Slovenija

Dars: Istih del ne moremo plačati dvakrat

Ljubljana, 13. 04. 2011 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik je dejala, da razume težak položaj podizvajalcev, ne razume pa "neznosne lahkosti“ v razpravi o razpolaganju finančnih sredstev Darsa.

Pomurska avtocesta
Pomurska avtocesta FOTO: POP TV

Komisija DZ za nadzor javnih financ je nadaljevala z obravnavo problematike nepoplačil podizvajalcev pri gradnji avtocest. Današnje seje se je udeležila tudi predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik, ki je znova zatrdila, da uprava Darsa razume težak položaj podizvajalcev, ki je nastal zaradi finančne nediscipline v državi, a s strani družbe pridobljeni pravni mnenji ugotavljata, da poplačila istih del ni mogoče izvesti dvakrat.

Glede bančnih garancij, ki bi jih z namenom poplačila po navedbah podizvajalcev lahko unovčil Dars, je Duhovnikova pojasnila, da so garancije večnamenske: služijo za dobro izvedbo pogodbenih del in tudi za poplačilo podizvajalcev, če glavni izvajalec do njih ne poravna obveznosti. "Glede na trenutne razmere v gradbeništvu bo Dars z unovčitvijo bančnih garancij dokončal dela in odpravljal napake v garancijskem roku, ki bi jih moral odpraviti glavni izvajalec," je zatrdila Duhovnikova in izrazila nerazumevanje do "neznosne lahkosti" v razpravi o razpolaganju finančnih sredstev Darsa, ki je ob poroštvu države zadolžen za tri milijarde evrov.

Garancija je po besedah Duhovnikove tudi prenizka, z njeno unovčitvijo pa bi si Dars nakopal tožbo glavnega izvajalca, družbe SCT, in njegovih upnikov, ker bi se na ta način zmanjšala vrednost podjetja, ki je v prisilni poravnavi.

Mateja Duhovnik
Mateja Duhovnik FOTO: Damjan Žibert

Predsednik Združenja izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu Slovenije pri GZS Mirko Požar je dejal, da zahtevki podizvajalcev pri gradnji pomurske avtoceste znašajo 8,5 milijona evrov, medtem ko ob 840 milijonov evrov vredni Pomurki vrednost bančnih garancij znaša 84 milijonov evrov.

Če se Dars ne odloči unovčiti garancij, pa po Požarjevih besedah še vedno razpolaga z zadržanimi sredstvi v višini petih odstotkov (pogodba namreč predvideva, da naročnik zadnjih pet odstotkov vrednosti glavnemu izvajalcu plača po pridobitvi gradbenega dovoljenja, tega pa Pomurka še nima), kar znaša nekaj več kot 140 milijonov evrov. "Če Dars glavnemu izvajalcu ni plačal več kot 95 odstotkov del, bi moralo biti tega denarja več kot dovolj," je prepričan Požar, ki si želi od odgovornih slišati zgolj to, ali uprava in nadzorni svet Darsa želita poplačati podizvajalce ali ne. Na podlagi današnje razprave je sklepal, da želje po tem ni.

Vlačič: Problematika je zapletena

Minister Patrick Vlačič je dejal, da je problematika zapletena in da ne gre vseh primerov 'metati v isti koš'. Če je podizvajalec o neplačilu s strani glavnega izvajalca opozoril Dars kot naročnika del in je ta pozneje izvrševal plačilo glavnemu izvajalcu, potem je Dars po ministrovih besedah dolžan urediti plačilo podizvajalcu. V nasprotnem primeru pa je zadeva bolj zapletena.

Se primer zlorablja v politične namene?

Komisija je ugotovila, da se problematika ne rešuje in predlagala obravnavo na plenarni seji DZ. DZ naj na njej vladi, Agenciji za upravljanje naložb RS in Darsu predlaga takojšen pristop k reševanju zadeve.

V razpravi, ki je na temo problematike nepoplačil podizvajalcev na komisiji potekala že tretjič, je bilo sicer slišati, da se primer zlorablja v politične namene. "Treba je najti rešitev za podizvajalce in ne politizirati ter zlorabljati tematike kot sredstvo za dnevno politiko," je poudaril Vili Trofenik (Zares), ki meni, da tudi razprava na plenarni seji ne bo dala rešitev.

Predsednik komisije Andrej Vizjak (SDS) je Trofenikove navedbe odločno zavrnil in poudaril, da je namen komisije rešiti problematiko podizvajalcev. Vizjak se zaveda, da lahko komisija zgolj pozove odgovorne k ukrepanju in to je tudi storila. Toda poziv, tako pravi Vizjak, ni pripomogel k ničemur: "Danes ni narejenega nič."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

askralj
14. 04. 2011 09.39
Saj najlepše bi bilo zdaj dars spravit v stečaj in prodat tujcem avtoceste pa da še ta vlada nekaj pokasira. O zeleznicah se nič več ne govori, kje je Pahorjev prijatelj Mehdorn se mu še ni nič plačalo, kje bo vozil Nemško Francoski vlak v Libijo mogoče...
bnam 2707
14. 04. 2011 09.22
Kaj pa ima DARS z podizvajalci? Račune naj plača tisti,ki jih je najel in z njimi podpisal pogodbe.To pa ni bil DARS.Duhovnikova ima prav.
nesposobnež
14. 04. 2011 08.32
Vlačič pa drvi po levem pasu 130 km na uro po avtocesti ko *
Tonček Balonček
14. 04. 2011 00.22
Zakaj so pa pod prejšnjo vlado Zidar in Tovšakova vse redsno plačevala? A sta zato bankrotirala?
Buena Vita
13. 04. 2011 22.56
NE,KJE PA KER NI DENARJA ZA POLNIT TOŠELJNE KOMPANJONOM
major1
13. 04. 2011 21.42
Pri ponujanju rešitev se vedno pojavljajo iste osebe, izgleda da ti imajo od svinjarij korist, saj se oglasijo šele takrat, ko pridejo svinjarije v javnost.
Jure Kacicnik
13. 04. 2011 20.28
Ma res kako je državna uprava nesposobna, verjamem, da imajo podizvajalci prav, in kaj čaka vlada, da propadejo - noto se bodo pa spet čudili, kako da imamo spet več nezaposlenih. Pa še nekaj, takih laži kot nam sedaj prodajajo v socializmu nihče ni pomislil niti da bi jih izrekel - ena od takih je 2% gospodarska rast.. ja pa ja fantje, a greste kdaj kaj po sloveniji, kje kaj raste --- pri nas vse samo še porpada -. in to je naš svetel kapitalizem in Evropa -- .
letalo77
13. 04. 2011 19.25
Vili Trofenik je bil SLS in sedaj je ZARES pokvarjen do Amena ... in pobarvan
letalo77
13. 04. 2011 19.23
lahkovnost...kdo govori, tista, ki ima polno rit in je polna koruptivnih dejan ...a sej organi spijo
majlo5
13. 04. 2011 16.29
Res je pa malce dominantno zgleda to mam rad
Tonček Balonček
13. 04. 2011 15.37
A ni seksi ta gospa, pa še z bulmastifi nima nobenega opravka!
tronkodak
13. 04. 2011 15.28
Ne vem zakaj čakajo tolk časa. PObrat ven materiale, ki so jih vgradili in je problem rešen. Cesta bo zaprta, DARS bo moral objaviti nov razpis, obrtniki se samostojno prijavijo. Dela zaračunajo za prvo vgradnjo, demontažo in ponovno vgradnjo. Zelo enostavno in pregledno. Vsi zadovolnji. Itak pa se čudim, da pustijo sploh cesto odprto. Če pa imaš črno gradnjo kot fizična oseba bi pa rušili takoj. Tukaj pa se javno govori in nihče ne ukrepa. Če me spomin en vara je pa to tudi kaznivo dejanje uradnih služb, ker vedo za problem pa ne ukrepajo. Sam ene velka nesreča naj se zgodi, pa sposoben odvetnik pa tožiti za miljonske odškodnine.
alterego
13. 04. 2011 15.14
ga zgleda ni junaka, ki bi vnovčil bančne garancije SCTja! pa ne zarad Zidarja in njegovih odvetnikov, ampak zarad lobijev, ki upravljajo državne banke. zato tud še zdaj prodajajo tisti klump od celovških dvorov po več ko 2,5 jurja po metru. kot da bo kdo to kupil! razen mesta Ljubljana, če se tako ukaže...
kolcamož
13. 04. 2011 14.57
a ni to čudno, ne morejo 2 krat plačat ,napake pa nardijo 100 x...banda.....
Madyy
13. 04. 2011 14.52
Predlagam, da jim plača Obrtna zbornica ..Drugače pa naj rogovilijo pred stavbo SCT ja in kar doma saj so delali zastonj...Zakaj pa so...saj so dobro poznali kakšni plačniki so..Kdo jim je kriv..??
MOSSAD001
13. 04. 2011 14.51
DARS ne plača istih del dvakrat. DARS plača samo enkrat,sam takrat petkratno ceno !!!! Račune je treba plačat,pa čeprav preplačat važno da so plačani!!
MOSSAD001
13. 04. 2011 14.51
DARS ne plača istih del dvakrat. DARS plača samo enkrat,sam takrat petkratno ceno !!!! Račune je treba plačat,pa čeprav preplačat važno da so plačani!!
Pandemia
13. 04. 2011 13.46
dars naj plača in se potem meni naprej. Izvajalec del je bil samo prenašalec papirjev naročnika na podizvajalce. Zakaj pa je sploh kaj takega potrebno. Sej ima dars vse možne kadre da sami sledijo vseh 5 km avtoceste katere se dela oz. vseh 50 km avtoceste katere so v sporu. Ljudje tukaj ne govorimo o 1000km avtoceste ampak vsaj 10x manj. Kar bi vi kot lastniki bili zmožni sami kontrolirat. sploh pa naj ne govorijo o neki kompleksnosti in komplicirani situaciji. saj niso delali space shutla ampak asfalt z ograjo in na vaskih 10km 1 telefon. zdaj pa hodijo ven neke algoritmične formule in neke einstainove izpeljanke o gravitaciji, kar nima veze z delom, kateri je bil opravljen. totalna farsa prometnih uslužbencev. Država je sama dolžna dosti okoli izvajalcem in zamuja sama z plačili, davek pa redno bremeni državljane in za vsako zamudo te še dodatno sankcionirajo. Je mogoče država pokazala dobro voljo do podizvajalcev, s kakšno začasno rešitev kot naprimer oprostit plačilo pripevkov za tisto obdobje ali kaj podobnega da jim gre vsaj simbolično na roko ali je gluha na probleme, kot vedno. odgovor vem sam in se glasi KOT VEDNO.
m0dridirkac
13. 04. 2011 13.35
@gongash V pogodbah menda piše, da mora SCT redno plačevati svojim direktnim podizvajalcem, kar je tudi storil, sicer nebi dobil novih plačil. Hec pa je v tem, da so direktni podizvajalci SCTja bili mali SCTjčki, torej je denar spet šel v isto vrečo. Ti mali SCTjčki pa niso plačevali svojih podizvajalcev, kar se pa itak ni zahtevalo po pogodbi z glavnim SCTjem.
gongash
13. 04. 2011 13.29
ali jaz to prav razumem? SCT dobi plačilo za svoje "delo" denar pokradejo podizvajalce pa naj bi potem plačal dars...k pa tud kradejo na polno pa jih prov mal briga za podizvalajce wt?