Slovenija

Dan, posvečen Primožu Trubarju

Ljubljana, 08. 06. 2013 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred tremi leti je DZ sprejel današnji dan za državni praznik. Ta sicer ni dela prost dan, se pa spominjamo začetnika slovenske pisane besede, utemeljitelja slovenskega knjižnega jezika ter enega najpomembnejših predstavnikov slovenskega naroda.

Danes praznujemo dan Primoža Trubarja. Državni zbor je državni praznik, ki pa ni dela prost dan, sprejel junija 2010. Za spominski dan avtorja prve knjige v slovenskem jeziku in pobudnika oblikovanja zavesti o enotnosti slovenskega kulturnega, jezikovnega in političnega prostora je bil izbran domnevni datum njegovega rojstva v juniju 1508.

Pobudo za praznik je leta 2008 ob praznovanju 500. obletnice Trubarjevega rojstva dal tržaški pisatelj Boris Pahor. Posredoval jo je takratnemu predsedniku slovenskega centra PEN Tonetu Peršaku, ta pa dalje v DZ. Poslanska skupina SD je oblikovala predlog, ki ga sprejel DZ.

Primož Trubar
Primož Trubar FOTO: POP TV

V DZ je že v četrtek v organizaciji odbora za kulturo potekala prireditev ob dnevu Primoža Trubarja, na kateri je predsednica odbora za kulturo Majda Potrata med drugim opozorila na pomen začetnika slovenske pisane besede, utemeljitelja slovenskega knjižnega jezika ter enega najpomembnejših predstavnikov slovenskega naroda, ki je moral po njenih besedah "prehoditi dolgo pot in dolgo čakati, da je postal vsesplošna avtoriteta slovenskega naroda".

Predsednik DZ Janko Veber pa je spomnil na Trubarjevo prepričanje, da se slovenskega jezika ni treba sramovati. To je dokazoval s tem, da ga je povzdignil na nivo obrednih jezikov tedanje Evrope, Slovence pa prvič enakopravno uvrstil ob bok kulturne Evrope.

Primož Trubar, rojen leta 1508 na Rašici, velja za eno osrednjih osebnosti slovenske kulturne in tudi siceršnje zgodovine. Kot duhovnik je služboval na Slovenskem in v Nemčiji. Kot zagovornik nauka Martina Lutra je širil protestantsko vero in po idejah reformatorjev, da naj bodo verske knjige v ljudskem jeziku, začel pisati slovenske knjige, med prvimi sta bili Katekizem in Abecednik. Umrl je leta 1586.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
09. 06. 2013 18.50
-1
ZA KOMUNISTE JE TRUBAR ANTIELEMENT KER KLOMUNJARE HOČEJO VUKAŠČINO IN ČIRILICO
Tonček Balonček
08. 06. 2013 21.42
+1
TAko Trubar kot Janša sta bila deležna pregona oblasti v lastni domovini. Tudi JAnša se bo umaknil v tujino!
Tonček Balonček
08. 06. 2013 10.40
+6
Trubar je napravil konec katoliški doktrini, das o neuki in nepismeni ljudje le zato, da molijo in delajo ter poslušajo fajmoštre in ubogajo valpete.
gulmor
08. 06. 2013 10.04
+11
Celo Google nam je posvetil Primoža.
wolfterier
08. 06. 2013 09.37
+16
Bil je duhovnik,ljubil je Boga in Slovence.Če bi vedel kaj bo danes,bi šel raje Indijance spreobračat.