Slovenija

FOTO in VIDEO: Policisti zaradi hujših kršitev razpustili shod na Jesenicah in pridržali 11 oseb

Jesenice, 04. 12. 2012 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š./U.Z./STA
Komentarji
357

Pred občinsko stavbo na Jesenicah se je zbralo nekaj 100 protestnikov, ki so kritiko usmerili tudi zoper tiste, ki so botrovali propadu hokejskega kluba Acroni. Ker so nekateri izgredniki metali pirotehnična sredstva, steklenice in molotovke, je policija po dobri uri izdala ukaz, da je protestni shod razpuščen. Pridržali so 11 oseb.

Protesti proti slovenski politični eliti so se danes nadaljevali na Jesenicah. Pred občinsko stavbo se je ob 18. uri kljub hudemu mrazu in snegu zbralo od 300 do 400 protestnikov.

Demonstracije so se začele mirno. Protestniki so s seboj prinesli nekaj transparentov, na katerih je pisalo "lopovi v zapor" in "dost' mamo". Pred občino je bilo slišati skandiranje "lopovi, lopovi", "revolucija, revolucija", "tajkuni na Ciper, barabe stran", "dost je blo" in "dol z arogantno vlado". Udeleženci so poskakovali in vzklikali: "Kdor ne skače, ni za hokej!"

protest na Jesenicah - 7
protest na Jesenicah - 7 FOTO: POP TV

S shodom so sporočali vsem v vladi, naj se umaknejo in naj dajo prostor mladim. Protestirali so proti aroganci vlade, neodzivnosti vseh strank v Sloveniji, sodstva, sindikatov in lokalnih oblasti. Ponudili so tudi alternative sedanjemu stanju. Zahtevali so reorganizacijo skorumpiranega sodstva, nestrankarske volitve, odstop vlade, sindikatov in skorumpiranih lokalnih veljakov, kazensko odgovornost za grobarje jeseniškega hokeja in sprejem peticije, da so funkcionarji moralno, etično, kazensko odgovorni za prestopke in prekrške. "Potem v naši Sloveniji ne bo več možna mafija in lopovi. Potem bo končno zavladalo poštenje. Imamo alternativo," so prepričani.

Policisti razpustili shod zaradi izgrednikov

Kmalu pa se je med mirne protestnike pomešala skupina od 20 do 30 izgrednikov, ki je začela metati pirotehnična sredstva, steklenice in molotovke. Policija jih je po megafonu opozorila, naj takoj prenehajo s tem. Ko so petarde in molotovke začele leteti tudi med protestnike, novinarje in policiste, so policisti, ki so dotlej shod spremljali ob strani, ukrepali s hitro akcijo, v kateri so prijeli več izgrednikov, drugi pa so se razbežali. Policisti so nato izdali ukaz, da je protestni shod zaradi hujših kršitev razpuščen. Udeležence so pozvali, naj se mirno razidejo.

Večina protestnikov je tedaj odšla, nekateri pa so ostali na prizorišču in policistom, ki so se postavili pred stavbo, povedali, da ne protestirajo proti njim ter jim ponudili cvetje. Policijska akcija se je medtem še nadaljevala, nekateri izgredniki pa so se vrnili na drugo stran stavbe, kjer so si stali nasproti s policisti in jih obmetavali s sneženimi kepami.

Okoli 20.30 je bil shod končan. Generalna policijska uprava je na Twitterju zapisala, da so z namenom vzpostavitve javnega reda na Jesenicah pridržali 11 oseb. Podatka, da bi bil kdo poškodovan, še nimajo, prav tako ni podatka, da bi bilo poškodovano premoženje. Policisti vse informacije sicer še zbirajo.

protest na Jesenicah - 3
protest na Jesenicah - 3 FOTO: POP TV

Proti tistim, ki so krivi za propad Acronija

Nezadovoljstvo z vladajočo politiko so Jeseničani sicer s protestnim shodom pokazali že pred tednom dni, ko se je kljub močnemu nalivu na Čufarjevem trgu zbralo okrog 100 ljudi. Z mirnim protestom so opozorili na težko stanje v državi in kritizirali slovensko politiko. Pobudnik shoda pa je bila prav tako kot danes skupina Gorenjska vstaja, ki se je izoblikovala na Facebooku.

Danes so protestni shod, ki je tako kot drugi na Gorenjskem potekal pod geslom "Ejga, konc je", preselili pred občinsko stavbo, protestniki pa so kritiko usmerili tudi zoper tiste, ki so botrovali propadu hokejskega kluba Acroni. Protest so tako naslovili "Za pravno državo in z grobarji jeseniškega hokeja v zapor!" s podnapisom "Vse se vrača, vse se plača!".

Hokejski klub Acroni je bil po finančnih težavah letos poleti razpuščen. Zoper funkcionarje kluba je bilo podanih več prijav sumov kaznivih dejanj, policisti pa so po preiskavi prejšnji mesec podali štiri kazenske ovadbe predvsem za kazniva dejanja zlorabe položaja in pravic. Med ovadenimi naj bi bila po neuradnih podatkih tudi predsednik kluba in direktor Acronija Slavko Kanalec ter član uprave kluba in jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger, ki je sicer že več mesecev bolniško odsoten.

V prihodnjih dneh so protestni shodi sicer napovedani tudi v Kopru, Murski Soboti, Bohinju, Kranju, Ljubljani in v Mariboru, kjer nameravajo protestniki očitno vztrajati vse do odhoda župana Franca Kanglerja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (357)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CroatiaLove
06. 12. 2012 11.27
+0
danes pa v kranj
ecoliqua
05. 12. 2012 15.14
+7
Kakšno nasilje, več nasilja najdeš na eni rokometni tekmi.Fantje stari 15 in 16 so vrgli par petard in so že robocopi uletel kot da smo v Atenah, Poškodovanih je bilo več z strani mularije, ki so jih robocopi dobesedno razbili(enemu zob zbili)in to zaradi točno 6 petard ene dimne in enega zažganega plakata našega gospoda Janše. No žalostno je da nihče ni omenil razprodajo železarne, ki so se je nekateri v večini prilastili za drobiž ostalo je pa bilo prodano rusom za denar, ki ga je rus zasluži z železarno le v enem letu!!!!!! Janša je bil tisti ki je tudi tukaj pobral provizijo za prodajo jeseniške železarne. A se bo kdo spomnil nekoč ponosne železarne, ki je stoletje hranila ljudi v dolini. A se bo kdo spomnil Gradisa. A se bo kdo spomnil Kanalca, ki zdaj glumi žrtev in se zopet prilizuje in njegovega lakaja Toma. A se bo kdo spomnil šuvaka in lopova picgeljčka iz ljubljane, ki je pripeljal dva pijanca da sta dokončno zakopala jeseniški hokej. A se bo kdo spomnil CPK v katerem je ostalo 250 žensk na ulici brez odpravnine
winetou1
05. 12. 2012 15.59
+3
Sem bil vedno proti nasilju, vendar ta kompanija na miren način ne bo odšla. Mislim, da šele ko bo se narod dvignil in pokazal zobe bodo končali kod Gadafi in podobni.
Sony Globokar
05. 12. 2012 14.38
+3
Nasilja ne podpiram, ker ne vodi nikamor. Zadeva pa je takšna in takole stoji. Demonstranti ne bodo dosegli ničesar pa če stojijo na cestah še naslednjih nekaj let. Žal je to dejstvo! Bodo pa zadeve eskalirale v smeri ustanavljanja nove komunistične partije Slovenije in novih skrajno desnih nacionalističnih skupin. Kar bomo sejali bomo želi! Vladajoče elite se prav gotovo ne bodo umaknile niti se odpovedale svojim privilegijem. Gospod v Ljubljani z 8 tisoč € bruto (vemo koga je omenil gospod na protestu v MB) ne občuti stiske in bede malega človeka. Do odvzema nezakonito pridobljenega premoženja tajkunom še vedno ni prišlo kajti želeli smo ustanoviti novo slovensko finančno plemstvo, ki nas bo zastopalo in predstavljalo na parketu zahodne Evrope. V slovenski zgodovini so bili bogataši vedno samo tujci. Prvič se nam je ponudila priložnost, da to postanejo tudi Slovenci in smo jo izkoristili (beri: so jo izkoristili) ko smo po tisoč letih dobili svojo državo. Policisti bodo pač morali iti proti množici, če bo izdan takšen ukaz. To je njihova služba. Če ga ne bodo izvršili bodo na cesti. Protestniki, vsaj nekateri službe in domove še imajo. Tudi v kraljevini Jugoslaviji so morali žandarji na demonstracijah nastopiti proti ljudstvu (se opravičujem za vzporednice, ki jih še ni!). V arestih so mlatili po komunistih. Po drugi vojni so tiste žandarje bedno upokojili (za kruh in zeljarico), v ljudski milici se niso mogli zaposliti (izjeme so bili redki udeleženci NOB). Tožilec v Ljubljani ni zahteval pripora za huligane. Policisti so užaljeni, tožilec je videl mogoče dlje... Ne vemo še v katero smer bodo zadeve eskalirale. Bomo torej čez nekaj tednov imeli več tisoč zaprtih oz. priprtih (ne pridržanih!)? Komunisti so na cestah streljali in metali bombe. Mi si tega danes ne želimo. Nova pokojninska reforma z odmerno stopnjo 57,25% za moške in 24 najboljšimi leti od 40-tih let. Pokojnina 575 evrov. Koliko Slovencev pa ima plače pod 1-ga jurja evrov neto. Si predstavljati njihove pokojnine. Če boš delal čez, si boš lahko povečal odmerni procent. Te bo delodajalec gledal? Vse starejše od 60 let pošiljajo na čakanje, ne pa da bi podaljševali za nekaj let svojo delovno dobo. Saj nismo fizično niti umsko sposobni delati po 60-tem letu 8 ur, 5 dni na teden, 52 tednov na leto. Mogoče kakšen politik. Kaj naj torej rečem? Dragi moji slabo se nam piše. Radi i čuti!!!
Sony Globokar
05. 12. 2012 14.54
+5
Gledam pred dnevi v lokalu v Zagorju gospoda in gospo (poznan podjetniški par iz Izlak), ki sta prišla na kavo (zunaj drag avtomobil), in sta brezizrazno opazovala mariborske proteste na malem ekranu (kot da gledata popevko Evrovizije) in klepetala. Ni se ju dotaknilo. Kot da to ni njun svet, kot da se to njiju ne tiče. Tako to je!
olyca
05. 12. 2012 14.04
-2
Ti, ki delajo zdrahe in svinjarije na protestih so sigurno poslani od strani samodržca, s tem da so tudi plačani. Mislim pa tudi da ima policija prijeme za takšne in da bi lahko povedali od koga so poslani.
3ccc3
05. 12. 2012 13.44
-7
sama mularija ...
Maree Milii
05. 12. 2012 10.19
+17
Admin se je zjutrej zbudu, in takoj zbrisal usaj 30 komentarjev ,ki so govoril resnico o tem kar se je uceri res dogajal. bodte še naprej suznji 24ur...
Br.1
05. 12. 2012 09.21
+9
BRAVO policija Aretirali ste 11 nevarnih neonacistov res ste frajarji
dule100
05. 12. 2012 08.52
+2
No eni redkih, ki upravičeno protestirajo ! Jaz bi tudi, če bi ukinili HK Olimpijo !
godhead
05. 12. 2012 09.53
+4
SDS je potrdila kanglerja za državni svet! ne pozabite tega!
winetou1
05. 12. 2012 08.40
+9
Bravo Jesenice in bravo tisti , ki jim ni vseeno za to državo ! Zanimivo, da se v naši ljubi Beli krajini ne zgodijo protesti saj smo na vrhu nezaposlenosti v tej gnili državi in na repu po standardu. Ne moremo tudi reči, da nimamo za organizacijo sposobnih ljudi za to, saj se da mnogokrat čitati ali poslušati - celo v dobrih časih je bilo tako - kritike ina račun oblasti in predloge kako bi bilo potrebno. Najbrž je ta mlačnost in hlapčevska narava tudi vzrok za to zaostalost.
Raspunin777
05. 12. 2012 08.12
+0
Dejstvo je : če mačke ni ,miši plešejo! To velja za relacijo sodišče - funkcionarji. Torej ljudje ne jezite se na vaše politike(miši) in nehajte že protestirat kot maškare pred parlamentom in mestno hišo. Pojdite pred sodišče(mačka) , ker je očitno da le ta spi ! Ko bo padlo sodišče bo začela funkcionirat pravna država!
krtaca15
05. 12. 2012 08.05
+9
Dejstvo je cisto preprosto. Ce bi v preteklosti vlada delala dobro za ljudi, danes ne bi letele granitne kocke! Zdaj pa obracajte ta stavek na bele in rdece, modre ce morete!
joze drugi
05. 12. 2012 07.43
+18
Bravo Jesenice. Pokažite iz kakšnega testa ste. Ne se pusti korupciji in aroganci vlade in ostalih institucij.
piki_jakob
05. 12. 2012 07.22
+1
a majo še vedno ukaz da ne izgrednikov ne smejo pridržat?
Shutzstaffen
05. 12. 2012 06.44
+15
Policisti! Od kje vam pravica razpuščati shod, ne glede na dogajanje? Kje ste pa še doživeli. da bi demostracije z rožami in transparenti uspele. Kfo vam daje pravico prekinjati najvišjo stopnjo demokracije 'izražanje meposredne volje ljudstva' ne glede na posledice. Ali pa ste nesposobni poloviti tistee'kockarje', ki provocirajo. Vi ste v službi ljudstva in od njega plačani, in samo kadar vas ljudstvo pokliče-takrat nastopite. Nasop policije je presoja ljudstva.
Nika Lipovec 1
05. 12. 2012 07.23
+1
3ccc3
05. 12. 2012 13.47
kaj pa on ve kaj je zakon o javnih zbiranjih
tej?i30
05. 12. 2012 06.18
+5
JanezNovakJohn
05. 12. 2012 06.16
+13
Ni važna scena. Niso pomembni izgredniki. POMEMBNO JE SPOROČILO IN CILJ . MAYER, FERTIH SI. ! EJGA DOST JE BLO. !
ebiga
05. 12. 2012 01.51
+39
ČE NE BOSTE ZAČELI POROČAT PO RESNCI STE TUDI VI GOTOVI!
Anonym0use
05. 12. 2012 00.55
+18
kakšna pokvarjena država je to ,z pokvarjenimi politiki ,ki kontrolirajo in nadzirajo use,samo ljudje jih bomo ustavli, gotovi so !
xelA
05. 12. 2012 00.45
+9
rože za te arogantne plave da ne rečem kaj??? nikoli pa nikdar, prej kaj trdega... mel sem mišljenje da je to mogoče pa sem se grdo zmotil...
TakeItEasy
05. 12. 2012 00.32
+18
VI v vaši bajti samo in izključno o izgredih poročate! SPUŠČATE DESETINE TISOČ PROTESTNIKOV in poročate zgolj in izključno o petih barabčkih ki so metali pasje bombice! PA KAK SE NE ZAMISLITE NAD SEBOJ!? RES MI NI JASNO
ecoliqua
05. 12. 2012 15.17
+1
Da bi samo vidu novinarje kako so tekali in slikali mularijo omg