Slovenija

Bratuškova: Fiskalno pravilo je zmaga vseh

Ljubljana, 24. 05. 2013 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Potem ko so poslanci izglasovali vpis fiskalnega pravila v ustavo, sindikati pravijo, da je ta odločitev popolnoma nesprejemljiva in napačna. GZS meni, da je to pogoj za krepitev gospodarstva, Janša pa, da je slovenska oblast zdaj manjša grožnja za davkoplačevalce in evropske partnerje.

DZ je po številnih zapletih vendarle z dvotretjinsko večino potrdil vnos fiskalnega pravila v ustavo. Za ustavno spremembo je glasovalo 78 poslancev, proti jih je bilo osem. Fiskalno pravilo se bo začelo uveljavljati z letom 2015, podrobnosti načina uravnoteženja javnih financ pa bo opredelil izvedbeni zakon.

Evropska komisija pozdravlja široko podporo slovenskega parlamenta vnosu fiskalnega pravila v ustavo in ustavnim spremembam glede referenduma. "To je močan signal, da je Slovenija zavezana zagotoviti zdrave javne finance, ki so ključen temelj za vzdržno rast in ustvarjanje delovnih mest v državi," je poudaril tiskovni predstavnik komisarja za gospodarske in denarne zadeve Ollija Rehna.

Današnja visoka politična podpora vnosu fiskalnega pravila v ustavo je zmaga vseh, je v izjavi za medije po glasovanju o vnosu fiskalnega pravila v ustavo in o spremembah referendumske zakonodaje ocenila predsednica vlade Alenka Bratušek. Vlada se zaveda, da bi uravnoteženje proračuna že z letom 2015 pomenilo radikalen poseg v socialne pravice, na čemer so temeljila tudi njena opozorila. Današnja odločitev glede fiskalnega pravila tako po besedah premierke določa srednjeročno uravnoteževanje proračuna, ki bo opredeljeno v izvedbenem zakonu.

Tega vlada že pripravlja in šele z njim se bo, tako Bratuškova, naredila pika na i današnji odločitvi. Kot je pojasnila, bosta v tem zakonu določena način in časovni okvir konsolidacije javnih financ. Definirali bodo naloge in pristojnosti fiskalnega sveta ter to, kaj pomeni srednjeročno obdobje, in določili izjeme oz. primere, v katerih se od fiskalnega pravila odstopa.

Premierka je pojasnila, da je tudi za izvedbeni zakon potrebna dvotretjinska podpora v DZ. Verjame, da bo tudi pri tem politika dosegla soglasje, v nasprotnem primeru pa po njenih besedah niso naredili ničesar.

Poudarila je še, da sprejeto fiskalno pravilo ne določa, da mora biti proračun uravnotežen v letu 2015, temveč se takrat začne uporabljati v izvedbenem zakonu zapisana formula. Zagotovila je, da ne bo 30-odstotnih posegov v pokojnine, plače ali socialne transfere, kot je opozarjala pred časom.

Alenka Bratušek med današnjo razpravo v DZ.
Alenka Bratušek med današnjo razpravo v DZ. FOTO: Reuters

Nekdanji premier in predsednik SDS Janez Janša pa je po sprejetju fiskalnega pravila na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal, da je z "današnjo odločitvijo DZ slovenska oblast manjša grožnja tako za davkoplačevalce kot za partnerje v EU". Dodal je, da čestitke prihajajo iz vse Evrope.

V pričakovanju ocene Evropske komisije

"Komisija pozdravlja zelo široko podporo slovenskih zakonodajalcev na današnjih glasovanjih o ustavnih spremembah, ki uvajajo pravilo za uravnoteženje proračuna in omejujejo možnost referendumov o fiskalni politiki," je povedal tiskovni predstavnik evropskega komisarja za gospodarske in denarne zadeve Ollija Rehna Simon O'Connor.

Prihodnjo sredo bo komisija ocenila slovenske proračunske in reformne načrte, priporočila nadaljnje ukrepanje ter odločila, ali bo podaljšala rok za odpravo presežnega primanjkljaja in ali bo sprožila postopek zaradi presežnih makroekonomskih neravnovesij.

Današnja podpora vpisu fiskalnega pravila v ustavo in spremembam referendumske ureditve ter pred tem dogovor s sindikati o plačah v javnem sektorju so po navedbah bruseljskih virov tri zelo pozitivne novice, ki bodo vplivale na ocene komisije.

A končnega razpleta še ni mogoče napovedati. Slovenija lahko računa na dveletno podaljšanje roka za odpravo presežnega primanjkljaja. Na vprašanje, ali se bo Bruselj odločil za postopek zaradi presežnih neravnovesij, pa je v tem trenutku nemogoče odgovoriti, pravijo viri.

Komisija po navedbah virov ob preučevanju slovenskih načrtov dvomi, da bo za dokapitalizacijo bank resnično dovolj 900 milijonov evrov, kot ocenjuje vlada, pomisleke pa ima tudi glede uspešnosti privatizacije v bančnem sektorju.

SD glasoval proti fiskalnemu pravilu

Predsednik države Borut Pahor je še med razpravo želel poslanke in poslance spodbuditi, da sprejmejo ti pomembni noveli. Kot je sporočil, je odločitev suvereno v rokah državnega zbora oziroma je odgovornost na DZ kot ustavodajalcu. ''Izražam zadovoljstvo, da je naklonjenost tej odločitvi sprejela tudi vlada in jo je uspela uskladiti s potrebno dvotretjinsko večino.'' Pojasnil je, da s pričakovano odločitvijo državni zbor izpričuje razum, politični pogum in sposobnost sprejemanja odločitev, ki niso ne lahke ne popularne. "Vendar jih, kot jaz, presoja za pomembne strukturne reforme in trdno podlago za izhod iz krize," je dodal.

Proti vnosu pravila v ustavo je glasovalo osem poslancev SD, glasovanja pa se je iz druge največje koalicijske stranke vzdržala Ljubica Jelušič. Nepovezani poslanec Borut Ambrožič ni glasoval, na današnji seji pa sta bila odsotna poslanec DL Bojan Starman in poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je pred glasovanjem pojasnil, da v stranki ne morejo podpreti predloga za vnos pravila v ustavo z letom uveljavitve 2015. Povedal je, da odločitev ni bila lahka, saj se stranka zaveda odgovornosti pred mednarodno javnostjo.

Vendar pa v stranki vztrajajo, da fiskalno pravilo ni nikakršen ukrep ekonomske politike, temveč cilj, če je pri tem politika razumna in ne tvega usode socialne države ter javnega zdravstva, šolstva itd. V SD bodo zdaj vse napore vložili v pripravo dobrega izvedbenega zakona.

Bratuškova s poslancema SD Matjažem Hanom in Mirkom Brulcem.
Bratuškova s poslancema SD Matjažem Hanom in Mirkom Brulcem. FOTO: Reuters

Poslanka PS in predsednica ustavne komisije Maša Kociper je medtem povedala, da so bili pripravljeni v največji parlamentarni stranki, v kateri do zdaj vnosa fiskalnega pravila v ustavo z letnico uveljavitve 2015 niso podpirali, za dosego kompromisa storiti več korakov nazaj.

Do zadnjega so v stranki upali, da bodo uspeli že v sami spremembi ustave spremeniti leto uveljavitve v 2017. To bi po njenih besedah pomenilo popoln kompromis, a nobena od opozicijskih strank ni privolila v to.

PS je po besedah Kociprove na kompromis pristal s težkim srcem, saj v stranki še vedno menijo, da ekonomske doktrine ne sodijo v ustavo in da vse glede fiskalnega pravila določa že evropska medvladna pogodba o fiskalnem paktu.

A slovensko politiko se je postavilo pred dejstvo, da je fiskalno pravilo treba vnesti v ustavo, saj bi drugače ogrozili verodostojnost države, koalicije in vlade, je dodala. Vnos pravila v ustavo sta pred evropskimi partnericami obljubila dva predsednika vlade – Borut Pahor in Janez Janša.

V opozicijskih strankah so medtem obžalovali, da DZ odločitve o fiskalnem pravilu ni sprejel že prej. Branko Grims (SDS) je povedal, da se je politika že pred letom dni strinjala skoraj o vsem, a ko bi bilo treba pravilo sprejeti, je zmanjkalo politične volje. To omahovanje je Slovenija po njegovih besedah plačala v precej dražjem zadolževanju.

V opoziciji so poudarjali tudi, da fiskalno pravilo v ustavi preprosto na najvišjo pravno raven vnaša načelo, da ni mogoče porabiti več, kot se ustvari, in tako bremen dolga prelagati na prihodnje generacije.

V pravilu ne vidijo cokle za razvoj in grožnje socialni državi, temveč po besedah Jožeta Tanka (SDS) to vodi k zmernosti in racionalnemu ravnanju ter vsakokratni vladi preprečuje, da se "vede kot razvajen otrok".

So se pa tako v koaliciji kot opoziciji strinjali, da sam vnos fiskalnega pravila v ustavo ne rešuje še ničesar in da mora vlada v prihodnje sprejeti še številne ukrepe za normalizacijo razmer za slovensko gospodarstvo in zagon rasti. Samo z rastjo in uspešnim podjetništvom bo Slovenija lahko ohranila ekonomsko suverenost.

GZS podpira izglasovanje

Na sprejetje vpisa fiskalnega pravila v ustavo se je že odzvala Gospodarska zbornica Slovenije (GZS). Kot je že večkrat poudarila, je omenjen ukrep nujna in koristna odločitev, zato vpis v ustavo podpira. Kot so sporočili iz zbornice, je to nujen pogoj za okrepitev slovenskega gospodarstva. Menijo, da bo vpis v ustavo izboljšal zaupanje mednarodne finančne in splošne skupnosti, da bo Slovenija res krenila po drugačni poti, kar bo pripomoglo k večjemu zanimanju tujih vlagateljev v Slovenijo.

''GZS podpira tudi izvedbeni zakon o fiskalnem pravilu, ki bi omogočil več manevrskega prostora in s tem tudi večji razvojni zagon, ne le varčevanja, ki bi nas spet lahko pripeljal v neugodno spiralo krize. Obenem smo prepričani, da bosta vpis fiskalnega pravila v ustavo in sprejetje izvedbenega zakona, za katerega je tudi potrebna dvotretjinska večina v parlamentu, pripomogla h kakovostnejšemu izhodu Slovenije iz krize,'' so še sporočili.

ZSSS: Fiskalno pravilo pomeni znižanje pokojnin ali plač v javnem sektorju ali transferjev posameznikom

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) meni, da poslanci z izglasovanjem zapisa fiskalnega pravila v ustavo in izjavami, da bi brez vpisa pravila v ustavo ogrozili verodostojnost države, koalicije in vlade izkazujejo nezaupnico lastni pravni državi in zakonom, ki jih sprejemajo ti poslanci in poslanke.

Ob tem opozarjajo, da bo fiskalno pravilo povzročilo 30-odstotno znižanje pokojnine ali 30-odstotno znižanje plač v javnem sektorju oziroma obseg javnega sektorja ali 50-odstotno znižanje zneska vseh transferjev posameznikom.

Dušan Semolič
Dušan Semolič FOTO: Aljoša Kravanja

"Kako bodo poslanke in poslanci DZ upokojenki s starostno pokojnino v višini 615 evrov, kar je le 15 evrov nad ravnijo tveganja revščine, razložili, da ji morajo zaradi »verodostojnosti« države za 184,5 evra znižati pokojnino? Ali pa dolgotrajno brezposelni starejši osebi, ki prejema denarno socialno pomoč v višini 260 evrov, da ji bodo v imenu »kredibilnosti« države odvzeli 130 evrov? In to v času, ko nameravajo z državnimi sredstvi dodatno kapitalizirati banke v višini 900 milijonov evrov in odkupovati slabe terjatve bank z državnimi poroštvi v višini 4 milijarde evrov," se sprašuje predsednik ZSSS Dušan Semolič.

Z današnjim dejanjem so se poslanke in poslanci odločili, "da bodo zasebne dolgove pretvorili v javne in da bodo javne dolgove odplačali s krčenjem socialnih in drugih pravic," še nadaljuje, doda pa, da "bodo s spremembami referendumske ureditve iz odločanja odstranili moteč element – lastno ljudstvo".

Tudi ostali sindikati ostro proti fiskalnemu pravilu

Potrditev vnosa v ustavo oz. začetek njegovega uveljavljanja z letom 2015 je povsem nesprejemljiva in napačna, je dejal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj in dodal, da bo ukrep, kot je zapisan, še poglobil probleme.

Današnji razvoj dogodkov v DZ po njegovih besedah dokazuje tudi, da med političnimi strankami, ko gre za razumevanje socialne države in vloge sindikatov v Sloveniji, ni razlik. Na vprašanje, ali je z njihove strani zdaj pričakovati kakšen odziv, je odgovoril, da je vse, kar lahko naredijo, da nadaljujejo opozarjanje, "da gre Slovenija, kar zadeva regresijo in nerazvoj demokracije, navzdol, to se pravi, da se demokracija ne širi, ampak oži, in da bo to pripeljalo do neizbežnih konfliktov".

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: Blaž Garbajs

Kakšnih množičnih demonstracij pred vlado in parlamentom verjetno vendarle ne bodo uprizorili. Priznal je, da ljudem niso znali ustrezno sporočiti, za kako pomembno vprašanje gre. "Zadeva je preprosto preveč zapletena, da bi ljudje, ki se ukvarjajo s tem, ali bodo jutri imeli dovolj za vsakdanje življenje ali ne, lahko razumeli njen pomen. In s tem bo treba živeti," je sklenil Štrukelj.

Ključen problem, ki ga prinaša uvedba fiskalnega pravila, je po oceni KSS Pergam odsotnost izvedbenega zakona. Izravnan proračun leta 2015 bi po mnenju sindikata pomenil radikalne reze v socialne pravice, transferje in plače v javnem sektorju, hkrati pa bi tudi bistveno okrnil ali celo onemogočil izvajanje številnih javnih storitev. Zato pričakujejo zagotovilo, da brez najširšega družbenega soglasja, ki vključuje soglasje socialnih partnerjev, fiskalno pravilo ne bo uveljavljeno.

V Sindikatu državnih organov Slovenije so medtem prepričani, da se – ne glede na to, ali bo fiskalno pravilo zapisano v ustavo – ne bo v ničemer zmanjšala možnost zlorab, korupcije, odlivanje sredstev v davčne oaze itd., ker ni "konkretne odgovornosti. Prav to je osnovni razlog, da je Slovenija v taki krizi in da je njen javnofinančni položaj takšen, kakršen je, in pod "zunanjim diktatom EU".

KOMENTARJI (794)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pepikrlinca
25. 05. 2013 18.30
+1
DRŽAVLJANI ZAHTEVAMO ODSTOP VSEH ODGOVORNIH! V KOLIKOR NOČEJO ODSTOPITI NAJ PROSIM DOBIJO VSI PO VRSTI DELOVNO KNJIŽICO IZ RAZLOGA POPOLNE NESPOSOBNOSTI ker NAŠ davkoplačevalski denar ni namenjen LENUHOM , NESPOSOBNEŽEM, NEMORALNEŽEM. NAMENJEN JE UČINKOVITI DRŽAVNI UPRAVI
resslovenka
25. 05. 2013 18.26
+1
Ravno sedajle lajnajo o zapisu fisklanega pravila v ustavo. Kdo? I tisti, ki jih gledamo po sindikatih in v državnem zboru že celo večnost. Človeka mine, tak populizem se zganja. Najbolj žalostno je to, da se je prav vsa anarhija dogajala z vednostjo teh istih person. Kakor, da jih nismo še spregledali. Toliko v ustavi zapisanih pravic se nam krši, oni pa kar svoje...
Transformerji
25. 05. 2013 18.05
+1
To je res njihova zmaga, je pa tudi ena dobra stran pri tem fiskalnem pravilu: končno bomo postali enotni - v revščini!
noble
25. 05. 2013 17.55
+2
Po bližnjih ulicah, prizorišču velike evropske tragedije, ki bi si jo moral v živo ogledati prav vsak zagovornik »evropskega varčevanja«, tavajo izgubljene duše izgubljenih pogledov in izgubljenih iluzij. Nedolžne žrtve padle evropske ideje in zločina proti človeštvu – neposredne dogme o učinkovitosti in konkurenčnosti, ki neoliberalno ponavlja, naj se vsak znajde po svoje in da »kaj takega, kot je družba, ne obstaja«. To se dogaja v članici EU in EURo območja, toliko v razmislek o neoliberalizmu.
Tonček Balonček
25. 05. 2013 17.29
+1
Fiskalno pravilo in omejitev referendimov (najvišja obliak demokracije, kot nam je nekoč razlagal Janša) sta kapitulacija, konec demokracije, če jo ej ploh kaj bilo! PAhor pa dela simpozije o državnih simbolih, kaj je res malo čez les ta tip?
prpa24
25. 05. 2013 17.25
+1
Spremembe ustave na področju referendumske ureditve so strokovne in politično zelo domišljene!.. A če te spremembe povežemo z uveljavitvijo fiskalnega pravila na ustavni ravni, se prostor za referendume dramatično OŽI, je opozoril Cerar.  (Dramatično tu pomeni tragično, saj državljani praktično nimajo možnosti soodločanja da se razpiše referendum in minimalne, da referendum uspe). OMEJITEV, ki jo fiskalno pravilo prinaša na referendumskem področju, je nepredvidljiva in tudi ZELO HUDA. Onemogočijo se zakonodajni referendumi o tistih zakonih, ki bodo uvajali radikalnejše reformne ukrepe. Presojani pa bodo tudi predlagani referendumi o zakonih, ki ne bodo neposredno zadevali davkov ali česa podobnega, a bodo imeli neke finančne posledice, zaradi česar lahko prej ali slej pride do tega, da DZ referenduma NE BO HOTEL razpisati.  (Zakonodajni referendumi so ukinjeni, govor je le še o zavrnitvenem referendumu, ki ljudstvu praktično onemogoča, da zavrne od DZ predlagane zakone.Referendum o ustavnih spremembah lahko razpiše le 30 poslancev, ljudstvo pa ne, čeprav je zbrano 30.000 podpisov o zahtevi. Zaskrbljujoče je dejstvo, da so poslanci praktično soglasno, le 8 poslancev SD je bilo proti fiskalnemu pravilu, le 1 (eden) pa proti referendumski zakonodaji, da so še pred glasovanjem dosegli dogovor, da nobena poslanska skupina ne bo prispevala podpisov k naknadnemu potrditvenemu referendumu po izglasovanih ustavnih spremembah). Vlada, poslanci govorijo o veliki, zgodovinski zmagi, ZMAGI VSEH, ki bo strankam omogočila, da bodo vladale po svoji volji in naj to ljudem škoduje kolikor hoče. Janša je svoj zapis: "dosežen je zgodovinski dogovor o omejitvi zadolževanja in odpravi blokad pri reformah", spremenil v : "slovenska oblast je zdaj manjša grožnja za davkoplačevalce in evropske partnerje". (Če pa prav razumemo kako in kaj govori Janša to pomeni: slovensko oblast zdaj nihče več ne ogroža. LJUDSTVO JE PORAŽENO, pokorjeno, čeprav protestira, vpije, kriči, umira). Ob tem pa je ustavni sodnik Jerovšek NAČELNO prepričan, da nobena pametna VLADA NE DELA ZOPER SVOJE LJUDI. Cinik in USTAV ni sodnik!
pepikrlinca
25. 05. 2013 18.31
+1
DRŽAVLJANI ZAHTEVAMO ODSTOP VSEH ODGOVORNIH! V KOLIKOR NOČEJO ODSTOPITI NAJ PROSIM DOBIJO VSI PO VRSTI DELOVNO KNJIŽICO IZ RAZLOGA POPOLNE NESPOSOBNOSTI ker NAŠ davkoplačevalski denar ni namenjen LENUHOM , NESPOSOBNEŽEM, NEMORALNEŽEM. NAMENJEN JE UČINKOVITI DRŽAVNI UPRAVI
wizeman
25. 05. 2013 16.36
+4
Alenka, pri meni si odpikala.
noble
25. 05. 2013 14.52
+4
Lahko samo rečemo: dober dan NEOLIBERALIZEM !!!
gregor1222
25. 05. 2013 16.08
-3
Neoliberalizem pomeni da zapraviš toliko kot zaslužiš in ne več?
wizeman
25. 05. 2013 16.28
+3
Ti pa nisi ravno razsvetljen. Neoliberalizem pomen diamtralno nasprotno od tega, kar trdiš ti. Neoliberalizem je ustvaril pričujočo krizo, ustvaril bo tudi vojno.
gregor1222
25. 05. 2013 16.49
+1
Mogoče ti nisi razsvetljen, če ne znaš zaslediti sarkazma v stavku. Če pa misliš da je v Sloveniji, kjer 60% kapitala potuje čez JS, neoliberalizem ti pa manjka kolešček. Ubistvu nekateri kritizirajo kapitalizem, čeprav smo še vedno v socializmu.
noble
25. 05. 2013 17.52
Po bližnjih ulicah, prizorišču velike evropske tragedije, ki bi si jo moral v živo ogledati prav vsak zagovornik »evropskega varčevanja«, tavajo izgubljene duše izgubljenih pogledov in izgubljenih iluzij. Nedolžne žrtve padle evropske ideje in zločina proti človeštvu – neposredne dogme o učinkovitosti in konkurenčnosti, ki neoliberalno ponavlja, naj se vsak znajde po svoje in da »kaj takega, kot je družba, ne obstaja«. To se dogaja v članici EU in EURo območja, toliko v razmislek o neoliberalizmu.
illy2
25. 05. 2013 13.09
+4
*...vam to fiskalno pravilo, da *........ slovenija postala simbol :korupcije, klientelizma, zavajanja, kriminala, nepotizma in to v svetovnem merilu !!!!!!! našim rdeče belim politikom je v 20 letih uspelo nepredstavljivo!!!! njihovo marljivo delo nas je popeljalo na prvo mesto na svetu v korupciji....... se pravi postali smo svetovni prvaki korupcije.... pa naj še kdo reče, da pa naši gelipteri iz šubičeve ne delajo!!!!!!! predlagam, da ustanovite novo stranko, glede na to, da počnete popolnoma isto, no le derete se malo različno... pa tudi primerno ime sem vam že izbral: LEVA ROKA DESNI ŽEP, DESNA ROKA LEVI ŽEP.......... DOKLER BO V SLOVENIJI VLADALA TA BIPOLARNA, RAZDIRAJOČA, ZAVAJAJOČA, PRIMITIVNA DESNO LEVA POLITIKA, NE PRIČAKUJTE NAPREDKA.... DOKAZ ZA TO TRDITEV, PA IMATE NA DLANI : slovenija danes ojoj..... človek zbudi se mislim, da je nastopil skrajni čas, da vso to bando, ki se že 20 let norčuje iz naroda naženemo iz države ali pa bo v nasprotnem primeru zelo kmalu ta država, propadla !!! časa ni več!!!!!!
wizeman
25. 05. 2013 16.31
+1
Sinko, mi smo še daleč od prvega mesta v svetu korupcije. Daleč nas šijejo že vse okoliške države z Avstrijo na čelu (tam je korupcija na najvišjem političnem nivoju), še vedno pa smo vsi skupaj za ZDA. Tam korporacije kar pišejo zakone. Naša korupcija je otroška igra, vrtijo se drobižeki.....
sniffff
25. 05. 2013 12.46
+5
Če ste dali v Ustavo fiskalno pravilo lahko date ven tisti člen, kjer piše da ima v Sloveniji oblast ljudstvo ..
iGURT
25. 05. 2013 12.56
+3
wizeman
25. 05. 2013 16.32
+2
sniffff
25. 05. 2013 12.36
+4
Naslov: Alenka in spomin zlate ribice.
stric iz ozadja
25. 05. 2013 13.34
+4
maneno48
25. 05. 2013 12.31
+0
V Bruslju so zverzirali "našo" premierko, za vsako rit palca rase, ane plagiatorka !
iGURT
25. 05. 2013 12.33
+0
omejevanje možnosti soodločanja naroda, torej omejevanje referenumov, ni nobena zmaga je poraz, velik poraz naroda
gregor1222
25. 05. 2013 16.11
+1
Referendum je bil prej šala na škodo ljudstva, upam da bo zdaj kaj boljše.
wizeman
25. 05. 2013 16.33
+1
Ravno zdaj ja, ko se sprejemajo za nas najbolj pogubni zakoni.
iGURT
25. 05. 2013 12.22
+1
Poslanke in poslanci Državnega zbora so v petek skorajda soglasno potrdili vnos fiskalnega pravila v ustavo in ustavne spremembe na področju referendumov. Ob tem niso mogli skriti navdušenja, saj so končno uspeli preseči razprtije in se osredotočiti na pomembne stvari, med katerimi zanje ni pomembnejše od utrjevanja svoje oblasti. Omejevanje referendumov in zapis fiskalnega pravila v ustavo bosta močno zmanjšala nevarnost »političnih blokad«, kot se je premierka odločila poimenovati demokracijo, s katerimi bi državljanke in državljani poskušali vplivati na politične odločitve in se upirali brutalnim varčevalnim ukrepom. Zgrešena ekonomska doktrina, ki se je do sedaj nedvomno izkazala ne samo za grobarko socialne države, temveč tudi za popolnoma neučinkovito pri zmanjševanju javnih dolgov, je bila s tem povzdignjena v ustavno normo. Konkretnih učinkov zahteve po venomer izravnanem proračunu ni težko predvideti. Vsa sredstva za sanacijo bank bodo morala biti po načelu quid pro quo še isti dan pobrana iz žepov državljank in državljanov, bodisi v obliki višjih davkov, bodisi v obliki krčenja socialne države. Če bo vlada želela z državnimi investicijami zagnati gospodarstvo, bo morala sredstva pridobiti z razprodajo dobro stoječih podjetij v državni lasti, denar torej vzeti, kjer je rabljen učinkovito, da ga nameni za projekte, ki bodo bolj verjetno podobni izgradnji avtocest, stadionu Stožice in Teš 6 kot pa zgodbam o uspehu. Če je vlada ob nastopu mandata še poskušala z všečno retoriko ustvariti vtis, da se nam obeta drugačen, bolj demokratičen, bolj socialen in bolj kompetenten način vodenja države, so sedaj maske dokončno padle. Sledeč načelu: »Če ljudstvo ni zadovoljno z vlado, je treba pač zamenjati ljudstvo,« je poenotena politična kasta z ustavnim omejevanjem demokracije storila pomemben korak k avtokratski vladavini kapitala in pripravila teren za agresiven napad na naše šolstvo, zdravstvo, plače in pokojnine.
etul
25. 05. 2013 11.06
+1
Bravo JJ sedaj pa spravlja stvari ki jih za časa svojega mandata ni mogel skoz parlament brez problemov.Pa še to spomin gospe premierke se res lahko meri z dolžino njenega krila če samo spomnimo na nasprotovanje slabi banki,holdingu.....
MARK AUREL
25. 05. 2013 09.45
+2
Sedaj ne grozi ampak bo to naredilka.
vertex
25. 05. 2013 09.44
-5
bravo alenka, verjamemo da da bo po tem mandatu dobila še en mandat,le tako naprej
dule100
25. 05. 2013 09.37
-4
Kaj je zdaj, se ne bomo samo smejali in zapravljali !? Sedaj smo v deželi smehljaja ! Na srečo smo Janeza odstranili, ki nam je samo grozil s podražitvami in znižanjem plač !
topšefica
25. 05. 2013 09.21
+1
fiskalno pravilo ste sprejeli,zdaj pa bi lahko še sprejeli to,da iz parlamenta odpustite približno 50 ljudi,kateri tam spijo in se sprenevedajo,pa brez denarnega nadomestila za brezposelne,ker za ne delo v 20-tih letih imajo dovolj prihranjenega..
dule100
25. 05. 2013 09.12
-3
Čestitam Janez za veličastno zmago ! Bravo !
CtrlDelete
25. 05. 2013 09.22
+3
Dule, to je samo zmaga Bruslja, ne pa Janše! Ne bodi no naiven, pa ja ne boš trdil, da je Janša več kot Bruselj!
dule100
25. 05. 2013 09.34
-1
wizeman
25. 05. 2013 16.35
+2
To je zmaga kapitala. Adijo dosežki demokracije, dober dan sužnjelastništvo.
askralj
25. 05. 2013 09.06
+7
Se je vseeno kdaj se postavi datum... Slovenec je zapufan za par generacij oni ki so si pokradli pa kupujejo veleposestva v tujini in se pripravljajo za pobeg. Ta vlada more past ker ščiti te plenilce in se sploh ne rabijo bat posledic

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.