Slovenija

'Kakšna bi bila naša usoda brez Trubarja, Bohoriča in Dalmatina, si ne moremo predstavljati'

Ljubljana, 31. 10. 2014 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenci obeležujemo dan reformacije. Ta nam je dala prvo knjigo v maternem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo sploh. Žal pa se je vmes reformni duh Slovencev očitno izgubil, je na osrednji slovesnosti ocenil govornik Danilo Zavrtanik.

Smerokaz
Smerokaz FOTO: Thinkstock
V Sloveniji je 31. oktobra dan reformacije, državni praznik in dela prost dan. Na ta dan obeležujemo rojstvo slovenskega knjižnega jezika. Reformacija, ki se je začela v Nemčiji, je Slovencem dala prvo knjigo v maternem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo sploh. To je bil Katekizem, ki ga je leta 1550 napisal Primož Trubar.

Trubar (1508-1586) je bil osrednja osebnost reformacije na Slovenskem, verskega in družbenega gibanja, ki je v 16. stoletju vzniknilo v Nemčiji iz potrebe po preoblikovanju Cerkve. Začelo se je leta 1517, ko je nemški duhovnik Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu obesil 95 tez, s katerimi je zahteval njeno prenovo.

Ena od njegovih zahtev je bila tudi, da bi verniki brali Sveto pismo v maternem jeziku. To je pomembno vplivalo na razvoj književnosti v ljudskih jezikih, med drugim tudi na slovensko. V obdobju reformacije so tako nastale prve slovenske knjige, približno polovico vseh, ki so jih napisali protestantski pisci, je prispeval Trubar.

Poleg njegovega Katekizma, ki mu je dodal še Abecednik, sta iz tega obdobja pomembna prevod Svetega pisma Jurija Dalmatina in prvi slovenski pravopis Zimske urice proste Adama Bohoriča.

Reformacija se je takrat razširila po vsej Evropi; nauke, podobne Luthrovim, so v Švici širili Jean Calvin in Huldreich Zwingli, v Franciji hugenoti, v Angliji je sočasno nastajala samostojna anglikanska cerkev. Rimskokatoliška cerkev pa je reformatorjem odgovorila s t.i. protireformacijo.

Evangeličanska cerkev v Sloveniji je danes opravila osrednje bogoslužje ob prazniku. Posvetila ga je 450. obletnici Trubarjeve Cerkovne ordninge, 430. obletnici Dalmatinovega prevoda Biblije in 430. obletnici Bohoričeve slovnice. Bogoslužje je v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani vodil škof Geza Filo.

Primož Trubar
Primož Trubar FOTO: POP TV

Izgubljen reformni duh

V Sloveniji je dan reformacije državni praznik od leta 1992. Ker se osrednja prireditev oziroma proslava po dekretu vlade iz leta 2012 zaradi varčevanja ne izvaja več na državni ravni, je njeno organizacijo prevzelo Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar, ki jo namerava vsako leto pripraviti v drugem kraju. Letošnja je bila sinoči v Novi Gorici.

Osrednji govornik je bil rektor tamkajšnje univerze Danilo Zavrtnik, ki je v govoru poudaril, da smo bili Slovenci nekoč reformatorji, danes pa to žal nismo več.

"Danes živimo v državi, kjer je državljane strah kakršne koli, celo še tako nujne reforme," je dejal.

Slovenci smo bili po Zavrtanikovih besedah prvič del evropskih reformatorskih gibanj v 16. stoletju, drugič pa v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je Evropa začela spreminjati pogled na polpreteklo zgodovino ter delitev na vzhod in zahod.

"Obakrat smo Slovenci reformne ideje prehitro opustili. V 16. stoletju smo bili v to prisiljeni, ob in po nastanku države Slovenije pa ne in smo žal to storili sami," je dodal.

V času osamosvajanja smo sanje zmogli, reformnega procesa pa ne. Kot je dodal, Slovenci reformatorskega duha, ki bi ga takrat potrebovali, nismo imeli. "Bali in otepali smo se in se še vedno otepamo kakršnih koli resnih in nujnih sprememb. Zato danes živimo v državi, kjer je državljane skoraj panično strah kakršne koli, celo še tako nujne reforme. Če pa si kdo drzne zagovarjati spremembe, postane milo rečeno heretik ali izdajalec slovenskega nacionalnega interesa," je poudaril Zavrtanik.

Rektor novogoriške univerze kljub temu upa, da se slovenski reformatorski duh skozi stoletja ni izgubil. "Vprašanje pa je, kdaj bodo okoliščine takšne, da se bo ta duh v nas prebudil in bomo ponovno imeli priložnost, ki smo jo v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja zamudili," je dodal.

Reformacija je pomenila novo obdobje

Z reformacijo in protestantizmom se je za Slovence začelo novo narodno-kulturno obdobje - postavljeni so bili temelji za naš kulturni razvoj in narodni napredek, je v poslanici ob dnevu reformacije zapisal predsednik DZ Milan Brglez. Reformacijo vidi kot ključno silo, ki nam je omogočila prvi drzen korak na naši dolgi poti do samostojnosti.

"Žal pa se Slovenci, kljub poznavanju in priznavanju Primoža Trubarja kot osrednje figure slovenskega protestantizma ter kot simbola reformacije in utemeljitelja slovenskega knjižnega jezika, premalo zavedamo daljnosežnosti posledic, ki jih je povzročila reformacija," opozarja predsednik DZ. Kot je zapisal, ni šlo "le" za prvo tiskano knjigo v slovenskem jeziku, ki smo jo dobili prav zahvaljujoč Trubarju, temveč za vse ostalo, kar je ta slovenska knjiga pomenila in predstavljala.

Spomnil je, da je Trubar jezik, ki je do tedaj veljal za "jezik tlačanov in kmetov", nezmožen literarnega izražanja, povzdignil na raven liturgičnih jezikov tedanje Evrope. Slovence je jasno nagovoril v skupnem, njim domačem in vsem razumljivem jeziku. "S tem smo Slovenci dobili veliko več kot samo sredstvo medsebojnega sporazumevanja. Dobili smo temeljni povezovalni element, element, ki ga potrebuje vsak narod, če želi preživeti in se razviti. Dobili smo tisti najbolj nujen sestavni del narodove zavesti, dobili smo temelje za naš narodni in kulturni razvoj in vzpon," opozarja predsednik DZ.

Reformacija s Trubarjem na čelu je po njegovih besedah nenadomestljivo zaznamovala slovensko zgodovino. Temeljev, ki so bili postavljeni, ni bilo več moč zrušiti, skupnega jezika ni bilo več moč izkoreniniti, okrepljene narodne zavesti pa ne zatreti. Jezik in zavest sta torej "stala in obstala", se razvijala in krepila in bila tisto trdno vezno tkivo, ki je narod povezovalo tudi pozneje, v časih najhujših preizkušenj.

Kakšna bi bila naša usoda, naša sedanjost brez Trubarjeva knjižne slovenščine, brez Dalmatinovega prevoda Biblije in brez Bohoričeve prve slovnice slovenskega jezika, si ne moremo in ne želimo predstavljati, je zapisal Brglez. Brez skupnega, knjižnega jezika, brez tega narodno-združevalnega in narodno-identifikacijskega simbola bi po njegovih besedah verjetno klonili pod pritiski močnih tujih vplivov, slovenska identiteta, kolikor jo je takrat sploh bilo, pa bi bila najverjetneje stvar preteklosti.

Reformacijo tako torej vidi kot tisto ključno silo, "ki nam je omogočila prvi drzen korak na naši dolgi poti do slovenske kulturne in politične samostojnosti. Omogočila nam je, da smo iz razdrobljenega in preprostega ljudstva prerasli v narod, ki se je samozavesten in drzen, predvsem pa zavedajoč se svoje samobitnosti, uspel prebiti tudi do lastne samostojne in neodvisne države." 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (188)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vdolinitihi
02. 11. 2014 19.53
V Trubarjevem imenu: slovenski jezik in slovenščina - z malo začetnico!
BULDOH
02. 11. 2014 17.57
-1
Raje se vprašajte, kakšna bi bila naša vsoda brez Janše...
belaovca
02. 11. 2014 19.01
+2
brez janeza¸odlična....pa še čebelarja z orglicami daj zraven v to karjolo.......
Dahec
02. 11. 2014 09.23
+3
...Če ne bi bilo teh treh mož, bi nam verjetno Slovenci še dolgo živeli v temi srednjega veka, ki ga je narekovala rimsko katoliška cerkev.....Nobena institucija, nobena vojna, noben drugi sistem ni napravil toliko gorja kot ravno rimsko katoliška cerkev na naših tleh....
dreko123
02. 11. 2014 01.49
+6
tako kot vedno pravim v Sloveniji ali na tem forumu je polhno ovčk in hlapcev... tako kot včasih - za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni! - vsi bi raje kar zatajali naše slovanske korenine in jih je sram da so Slovenci... bi bili raje Nemci, Italjani, ali kar Američani... in bili njihovi "južnjaki" in suženjčki... - Hvala bogu za Trubarja in druge, da imamo danes svojo državo in jezik! - Niso Trubar kriv, če imamo med nami polhno hlapcev in izdajalcev... ni on kriv da imamo pokvarjeno lopovsko politiko in ljudi na položajih... krivi smo sami! Slovenija je prelepa dežela z veliko potenciala.... smo zelo intelegenten in sposoben narod - samo s takim nepatriotskim razmišljanjem in klečeplazenjem ne bomo nikamor prišli! oz. ni čudno da je tako kot je ker že tukaj na forumu bi nas nekateri prodali za pest riža - samo da bi bili pod nekoga drugega in "imenitni" ne zavedajo se pa da smo Slovenci in slovani za druge narode bili vedno manjvredni in tako bi ostalo tudi če bi bili pod Avstrijo ali katero drugo državo... oz. sedaj smo itak v fašistični EU kjer smo zopet hlapci brez svoje države in besede!
Dahec
02. 11. 2014 09.23
+2
LazniviZares
01. 11. 2014 21.57
+1
Brez teh nam pod Avstrijo sigurno ne bi bilo slabse kot nam je.
Dahec
02. 11. 2014 09.19
+0
.....Saj se lahko preseliš....Boš videl, kako tam tretirajo cigojnarje....
bb5a
01. 11. 2014 16.30
+0
Sem prepričan, da če bi ljudje vedli kaj bo z lubo slovenijo, potem bi se rajš posvetili alkoholu in ženskam...
Adolph
01. 11. 2014 16.28
-2
Tiskane knjige je prinesel izum Gutenberga ,Trubar ne bi tiskal eno krscansko knjigo, ce ne bi bilo tiskarn . .. .. Nevednezem je lahko popaciti zgodovino . . .. ..
Komunyereadio
01. 11. 2014 17.08
+5
Najprej se nauči sklanjati po slovensko, potem pa komentiraj zgodovino Slovenščine. Očitno pripadaš ljudstvu, ki ima problem z zanikanjem v rodilniku in ne samo s "tiskanjem ene krščanske knjige" .............
johndoe35
01. 11. 2014 14.40
+2
sigurno bi bila boljša kot je sedaj. NAMREČ V EVROPI SMO V VSEM NA ZADNJEM MESTU IN BREZ TEH BI PA MOGOČE BILO BOLJŠE KER SLABŠE NE MORE ITI.
CastrumFF
01. 11. 2014 13.41
+2
Vsosa? Slabse kot sedaj sigurno ne bi moglo biti. Tako da....
FrancRodeVKristusu4
01. 11. 2014 13.34
+16
˝Srečanje z Martinom Luthrom Kingom˝... DRAGI NOVINARJI GENIALCI: Martin Luther King je bil ameriški borec za enakopravnost temnopoltih! Reformator pa je bil Martin Luther!!!! SRAMOTA ZA NOVINARJE, DA NE LOČIJO MED MARTINOM LUTROM KINGOM IN MARTINOM LUTROM!!
FrancRodeVKristusu4
01. 11. 2014 13.35
+11
CastrumFF
01. 11. 2014 13.41
+4
FrancRodeVKristusu4
01. 11. 2014 13.45
+6
Komunyereadio
01. 11. 2014 14.14
+6
Novinarji?????? Bore malo je novinarjev v Sloveniji, predvsem so pisuni po naročilu .....
FrancRodeVKristusu4
01. 11. 2014 13.21
+8
Kdo trdi, da ima Slovenija katoliške korenine? Bolj pravilno bi bilo reči, da imamo protestantske korenine, saj se je s protestantizmom razvil Slovenski jezik, slovenstvo in nacionalna identiteta....
Komunyereadio
01. 11. 2014 11.57
-1
Trubar, Bohorič in Dalmatin se zagotovo obračajo v grobu ...... Ć in Đ v slovenskem naboru znakov ter prizadevanja fizičnih nosilcev teh črk, da se iz slovenske slovnice ukine zanikanje v rodilniku, večini novodobnih državljanov je Slovenščina šele drugi jezik ....... Slovenec se lahko v teh praznikih kar globoko zamisli ob pogledu na nagrobnike .... pokopališča so zaenkrat še vedno slovenska, medtem ko je večina države nesporno yugoslovanske.
Komunyereadio
01. 11. 2014 12.42
-3
Uvoz je bil skrbno načrtovan iz strani CK ZKJ, njihov cilj pa čimbolj premešati narodnostno strukturo republik bivše Juge, tako na ne bi bilo več različnih narodov ampak samo Yugoslovani ...... to jim ni uspelo tedaj, je pa očitno dokončno uspelo našim levakom ........
Morana7
01. 11. 2014 13.16
+1
A ti sploh bereš sam za sabo? Glede na to koliko priseljencev iz bivše Juge je tudi v recimo Nemčiji je tudi to del neke nacionalne agende pojugoslovanit Nemčijo??
Morana7
01. 11. 2014 13.26
+0
Starši želijo svojim otrokom le najboljše in definitivno to ni kariera čistilke ali pa gradbenega delavca...ne ne naši otroci bodo nekaj več....ker je pa delo treba opravit pa vskočijo tujci, ki so za male pare pripravljeni delat...Komyune si ti svoje otroke vzgajal in jih spodbujal k temu da se zadovoljijo z nazivom - nekvalificiran delavec?? Močno dvomim...
Morana7
01. 11. 2014 11.52
+4
Trubar je bil zame en svetel utrinek slovenske zgodovine. Ja kot eni pišete lahko bi danes govorili vsi nemško in ravno zato je to mejnik za naš narod.
Komunyereadio
01. 11. 2014 11.58
+2
Če že moramo govoriti in poslušati tuj jezik, potem je nesporno boljši nemški kot srbohrvaški ..........
Morana7
01. 11. 2014 12.03
+1
Zakaj bi se pa omejevali? Poznaš rek "več znaš, več veljaš"?
SmradiLeviPokvarjeni
01. 11. 2014 11.52
-2
Kakšna bi bila usoda ... hahahaa ... očitno so se ti trije možakarji trudili zastonj, pa to ...
belaovca
01. 11. 2014 12.27
+2
01xxy
01. 11. 2014 11.45
+7
RKC, tudi v Sloveniji, je skozi vso njeno zgodovino samo kradla in ropala in najdražje prodajala svoje usluge. Predstavlja se namreč za posrednika med ljudmi in bogom. Dobrega advokata, ki jo bo zagovarjal pred bogom, pa rabi sama.
velesperun
01. 11. 2014 09.54
+0
Najbolj je pa to, kako je Hren tega trubarja gonil po celi SLoveniji, dokler ni zbežal v tisti zakotni Tubingen!
velesperun
01. 11. 2014 09.51
+1
RKC s svojimi zvonovi je dosti pokradla.Ravno tako s lojzetovimi-kričivimi pokljuški gozdovi! to je naša realnost!
lotmerzanec
01. 11. 2014 10.06
+3
Ja rdečim stanje kakršno je paše saj lahko živijo na tuj račun!! Forum 21 je pokradel toliko,da so zvonovi drobiž!! Samo v bankah je izginilo 6,5 miljarde!!
MIGLA
01. 11. 2014 09.43
+10
govorili bi nemško pa nemški štandart bi imeli, druga švica
pa dobr no
01. 11. 2014 09.34
+7
Ja brez teh bi nas čakala zelo kruta usoda. Povprečje 30.000 bruto plače, brez korupcije, učinkovita sodišča, normalni politiki in bili bi brez slabih bank. Imeli bi sicer obvezno nemščino v šoli, ampak kaj pa je to takega? Že sedaj jo znam. Takoj sem za avstrijski red z vsem kar pride zraven.
silberblack
01. 11. 2014 09.29
+11
Ukinjajo novoletne praznike, pa prvomajske, ki so ljudem ljube in se jih vedelijo, pa potem mislijo, da bomo z veseljem praznovali, dneve državnosti, reformacije, restavracije, ......ljudem ste zagabili take praznike s svojimi dejanji. V zda ali kanadi svojo državo praznujejo in čislajo celo najbolj zadrti in nepismeni, v Sloveniji pa je ne cenijo niti parlamentarci, kaj šele navadni ljudje. Raje bi bili pod Avstroogrsko ali Avstrijo.
pridnaov?ka
02. 11. 2014 08.54
..ja,včasih smo imeli prvi maj, 29. november,novo leto...teh novih sploh ne šmirglam