Slovenija
Oglas

Dan vrtnic in zdravih okusov

Portorož, 24. 05. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Portorož v mesecu maju zaživi v znamenju vrtnic in letos bo že petič zapored potekal praznik namenjen Vrtnici Portorož. Dan vrtnic in zdravih okusov bo 29. maja predstavil glavne portoroške adute: kulinariko in zdravo življenje.

Vabljeni v Portorož na Dan vrtnic in zdravih okusov (Foto: Turistično združenje Portorož)
Vabljeni v Portorož na Dan vrtnic in zdravih okusov (Foto: Turistično združenje Portorož) FOTO: Portorož

Dan vrtnic in zdravih okusov

V nedeljo, 29. maja, se bodo v portoroškem rožnem vrtu predstavljali ponudniki zdrave kulinarike, znani slovenski kuharji in kulinarični blogerji. Največ pozornosti bo gotovo požela naša največja mojstrica, ki se uvršča tudi med najboljše na svetu. Na odru bomo namreč kuhali skupaj z Ano Roš. Seveda pa ne bodo manjkali tudi ponudniki cvetja in vrtnice Portorož, otroci se bodo lahko udeležili ustvarjalnih delavnic, organiziran pa bo tudi voden ogled portoroških parkov.

Portorož je maja zaživel v znamenju vrtnic. (Foto: Turistično združenje Portorož)
Portorož je maja zaživel v znamenju vrtnic. (Foto: Turistično združenje Portorož) FOTO: Portorož

Na ta dan bodo že tradicionalno posadili Vrtnico slavnih. Vsako leto vrtnico z registriranim imenom Portorož v portoroški rožni vrt posadi ena znana oseba. Do sedaj je ta čast pripadla primorski pevki in slovenski predstavnici na Evroviziji Tinkari Kovač in predsedniku Republike Slovenije g. Borutu Pahorju. Prvi pa je vrtnico posadil župan občine Piran Peter Bossman ob praznovanju Svetovnega dneva turizma, septembra 2011. Letos bo Vrtnico slavnih posadil slovenski pilot, alpinist, fotograf in avanturist, Matevž Lenarčič, ki je letos z ultralahkim letalom Pipistrel Virus SW v okviru projekta GreenLight WorldFlight poletel okoli sveta. Na poti je meril koncentracije črnega ogljika v zraku, 42.000 km dolgo pot pa je pričel in končal na portoroškem letališču.

Proti večeru se bo po portoroškem rožnem vrtu razlegala glasba, nastopila bo simpatična Marina Mårtensson. Dneva pa s tem še ne bo konec, zaključil se bo v velikem slogu, z novostjo portoroške ponudbe Večerjo na pomolu. Svoje spretnosti bodo združili kuharski mojstri iz gostilne Tomi, restavracije Rizibizi, gostilne Nonna Torca, hotelov Lifeclass in hotela Kempinski Palace Portorož. Večerje, ki bodo čez poletje organizirane vsako zadnjo nedeljo v mesecu, bodo navdušile tudi najzahtevnejše sladokusce, z edinstvenim ambientom pa bodo očarale vse ljubitelje lepega in tako poskrbele za nepozabno doživetje.

Vrtnica Portorož

Turistično združenje Portorož je leta 2012 registriralo vrtnico z imenom Portorož. Žlahtnitelj vrtnice Portorož je Thomas Proll iz nemške žlahtniteljske hiše Kordes. Gre za eno največjih in najbolj znanih evropskih podjetij na tem področju. Vsako leto naredijo približno 400.000 poskusov, iz česar pa nastane le šest ali sedem novih sort vrtnic primernih za sajenje.

Vrtnica Portorož (KO 00-0939-10) je pokončno rastoča floribunda oz. mnogocvetna vrtnica s cvetovi v šopih. Višina rasti, ki jo doseže, je okoli 60-80 cm. Je zdrave rasti s poudarjenim lepim temno zelenim listjem. Primerna je za sajenje v skupinah s polnim cvetenjem ali kot samostojen grm. Njeni cvetovi so žareče oranžne barve, ki s cvetenjem počasi spreminjajo barvo v rumeno in nato bledo rožnato.

Kupci so navdušeni nad barvo cvetov Vrtnice Portorož (Foto: Turistično združenje Portorož)
Kupci so navdušeni nad barvo cvetov Vrtnice Portorož (Foto: Turistično združenje Portorož) FOTO: Portorož

"Letos bomo razmnožili 12.000 sadik vrtnice Portorož. Prodajamo jih v vseh evropskih državah in v Rusiji, največ pa jih prodamo v Nemčiji," je povedal Otto Hartlieb iz družbe Kordes. Dodal je še, da so kupci še posebej navdušeni nad barvo cvetov vrtnice Portorož in nad izjemnim zdravjem sorte. Povpraševanje iz leta v leto narašča, saj so predlani prodali 8.000 sadik, nato pa vsako leto še po 2.000 več. Na etiketi vrtnice je tudi portoroški logotip, ki kupcem sporoča, od kod izvira ime vrtnice.

Priprave na poletje v Portorožu & Piranu

Izognite se gneči in izkoristite prve poletne dni za skok na morje. Naš mali Ščepec Mediterana ima presenetljivo veliko za pokazati. Vsaj 10 najpomembnejših turističnih atrakcij, ob obisku Portoroža in Pirana preprosto ne smete zamuditi. Ena izmed njih je Krajinski park Strunjan. Sprehodite se do križa na vrhu 80 metrov visokega Strunjanskega klifa, kjer se razprostira najlepši razgled v tem delu Jadrana. Nato pa se spustite v Mesečev zaliv in zaplavajte po zalivu v obliki meseca, ki zaradi izjemnega geografskega, botaničnega in živalskega pomena sodi v naravni rezervat. Ta nekoliko odročen zaliv je prava izbira za vse, ki imajo radi mirne in nedotaknjene plaže.

Mesečev zaliv v Strunjanu (Foto: Turistično združenje Portorož)
Mesečev zaliv v Strunjanu (Foto: Turistično združenje Portorož) FOTO: Portorož

Južno od Portoroža se razprostira Krajinski park Sečoveljske soline, eden najlepših naravnih in kulturnih biserov Slovenije, kjer v sožitju človeka in narave domuje že stoletja stara tradicija pridelave soli. Sredi krajinskega parka letos že četrtič zapored odpira svoja vrata edinstveni center dobrega počutja na prostem. Thalasso Spa Lepa Vida ponuja posebna doživetja tradicionalnih talasoterapij v naravnem okolju sredi solinskih polj, s produkti pridobljenimi v solinah. Solinsko blato in slanica sta najpomembnejša dejavnika v talasoterapiji, ki izkorišča blagodejne učinke produktov morja, morske obale in klime za krepitev naravne odpornosti in za izboljšanje splošnega počutja.

Thalasso Spa Lepa Vida (Foto: Arne Hodalič)
Thalasso Spa Lepa Vida (Foto: Arne Hodalič) FOTO: Portorož

Ne spreglejte letošnjih novosti. V Portorožu si lahko ogledate zanimivo zbirko Muzeja damskih torbic, v Piranu pa se ponašajo z novim multimedijskim muzejem Mediadom Pyrhani, kjer lahko preko zaslonov na dotik in 3D filma pokukate v bogato zgodovino tega romantičnega srednjeveškega mesteca. Poleti bo na novo urejen tudi del obalnega pasu na Fornačah pred Piranom.

Naslednji teden bo v Portorožu zasijal prenovljeni hotel Slovenija 5*, novo podobo pa sta pred kratkim dobila tudi hotel Roža v Portorožu in Barbara Piran Hotel Beach & Spa v Fiesi.

Pričetek poletja na našem Ščepcu Mediterana bo še dodatno popestrila 25. obletnica evropskega srečanja lastnikov motorjev Harley Davidson, H.O.G. Rally, ki bo med 16. in 19. junijem v Portorož pripeljala več tisoč prijateljev, navdušencev in voznikov motociklov Harley-Davidson.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1