Slovenija

Dela na primorski avtocesti: obnove v nočnem času prometno ministrstvo ne dovoli

Ljubljana, 20. 09. 2014 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Darsu poudarjajo, da so obnovitvena dela na primorski avtocesti nujna, a v nočnem času ne pridejo v poštev. A ne zato, da ne bi motili okoliških prebivalcev, pač pa zato, ker jim prometno ministrstvo tega ne dovoli. Pravilnik naj bi usklajevali. V tem pravilniku pa je še en predlog, ki bi zmanjšal gnečo, to je omejitev hitrosti.

Zaradi del so zaprli polovico primorske avtoceste med priključkoma Postojna in Logatec ter izvoz in uvoz Unec proti Ljubljani. Promet poteka po drugi polovici avtoceste, in sicer dvosmerno.

Posledično je včeraj v najhujši prometni konici med Razdrtim in Uncem v smeri proti Ljubljani nastal 20 kilometrov dolg zastoj. Večkilometrska kolona pred priključkom Unec proti Kopru pa se je vila vse do večernih ur.

Med počivališčem Lom in Uncem proti Kopru se je tudi danes vila kolona vozil, a zastoji so bili krajši. Stanje se je okoli 16. ure umirilo.

Dars: Obnovitvena dela so nujno potrebna

Na Družbi za avtoceste RS (Dars) poudarjajo, da so obnovitvena dela nujno potrebna, saj je stanje katastrofalno in promet po tem kraku v zimskem času ne bi mogel več potekati. Vodja avtocestne baze Vito Meško je v oddaji 24UR povedal, da bodo na Darsu storili vse, da bi rok za zaključek skrajšali, predvsem tako, da iz smeri Unca proti Ljubljani vzpostavijo še en prometni pas, ki bi zajel Cerkniški okoliš. "Ko se bodo zaključila obnovitvena dela na viaduktih, ki so potrebna zaradi obnove hidroizolacije, bomo naredili vse, da sprostimo promet po principu 2 + 1+ 1, kar pomeni, da bomo tudi na nasprotnem vozišču vzpostavili še en prometni pas," je še dodal. »Vsekakor pa apeliram, da tisti, ki poznajo obvozne poti, te uporabljajo, in da so na cesti strpni," je še pozval.

Dela v nočnem času ne pridejo v poštev

Na Darsu še pravijo, da nočno delo na tem območju ne pride v poštev, saj je za gradbiščem na območju priključka Unec naselje, katerega prebivalce bi motil hrup. A v oddaji 24UR so poročali, da ponoči ne delajo zato, ker jim ne dovoli prometno ministrstvo. Stvar je le v enem pravilniku, ki se valja po predalih ministrstva že dve leti, ker ga menda usklajujejo. V tem pravilniku pa je še en predlog, ki bi zmanjšal gnečo, to je omejitev hitrosti. Zdaj je ta, ko potekajo dela, 60 km/h, v novem pravilniku predlagajo, da bi bila omejitev 80km/h, so še poročali v oddaji 24UR.

zastoj na primorski avtocesti - 4
zastoj na primorski avtocesti - 4 FOTO: POP TV

Kaj vse bodo storili do 21. oktobra?

Dela, ki naj bi predvidoma trajala do 21. oktobra, med drugim zaobjemajo obnovo 1,2 kilometra smernega vozišča trase avtoceste na odseku med Postojno in Uncem (Ivanjim selom) proti Ljubljani (preusmeritev prometa na drugo polovico avtoceste bo približno tri kilometre pred priključkom Unec v smeri Ljubljane), sanacijo vozišča vseh štirih krakov priključka Unec ter podaljšanje zaviralnega in pospeševalnega pasu navedenega priključka, sanacijo dveh podvozov in viadukta Unec ter podaljšanje prehoda prek srednjega ločilnega pasu.

Promet na odseku med Uncem in Postojno je razmeroma visok: povprečni letni dnevni promet namreč znaša skoraj 42.000 vozil v obe smeri (nekaj več kot 20.000 v smeri Kopra), od tega ga dnevno prevozi v povprečju in v obeh smereh skoraj 6.500 težkih tovornih vozil oziroma nekaj več kot 3.000 tako v smeri Ljubljane kot Kopra (ko bo en pas v smeri Kopra, bodo ravno ta vozila lahko predstavljala omejitev za večjo pretočnost, saj je od priključka Unec v smeri Kopra klanec v dolžini približno 2,5 kilometra).

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (257)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
21. 09. 2014 12.16
+3
Bolje da motijo promet ustavljajo celo Slovenijo, spravljajo ob živce narod kot pa gozdne miške in 3 srne in košuto ter dva ježa...... pa tudi jelen lahko napade podivjanega delavca z udarnim kladivim v nočnih urah
a.kralj1994
21. 09. 2014 11.39
+3
še en dokaz, da smo butalci in da še vedno živimo v bivšem sistemu - socializmu...in da pri nas živimo leto (tam nekje) 1980...morda 1984...mi smo slabši kot Tadžikistan al pa Mongolija...kot da nismo v letu 2014...kje so sedaj okoljevarstveniki, ki bi se zavzemali za neonesneževanje zraka ob takšnih kolonah, kot so na naših avtocestah? Aja..njih motijo vetrnice na Krasu...Omejitev hitrosti? Nočno delo bi motilo spanec okoličanov? Pa ne me sezuvat lepo vas prosim...Pa kako se lahko tako norca delajo iz naroda prosim vas no...pa a res moramo to še vedno poslušati in podoživljati vedno znova in znova, kar se dogaja na naših avtocestah in poslušat klobase naših strokovnjakov in politikov?!
I Res
21. 09. 2014 11.51
+2
na veliko žalost ne živimo več v socjalizmu
Drejc MB
21. 09. 2014 23.15
+2
Take kolobocije se v socializmu niso mogle zgoditi...... če se je sistem odločil je bilo tako in nobeni naravovarstveniki, stanovalci, ki jih je motil hrup niso imeli nobene šanse.......
Ramzess
21. 09. 2014 10.07
+2
"V tem pravilniku pa je še en predlog, ki bi zmanjšal gnečo, to je omejitev hitrosti." To peav ničesar ne spremeni, ... ob gneči je hitrost tako ali tako manjša. Ne vem kaj ima gneča opraviti z hitrostjo v prometu, ... na gnečo v prometu vplivajo, v tem primeru, zunanje ovire, delovišče, kjer pa se jim ravno ne mudi.
jeti48
21. 09. 2014 08.35
+4
Še en dokaz da nam"vladajo" ...dioti. Kolone stojijo - oni pa bi rešili problem z dvigom na 80 km na uro (draj profesorn - štat ferlorn press)
JosipBrozDrugi
21. 09. 2014 10.49
+4
mamicaaaa
21. 09. 2014 07.36
+6
ne vem če se sploh kaj dela, zadnič ko smo šli iz morja smo čakali 1h da smo sploh prilezli do gradbišča in glej ga zlomka kot je pri nas stalnica na delu kjer naj bi se delalo ni bilo niti enega stroja niti enega delavca. zapret pa znajo in s tem njihovim nedelom naredijo kolaps na cesti. res ste pridni...
I Res
21. 09. 2014 11.49
vsen zapret. kriminalci. si trpel tisto uro. revček. se zdaj boljše počutiš ko sočustvujem s teboj
movi 1
21. 09. 2014 07.24
+5
Če POLITIK REČE NE JE NE DRAGI HLAPCI
ecnarf
21. 09. 2014 07.11
+2
Zidar in njegovi kompanjoni so veliko pokradli ,zej pa mamo kar so nam pustili,ko je SCT gradil v bližini nas se je dobilo vse od materiala do strojnih uslug po smešnih cenah.
plastik
21. 09. 2014 07.04
+5
zahvaljujem se DARS-u,da sem si lahko ogledal pokrajino ob stari cesti med Šempetrom in Lokovico ter šel na Trojanah na pečenga piščanca,Če bi se lahko peljal po AC tega ne bi mogel storiti,Predlagam DARS-u, da za naslednje leto izstavi dvojne vinete ene za AC druge za vožnjo izven njih,ker predvidevam da bo vse več voženj po starih cestah,Vprašajte se kaj si mislijo inozemci o takšnih vožnjah na dopust.
I Res
21. 09. 2014 08.39
briga nas kaj mislijo tujci, ravno tako kot njih ne briga kaj mi mislimo o njihovih cestah
salabajzros
21. 09. 2014 06.49
+5
Kar videvam po avtocestah, je res neverjetno in teh borcev za vsak milimeter je res neskončno mnogo. Problem je pa v tem, da se buteljni ne zavedajo, da prerivanje nikakor ni njihova pravica, ampak da je to celo prepovedano. Vsakič drugič pri zoženju ceste, kjer velja pravilo zadrge, naletim na borce, ki so zalimani na odbijač spredaj vozečega, da se ja ne bi kdo kao vrinil. In ob tem sploh ne vejo, da tvegajo globo , saj so v prekršku! Oni, ne tisti, ki se po sistemu zadrge pravilno vključuje (ne pa vriva!).Takim,ki nezapustijo pravocasno zaprtega pasu in pridejo dokonca...do zapore,bi jim dal kazen v visini 500eurov in 5 tock. Verjemite,da kolon nebi bilo.....ce tega nevidite,ste eden tistih,ki zelo zvesto rinete do konca zapore,pol pa je problem noter pridet....saj prides,vendar se more negdo ustaviti in posledicno tudi vsa kolona,ker ste vi in vsi ostali pred vami rinili dokonca zapore...kaksni salabajzrosi ste taksni vozniki.....obcodujem voznike tezkih vozil,ki jim z manevrom zapore obeh pasov uspe ustaviti osebna vozila.......samo pol pa se zacne boj po desnem pasu,ki ni vozen......no samo to se povem...res imate dinamiko in kolturo,sram vas je lahko tiste,ki se rinete in rinate in rinate do konca zapore,mater ste -šćš-člćlć+0'00'89
Stritar
21. 09. 2014 08.01
Če voziš po neprednostnem pasu boš veliko prej prišel na cilj.lhudje so še predobri in vsakega na koncu spustijo noter
Sputnik
21. 09. 2014 06.28
+6
še hitler ki je dal pobit na milijone ljudi je sku...al pravnike ker se držijo napisanega kot pijanec plota. tisto kar nekje piše je samo neko vodilo ne pa sveto navodilo kako naj živimo. v arabskih emiratih gradijo podnevi in ponoči. postavijo reflektor in se dela. hrup ne moti nobenega. čudno ne? samo pri nas smo tako zaplankani da nas moti čisto vse
I Res
21. 09. 2014 08.41
-3
me zanima če boš ti ČE se boš morda gdaj zaposlil delal dan in noč
Klemen123X
21. 09. 2014 09.20
+4
I Res ti ne weš kaj so to izmene a ???? si še premlad werjetn -_-
I Res
21. 09. 2014 09.56
-5
veš kakšno je nočno delo??? in zakaj naj bi delali ponoči. ponoči se spi
Katica1
21. 09. 2014 05.21
+1
A ste že slišali za 2. sklon? Tole s cesto je manj grozno kot vaš jazik!
tatanka_yotanka
21. 09. 2014 03.27
+4
Ja ni kaj, treba je obnovit odsek, če je v slabem stanju, tudi po noči če to vreme dovoljuje ! No ko Vas večina tukaj jamra glede cene katero plačujemo za ceste, se strinjam da vsakega lastnika avtomobila, letno to stane precej denarja ( vinjeta 110 € + cca 130 € cestnina pri registraciji vozila) In zgleda da jim je še vedno premal ! Saj novi minister je že napovedal ukinitev vinjet in uvedbo elektronskega cestinjenja. Torej nič cenejše, avtoceste bojo samo še dražje. Menda jim je skoz mal, da si skoz zmišljujejo nove možnosti za vzet naš denar. Avstrija že precej let uporablja vinjeto in jih majo ceneje kot mi, pa jim še vedno vse štima. Do zdej z uvedbo vinjet smo razbremenili lokalne ceste in zmanjšali prav tako število mrtvih na njih. Zdej pa se bomo vrnili nazaj v stare čase - torej cestinjenje po prevoženih kilometrih. Takšne uvedbe na naših avtocestah bo poslabšalo stanje na naših cestah. Očitno veliko ljudi ubira plačo iz tega denarja in potem čuden da premal denarja ostane za sanacijo cest, in potem nič čuden da se jim zdi da premalo denarja naberejo z vinjetami, pa čeprav v resnici mamo zelo drage vinjete, glede na dolžino avtocest v naši državi. Moje mnenje je da si nova vlada če uvede elektronsko cestinjenje bo samo nabrala minuse pri nas volilcih !!! Prepričan sem da nisem edini kateri jim bo to zameril !
txoxnxy
21. 09. 2014 03.21
+2
Bravo DARS ko vse stoji 20 km je potrebno dvignat omejitev na 80 km/h ! Vaše ceste niso pa več varne niti 50 ko si sam na njih !
salabajzros
21. 09. 2014 06.50
-2
saj niso darsovci nic krivi,poglej si dinamiko voznje.....ce neves kaj mislim,si verjetno eden tistih,ki rine dokonca zapore...
Primož Trubar 1
21. 09. 2014 02.52
+5
Minister predlaga vladi uredbo po kateri se lahko ponoči dela in zviša hitrost, ki bi veljala do uveljavitve novega zakona, se pravi v Ponedeljek do kosila je lahko sprejeto na vladi, če mislijo delat.
zzLovenec
21. 09. 2014 01.58
+4
Lepo vas prosim, dragi novinarji, preden pišete članke, se naučite vsaj pravilno sklanjati. Pri zanikanju uporabljamo rodilnik. Torej, koga ali česa ministrstvo ne dovoli? Obnove! In ne obnovo...
Primož Trubar 1
21. 09. 2014 02.04
Primož Trubar 1
21. 09. 2014 01.45
+1
Me zanima kolk jih bi dans volil SMC, nobenih anket ne delajo, bi bil rezultat zelo slab.
txoxnxy
21. 09. 2014 02.58
+2
Ni kriv >Miro kriva ste vi naivna raja !!!
BELOBOOOG
21. 09. 2014 00.34
Kaj boste šele z novim ministrom klel, on nav nič obnavlju, zato, da boste v vaseh ostal, on vam bi še to podrl, vse po etičnih standardih SMC-ja.
BELOBOOOG
21. 09. 2014 00.31
-1
Mi iz PS smo se na Antarktiko umaknil, kure pa komentiranje o naši nekdanji članici zapirate, to ni demokratično niti z svobodo govora ni v navezi.
getge
21. 09. 2014 00.30
+4
rodilnik - obnove!
Jeanus1
20. 09. 2014 23.54
+2
Darsovci, za takšno s*anje na slovenskih avtocestah nočem dati toliko neupravičenega denarja za letno vinjeto. Prosim bodite strpni, saj bom sprotno poravnaval samo znesek, do katerega boste glede na prometne in cestne razmere upravičeni! Hvala!