Slovenija

Dars: Zapora podizvajalcev bo protizakonita

Ljubljana, 30. 05. 2011 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dars je z odločbo zavrnil vlogo Društva podizvajalcev za izdajo dovoljenja za popolno dvourno zaporo pomurske avtoceste, ki jo podizvajalci kot znak protesta zaradi neplačanih del pri gradnji avtoceste napovedujejo za 13. junij.

Podizvajalci, ki so opravljali zaključna dela na pomurski avtocesti, še vedno niso videli denarja za svoje delo.
Podizvajalci, ki so opravljali zaključna dela na pomurski avtocesti, še vedno niso videli denarja za svoje delo. FOTO: Mia Media

V Družbi za avtoceste v RS (Dars) v zvezi z napovedjo zapore pomurske avtoceste poudarjajo, da so športne in druge prireditve na avtocestah in hitrih cestah, zaradi katerih bi jih bilo treba popolnoma zapreti za promet, prepovedane z zakonom.

Javne ceste so namenjene javnemu cestnemu prometu in so bile zgrajene ter predane prometu z namenom, da slovenskim in tujim uporabnikom teh cest omogočimo najboljše prevozne pogoje. "Ker Dars kot upravljavec predmetne ceste v upravnem postopku ni izdal soglasja za njeno zaporo, bo napovedano dejanje protizakonito," poudarjajo v Darsu.

Društvo podizvajalcev Brežice je potem, ko je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) preklicala vlogo Združenje izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu Slovenije pri GZS za izdajo dovoljenja za zaporo pomurskih avtocestnih odsekov Lenart–Senarska in Sv. Jurij ob Ščavnici–Vučja vas, 24. maja vložilo vlogo za izdajo dovoljenja za zaporo.

Protest podizvajalcev pred Darsom v začetku aprila.
Protest podizvajalcev pred Darsom v začetku aprila. FOTO: Miro Majcen

V vlogi, ki jo je v imenu društva s sedežem v Dobovi podpisal njen zakoniti zastopnik Mirko Požar, je napovedano, da bo društvo 13. junija izvedlo dvourni protestni shod na območju avtocestnega priključka Lenart.

V sklopu protestnega shoda naj bi se po napovedi Društva podizvajalcev med 10. in 12. uro izvedla popolna zapora za tranzitni promet na relaciji med priključkoma Vučja vas in Lenart. Protestni shod naj bi se, kot je zapisano v vlogi, izvajal na zaprtem delu vozišča – območje za avtocestnim priključkom Lenart, na voznih pasovih v smeri Lendave.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
31. 05. 2011 07.06
EH OVČICE POHLEVNE SLOVENSKE S SAMČKI BREZ PRAŠNIKOV , ŠE KAJ HUJŠEGA VAS ČAKA VI PA BOSTE UKRENILI, LE BEEEE, BEEEEE, BEEEEE, BEEEEE!!!!
Frane Šajn
31. 05. 2011 07.03
DUHOVNIK-KOVA, PA TAKO POKVARJENA PA TO NI ZA VERJET FARANI MOJI!
lotmerzanec
30. 05. 2011 21.50
Duhovnikova nebo vnovčila garancije saj sta z Zidarjem na istem čolnu oba poskušata obogateti na račun oguljufanih delavcev!!!
saintjozef
30. 05. 2011 21.34
Tole so res podlo izpeljali, DARS in izvajalci.
kleopatra-1
30. 05. 2011 19.45
pri nas so zakoni napisani samo za majhne, za tiste pri koritu ne veljajo. Ali smo se že dogovorili za datum, kdaj gremo rušit sistem in vlado? Še ne? Kaj čakamo?
usi-glih
30. 05. 2011 19.24
wizeman 30.05.2011, 18:12 -1 Razumem stisko podizvajalcev, vendar ne vidim nobene logike v tem, da bi DARS neko storitev plačeval dvakrat. Tudi jaz je ne bi, prepričan sem, da tudi nihče od vas. Če jih ni najel DARS in, če ima dokazila, da je svoje dolgove do IZVAJALCEV poravnal, kaj je tu spornega? POIZVAJALCI naj izterjajo od tistih, za katere so delali. Po zakonu ki ga je sprejela TA vlada NE SME naročnik plačati izvajalcu v kolikor ta nima poravnanih računov do podizvajalcev. Očitno je pri tem poslu šlo za " lovljenje datumov iz strani SCT-ja " da se je zadeva odkrila prepozno.
usi-glih
30. 05. 2011 19.21
Tudi neplačevanje podizvajalcev je NEZAKONITO pa se pri nas nikomur NIČ ni zgodi.
bobii
30. 05. 2011 18.57
Če ima DARS možnost uveljavljanja bančne garancije to ne pomeni dvakratnega plačila, saj denar ne gre z računa DARS-a, pač pa z računa SCT-ja ... PS: baje je tudi konec gorenjske AC Lesce - Hrušica brez uporabnega dovoljenja pa se nihče ne obremenjuje s tem ...
MK02
30. 05. 2011 18.19
AC tam deluje brez uporabnega dovoljenja, če se mi zgodi nesreča in jaz nisem kriv, lahko zavorovalnica reče, da AC nima uporabnega dovoljenja in sem se tam peljal na mojo odgovornost? Ali sploh kdo ve če je bila bančna garancija za primer ne plačevanje podizvajalcev? Ali jih je DARS najel? Ali so podizvajalci sklenili pogodbe samo z SCT? DARS je plačal vse kar je hotel SCT in potem SCT ni plačal podizvajalce?
mac4_m
30. 05. 2011 18.14
nezakonit je objekt, ki deluje brez uporabnega dovoljenja. Zaradi takega protizakonitega dejanja bi morala uprava darsa in njen nadzorni svet ne samo odstopiti ampak tudi biti kazensko preganjana..
wizeman
30. 05. 2011 18.12
Razumem stisko podizvajalcev, vendar ne vidim nobene logike v tem, da bi DARS neko storitev plačeval dvakrat. Tudi jaz je ne bi, prepričan sem, da tudi nihče od vas. Če jih ni najel DARS in, če ima dokazila, da je svoje dolgove do IZVAJALCEV poravnal, kaj je tu spornega? POIZVAJALCI naj izterjajo od tistih, za katere so delali.
Milan Hišan
30. 05. 2011 17.56
Važno da je neplačevanje zakonito.
vidaw
30. 05. 2011 17.48
DOKLER DELA, KI SO BILA OPRAVLJENA-POŠTENO, NE BODO PLAČANA,TOLIKO ČASA NAJ VZTRAJAJO!!! ČE BI DUHOVNIKOVA IN OSTALA RAJA OKOLI NJE IMELA GRADBENA PODJETJA IN ZAPOSLENE DELAVCE- BI STORILA ENAKO. TAKO SE PA LE NASMIHA IN IMA VSE ZA BEBČKE!!!!! NI MI JASNO, KAKO LAHKO POBIRA CESTNINO ČE CESTA SPLOH ŠE NIMA UPORABNEGA DOVOLJENJA. JA ZA ZIDARJA!!!!
wsharky
30. 05. 2011 17.40
... DARS je pralnica denarja in pretok drzavnega denarja nas davkoplacevalcev v privat zepe politicnih in gospodarskih 'simpaterjev' vodstva DARS-a od njegove ustanovitve do danes... Koliko milionov EUR se je v tem casu 'negospodarno' porabilo za 'studije', 'variante' itd ... ... a kaj ko jih koruptivna politika sciti in podpira njihova dejanja, ker imajo 'korist' od njih... ..
Transcentral
30. 05. 2011 17.35
Državna ustanova je zopet pokazala,kaj si misli o malih ljudeh!Ignoransko zavaja vse pravice ki so zapisane v ustavi,medtem ko pohlepno zaračunava kazni na tem odseku AC,ki nima niti uporabnega dovoljenja,še manj pa je ta cesta sploh ni v kategoriji AC???Barabe so pobrale denar za odstavni-tretji pas,da pa je zvrhan koš,pa še izvajalcem ne bodo plačali!!!Hvala za demokracijo,hvala za sistem!!
hcaine8
30. 05. 2011 17.34
Kam gre ta država?! Denar gre za nepomembne zadeve, domačim podjetnikom se pa ne plača. Ko ugasnejo slovenska podjetja, bomo postali popolni sužnji tujcev, življenjski standard pa na ravni Albanije. Upam, da kaj dosežejo. Zapora AC me pa ne moti, razlog je pa precej egoističen: nisem od tam. Je pa res, da je AC še brez uporabnega dovoljenja in neplačana v lasti teh obrtnikov in jo imajo pravico kadarkoli zapreti "za dodelavo".
Leonardo09
30. 05. 2011 17.00
sem za vsak protest ki je upravičen in ta je sam pripravljam odmeven protest proti obvezni članarini pri obrtno podjetniški zbornici načinu izterjave in individualnim plačam ki si jih delijo iz članarin.Kakšna stališča je zavzela zbornica pri takih dejanjih da se preprečijo takšne kraje?
comfort
30. 05. 2011 16.58
podpiram zaporo ceste. kak si lahko dars ki je državno podjetje privošči neplačevanje podizvajalcem.
budha
30. 05. 2011 16.35
a neplačevanje je pa zakonito???
Follow me
30. 05. 2011 16.33
Zapora podizvajalcev bo protizakonita? Ja in neplačilo podizvajalcev je zakonita ?? Zaprite cesto z vsemi možnimi prevoznimi sredstvi.