Slovenija

Prva vinjeta v roke ministru Žerjavu

Ljubljana, 16. 06. 2008 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister Žerjav je prvo vinjeto prilepil na službeni avto ministrstva. Vinjete bodo na prodajnih mestih v torek ali sredo.

Prvo vinjeto je prejel minister Žerjav.
Prvo vinjeto je prejel minister Žerjav. FOTO: POP TV

Minister za promet Radovan Žerjav je danes iz rok prvega moža Darsa Tomislava Nemca prejel prvo vinjeto in jo prilepil na službeni avto ministrstva. "Zadovoljen sem, da projekt uvedbe vinjet teče tako, kot smo ga zastavili," je bil zadovoljen. Kot je poudaril, pa je treba za nadaljnjo dobro vodenje projekta še veliko narediti.

Žerjav je med potrebnimi deli za uspešno izvedbo celotnega projekta uvedbe vinjet izpostavil pripravo pravilnikov, opremljanje nadzornikov in urejanje cestninskih postaj.

Tudi Nemec ni skrival zadovoljstva ob predaji prve vinjete s serijsko številko A 0000001 prometnemu ministru. "Vesel sem, da nam je uspelo vse, kar smo si zadali. Dokaz za to je današnji dan," je poudaril ob predaji vinjete ministru Žerjavu pred poslopjem ministrstva v Ljubljani.

Vinjete na voljo v torek ali sredo

Po Nemčevih besedah je Družba za avtoceste v RS (Dars) prvo pošiljko vinjet, ki jih tiska slovensko-češki konzorcij Riko-Optaglio, prevzela v nedeljo, danes jih distribuirajo, v torek oz. v sredo pa bodo vinjete na prodajnih mestih.

Dars bo v prvi fazi dostavil okoli 500.000 vinjet, v roku treh dni pride nova pošiljka, do prvega julija pa še ena s približno enim milijonom vinjet, je pojasnil Nemec. "Računamo, da bo za leto 2008 skupaj nabavljenih med tremi in štirimi milijoni vinjet," je pojasnil prvi mož Darsa. Trgovcem bodo vinjete dostavljene postopoma do 15. julija, pa so povedali na Darsu.

'Projekt teče v okviru načrtovanih stroškov'

Kot je še zatrdil Nemec, poteka prva faza uvedbe vinjet skladno s finančnim načrtom in bo stala približno 3,2 milijona evrov (brez upoštevanja podiranja cestninskih postaj in nekaterih drugih posegov, ki bodo sledili kasneje). "Celoten projekt uvedbe vinjet teče v okviru načrtovanih stroškov," je zatrdil Nemec.

Minister Žerjav lepi vinjeto
Minister Žerjav lepi vinjeto FOTO: POP TV

Na vseh cestninskih cestah po Sloveniji se bodo vinjete začele uporabljati 1. julija. Kot je povedal Nemec, so zaposleni na Darsu za opravljanje nadzora nad uporabo vinjet že opravili ustrezne izpite. "Tako bo v prvem mahu 90 cestninskih nadzornikov ustrezno usposobljenih in bodo lahko kompetentno nadzirali uporabo vinjet," je prepričan prvi mož Darsa.

Na voljo polletne vinjete

Najprej bo v prodaji samo polletna vinjeta, najkasneje do začetka decembra pa bo možen tudi nakup letne vinjete za prihodnje leto.

Vozniki osebnih avtomobilov bodo morali za polletno vinjeto odšteti 35 evrov, za letno 55 evrov. Vozniki motornih koles pa bodo morali za polletno vinjeto odšteti 17,50 evra in za letno 27,50 evra. Vinjete bodo letos zelene, prihodnje leto pa oranžne barve.

Od 1. julija bo za uporabo cestninske ceste obvezen nakup vinjete z vozilom, katerega največja dovoljena masa ne presega 3500 kilogramov, ne glede na največjo maso priklopnega vozila.

Kaj bo z vračilom dobroimetja?

Kaj pa pomeni uvedba vinjet za imetnike ABC tablice in DARS kartice. Uporabniki, ki za plačilo cestnine uporabljajo elektronske medije, lahko tablico oziroma kartico vrnejo kadarkoli. Vračanje dobroimetja in neodpisane vrednosti ABC tablice bo možno tudi daljše obdobje po uvedbi cestninjenja z vinjetami, je zapisano na spletni strani Darsa. Dars bo sicer uporabnikom vrnil neporabljeni del vplačanega zneska, ne pa tudi odobrenih popustov. Vrnjeni znesek bo zato morda nižji od zadnjega stanja dobroimetja na elektronskem mediju. Več o vračilu dobroimetja ...

Elektronska tablica sistema ABC ima v skladu s splošnimi pogoji uporabe določeno amortizacijsko dobo sedem let. Datum nakupa tablice lahko dokažete z računom oziroma potrdilom o nakupu. Če pa računa nimate več, bo starost tablice določena na podlagi podatka, kdaj je bila tablica s to serijsko številko predana v prodajo na prodajno mesto.

Osebno lahko tablico oddate in izpolnite obrazec v Cestninskem uporabniškem centru v Ljubljani (zahodna ljubljanska obvoznica, izvoz Ljubljana – Brdo, v stavbi avtocestne vzdrževalne baze Dars, Grič 54.). Obrazec lahko sami natisnete, lahko ga dobite na cestninskih postajah, po faksu ali po pošti. Elektronsko tablico z izpolnjenim in podpisanim obrazcem pošljite s priporočeno pošto na Darsov naslov.

Vinjetni sistem cestninjenja

V začetku preteklega tedna so izvajalci začeli z deli v sklopu prilagoditve prometne signalizacije in ostale prometne ureditve novemu, tako imenovanemu vinjetnemu sistemu cestninjenja. Ta dela zaobjemajo postavitev nove prometne signalizacije, talnih označb in ostale prometne opreme. Izdelani so terminski plani izvedbenih del za vsako cestninsko postajo posebej, izvedba del pa bo potekala do konca junija.

Predvideni avtocestni odseki z obvezno uporabo vinjet
Predvideni avtocestni odseki z obvezno uporabo vinjet FOTO:

Prva faza ureditve cestninskih postaj, to je do 30. junija, ne predvideva gradbenih ukrepov, temveč zgolj začasne prometne preureditve s prometno signalizacijo in opremo. Preureditev platojev cestninskih postaj, torej rušenje cestninskih postaj in otokov na glavnih/sredinskih prometnih pasovih avtocest in hitrih cest ter ureditev odvodnjavanja in vozne površine v normalni avtocestni profil, je predvideno v drugi fazi, katere začetek realizacije Dars načrtuje proti koncu poletja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

starasablja
18. 06. 2008 22.48
Jaz bi ministru in prvemu DARS-a prilepil eno okrog ušes, da se njima matematika povrne v možgane.Kdo bo pospravil razliko 7,50 evra, med letno in polletno vinjeto.Potem pa naj še kdo reče, da se nedelajo norca iz nas, narodu zapriseženih!
pahor?ek
17. 06. 2008 17.31
Hej, manja, jaz bi jo tudi imel. Pošlji mi eno ;) No, saj vem, da to ni mogoče, toda že komaj čakam, da jo kupim in prilimam na novi avto.
Replica
17. 06. 2008 15.31
Sramota za državo kakšne vinjete je natisnila.Tanka je pa še nalepit se da težko. Z avstrijsko NI primerljiva sramota da povsod šparamo.Še enkrat SRAMOTA
manjakranjc@hotmail.com
17. 06. 2008 08.44
Dan, Seveda se strinjam Pahorček, sicer pa luštna vinjeta in tudi sama jo že imam ;) Lp M.K
pahor?ek
17. 06. 2008 08.41
Veste, kakšna je razlika med vlado našega premiera Janeza Janšo in vlado pod LDS-om (danes Zares) in Sd-jem. Sedanja vlada je naredila načrt reform (zakonodajnih sprememb) in jih v 90% uresničila. Poglejte, takšen primer so vinjete. To pomeni, da tisto, kar govorijo tudi izpolnijo. Ne vem, če pa to drži za ostale stranke - v mislih imam predvsem opozicijo z Golobičem in Pahorjem na čelu.
kralova
17. 06. 2008 08.21
tole je sumljivo, le kdaj smo bili državljani na boljšem....v naslednjem letu bo zagotovo kaj drugače, dražje....bomo videli
exim@t-2.net
17. 06. 2008 08.12
Spomnite se obveznih nalepk. Koliko denarja enemu osebku-seveda z Ropovo pomočjo. Nagrada-prevoz z lastnim helikopterjem na dopust. za moj denar, banda hudičeva. naj si kdo upa kaj reči čez vinjete, banda -ista. Če nimaš 80,- € za vinjeto, tudi mobitela ne smeš imeti!!!!
Lenuh2
16. 06. 2008 23.47
lahko lepi vinjeto sej jo ni on plačou.čeprav je to je edina pametna stvar ki so jo naredili po dougem cajtu.drugace je tega ministra za dat na odstrel....totalno nesposoben človek!!!
janekec
16. 06. 2008 23.23
Hvala Žerjavu za vinjete in čist prou je da so samo polletne nej se hrvati nč ne bunijo ker oni kasirajo do splita pa nazaj več kot 40 eurov cestnine
baltbaltazar@email.si
16. 06. 2008 21.58
Za ta denar se po sedanjem sistemu peljem 3x iz Maribora v Ljubljano in nazaj, ob konicah pa še čakam na cestninskih postajah, ker se zabaše. Iz tega sledi, da je vsako nasprotovanje totalno brez argumentov. Saj vsi vemo, da je to ena najboljših potez te vlade, zato pa nasprotnike tko žre.
kriss714@amis.net
16. 06. 2008 21.14
Pa ne v roke, na čelo mu jo nalimajte.
Tonček Balonček
16. 06. 2008 20.11
Bravo Žerjav, to je bila res odlična poteza, vednos em zaupal v kadre, ki vodijo to državo, sploh pa v ministre, ki so člani "te vlade"! Vinjete so nekaj najbojšega, kar bi sei kdo mogel izmisliti, sploh pa za to, ker manj kot polletnih ni možno kupiti! Upam, da bodo tako napravili tudi v kinematografih, gledališčih, parkirninah, garažah in še kje, možnosti je neskončno! Bravo!
gordano
16. 06. 2008 18.26
kaj žerljal ne bo plačal
dsd
16. 06. 2008 17.27
Js sm pa ponosen da sem 1/2 slovenc
JozaFric
16. 06. 2008 17.15
Seveda je ni, če je službeni avto. Kaj tvoj šef s svojem denarju plača registracijo za služveni avtomobil? Aja ne, ti pa bi. :))
mg42
16. 06. 2008 17.11
plačal jo sigurno ni!!!!
JozaFric
16. 06. 2008 17.04
Tisti, ki so se veliko vozili, bodo sedaj dosti prihranili. Prav tako razni serviserji, trgovski potniki... Tako je tudi prav, saj je nafta vedno dražja. Sam sem letno dal manj kot 55 € na leto za avtoceste. Krak po katererem se dnevno vozim je brez cestninske postaje, enkrat na leto sem pa šel na morje. Sedaj bom pa izkoristil priložnost in z veseljem šel nekaj krat na leto na kakšen izlet po Sloveniji. Tako bi lahko naredili tudi ostali, ki se tu bunite za teh 15 €, ki jih boste plačali več. Slovenija z vinjetami postaja bolj povezana, saj so cestnine marskikoga odvrnile od potovanja, da ne govorim o gnečah na regionalnih cestah.
sybiria
16. 06. 2008 16.57
Ja al pa malo decentralizacije...nimam izbire za kraj službe. sej onesažujemo pa vsi a ne? kaj ti se ne nič ne odpelješ izLJ? sej je LJ za vikende čist przna in vsi se šetajo po Portorožu...in rabijo vinjete in seveda onsnažujejo okolje .
Replica
16. 06. 2008 16.56
24piš?ancev
16. 06. 2008 16.40
Sybiria, pol bi lahk teb tut davek dal k se v lj. na šiht prpeleš, pa onesnažuješ okolje v lj., tko da .....