pozabiti na lekcijo, ki je osnova učenja obramboslovcev Carla von Clausewitza. Vojna je samo nadaljevanje politike z drugimi sredstvi. Ali bolj po domače, ko besede niso dovolj pogosto sledi pretep (kar je zelo človeško, še v parlamentih se dogaja). Ali po pretepu drugače mislimo? Komajda, le politika se zopet nadaljuje bolj miroljubno..
Nightyfly
28. 04. 2015 22.11
+1
blackhawk 28.04.2015 16:19:16 -1 Evo si dodal prisego. Beri in povej kaj si prebral. Jaz vidim tu samo formalnost, da se borijo skupaj z Nemci proti komunizmu. Tako je v vsaki vojni da nekdo poišče zaveznike.******************************brez zamere , v vasi glavi ne more biti vse v redu . Spodaj ste izdavil se nekaj cvetk , ki pa ne spadajo sem . Kaj naj vam recem , da naj vas hospitalizirajo ? Ce ne drugega , si poglejte film , v katerem se zadnji sef fasisticne stranke Italije Gianfranco Fini v Izraelu oprosti Zidom za vse gorje ,ki so ga oni povzrocili temu narodu in se pokloni v muzeju holokavsta . Slovenski domobrani , kot bivsihlapci prav tem crnosrajcnikom tega cloveskega koraka ne zmorete in nocete storiti . To je vasa sramota za vse vecne case . Pa naj bo tako .
V.Imenu.Kristusovih.ran 1
29. 04. 2015 04.56
-2
Komunisti so med vojno pobili 6000 pripadnikov okupatorskih sil. Po vojni pa preko 100.000 Slovencev.
batom@pinkponk.com
29. 04. 2015 15.34
+1
V.Imenu.Kristusovih.ran 1
28. 04. 2015 21.40
+0
Sem slišal, da se srečamo 9 maja :)) Bo Kučko nam Slovencev nekaj povedal.
231koak
28. 04. 2015 20.43
+4
vi se kregajte, jaz bom pa peljal družino v bolnico franja, pa dal prispevek
Nightyfly
28. 04. 2015 22.12
+1
bertoolin
28. 04. 2015 19.31
-2
Dovolj tega opevanja neslavne zgodovine iz leve in desne strani...prvo Dunaj, kasneje Berlin za tem Beograd...pokazimo da nam je se mar za domovino in glejmo v prihodnost.Osamosvojili smo se leta 91 in to vse bolj pozabljamo...Zivela Slovenija nad vsem!
srebrnibreg
28. 04. 2015 20.11
+1
Bruselj....Bruselj....Bruselj....ti je gospodar. Hlapec bil in boš, ker si tako glasoval.
Netajkun
28. 04. 2015 20.24
+0
Kaj je srebrni . . . a ti si proti osamosvojitvi ( 57.800 jih je tako glasovalo ) in proti vstopu v EU ( 100.000 jih je tako glasovalo . Te , ki so glasovali proti . . . bi lahko označili kot " novodobne izdajalce "
srebrnibreg
28. 04. 2015 21.05
+2
Netajkun- če bi takrat vedel kaj bodo naredili iz Slovenije bi bil proti osamosvojitvi in prepričan sem, da ne samo jaz. Celo prepričan sem, da bi rezultat bil nasproten od tedanjega.
Netajkun
28. 04. 2015 21.23
-3
sej ni bilo druge poti , saj si videl , kaj se je dogajalo drugim
srebrnibreg
28. 04. 2015 21.26
+3
Lahko bi bilo drugače, če bi se tako razšli kot Češka. Žal so pa oni trije pokojni bili idijoti.
V.Imenu.Kristusovih.ran 1
28. 04. 2015 21.40
-5
novak.novak
29. 04. 2015 09.50
-1
srebrni, kolk si ti al mimo al naiven al kaj ti je? vedno je nekdo drug kriv za anše težave,a? pa ne zadolžuje nas bruselj, da mi plačujemo tajkunske kredite, "borčevske in zaslužne" penzije, preobsežno in neučinkovito javno upravo...niso oni krivi, srebrni, zahval se predvsem zagovornikom tako imenovanega nacionalnega interesa, pa tako imenovanim levakom, kateri so bili deležni vseh teh kreditov. tožilstvo, spet tako imenovano levo, pa nič...to ti je težava, srebrni...
srebrnibreg
28. 04. 2015 18.12
+2
Kdor se svoje preteklosti sramuje prihodnosti ni vreden.
vstajnik1941
28. 04. 2015 18.21
-3
Paskakvali
28. 04. 2015 18.34
+4
srebrnibreg
28. 04. 2015 18.39
+4
Rajši v Beogradu, ker smo od tam imeli korist kot sedaj onim iz Bruslja, kateri nam komandirajo.
novak.novak
29. 04. 2015 09.51
korist? a zato si glasoval za osamosvojitev?
Balki30
28. 04. 2015 17.36
-3
Spodnještajerci.....učite se nemško...vam bo praw prišlo...pa to.
korintos23
28. 04. 2015 17.43
+4
Balki30
28. 04. 2015 17.32
-4
Kmalu bo 25 let.....minilo...od konca komunistične oqupacije...slofenije.....pa to...uradno seveda....neuradno še traja....sam tolk...da wete....da bote kako fešto nardil....pa to.....če ne bojo prepovedal talewi...de?
V.Imenu.Kristusovih.ran 1
28. 04. 2015 16.43
-1
Glede na udeležbo na proslavah in na število le-teh, se vidi, da rdeč duh počasi le zapušča naše kraje. Zanimivo pa je, da ogromno ljudi sploh ni vedelo, za kakšen praznik naj bi šlo. Posebej mladi.
felix58
28. 04. 2015 18.22
+1
nisi vido da majo mladi o tem prazniku že svoje pomnilo in so organizirani tako, da boste vi kratko vlekli, takak stalno in prav je tako, naj živi OF
V.Imenu.Kristusovih.ran 1
28. 04. 2015 21.39
-1
Hehe, a študentke iz ZL ? 60 eur ura. Dela vse.
batom@pinkponk.com
28. 04. 2015 16.11
+5
S takim staliscem, kot ga predstavljajo nekateri nergaci tukaj, nimajo nobenih moznosti. So enostavno prevec nekulturni, nestrpni, vsiljujoci in neverodostojni. Kot tak so se sami obsodili na marginalizem in vecno nezadovoljstvo, pikrost in cinizem. Lahko se pridruzite kaki ekstremisticni skupini, kar ste verjetno ze itak storili, in z njimi delite svojo patologijo. Dandanes pa uspevajo tisti, ki znajo gledati naprej, se znajo povezovati, znajo presegati preziveto in delati za skupno dobro, ne le za dobro kake manjsinske skupine. Zal mi je za vas.
V.Imenu.Kristusovih.ran 1
28. 04. 2015 16.34
-3
Haha, pa kaj ti misliš, da je meni kaj mar za te vaše zgodovinske blablabla ? Meni je zabavno le opazovati, kako se tu neki preživeli osamelci napihujejo.
batom@pinkponk.com
28. 04. 2015 17.37
+1
Itak. Brez morale, brez casti. Ko nimas nic pametnega za povedat, je bolje biti tiho. Treba je vedet, k cemu s svojimi besedami prispevas. Ti zagotovo k se vecjemu razdoru. In to za zabavo???
novak.novak
28. 04. 2015 18.59
-5
hehehehe, batom, kako moralo in čast imaš ti, kako gledaš naprej, ko ti več pomeni grb socialistične republike slovenije, bandiera rossa, tito, kot pa republika slovenija, podpiraš tiste, kateri so uničli gospodarstvo zaradi svoje lakomnosti, jemanja nerazumnih kreditov, katere so ali odplačujejo delavci, obenem pa jim govore, da ne morejo dvignit minimalne plače, kako moreš poveličevat take, kateri imajo sedemtisoč evrov penzije in govore drugim kak morajo mal potrpet, ko vidiš nasprotnika v vsakem, kateri tega ne odobrava, in ga zmerjaš z domobrancem, ovco, zaostalim...s takim načinom, batom, ne boš nikol dosegel napredka...
batom@pinkponk.com
28. 04. 2015 22.18
+2
Neumen smeh in potem spet crno-bela delitev na nase in vase. Ste pa res v taki gabuli, da ne vidite 1 cm pred svojim nosom. Ubogi ste in preklet je tisti, ki je vam je to vcepil v glavo. Z vami pogovor ni mogoc. Da te pa vseeno potegnem za jezik - pokazi/dokazi, kje in kdaj sem koga zmerjal, kot opisujes?
bertoolin
28. 04. 2015 15.53
-2
Kako je lahko NOB,ce se je Slovenski narod osvobodil sele leta 91!?
bertoolin
28. 04. 2015 16.02
-2
Glede na minuse je ocitno,da smo Slovenci na lastni zemlji ze v manjsini...
kmg
28. 04. 2015 16.26
+2
Zadeva je v tem, da Slovenija kot država se je l'91 osamosvojila, režim pa je ostal isti! Zato je ostalo toliko podpornikov komunizma oz. se želijo vedno bolj ponovno politično uveljavljati z manipulacijo in propagando socializma oz. stranke ZL in podobnimi fičfiriči...ki pa jim na naiven in neumen slovenski narod celo naseda! samodestruktiven narod....
vertex
28. 04. 2015 16.26
+3
91 smo se osamosvojili, juga razpadla, a si bil pred 91 okupiran?nisi smel govoriti slovensko? nisi smel iti v tujino?
V.Imenu.Kristusovih.ran 1
28. 04. 2015 16.37
+0
Če nimaš pravice povedati kar želiš in živeti kot želiš, nisi svoboden. Torej nismo bili. Bi pa smo okupirani s strani KPJ.
vertex
28. 04. 2015 16.50
+1
novak.novak
28. 04. 2015 17.11
-2
a boš rekel da smo bili pod avstroogrsko okupirani, da je bila to ječa narodov in podobno kot je bilo v takratnih učbenikih, vertex? in še nekaj, kaj si že pozabil tisti 63. člen....
samuray1
28. 04. 2015 18.53
+0
Fran Frakelj vas ima rad.Drgače pa Slovenci pod Avstroogrci niso imeli kaj dosti pravic,le vojščaki razen reeeeeeeeedkih izjem. Smo pa imeli zelo močno gospodarstvo;5 mlinov in 7 žag,pufe pa je mogla odplačat Kraljevina Serbia.
novak.novak
28. 04. 2015 19.01
+1
hehehehehe, odkod si pa ti prilezel?kraljevina serbia?! heheheheheheheheehe, pa saj teh pravljic ni ne konca ne kraja.
M_teorija
28. 04. 2015 15.42
+5
Drgač bi pa lahko blo več teh spominskih slovesnosti!?
prašek
28. 04. 2015 15.46
+2
Lepo bi bilo zopet slišati v Stožicah prelepo pesem ki jo pojejo tudi Kombinat-ke »Bandiera rossa«.
M_teorija
28. 04. 2015 15.47
+3
Patriot se nikoli ne naveliča spominjanja , da so bli naši dedki in babice na pravi strani!?
blackhawk 1
28. 04. 2015 15.55
+1
prašek
28. 04. 2015 15.55
+1
blackhawk .......... Kar se tiče sprave : spravo sta dosegla Milan Kučan in nadškof Šuštar pred jamo na Krenu ...... ! Meni sicer ni bilo prav, ampak tako je pač bilo !
deathbite
28. 04. 2015 15.57
+2
Kakšna sprava? Ni sprave. Dokler ne priznajo kolaboracije in izdaje.
blackhawk 1
28. 04. 2015 15.58
-4
Dokler se ne povejo dejstva. Kolaboracije ni bilo posledično tudi izdaje ne. Smo čisti.
Paskakvali
28. 04. 2015 16.00
+2
Black.........a so samo indici......pa to.......
deathbite
28. 04. 2015 16.00
+3
Paskakvali
28. 04. 2015 16.02
+2
.........vsaj po dosedanji praksi sodeč.......
blackhawk 1
28. 04. 2015 16.03
-5
Nehaj. So čisti. Imeli so pravico do samoobrambe. Prisega je bila samo formalnost. Ni bila podreditev za nemške cilje. Smo čisti . Pika.
Paskakvali
28. 04. 2015 16.05
+4
Haha........to pa je izjava..........a plače (dane od okupatorja) so bile pa samo bonus?
deathbite
28. 04. 2015 16.06
+4
Bleko, ne blejaj. Čisti u PM. Pravi črno, pardon, čistorokci.
blackhawk 1
28. 04. 2015 16.06
-4
So bili v službi okupatorja. Ja in? Borili so se pa zase, za svojo domovino. Ne za nemško. So čisti.
prašek
28. 04. 2015 16.07
+3
Paskakvali
28. 04. 2015 16.08
+3
Pa vam desnim ni res ničesar jasno? Če ti jaz za tvoje usluge plačujem pomeni kaj?DA ZA DENAR DELAŠ ZAME!!!!!!!!!!
blackhawk 1
28. 04. 2015 16.09
-2
Ni res? Beri prisego. Smo v službi okupatorja za cilj svobodne Evrope. Svobodne!
Paskakvali
28. 04. 2015 16.10
+3
Konc lagerji,masovno pobijanje.diktatura......itd........kje je tu Evropa ?
prašek
28. 04. 2015 16.11
+4
Prisega slovenskih domobrancev se glasi : “Prisegam pri vsemogočnem Bogu, da bom zvest, hraber in svojim nadrejenim pokoren, da bom v skupnem boju z nemško oboroženo silo, stoječo pod poveljstvom vodje Velike Nemčije, SS četami in policijo, proti banditom in proti komunizmu, kakor tudi njegovim zaveznikom, svoje dolžnosti vestno izpolnjeval za svojo slovensko domovino kot del svobodne Evrope. Za ta boj sem pripravljen žrtvovati tudi svoje življenje. Tako mi Bog pomagaj!”
prašek
28. 04. 2015 16.12
+4
blackhawk 1
28. 04. 2015 16.15
-3
Dejstva na plano. Potem pride sprava. Končno!
blackhawk 1
28. 04. 2015 16.19
-1
Evo si dodal prisego. Beri in povej kaj si prebral. Jaz vidim tu samo formalnost, da se borijo skupaj z Nemci proti komunizmu. Tako je v vsaki vojni da nekdo poišče zaveznike.
M_teorija
28. 04. 2015 15.38
+2
Že od nekdaj so bli desni staroslovenci , levi pa mladi slovenci!?
M_teorija
28. 04. 2015 15.41
+2
Se pa veda stari z svojimi okorelimi nazori ne gredo v štric z mladimi modernimi , novimi nazori!?
bertoolin
28. 04. 2015 15.54
+0
...in ti predavas o starih idealih!? Paradoks...
Levji
28. 04. 2015 15.38
+4
Škof je odstranil duhovnika Mikuža, ker je želel voditi maše za partizane Zaradi suspenza dr. Metoda Mikuža, ki je škof Rožman storil 10. junija 1943, so se katoličani iz Sv. Petra ceste – zdaj Trubarjeve – ogorčeno pritožili 5. avgusta 1943 z zahtevo, da škof suspenz prekliče. Poziv: »Katoličani iz sv. Petra ceste v Ljubljani smo z začudenjem in ogorčenjem sprejeli vest, da je ljubljanski škof Gregorij Rožman prepovedal duhovniku Mikužu opravljanje verskih obredov med narodno osvobodilnimi partizanskimi odredi. Osvobodilna fronta je s sprejemom katoliškega duhovnika v svoje vrste jasno izpričala načelo popolne verske svobode ter s tem dokazala, da se ne vmešava v verske zadeve Katoliške cerkve…«
Levji
28. 04. 2015 15.35
+4
Škof Grmič obsoja kolaboracijo, zaradi katere so se zgodili povojni poboji Škof dr. Vekoslav Grmič iz intervjuja v Nedeljskem: »… klerikalni voditelji in voditelji Katoliške akcije ter del predstavnikov uradne Cerkve v Sloveniji so pognali del slovenskega ljudstva v boj zoper Osvobodilno fronto… Vendar je najhuje bilo to, da so svoje bojevnike pridružili nemškim policijskim enotam. Slepili so jih potem do konca… in jih odpeljali na Koroško, da so jih Angleži kot izdajalske enote vrnili in je večina njih s smrtjo plačala ceho. Kaznovani bi morali biti v resnici voditelji, a ti so se umaknili na varno…«
deathbite
28. 04. 2015 15.37
+5
Zato ga niso cerkvenopitki marali. Tudi Šuštarja ne. Sta bila prepoštena.
bertoolin
28. 04. 2015 15.28
-2
Kje je narodni ponos!? Dajmo ukiniti te praznike, ki so plod starih totalitarnih rezimov! Ce bi ga pa radi ohranili pa imejmo praznik tudi za dan bitke pri Sisku,ko smo porazili Turke pa za dan preboja na Soski Fronti,saj smo vendar objektivni,ali pac nismo!? Slovenija se je osamosvojila leta 91! Dajmo pokazati malo narodnega ponosa!
deathbite
28. 04. 2015 15.30
-3
bertoolin
28. 04. 2015 15.34
-3
deathbite
28. 04. 2015 15.42
+1
Levji
28. 04. 2015 15.25
+2
Duhovnik in pisatelj Finžgar pravi, da je kolaboracija velik črni madež Duhovnik in pisatelj Franc Saleški Finžgar: »Rajši so sprejeli orožje, obleko in denar od okupatorjev za boj zoper brate Slovence. To je v slovenski zgodovini najbridkejši črni madež, ki ga noben izgovor ne more izbrisati. Razumljivo je trdno krščansko prepričanje, razumljiva kapitalistična usmerjenost, nerazumljiva in po vesoljnem svetu obsojena pa je drznost, da sežeš po orožju smrtnega narodnega sovražnika za boj zoper svoje brate. To je bolečina vseh bolečin.«
kameltrajbar
28. 04. 2015 15.26
+8
..ni hujšega...kot biti narodni izdajalec....ovajali so slovenske domoljube...:))))...
V.Imenu.Kristusovih.ran 1
28. 04. 2015 15.32
-4
Res je. Vsi podporniki in člani KPJ ter JLA.
deathbite
28. 04. 2015 15.38
+3
V.Imenu.Kristusovih.ran 1
28. 04. 2015 15.20
+2
In še vedno nihče od tovarišev ne zna povedati kje je slavna, zmagovalna KPJ vojska in država. Takšni zmagovalci, fuj. Brez domovine.
prašek
28. 04. 2015 15.23
+2
Trenutno iščem po vseh dostopnih zgodovinskih knjigah eno samo bitko hrabrih branilcev domov proti sovražniku. Pa je ne najdem !
kameltrajbar
28. 04. 2015 15.30
+0
prašk..kk ne najdeš...pa tko junaški so???..
V.Imenu.Kristusovih.ran 1
28. 04. 2015 15.33
-1
vertex
28. 04. 2015 15.36
-1
kristus,še bolj zanimivo je,če bi znal povedati kje je slavni tisočletni tretji rajh? lahko napišeš tudi koordinate, ne najdem ga na globusu
prašek
28. 04. 2015 15.37
-1
Nekim ladjam v Kopru sem še mahal ...... leta 91 !
bertoolin
28. 04. 2015 15.39
+0
prašek
28. 04. 2015 15.42
+0
berto .... Na Janšo me ti spominjaš ! A tudi pišeš kakšne domišljijske zgodovinske romane ?
prašek
28. 04. 2015 15.44
+0
bertoolin
28. 04. 2015 15.45
-1
Zakaj si se spreobrnil Prasek? Zakaj je narodni ponos pri tebi zamrl!?
prašek
28. 04. 2015 15.50
+2
Spet tvoja domišljija ? Jaz se nisem nikoli spreobrnil !!!! In moj ponos je velik ! Ponosen sem na svoje partizanske starše , ponosen sem, ker sem lahko odraščal v Jugoslaviji, ponosen sem na OF in NOB ......
V.Imenu.Kristusovih.ran 1
28. 04. 2015 16.40
-1
V.Imenu.Kristusovih.ran 1
28. 04. 2015 15.17
+2
Branilci borčevskih penzij še kar na zadnjih tačkah ?
prašek
28. 04. 2015 15.19
+0
Ti pa na hrbtu ??? A ni še malo prezgodaj ?