Slovenija

'Dars lahko unovči bančne garancije'

Ljubljana, 29. 09. 2011 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V poslanski skupini SDS pozivajo vlado k rešitvi problema s podizvajalci. Vlado pozivajo, da do prihodnjega tedna stori vse, da ne pride do prijave Društva podizvajalcev pri evropskih institucijah.

"Zadeva začenja presegati okvire države in lahko posledično nastane tudi škoda v finančnem smislu in škoda glede ugleda Slovenije, ki je bila vedno, zlasti v mandatu prejšnje vlade, znana po učinkovitem, hitrem in doslednem črpanju evropskih sredstev," je poudaril poslanec SDS Andrej Vizjak. Problem je po njegovem mnenju mogoče rešiti na podlagi strokovne skupine, ki bi preučila vsak primer posebej in ki jo predlagajo podizvajalci. "Rešitev je zelo blizu," je ocenil Vizjak, ki sicer ne ve, "zakaj se to ne zgodi".

Julijski protest podizvajalcev pred Darsom
Julijski protest podizvajalcev pred Darsom FOTO: Blaž Garbajs

Spomnil je na argument uprave Družbe za avtoceste (Dars), ki jo vodi Mateja Duhovnik, da del ne morejo poplačati dvakrat, saj da so jih že plačali glavnemu izvajalcu, in da tudi ne morejo unovčiti bančne garancije. Po Vizjakovem mnenju Dars lahko unovči bančno garancijo tako, da gre denar neposredno k podizvajalcem. Spomnil je, da je vlada Janeza Janše sprejela zakonske ureditve, ki omogočajo neposredno poplačilo podizvajalcem, če glavni izvajalec ne želi plačati.

Dars kljub prizadevanjem komisije za nadzor javnih financ, ki jo vodi Vizjak, in državni zbor ne stori tega, kar bi bilo po Vizjakovem mnenju zakonito – da poplača podizvajalce. "Gre za izjemno brezbrižnost in nezakonito delovanje uprave in drugih organov Darsa, ki se skriva za argumentom, češ da ni nujno, da je poplačilo edino, kar jim preostane za storiti," je dejal. "Prepričani smo, da je ravnanje uprave Darsa v tem mandatu izredno neustrezno, negospodarno in po mojem mnenju tudi nezakonito," je izpostavil in spomnil, da je komisija za nadzor javnih financ že pozvala odgovorne, tudi na agenciji za upravljanje s kapitalskimi naložbami države, k razrešitvi uprave Darsa, a se to ni zgodilo.

Bodo kazensko odgovarjali?

Izpostavil je tudi zavarovalne police za odgovornost uprave na račun Darsa oziroma države, ki se po njegovi oceni sklepajo "lahkotno. Upamo, da se bodo s temi problemi, ki so jih obelodanili mediji, resno ukvarjale institucije pregona". V poslanski skupini SDS po Vizjakovih besedah pozivajo, da se problem prioritetno in dosledno obravnava, tudi v smislu ugotavljanja kazenske odgovornosti.

Vizjak si ne predstavlja, da bi tako "neodgovorna uprava Darsa ostala dlje kot dan" na položaju, če bo "imel besedo v prihodnje". Upravi Darsa se sicer po njegovem mnenju nič ne zgodi, ker "ima izjemno politično zaščiten hrbet". Po njegovem mnenju so bile očitne tudi povezave Duhovnikove z SD.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Musti
30. 09. 2011 13.02
lej ga lej resitelja :) ne se hecat, pa kje je pa do zdej tical? He he he In koliko samohvale je tukki noter. Se je ded ocenil da je nezmotljiv in nadvse uspesen. Jp. Pa kdo bo te demagoge obkrozil se kdaj?
wsharky
29. 09. 2011 14.39
... Vizjakov Andrejcek je ze zacel s populizmom ... 'saga' dars-a in neplacanih podizvajalcev se vlece ze skoraj eno leto, pa se je Vizjakov Andrejcek sele sedaj 'pred volitvami' spomnil na opeharjene podizvajalce ... populizem ...