Slovenija

Davčne blagajne brez izjem ali pa referendum

Ljubljana, 30. 08. 2011 17.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obrtniki bodo vztrajali, da zakon o davčnih blagajnah velja za vse brez izjem. V nasprotnem primeru bodo sprožili pobudo za razpis referenduma, so sklenili na seji upravnega odbora OZS.

Z zakonom o davčnih blagajnah se namerava vlada zoperstaviti sivi ekonomiji.
Z zakonom o davčnih blagajnah se namerava vlada zoperstaviti sivi ekonomiji. FOTO:

Obrtniki bodo vztrajali, da zakon o davčnih blagajnah, s katerim se namerava vlada zoperstaviti sivi ekonomiji in zmanjšati davčno vrzel pri zavezancih, ki poslujejo z gotovino, velja za vse brez izjem. V nasprotnem primeru bodo sprožili pobudo za razpis referenduma, so sklenili na današnji seji upravnega odbora OZS.

Malo gospodarstvo ne nasprotuje davčnim blagajnam. "A moramo vztrajati na tem, da izjem ni," je o predlogu zakona, ki ga namerava vlada v kratkem poslati v obravnavo v DZ, dejal predsednik upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Štefan Grosar. Po njegovih besedah gre za še en tipičen primer v tej državi, namreč da manjšina vlada večini.

Po zakonu naj bi bila iz zakona v določenih primerih izvzeta velika in srednja podjetja, prav tako naj bi davčnih blagajn ne bilo treba kupiti kmetom. Ob tem ostaja neodgovorjenih vrsta vprašanj, med drugim so se navzoči na seji spraševali, kako naj se obnašajo zavezanci v tistih dejavnostih, ki prodajajo blago oz. opravljajo storitve na terenu. Poleg tega dostop do interneta ni zagotovljen povsod v Sloveniji, so opozorili.

"Ministrstvo za finance vztrajno tišči v ta nedodelan ukrep, ki se je tudi drugod izkazal za neuspešnega," je menil član upravnega odbora Jani Ulaga. Predlog po njegovih besedah diskriminira majhna in mikro podjetja ter jih uvršča med drugorazredne gospodarske subjekte, zato bi moralo ministrstvo za finance odstopiti od tega projekta ali pa naj minister Franc Križanič odstopi.

Na seji so se seznanili tudi s predvidenimi spremembami zakona o preprečevanju zamud pri plačilih, ki velja od sredine marca. Ena bistvenih načrtovanih novosti je možnost obročnega plačevanja računov, pri čemer naj bi dogovorjeni rok plačila veljal za vsak obrok posebej. A navzočim se je zdela ta določba nevarna, saj so se zbali, da utegne priti do izigravanja s strani močnejšega partnerja.

Zato so sklenili, da bodo nasprotovali uvedbi možnosti obročnega odplačevanja. "Z obročnim odplačevanjem si le še zategujemo zanko okoli vratu," je dejal podpredsednik upravnega odbora OZS Bogdan Oblak. Iluzorno je pričakovati, da se bosta dva gospodarska subjekta, od katerih je eden bistveno večji od drugega, sporazumno dogovorila, je dejal in opozoril, da so se z uveljavitvijo zakona plačilni roki bistveno podaljšali.

Poleg obravnave še nekaterih drugih predlogov sprememb zakonodaje, ob čemer se je živahna razprava razvnela predvsem glede nadgradnje zdravstvenega sistema do leta 2020, je upravni odbor OZS sprejel še sklep, naj zbornica vztraja, da vlada pošlje v Bruselj ostro protestno pismo, da je Avstrija z zaporo predora Karavanke kršila mednarodne predpise. "Če je prišlo do kršitve mednarodne pogodbe, je treba zaščititi slovenski narod," je pozval podpredsednik skupščine OZS Andrej Klobasa.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sunga9
31. 08. 2011 11.19
+1
Ma kakšne blagajne? kaj še? država naj se spravi v red in bo ne pa užgi po malemu obrtniku...ljudje kaj vam je saj nam manjka amo še čip v rit in smo totalno u *
Marcel Korošec
31. 08. 2011 10.09
-1
OK za vse ki poslujejo z gotovino !!!! Ne pa za druge ki nikoli ne poslujejo z gotovino in delajo direkt za firmo,ki pa ne morajo utajiti davkov !!!!!
HIPOKRATKA
31. 08. 2011 09.47
+1
Davčna blagajna mora biti za vse! Za velike (Mercator, Lidl, Hofer, Eurospin, Spar, Voegele, Alpina, Tuš, Trgoavto, odvetniki, turistične agencije, Petrol.....kot za majhne (urarji, branjevke na tržnici, kmečki turizem, šivilje, frizerji, prevajalci, inštruktorji, alternativna medicina, maserji....), če ne za vse, pa za nikogar!
pika poka ježek
30. 08. 2011 19.37
+1
Zakon mora biti za vse enak. Ampak ni treba urediti davčne prilive, temveč tudi davčne odlive. Javni razpisi bi morali zagotoviti čim cenejšo izvedbo projektov, čemur pa ni tako, ponudbe izvajalcev se pri milijardnem poslu razlikujejo za nekaj tisočakov. Sama lopovščina.
grdavs
30. 08. 2011 19.28
+1
Abadon666 30.08.2011, 18:29 "...Naj bodo obvezne samo za gostince, saj je vsem jasno da je 95% vseh utaj te vrste prav pri njih" Kaj pa ODVETNIKI?!? Morda gostinci res utajijo velik delež državi, vendar so ti zneski mišji kakec napram enormno večjim zneskom pri odvetnikih - pa še kakšna druga branža bi se našla. Blagajna za vse!
cool29
30. 08. 2011 19.01
...dolžnost vsakega državljana mora biti da plača davek brez izjeme, ki je seveda razumen....sprejeti bi morali takšno zakonodajo, da nobeden ne bi niti pomislil na utajo davkov oz. da bi delal na črno....res si marsik kdo nebi v cca 2 letih privoščil , jahte, počitnic v eksodičnih krajih, prestižnih limuzin....bi bilo pa zato cenjeno delo, in bi si vse to lahko privočil mogoče z varčevanjem čez napr. 10-15 let, pa bi bolj znal pridobljeno ceniti...sicer pa smo za to vrstne davčne reforme cca 20 let prepozni, saj je gospodarstvo zaradi prepustov sive ekonomije itak že zavoženo.....glede sankcij v zvezi z utajo davkov bi se morali zgledovati po ZDA, .ko smo že vse drugo kopirali po njih....
Niko_K
30. 08. 2011 18.58
Jaz sem to že zdavnaj rekel. Najboljše bi bilo, da od tisto pol plače, ko jo imamo, enostavno nam vzamejo še pol, ker drugače si tako ali tako vedno nekaj zmišljujejo. No... Potem bi nam ostalo pol od pol.. Ampak tu je keč, ker bi naši vrli pogoltneži od politikov spet začeli študirati, kako ti naj vzamejo še pol od pol od pol. :)))))))
tantadruj1
30. 08. 2011 18.58
... ja, itak da imajo vsi včasih opravka z gotovino, če ne izdajo računa dobijo na roko.. pa to ni tako mišljeno.. mišljeno je, kdor ima blagajno z gotovino.
OPUSDEI
30. 08. 2011 18.56
v državni blagajnni nikoli zadosti dnarja, lahko jim damo miljon vsako dan, pa zdravstvo in pokojnine ne bodo nič boljše... tok o temu .Oni rabijo blagajne da bi mi vedeli koolko dnarja jim gre pod mizo in nad mizo....
Niko_K
30. 08. 2011 18.52
@Savinčan Valda! :) S čim se pa v Sloveniji še služi, če ne z delom? HA HA HA HA HA HA HA HA HA
Savin?an
30. 08. 2011 18.51
Niko_K Maš prav ampak to gre v stroške dela. Ha ha ...
Savin?an
30. 08. 2011 18.50
swiftex 30.08.2011, 18:40 Se potpišem pod to izjavo.
Mr.Somebody
30. 08. 2011 18.44
ma ta obrtna zbornica skos neki *, najprej avtoprevozniki zdej pa še gostinci...sam še semolič se mora javt da so davčne blagajne nesocialne pa smo zmagal.
swiftex@siol.net
30. 08. 2011 18.40
če bi namesto neumnosti,naredili finančno policijo,ki bi lovila vse ki delajo na črno in ki res utajajo ogromne zneske,bi tudi mi,ne samo država lažje dihali
POVOJ
30. 08. 2011 18.38
+1
Abadon666 30.08.2011, 18:29 Ne pametuj, nimajo samo gostinci opravka z gotovino, kaj pa frizer, ko te pošiša, zobar zamenja plombo, vodovodar zamenja školjko, maler zbeli hodnik,..... Vsem, ki imajo opravka z gotovinskim poslovanjem te blagajne, ali pa nobenemu.
Savin?an
30. 08. 2011 18.38
bacek__jon Cena piva z DDV in taksami je v trgovini 0,79 eu. V gostilni pa 2 eu. To pomeni 153 % marža. Ne mi bluzit, da se z tako razliko v ceni ne da živet. Problem je v tem, da država ne pobere davka od dobička, ne pa teh 8,5 % DDV na storitev, Pa naj bo to pri frizerjih, gostincih, zobarjih itd.. Pri nas smo mel gostinca, ki je vozil otroke v vrtec z Hamerjem. Ti otroci so bili v vrtcu brezplačno, ker je le ta prikazoval premali prihodek od SP. Se pa strinjam, da blagajne morajo dobiti vsi.
Niko_K
30. 08. 2011 18.36
... in meni to res diši po neki monopolizaciji opreme. Ker se slučajno spoznam na IT, je po mojem tu odzadaj en lobi oz. neko podjetje (konzorcij), ki ima interes zaslužit s "predelavo" in "dodelavo" (pa seveda MASTNO ZASLUŽIT Z VZDRŽEVANJEM), teh blagajn... ...prvo pravilo je... Če si se zrinil v posle, ki so predpisani s strani države, potem imaš KURO, KI NESE ZLATA JAJCA. Ne bi se čudil, da ima kak sorodnik od koga na vladi firmo, ki tipitopi ustreza pogojem tega razpisa, ki ga še ni!
LomilkaSrc
30. 08. 2011 18.33
.... pa ne samo to. upravniki družb bi morali odgovarjati tudi materialno.
Abadon666
30. 08. 2011 18.29
Pa kaj bi ti radi, da ima blagajno in to še davčno z internetno povezavo, 80- letna branjevka, ki na mesec naredi 150€ prometa pa še to samo v sezoni ... Naj bodo obvezne samo za gostince, saj je vsem jasno da je 95% vseh utaj te vrste prav pri njih ...
Drejc MB
30. 08. 2011 18.25
Davčne blagajne so morali uvesti že pred najmanj 10 leti,.... minimalna zagrožena kazen za utajo davka bi pa morala biti vsaj 5 let zapora visoka denarna kazen in zaseg premoženja.... Samo če bi se to potem izvrševalo bi bilo 50% slovenije v zaporu.... no toliko ne ker bi po par šolskih primerih vsi začeli lepo plačevati... in državna blagajna bi bila polna