Slovenija

Ob dnevu upora proti okupatorju pri spomeniku OF položili venec

Ljubljana, 27. 04. 2024 11.53 | Posodobljeno pred 12 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v poslanici ob dnevu upora proti okupatorju izpostavila 27. april kot dan, ko se spominjamo poguma in odločnosti prednikov v boju proti zlu okupatorja. Kot družba se tudi danes soočamo s spodkopavanjem temeljnih vrednot, čemur se moramo upreti, pa je v poslanici ob dnevu upora proti okupatorju izpostavil premier Robert Golob. Medsebojno spoštovanje in upoštevanje razlik morata po njegovih besedah ostati naši osnovni načeli, če želimo živeti v miru in graditi prihodnost.

Ob današnjem oziranju na naše zgodovinske korenine se je predsednica Pirc Musarjeva zahvalila vsem, ki so se uprli nasilju in zatiranju ter, "tudi za ceno lastnih življenj, položili temelje za našo svobodo". "Njihov pogum in odločnost nas navdihujeta in nas spominjata, da smo močnejši, ko smo združeni. Naj nam njihov zgled služi kot opomin in spodbuda, da ohranimo svobodo in dostojanstvo ter gradimo boljši jutri za vse nas," je navedla v poslanici.

Narodnoosvobodilno gibanje je bilo ključno obdobje v naši zgodovini, ko so se ljudje združili v boju za skupne cilje – svobodo, pravičnost in dostojanstvo. Enotnost in pogum bork in borcev gibanja pa sta narodu v tistih težkih časih dajala moč v boju proti okupatorju. "Na današnji dan se teh vrednot spominjamo, a vedno znova se moramo tudi zavzemati, da jih bomo ohranili ter prenašali znanje in izkušnje na prihodnje generacije. Vsak dan se moramo boriti za demokracijo, človekove pravice, strpnost in spoštovanje različnosti. Le tako lahko ohranimo dediščino tistih, ki so se borili za nas, in zagotovimo boljšo prihodnost zase in za prihodnje generacije," je izpostavila.

Žal tudi letošnje leto prinaša kruto spoznanje, da naš planet še zdaleč ni osvobojen nasilja in konfliktov, ugotavlja. "Po svetu se trenutno razplamteva kar 55 oboroženih spopadov, ki ljudem prinašajo trpljenje, za sabo pa puščajo razdejanje. Namesto da bi letos lahko govorila o začetku mirovnih procesov v Ukrajini, moram tokrat poleg vojne na evropskih tleh opozoriti na trpljenje in kršitev osnovnih človekovih pravic nedolžnih ljudi, predvsem otrok, žensk in civilistov, v Palestini. Do tega dogajanja nikakor ne morem ostati brezbrižna," je poudarila.

Zato je znova pozvala k premirju in končanju vojaških spopadov. "Mirna rešitev konfliktov je edini pravi način za zagotovitev varnosti in blaginje za vse vpletene strani," je prepričana.

Dodala je, da se mora mednarodna skupnost končno poenotiti v prizadevanjih za mir, stabilnost in pravičnost. "Veto bi morali uporabljati z mislijo na človekovo dostojanstvo, na osnovne človekove pravice, za zagotavljanje človečnosti, in ne s položaja moči ter golih političnih interesov. Skrajni čas je, da fige umaknemo iz žepov, da se od besed obžalovanja ter obsojanja premaknemo k dejanjem," je bila jasna.

"Prav je, da se danes spominjamo preteklosti, in še kako prav je tudi, da opozarjamo na trpljenje mnogih po svetu, ki ne vodi v boljšo prihodnost. Bodimo ponosni na borke in borce, ki so se borili za našo svobodo, ter se zavedajmo svoje odgovornosti. Za vzpostavitev miru in širjenje strpnosti. To mora biti naš boj. A ne z orožjem, temveč z razumom in z mislijo na sočloveka," je še dodala predsednica.

Golob ob dnevu upora proti okupatorju: Spoštovanje in upoštevanje razlik morata ostati osnovni načeli

Slovenski narod je v svoji zgodovini že nekajkrat dokazal, da zna slediti klicu svobodomiselnosti, je v poslanici, ki so jo posredovali iz vladnega urada za komuniciranje, zapisal Golob.

"Vemo, bili so trenutki, ko je bilo treba dvigniti glavo in jasno pokazati, da smo proti vsakršnemu zatiranju in nepravičnosti. Tako je bilo med drugo svetovno vojno, ko so za nas napočili najtežji časi in nas je okupator želel izbrisati in uničiti kot narod. To so bili časi, ko je osvobodilna fronta v ljudeh krepila pogum, ponos in samozavest, da smo se z bojem osvobodili in združili," je navedel.

Dan upora proti okupatorju naj bo po njegovih besedah zato priložnost za vse, da se znova spomnimo teh prelomnih zgodovinskih odločitev. Narodna zavednost, odločnost in neustrašnost naših prednikov so tisti stebri, na katerih danes stoji naša suverena država.

"A sporočilo dneva upora ni nekaj, kar prihaja iz preteklosti, da bi nas zgolj opozarjalo in ozaveščalo. Ne. Tudi v resničnosti 21. stoletja se vsakdo med nami srečuje s takimi ali drugačnimi sencami, ki se po tihem plazijo pod krinkami interesov, da bi nam zastrle sonce svobode," je opozoril.

Nasprotnik po njegovih besedah ni vedno sovražna vojska, temveč so zlasti v današnjih časih to pogosto ideje. "Take, ki v ljudeh spodbujajo najplitkejša čustva in počasi razjedajo družbeno tkivo. Gre za pojave, na katere se je vredno odzvati, če ne z dejanji, pa vsaj s prezirom. Da, tudi to je upor," je zapisal.

Evropa, ki se je po drugi svetovni vojni jasno odpovedala nasilju in spreminjanju meja, je po Golobovih besedah v zadnjih letih postala tarča teh nevidnih sil: "Nasprotnikov družbenega napredka, ki si s spodkopavanjem naših temeljnih vrednot želijo vnovič obuditi zamere med narodi, državami in posamezniki. Z osrednjim ciljem načeti našo povezanost in zavezanost demokraciji in človekovim pravicam ter zaustaviti naš napredek v družbo blaginje."

Slovensko zunanje ministrstvo je danes obsodilo skrunitve spomenikov padlim slovenskim in italijanskim partizanom in antifašistom pri Rimu in v Trstu na predvečer dneva osvoboditve v Italiji. Ob tem je izrazilo pričakovanje, da bodo pristojne italijanske institucije storilce izsledile in ustrezno ukrepale.

Dediščina prednikov nas uči, da sta v času takih izzivov ključna enotnost in zavedanje, da je pomemben del skupnosti prav vsak posameznik, je izpostavil. "Medsebojno spoštovanje in upoštevanje razlik morata ostati naši osnovni načeli, če želimo živeti v miru in graditi prihodnost. Tako, v kateri se posamezniku ni treba bati za osnovno preživetje ali morda celo za življenje," je dodal.

Dan upora proti okupatorju naj bo zato po njegovih besedah priložnost za obnovitev zavezanosti vrednotam svobode, solidarnosti in mirnega sožitja.

Asta Vrečko: Ne pozabimo, da so pravice priborjene

"Tudi zaradi boja naših prednikov danes živimo v svobodni državi s privilegijem, da živimo v miru," je ob dnevu upora proti okupatorju zapisala koordinatorica Levice Asta Vrečko. Vendar pa nam ta privilegij po njenih besedah daje tudi odgovornost pomniti, da so pravice priborjene, ne podarjene. Pozvala je k uporu proti skrajnim politikam.

Prazniki, ki jih obeležujemo konec aprila in v začetku maja, so del naše kulture, kolektivnega spomina in družbe. "To so prazniki vseh delovnih ljudi, vseh, ki se borimo za delavske, socialne in ekonomske pravice, za mir, solidarnost in svobodo. Vseh, ki spoštujemo zgodovino, in vseh, ki stremimo k izgradnji boljše prihodnosti," je v poslanici, ki so jo posredovali iz stranke, zapisala Vrečko.

Borci osvobodilne fronte so odšli v boj z odločnostjo, ki je izhajala iz sočutja do drugega, je poudarila: "Iz iskrene želje po boljšem in pravičnejšem svetu. Iz neomajne vere v posameznika kot nepogrešljivega člena skupnosti."

Zmaga nad fašizmom in nacizmom zato po njenih besedah ni pomenila le konca vojne. "Partizani in partizanke niso le pregnali okupatorja in ustavili nasilja. Stremeli so še dlje. Z bojem proti imperializmu in kapitalizmu so si iskreno prizadevali ustvariti pravičnejšo družbo in boljši svet za vse," je zapisala.

Danes spet živimo v času vojne na evropskih tleh, v času, ko se v svetu izvaja genocid, ter v času porasta skrajnih politik in neofašizma, je izpostavila. "Temu se je treba odločno upreti," je pozvala. Privilegij živeti v miru od nas po njenih besedah zahteva tudi prizadevanja za mir, pravice in dostojno življenje vseh ter da ne dopustimo revizije zgodovine. "Tako bomo zgled za druge države EU in prihodnje generacije," je dodala.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (470)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo12
29. 04. 2024 12.17
+14
Domobranci se niso borili za svobodno Slovenijo, borili so se skupaj proti slo, na strani Italija ob, nemcev in Madžari v. Po njihovem bi udaj govorili drugače. Pa če so se tako borili proti komunizmu, zakaj so pol stopili v komunizem?? Zakaj ke pacient bil najbolj zagrizen komuni ST, vodil pohode v jajce? Pa ne, on ni izstopil, njega so izgnali, ker je bil celo za njih prevec psiho
puspan
29. 04. 2024 13.41
-15
Samo raje delat pojdi, bo imela Slovenija večje koristi, kot tvoj čvek, ki nima nobene koristi od tebe. Kmalu bos po starosti za v penzijo, nimaš pa skupaj tri leta delovne dobe pa še ta je jalova.
Samo12
29. 04. 2024 13.46
+15
Ti že ves, sektas nerazgledan. Pojdi malo ven iz kvedra na zrak in boš videl, da svet ni samo sekta!
Samo12
29. 04. 2024 12.12
+14
Zgodovina je zgodovina, kakor koli so nas rešili okupatorja, medtem ko so se domosranci postavili na stran okupatorjev. Takrat se domosranci niso borili za slo ampak so izdajali lasten narod. Če bi zmagali domosranci, danes ne bi govorili slo ampak ITA, nemško in madžarsko. To so dejstva, kakor koli se sekta in psiho trudijo spreobrniti zgodovino. Sramota za sekto!!!Zanimivo pa, da eni pacienti zagovarjajo izdajalce, ker so se borili proti komunistom. Dejansko pa so sami bili zagriženi komunisti, dokler jih niso nagnali, ker so celo za komuniste bili prevec psiho. Enkrat izdajalec, vedno izdajalec!!!! Volneni pa nasedajo, čeprav je njihov vodja vse kar zdaj oni obsojajo. Res visok IQ sekte
Uporabnik1908615
29. 04. 2024 11.36
-16
ta praznik je praznik začetka komunističnih pobojev zavednih, demokratičnih in domoljubnih Slovencev, ki so bili napoti komunistični zločinski zalegi pr njenem krvavo nasilnih pohodom na oblast z netenjem komunistične revolucije in državljanske vojne pod krinko boja proti okupatorjem
Samo12
29. 04. 2024 12.26
+13
Misliš tistih zavednih Slovencev, ki so na trgu zaprisegli zvestobo fašistom? Ali tiste ki so kradli orožje na istim in prodajali partizanom? Zaradi česar so bili pol zaprti?
petb
29. 04. 2024 13.29
+15
Nočna mora poražencev, kolaborantov ali drugače rečeno izdajalcev slovenskega naroda.
Uporabnik1908615
29. 04. 2024 11.30
-15
komunistični omejeni in opranoglavi verniki slepo ponavljajo stare lažne komunistične mantre o svojih lažnih junaštvih, namesto da bi povedali resnico z pomri tisočih SLO domoljubov in njihovih družin samo zato ker so odklanjali enoumni komunizem, in zlagani svobodi, saj so v resnici z nasiljem v SLO zatrli tedanjo predvojno svobodo in demokracijo in so postali vdani hlapci tuje ruske uvožene in zblojene propadle komunistične ideologije
Jožajoža
28. 04. 2024 21.04
+15
Dan upora proti okupatorju obeležuje eno od temeljnih poglavij zgodovine slovenskega naroda, ki ne zadeva le dogodka na dan 27. aprila 1941, same ustanovitve Osvobodilne fronte, ampak odseva širšo željo slovenskega naroda v boju za svobodo, suverenost, samostojnost, mir in državnost.
patogen
29. 04. 2024 10.13
-14
Dupli, boj za svobodo, suverenost, samostojnost, mir in državnost = komunizem na oblasti in diktator v beogradu? Ker ravno to je bil rezultat te borbe.
Jožajoža
28. 04. 2024 21.01
+16
domobranci so nas 91 napadli. naša JLA je zatajila in dopustila državni udar.30 let so nam pokvarjeni komunisti janšisti kradli,24.aprila 2022 smo jih pa demokratično premagali.ZLO janšistično ne sme več na oblast
patogen
29. 04. 2024 10.14
-13
Dupli, šele leta 1991 je bil pravi boj proti okupatorju. Ki nas je okupiral v letih 1945-1991.
piu
28. 04. 2024 19.59
-14
Poveličevanje komunističnega ekstremizma, ki ga je Jugoslavija kopirala od Sovjetske zveze je dovoljeno in ga priporočajo naši lewaci .......
Samo12
28. 04. 2024 19.48
+16
Zgodovina je zgodovina, kakor koli so nas rešili okupatorja, medtem ko so se domosranci postavili na stran okupatorjev. Takrat se domosranci niso borili za slo ampak so izdajali lasten narod. Če bi zmagali domosranci, danes ne bi govorili slo ampak ITA, nemško in madžarsko. To so dejstva, kakor koli se sekta in psiho trudijo spreobrniti zgodovino. Sramota za sekto!!!
Uporabnik1908615
28. 04. 2024 20.23
-16
to so same komunistične laži, da bi prekrili resnična dejstva, domobranci so bili edini pravi borci za svoj narod in so naSTALI ZARADO OBRAMBE PRED NASILJEM KOMUNISTOM NAD LASTNIM NARODOM, KI JE BILO VEČJE ZLO KOT POVEZAVA S SOVRAŽNIKOM, KI JE IZGUBLJAL VOJ NO IN BI V VSAKEM PRIMERU ODŠEL IZ NAŠE DOMOVINE, PA ČE BI GA KDO NAPADAL ALI PA TUDI NE
Jožajoža
28. 04. 2024 20.58
+17
čudno, da tega ni videla zmagovalna koalicija ,angleži,amerikanci in rusi. domobrančeke so kaznovali kot so kaznovali naciste fašiste in njihove pomagače.tito in njegov boj za osvoboditev jugoslavije pozna ves napredni svet.bitka na neretvi,sutjeska,...........
patogen
28. 04. 2024 19.37
-16
Tele borčevske praznike danes praznujejo le še prejemniki podedovanih borčevskih penzij. Zveza Borcev ima danes okoli 40.000 članov. Borcev je bilo pa leta 1943 6000.
petb
29. 04. 2024 13.38
+13
Veteran 1991 Ministrstvo za notranje zadeve 8.966, veteran 1991 Ministrstvo za obrambo 43.012, skupaj 51.978. Če bi trajalo več kot 10 dni (5 let trajanja 2.svetovne vojne), bi jih bilo skupaj kakšnih 5.000.000.
Uporabnik1908615
28. 04. 2024 19.21
-16
to je bil alosten začetek uvoza ruske komunistične re volucije v SLO pod pretvezo boja proti okupatorju so začeli ppobijati svoje demokratične in domoljubne politične nasprotnike zato, da bi prišli komunisti z nasiljem na oblast in uvedli totalitarno enoumno rdečo tiranijo in iz SLO naredili hlapce ruskega komunizma
frenk707
28. 04. 2024 14.17
+19
Janševci: saj ni treba da vse komentirate, sploh kar je izven dosega vašega pozitivnega čustvovanja. Imeti dostojanstvo je za janševce, NEDOSEGLJIVO., genska zasnova tega ne predvideva v zapisu.
smuuki
28. 04. 2024 16.43
-20
Opis tebe je v podrobnosti točen. Oprosti vsi okrok tebe te vidumo takega kot si opisal. Enkrat za spremembo si bil iskren. Bravo frenk verjel sem vate da bo še kaj iz tebe.
frenk707
28. 04. 2024 14.14
+21
Živela OF in volitve 2022
boss2
28. 04. 2024 14.01
+21
Borci so nam izborili,da nekateri lahko nekontrolirano pljuvate na tem portalu
patogen
28. 04. 2024 19.34
-17
petb
29. 04. 2024 13.42
+13
Tisti iz leta 1991 so nas škropili z vodnim topom, zaplinajli in tepli z gumijevkami. Podobnost s sistemom v ZDA, ki ga zadnje dni lahko opazujemo, ni zgolj slučajna.
boss2
28. 04. 2024 14.00
+17
Smrt fašistom in domacim izdajalcem
nikhrast
28. 04. 2024 17.20
-14
Pa res, sami izdajalci, govorili so da se borijo za svobodo, v resnice pa za komunizem.
Grma53
28. 04. 2024 13.53
-11
Še sreča, da si okupatorja predstavljamo vsak po svoje. To so lahko komunisti, pa fašisti, pa Srbi, morda celo Nemci ali Italijani. Problem je le v tem, da datum praznika ni dobro izbran.
boss2
28. 04. 2024 13.57
+11
Se vecji problem je,ker nisi v glavi poslihtan,tipicni Sds sektaš
smuuki
28. 04. 2024 16.46
-9
Kdo je bolh pošlihtan pokažejo dejstva. Kjer koli levaki vladate je beda in trpljenje. Bilo na katerem kontinentu vas revščina poišče. Od tu dalje si vsak svoje mislimo kdo ima bolj prav. Je to preveč za trdo butico? 😀😀😀😀😀
Uporabnik1908615
28. 04. 2024 11.08
-6
praznik začetka SLO komunistične revolucije pod krinko boja z okupatorjem in zločinskega pobijanja političnih nasprotnikov, ki so se uprli zblojeni komunistični enoumni ideologiji kar je vodilo v državljansko vojno in delitev naroda in poglabljanja sovraštva ter izključevanja
boss2
28. 04. 2024 13.59
+9
Bi nadaljeval tvoj stavek,ki ga nadaljuje Ivan Janiši,ki bo unicil in pokradel kar mu ni uspelo v casu osamosvojitve
Sickk 2
28. 04. 2024 10.50
+6
Kaj pa ivan poreče na to? Ce ne bi biu procelav, bi vrjetn dobivu sive lase..
bc123456
28. 04. 2024 10.26
+11
SMRT FAŠIZMU IN POMAGAČEM SLAVA PARTIZANOM IN ZAKLJUČENA DILEMA- KOLABORACIJE NE POSTOJI,
Misija1
28. 04. 2024 10.50
-3
Žal pa nisi ti tisti, ki boš rekel, kdaj bo zaključena dilema. Slovenija počasi in na srečo čisti z idejo totalitarizma, kamor spada tudi komunizem. Smo edini v Evropi, ki še imamo takšne proslave. Na njih je vsako leto manj ljudi, kar je dober prikaz, da nove generacije otrok več ne zanimajo totalitarni sistemi in njihovo poveličevanje. Vnuki borcev so še to imeli v sebi, ker so bili napumpani z idejami in zgodbami partizanov. Njihovi pravnuki pa ne več, jim je vseeno za totalitarizem in Jugoslavijo. Živijo v sedanjosti, ne pa preteklosti!
Grma53
28. 04. 2024 13.57
-6
Danes so nacisti in fašisti naši najboljši prijatelji, medtem ko so komunisti in domobranci še vedno skregani na smrt. Očitno so komunisti pobili veliko več naših rojakov, kot tujcev, zato so bili grehi pozabljeni v par letih, 17.000 pobitih rojakov in 200.000 pregnanih v tujino, pa se ne da pozabiti tako hitro.
Uporabnik1908615
28. 04. 2024 09.42
-3
ta proslava je samo še ena sramota za SLO zgodovino, saj so na pobudo komunistov v resnici ustanovili protiimperialistično fronto tako kot so takrat to videli skupaj totalitarni enoumni nacisti in ruski komunisti, saj so oboji imeli korenine v skupnem socializmu in so zato napovedali vojno proti demokratičnemu Zahodu in zato smo takrat podpisali akt podrejenosti in hlapčevstva z ruskim komunizmom in začertek komunistične revolucije in obračuna s domačimi demokratičnimi in domoljubnimi politikami, ki so odklanjali hlapčevanje ruskim zločinskim komunistom
bc123456
28. 04. 2024 10.31
+8
UPORABNIK SRAMOTA JE TVOJA GLAVA, NE ZASLUŽIŠ SI DA TE NOSI OSVOBOJENA SLIVENIJA
Uporabnik1908615
28. 04. 2024 11.09
-4
resnica boli samo opranoglave rdeče omejence in hujskače
Uporabnik1908615
28. 04. 2024 11.11
-3
seveda se rdeči omejeni opranoglavi hujskači s tem ne morejo strinjati
nicor
28. 04. 2024 12.54
+7
A imaš ti mogoče tudi ime ali si taka rit, da se ne upaš prestaviti
smuuki
28. 04. 2024 13.54
-6
12apostol
28. 04. 2024 09.20
+3
Položili venec in podražili gradnjo kliničnega centra.🤣
smuuki
28. 04. 2024 16.46
-6
Morda bolj natančno preložili. 😀😀😀😀😀