Slovenija

VIDEO: Ali Janša laže?

Ljubljana, 16. 10. 2009 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Cekuta je po zaslišanju o patriah dejal, da štabni dokument, o katerem je govoril nekdanji premier, verjetno ne obstaja, saj ga ni videl. Na vprašanje, ali Janša torej laže, pa ni želel odgovoriti.

Kot je povedal Cekuta, je preiskovalce tudi vprašal, o čem je v četrtek govoril Janez Janša, ko je omenjal štabni dokument Patrie, a ni dobil odgovora.

Finski in slovenski preiskovalci so tudi danes nadaljevali zaslišanja v zadevi Patria. Že ob 8.00 se je pripeljal slikar Jure Cekuta, za katerega je – vsaj po javno dostopnih podatkih – za zdaj najbolj utemeljeno možno sumiti, da je iz Patrie dobil denar, in to kar 340.000 evrov. Včerajšnjih navedb Janeza Janše 'ne morem komentirati', je dejal, preden je vstopil v zgradbo. Cekuta je na zaslišanje prišel sam, čez dobre pol ure pa se mu je pridružil odvetnik Matjaž Pajk. Zaslišanje so za nekaj časa prekinili, Cekuta tudi med odmorom Janševih včerajšnjih navedb ni želel komentirati, je pa sarkastično pripomnil, ''kako bi umetnik napisal štabni dokument''?

Ali Janša laže?

Cekuta je v družbi preiskovalcev preživel pet ur. Na zaslišanje je bil vabljen kot osumljenec. Zaslišali naj bi ga še enkrat, predvidoma prihodnji teden.
Cekuta je v družbi preiskovalcev preživel pet ur. Na zaslišanje je bil vabljen kot osumljenec. Zaslišali naj bi ga še enkrat, predvidoma prihodnji teden. FOTO: POP TV
Janša je v četrtek po pogovoru s preiskovalci izpostavil, da je iz t. i. štabnega dokumenta razvidno, da je nastal na podlagi informacij Jureta Cekute. Ta naj bi imel za lobiranje pokrite vodilne politike, kot sta takratni predsednik Janez Drnovšek in Anton Rop. S tem dokumentom naj bi po Janševo Patria načrtovala, kako dobiti posel v Sloveniji.

Brez komentarja je ostal tudi po zaslišanju, prav tako ni želel razkriti, o čem so ga spraševali. Je pa dejal, da dokument, o katerem je Janša govoril, verjetno ne obstaja, saj ga ni videl."Ne, nisem ga videl. Ga ni." Zanikal je tudi, da bi posrednikom Patrie sporočal kakršne koli informacije, tudi o nekdanjem premierju Antonu Ropu ne. Sicer pa preiskovalci po njegovih besedah na mizo niso dali nič konkretnega."Ali Janša torej laže?" ga je vprašal eden od novinarjev, Cekuta pa je odgovoril le, da tega ne bo komentiral.

Glede na to, da je po Janševih besedah, ki jih je ponovil tudi danes, v dokumentih omenjeno Cekutovo ime, se je takoj postavilo še eno vprašanje: ali laže Cekuta ali tisti, ki je v finski Patrii dokument napisal. "Jaz nikoli ne lažem," je poudaril slikar.

Pogovor z njim po zaslišanju si lahko ogledate v videu.

Janša vztraja: Dokument obstaja!

Na spletni strani stranke SDS so objavili Janševe trditve, da naj bi se na štabnem dokumentu poleg imena Jureta Cekute pojavljale tudi kratice WW. Domnevamo lahko, da gre za poslovneža Walterja Wolfa.

"Ta dokument seveda obstaja, ker sem ga videl na lastne oči. Je celo v barvah," pa je na Cekutove trditve odgovoril nekdanji predsednik vlade Janša. Je analiza tega, kako naj bi podjetje prišlo do posla, kot glavni informator pa se omenja gospod Cekuta, je ponovil, kar je povedal že včeraj.

Cekuta naj bi od Patrie, domnevno za njegove zveze v politiki, dobil 340 tisoč evrov. Pokrita naj bi imel Janeza Drnovška in Antona Ropa, ki nista bila v liniji odločanja, medtem ko je Janša bil. "Če je bil ta denar dejansko nakazan, to nima nobene zveze s tem, da smo mi bili takrat na oblasti. Očitno ima to zvezo s tem, kar sem prej govoril, da je bil on tu neki informator, svetovalec, kako priti do posla," na to odgovarja Janša. Koga je torej (še) pokril? "Zagotovo nikogar od tistih, ki so kakor koli odločali pri tem poslu,“ je poudaril nekdanji premier.

Cekuta: Moj denar – moja stvar

Na vprašanje, ali so ga preiskovalci spraševali o imenih, ki se pojavljajo v zadevi Patria, je odvrnil: "Tudi če bi me, tega ne bi vedel." Poslovneža Walterja Wolfa sem nazadnje videl pred desetimi leti, trdi. Neposrednemu odgovoru na vprašanje, za kaj je od poslovneža Wolfganga Riedla dobil denar (prej omenjenih 340 tisoč evrov), se je izognil. "Sem samostojni ustvarjalec na področju kulture, nisem vključen v nobeno stranko, v nobeno podjetje in nisem dolžan dajati poročil o svojih dohodkih".

"Vem, da nisem naredil nič narobe"

Cekuta je zadovoljen, da so vso zgodbo pojasnili in razkrili.
Cekuta je zadovoljen, da so vso zgodbo pojasnili in razkrili. FOTO: POP TV
Predsednik države Danilo Türk meni, da je, dokler preiskave in zaslišanja v zvezi s Patrio še trajajo, neprimerno, da bi to komentiral.

Vendar pa meni, da je v Sloveniji precej primerov, ko se sumničenja in sumi spreminjajo v obtožbe, te pa v nadaljevanju javnega obravnavanja že kar "v nekakšne javno izražene in pravno nepodprte obsodbe". "To ni dobro in to ni prav," je podaril.

Sicer pa je Cekuta povedal, da so danes opravili vse pogovore. "Zelo v redu, ker vem, da nisem naredil nič narobe, je dejal." Tudi preiskovalci so bili po njegovih besedah zelo korektni. "Zelo sem zadovoljen, da smo vso zgodbo razkrili in pojasnili. Pričakujem, da bom izključen iz tega dogajanja," je povedal.

Matjaž Pajk iz odvetniške družbe Korošec, ki je spremljal Cekuto, pa je v zvezi z zaslišanjem povedal, da meni, da je zadeva zdaj vsaj v preiskovalni fazi končana. "Odvisno je, kaj se bo odločilo tožilstvo. Tu je vpletenih tudi več držav – Avstrija, Finska," je dejal. Kot je pojasnil, so na zaslišanju danes in v torek postavili več kot 200 vprašanj in Cekuta je na vsa odgovoril.

Predhodna zaslišanja

V minulih dneh so kriminalisti, med njimi je bil tudi glavni finski preiskovalec Kaj Erik Björqvist, že zaslišali nekdanjega premierja Janeza Janšo in poslovneža Rudolfa Lebana. Včeraj naj bi preiskovalci sicer zaslišali tudi uslužbenca ministrstva za obrambo Marjana Senico. Zaslišanih naj bi bilo tudi nekaj novih, doslej neznanih imen.

Janša je bil na četrtkovo zaslišanje vabljen kot osumljenec, sam pa je dejal, da na vabilu ni bilo navedeno, katerega dejanja je neposredno osumljen. "Niti na moje izrecno vprašanje to ni bilo pojasnjeno," je poudaril. Finska televizija Nelonen pa naj bi poročala, da je bil Janša zaslišan zaradi suma prejemanja podkupnine.

Janša po zaslišanju
Janša po zaslišanju FOTO: POP TV

Rop: To je absurd!

Na Janševe trditve, da naj bi ga Cekuta imel pokritega za lobiranje, se je danes odzval Anton Rop, ki je povedal, da "gre za absurd in stvar, ki ni vredna komentarja". Pojasnil je, da je bil v času, ko se je začela afera Patria, opozicijski poslanec brez vsakršnega vpliva. "Nedvomno pa nisem imel nobenega vpliva na Janeza Janšo," je dejal. Takšen dokument lahko po njegovem citira samo nekdo, ki želi na poceni način obrniti pozornost na drugega.

Če bi bil osumljenec Rop oziroma če bi kar koli držalo, kar je v tem "obskurnem dokumentu", potem bi bil po njegovih besedah na zaslišanju on, ne pa Janša. "Jaz sem bil verjetno zadnji v Sloveniji leta 2005, ki bi lahko vplival na to, da se je Janez Janša odločil za nakup patrij," je še poudaril.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (349)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zoja.mikulan
21. 10. 2009 17.46
Cekuta laže.....Janša pa tudi, hehe
mindfucker
18. 10. 2009 11.26
Cekuta: "Sem samostojni ustvarjalec na področju kulture, nisem vključen v nobeno stranko, v nobeno podjetje in nisem dolžan dajati poročil o svojih dohodkih". durs pa nič!?
zahod.west
18. 10. 2009 11.20
IPIMDOPO, zakaj novinarji sploh ne omenjajo kar se dogaja v Španiji z zapaterom ali brownom v UK (največji politični škandal v zadnjih 100 letih), če pa Sarkozy ali beluskono prdne je na vseh naslovnicah? AFREA PATRIA je izključno POLITIČNA AFERA (beri UDBODNEVNIK in vse ti bo jasno).
zahod.west
18. 10. 2009 11.17
Jaz bi pomnil samo to, da je po celi Evropi veliko hudih trenj med "sodstvom" in politiko, ker je ta veliko krat izrazito strankarska in deluje za levice. Kot eklatantni primeri.( a teh je veliko več) V Španiji bi ZAPATERO NE prišel na oblast brez "sodnikov" (spomnite se "atentata" in zavajanje AZNARA, ki je naivno verjel preiskovalcem) V Franciji težave Sarkozyja od vsega začetka medtem ko je bil socialist MItterad nedotakljiv. Da ne govorimo v Italiji, kjer je spor tako močen, da je po vseh časopisih. Torej nič novega. Levica kjer ji s težavo uspe na oblast uporablja dve drugi politični orožji: novinarje in državne preiskovalne organe. Upam, da bodo evropski konservativci enkrat za vedno udarili po tej "novodobni" komunajzerski internacionali (novinarji sodniški lobby). Španci se tega zavedajo (naslednje volitve ZAPATERO zleti) ,v FR. in It. narodi niso tako naivni, v Slo pa?
maneno48
17. 10. 2009 16.12
naslov bi moral biti: cvikel, kos, oražmova & company, obelodanite dokaze proti Janši !
Leandra
17. 10. 2009 16.02
Že leto dni Nulan M pecikel..Kos..Amsterdamski Tajkun in Celjska Friderika trobezlajo o kriminalcu Janezu Janši sedaj pa naj prinesejo dokaze..?? Samo prinesejo naj kar imajo..?
ekskluziv.scena
17. 10. 2009 15.54
zahod.west17.10.2009, 12:56 Evropska desnica se mora zediniti in udariti enkrat za vedno po političnih sodnih preiskovalcih. Sodstvo mora niti nestrankarsko!! Za začetek lahko odstavijo Brezigarjevo.
zahod.west
17. 10. 2009 12.56
Evropska desnica se mora zediniti in udariti enkrat za vedno po političnih sodnih preiskovalcih. Sodstvo mora niti nestrankarsko!!
FUKONJA
17. 10. 2009 12.34
Ali Janša laže????......kako pomenljiv naslov. Ali je naslov zgolj vprašanje ali že obtožba v stilu: Ali Janša laže? - da, da Janša laže!!! Še vedno čakamo na dokaze kdo in kdaj je prejel podkupnine. Če bi dokaze imeli, bi bil "notranji sovražnik št. 1" že v arestu.
SLOHaider
17. 10. 2009 11.59
Ne vem vec kdo pije in kdo placa, odkar je tale pahor na oblasti so same zmesnjave , tale GOLOBIC PA JE NASLEDNJI Z AFERAMI
iGURT
17. 10. 2009 10.55
diler z orozjem ostane diler z orozjem
bukefal
17. 10. 2009 10.42
nefretete 16.10.2009, 23:48 Če te bo sploh še doseglo moje mnenje, ker se tema izteka. Nekoliko si mi polaskala, upam pa, da si nekaj takega prebrala o tebi tudi ti od mene. Seveda imava oba pravico razmišljati s svojo glavo. Mene bolj kot črno-rdeči ali levo-desni spopad, ki ločuje Slovence, zanima delitev na tiste, ki so delali v dobro samostojne Slovenije in smo jih poimenovali Pomladniki. Na drugi strani pa so bili Kučan s svojimi podaniki, ki so se v času osamosvajanja poskrili, ko pa je bilo nevarnosti konec, so se privlekli iz varnih zapečkov. Da pa bo mera polna, so v Slovenijo navlekli na desettisoče južnjakov, s čimer so si za dolgo 'kupili' oblast. Doolgoročno gledano v škodo Slovenije. Prav tu je eden glavnih vzrokov za moje zavračanje bivših komunistvov, ki za Slovenijo žal niso naredili nič dobrega. Škoda, saj so imeli za boljšo zgodovinsko podobo idealno priložnost. Ne vem pa, kaj tebe bolj nagiba k meni tuji politični opciji. Do tega imaš vso pravico in ti je ne mislim odrekati. Vseeno pa razmisli o tem kar, sem ti napisal! Če boš še ti obrazložila svoj pogled, pa kakršen že je, ti bom hvaležen, cena v mojih očeh pa ti bo še dodatno zrasla!!!
0
17. 10. 2009 00.14
ne temu se reče .... zmagaj ali izgubi.... če se predaš si izgubil.... to je vaše desnolevičarski trik.... vi ste vsi na meji normalnega,še je čas , kajti mogočnejši Slovenec kakor sem jaz ....jih je zelo malo... vidva z nefretetona sta pa samo bla bla bla hnmmmm hmmmmmm hmmmmmmmmmmmmmmmmmm lahko noč
dimci
17. 10. 2009 00.07
ja odessa sem opazil napako v mojem postu.. A si jo mogoče tudi ti??
dimci
17. 10. 2009 00.06
nefre..odkrito povedano na nivoju osnovnošolske debate s odesso ne nameravam več sodelovati..pa naj pljuva in vriska kar hoče, vsak ima svoje mnenje...
nefretete
17. 10. 2009 00.04
dimci 16.10.2009, 23:58 dokaz za bukefala, zakaj se nama ne ljubi izmišljat novih izrazov, če so drugi pred nama že pogruntali dobrega. Resnici na ljubo, tudi jaz tega izraza nisem povzemala(vsaj zavestno ne) po nikomer.
0
17. 10. 2009 00.03
če se pa oba javljata....?
nefretete
17. 10. 2009 00.02
odessa 16.10.2009, 23:53 Tako zelo dolgočasen si, da še samo zeh, zeh, zeh.....
dimci
16. 10. 2009 23.58
odessa16.10.2009, 23:53 0 Ali so nekateri na tem forumu mal preveč spili, v tolažbo zaradi kaplarjevega zaslišanja, ali nimajo preveč čistih v glavi.. Spet smo pri nekih insinuacijah, žalitvah (naj bi bile ampak normalnih ljudi se kaj takega ne dotakne) ter komentarjev nekaterih oseb, kateri so srečno končali osnovno šolo z dvojko ( brez popravnih) in so začeli kariero v srednji šoli ( z več popravnimi), in sedaj vsi ti ljudje zagovarjajo in iščejo izgovore (kot pri neopravičenih urah) za svojega najmogočnejšega........
nefretete
16. 10. 2009 23.48
bukefal nismo vsi kot tipični desničarji, da bi kar naprej plonkali in žalili, četudi te moram izzvzeti iz množice tistih skrajnežev, s katerimi se mi niti ne ljubi pogovarjati, saj si eden redkih, ki misli s svojo glavo, ima svoje mnenje in ga tudi zagovarja. To cenim in spoštujem, v dimcijev zagovor (in svoj) pa naj povem, da so se nekateri izrazi pač ustalili in so uporabni.