Varčevalni paket je potrjen. Kaj se bo spremenilo?

Zdaj ko so poslanci sprejeli zakon o uravnoteženju javnih financ, 2. januar ne bo več dela prost dan, starši bodo morali plačevati vrtec tudi za drugega otroka, znižali se bodo stroški prevozov na delo, študentje poleti ne bodo imeli pravice do subvencionirane prehrane ... Z vsem tem pa bomo privarčevali 130 milijonov evrov manj od načrtovanega.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Poslanci v državnem zboru so z 49 glasovi za in 31 proti sprejeli zakon o uravnoteženju javnih financ, ki prinaša varčevalne ukrepe na številnih področjih. Za zakon, ki posega v okoli 40 drugih zakonskih ureditev, so glasovali poslanci koalicijskih SDS, Državljanske liste, DeSUS, SLS in NSi, nasprotovali pa so mu v opozicijski Pozitivni Sloveniji in SD.

Zakon o uravnoteženju javnih financ je sprva predvideval ostrejše reze, a je vlada po enomesečnih pogajanjih s socialnimi partnerji nekatere ukrepe omilila. Po besedah ministra za finance Janeza Šušteršiča bo imel zakon zaradi sprememb, dogovorjenih s sindikati, 130 milijonov evrov manjši učinek na znižanje odhodkov.

Varčevalni ukrepi posegajo na številna področja, med drugim v plače in druge prejemke javnih uslužbencev. Glede na dogovor, ki ga je vlada dosegla s socialnimi partnerji, se bodo plače z junijem znižale za osem odstotkov, hkrati pa se bodo odpravila plačna nesorazmerja.

Poslanci so iz zakona z dopolnili izvzeli spreminjanje normativov in standardov v vzgoji in izobraževanju, pa tudi sporno določbo glede spreminjanja upokojitvenih pogojev za moške. So pa v zakon vključili dopolnilo, ki predvideva zvišanje splošne stopnje davka na dodano vrednost (DDV) v letu 2014, v primeru, da bo primanjkljaj državnega proračuna znašal več kot tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP). Pri tem se DDV ne bi smel dvigniti za več kot tri odstotne točke.

Evro

(Foto: Thinkstock)

Regres bo odvisen od plačnega razreda

Regres za letni dopust javnim uslužbencem bo letos odvisen od plačnega razreda. Najvišji regres bodo prejeli javni uslužbencem do 13. plačnega razreda, in sicer 692 evrov, najnižjega pa tisti, ki so uvrščeni od 40. plačnega razreda naprej, in sicer 100 evrov.

Znižali se bodo stroški prevozov na delo

Javnim uslužbencem, ki bodo na dan uveljavitve zakona izpolnjevali pogoje za starostno pokojnino, bo prenehalo delovno razmerje, razen če se z delodajalci ne bodo dogovorili za nadaljevanje delovnega razmerja. Znižali se bodo tudi stroški prevozov na delo, in sicer bo nadomestilo pripadlo zaposlenim glede na razdaljo od kraja bivališča do delovnega mesta, če ta razdalja znaša več kot dva kilometra. Kilometrina bo znašala osem odstotkov cene bencina. Javni uslužbenci pa bodo odslej lahko koristili največ 35 dni letnega dopusta.

Letni dodatek za rekreacijo le upokojencem z manj kot 622 evri

Pokojnine se letos ne bodo usklajevale, medtem ko se bodo pokojnine, ki se izplačujejo iz državne blagajne, znižale. Prav tako najvišja "državna" pokojnina ne bo smela znašati več kot 1.450 evrov. Letni dodatek za rekreacijo bodo dobili le tisti upokojenci, ki imajo pokojnino nižjo od 622 evrov. Dodatek bo odvisen od višine pokojnine, pri čemer bo najvišji znašal 368 evrov, najnižji pa 166 evrov.

Nižja nadomestila za bolniško odsotnost

Na področju zdravstvenega varstva se bodo med drugim znižali stroški zdravstvenih storitev, ki jih krije osnovno zdravstveno zavarovanje. Znižujejo se tudi nadomestila za bolniško odsotnost do 90. dne začasne zadržanosti z dela na 90 odstotkov osnove, razen za bolniško odsotnost zaradi poklicne bolezni ali poškodb pri delu in za nego družinskega člana.

2. januar ne bo več dela prost dan

Z varčevalnimi ukrepi se tudi ukinja 2. januar kot dela prost dan, medtem ko se po dogovoru vlade s sindikati kot dela prost dan ohranja 2. maj.

Živel 2. maj - 6

(Foto: Blaž Garbajs)

Plačilo 30 odstotkov cene vrtca za drugega otroka

Starši bodo za drugega otroka v vrtcu po novem plačevali 30 odstotkov cene vrtca. Porodniško nadomestilo v prvih treh mesecih ostaja enako kot doslej, niža pa se starševsko nadomestilo, in sicer na 90 odstotkov. Starševsko nadomestilo bo sicer ostalo 100-odstotno, če osnova plače znaša manj kot 763 evrov. Starševsko nadomestilo pa v nobenem primeru ne bo smelo znašati več kot dvakratnik povprečne plače.

Brezposelnim prve tri mesece 80-odstotno nadomestilo

Denarno nadomestilo za brezposelnost bo po novem za prve tri mesece znašalo 80 odstotkov osnove, v naslednjih devetih mesecih 60 odstotkov, nato pa v višini 50 odstotkov od osnove.

Zakon proračunskim uporabnikom tudi omejujejo sklepanje avtorskih in podjemnih pogodb ter študentskega dela.

Študentje brez bonov med 15. julijem in 15. avgustom

Študentje odslej ne bodo imeli pravice do subvencionirane prehrane med 15. julijem in 15. avgustom. Ukinja pa se tudi državna subvencija za dijaško prehrano, do subvencij bodo upravičeni le še socialno ogroženi. Zakon tudi ukinja subvencije mladim družinam za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja. Na področju vzgoje in izobraževanja pa združuje nekatere zavode.

DZ sprejel tudi rebalans proračuna

DZ je z 48 glasovi za in 27 proti sprejel tudi rebalans letošnjega državnega proračuna, ki predvideva znižanje proračunskega primanjkljaja na tri odstotke BDP. Z rebalansom se bodo letošnji proračunski izdatki znižali na dobrih devet milijard evrov, kar je 1,1 milijarde evrov manj, kot je predvideno v konec leta 2010 sprejetem proračunu za to leto. Ta je zasnovan na občutno višjih napovedih za gospodarsko rast lani in letos, zato je njegovo izvajanje že vse od začetka leta zamrznjeno.

Prihodki proračuna bodo od sprva ocenjenih nižji za več kot pol milijarde evrov, in sicer bodo znašali 7,9 milijarde evrov. Glede na lansko porabo se bodo odhodki znižali za slabih 400 milijonov evrov, ker pa se bodo izdatki za obresti občutno zvišali, znaša znižanje porabe približno 800 milijonov evrov.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 728
 
protisistem 02.01.2013 16:54:15
Ni druge kakor s protesti zrušit vlado... Pravico si jemljejo sami, na račun ljudi... Eni bomo zategovali pasove, manjšina bo pa bogatela...
Ni druge kot revolucija, po celem svetu.
Več komentarjev