Slovenija

Dars v celoti prevzema financiranje gradnje avtocest

Ljubljana, 29. 07. 2010 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Z novim zakonom o Darsu avtoceste postajajo njegova last. V celoti bo Dars tudi prevzel financiranje gradnje in obnove avtocest in hitrih cest. Zakon naj bi prinesel večjo fleksibilnost in odpravil omejevanje poslovanja družbe.

Vlačič je pojasnil, da bodo z zakonom avtoceste postale last Darsa.
Vlačič je pojasnil, da bodo z zakonom avtoceste postale last Darsa. FOTO: Dare Čekeliš

Vlada je sprejela zakon o Družbi za avtoceste v RS (Dars), ki pomembneje spreminja obseg nalog, ki jih bo družba v prihodnje izvajala. V celoti bo namreč prevzela financiranje gradnje in obnov avtocest ter hitrih cest, je na novinarski konferenci po seji vlade poudaril prometni minister Patrick Vlačič.

Z zakonom o Darsu se bo po Vlačičevih besedah uredil tudi stvarnopravni status avtocest kot objektov, ki jih je Dars gradil, tako da te postanejo njegova last.

Družba bo v prihodnosti lahko nemoteno odplačevala kredite, najete v njenem imenu za potrebe gradnje avtocest in gradila tudi nove odseke, saj bo s tem zakonom vzpostavljena večja fleksibilnost njenega delovanja, zlasti z odpravo specialnih določb, ki njeno poslovanje omejujejo, je pojasnil minister.

Dars postaja koncesionar in bo za nove avtocestne odseke prevzel vse finančne obveznosti, povezane z gradnjo. Med družbo kot koncesionarjem ter državo bo za vsako pridobljeno koncesijo sklenjena nova pogodba, ki bo v skladu z zakonom urejala pravna razmerja med pogodbenima strankama. Patrick Vlačič

Z zakonom bo urejen prenos financiranja gradnje in obnove avtocest v zasebni sektor, Dars bo usposobljen za učinkovito izvajanje koncesije ter za odplačilo kreditov, ki jih je najel v ta namen. Odpravili oz. omejili naj bi tudi možnosti, da bi bila zaradi insolventnosti Darsa unovčena državna poroštva.

Viri za financiranje gradnje bodo zlasti prihodki Darsa ter krediti, ki jih bo družba najela v svojem imenu.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

burro
03. 08. 2010 18.44
Pri korak do privatizacije...
letalooo
30. 07. 2010 23.58
jao ova vlada in njene ideje ...davkoplačevalci so zgradili avtoceste in sedaj bo dars lastnik ...pa lopovi zares lopovi
mobi777
29. 07. 2010 17.32
Pa itak je bilo to za prikčakovat, najprej se gradijo iz davkoplačevalskega (našega denarja), pol pa vse sprivatizirajo, banda.
NoExit
29. 07. 2010 17.24
Drugo leto lahko pričakujemo povišanje cen za vinjete za okoli 50 % .
disto
29. 07. 2010 17.10
Točno to so čakali, da se bo naredilo. Sedaj pa veselo v akcijo za pobiranjem denarja, draga rdeča raja!