Slovenija

Za eno davčno blagajno 430 evrov?

Ljubljana, 26. 08. 2011 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
186

Slovenci smo mojstri pri utajevanju davkov. Zato hoče vlada uvesti davčne blagajne, s čimer naj bi se končale goljufije gostincev, trgovcev, frizerjev, mehanikov ... Nove blagajne bi morali imeti vsi do 1. decembra.

Blagajna
Blagajna FOTO: Reuters

Vlada je včeraj obravnavala predlog za uvedbo tako imenovane davčne blagajne, s čimer naj bi se končale goljufije gostincev, trgovcev na drobno ter vseh drugih, ki poslujejo z gotovino. Na Davčni upravi predvidevajo, da bodo sistem vzpostavili oktobra, do 1. decembra pa bi morali imeti vsi davčni zavezanci nove blagajne.

S fotografiranjem računov v lokalih spoznali resnico

Da Slovenci resnično obvladamo utajo davkov, so v minulih letih ugotovili naši davčni inšpektorji, ki so preverjali predvsem poslovanje z gotovino. Pri tem vsekakor prednjačijo gostinci, ki izdane račune nadvse radi brišejo iz svojih evidenc. Inšpektorji so do spoznanja prišli tako, da so z gotovino plačali račune v gostinskih lokalih, jih fotografirali in nato pustili na mizi. Ob inšpekcijskem pregledu so nato preverjali podatke s fotografiranega računa s podatki v poslovnih knjigah davčnega zavezanca in ugotovili, da se v kar 82,5 odstotka primerov številke nikakor ne ujemajo.

Pri poslovanju z gotovino utajimo 45 milijonov evrov

Enake goljufije so ugotovili v frizerstvu, gradbeništvu, avtoprevozništvu, vulkanizerstvu, cvetličarstvu, pri taksi prevozih, zobozdravstvu, prodaji vstopnic, masažnih salonih, pedikerstvu in podobnih dejavnostih, kjer je opravka z gotovino. Take utaje po njihovih izračunih prispevajo preko 40 odstotkov sive ekonomije, zato jih je treba preprečiti. Le s tega naslova naj bi država po besedah predstavnikov vlade pobrala okoli 45 milijonov evrov več davkov, s celotno modernizacijo informacijskega sistema na Dursu pa naj bi številke po besedah finančnega ministra Franca Križaniča dosegale celo 200 milijonov evrov.

Starim blagajnam naj bi odklenkalo 1. decembra letos.
Starim blagajnam naj bi odklenkalo 1. decembra letos. FOTO: Reuters

Stare blagajne bo treba zamenjati ali nadgraditi

Ker ima Durs premalo inšpektorjev, da bi lahko težavo rešili s klasično metodo nadzora, namerava vlada uvesti tako imenovane davčne blagajne. Če bo zakon potrjen, bodo vse osebe, ki poslujejo z gotovino, primorane bodisi posodobiti svoje registrske blagajne ali pa jih zamenjati z novimi, ki bodo imele nameščeno posebno spominsko enoto, v katero sami ne bodo mogli posegati. "Vsi izdani računi se bodo zapisali v to enoto in uporabnik jih ne bo mogel izbrisati, kot je to mogoče pri klasičnih registrskih blagajnah,“ pojasnjujejo predlagatelji novega zakona.

Za nove blagajne bodo predpisani obvezni tehnični standardi, davčni inšpektorji pa bodo poleg uporabnikov preverjali tudi njihove proizvajalce oziroma prodajalce.

Sicer pa bo slovenski sistem v primerjavi z sistemi po Evropi edinstven, saj bodo kontrolne naprave preko brezžične telefonske povezave stalno povezane s strežniki Dursa. 

Izvzeta velika podjetja s svojim nadzorom in kmetje

Inšpektorji, ki so preverjali gostince, so ugotovili, da so v 82,5 odstotka primerov ti iz evidence brisali račune za pijačo in jedačo.
Inšpektorji, ki so preverjali gostince, so ugotovili, da so v 82,5 odstotka primerov ti iz evidence brisali račune za pijačo in jedačo. FOTO: Kanal A

Obvezne uporabe davčnih blagajn bodo naslednja tri leta opravičene srednje in velike gospodarske družbe, ki z lastnim sistemom notranjih kontrol zagotavljajo varnost na višji ravni kot z uporabo omenjenih blagajn. "Pri tem bodo morali izkazati, da vzpodbujejo plačevanje blaga in storitev s sodobnimi načini plačila, ki omogočajo sledljivost transakcij, ter ne dajejo dodatnih gotovinskih popustov," pojasnjujejo predstavniki Dursa.

Poleg teh bodo med izjemami tudi kmetje, saj so ti v Sloveniji praviloma izvzeti iz obveznosti vodenja knjig, njihov dohodek pa je obdavčen na podlagi katasterskega dohodka.

Prav tako so med izjemami navedeni še zavezanci, ki prodajajo izdelke manjše vrednosti preko avtomatov, ki omogočajo sledljivost in nadzor.

Kdo bo plačal nove blagajne?

Ob obvezni nadgradnji oziroma zamenjavi blagajn se seveda pojavlja vprašanje cene. Stroški bodo po besedah predlagateljev seveda različni glede na organizacijo, primernost za nadgradnjo sedanje blagajne in dejavnost, pri kateri se uporablja registrske blagajne, a cena za posamezno fiskalno kontrolno napravo naj bi po ocenah finančnega ministrstva znašala okoli 400 evrov. Za tiste, ki uporabljajo več registrskih blagajn, pa se cena mrežne kontrolne naprave lahko povzpne do 3.100 evrov.

Minister Franc Križanič je včeraj dejal, da bo država vsakemu zavezancu subvencionirala polovico nakupa kontrolne naprave, maksimalen znesek subvencije pa bo znašal 200 evrov.
Minister Franc Križanič je včeraj dejal, da bo država vsakemu zavezancu subvencionirala polovico nakupa kontrolne naprave, maksimalen znesek subvencije pa bo znašal 200 evrov. FOTO: Miro Majcen

Finančni minister Franc Križanič je včeraj ob tem sicer potrdil, da bi država v tem primeru nakup tehnologije subvencionirala. Vlada naj bi za ta namen porabila okoli 11 milijonov evrov. "Subvencija bo znašala natanko 50 odstotkov cene nadzorne enote oziroma maksimalno 200 evrov," je danes pojasnila Alenka Kovač Arh, direktorica direktorata za davčni sistem na Ministrstvu za finance.

Po oceni Dursa je v Sloveniji okoli 50 tisoč davčnih zavezancev, ki poslujejo z gotovino, zato se pri njih zaenkrat predvideva strošek za nabavo osnovnih modelov fiskalne kontrolne naprave v višini okoli 22 milijonov evrov.

Za vzpostavitev sistema bo moral Durs odšteti 1,5 milijona evrov, vzdrževanje in izvajanje sistema pa bo državni proračun vsako leto stalo okoli 200 tisoč evrov.

Dve desetletji zaostanka za Evropo

Grčija: Nekatere evropske države enak ali podoben sistem kontrole gotovinskega poslovanja uporabljajo že mnogo let. V Grčiji, ki premore okoli 10 milijonov prebivalcev in ima okoli 800 tisoč malih in srednjih podjetij, so zakon o davčnih blagajnah sprejeli že leta 1988. Po sprejemu zakona so prodali okoli 350 tisoč, sedaj pa letno prodajo med 30 in 40 tisoč davčnih blagajn. Država na dve do štiri leta skladno s tehnološkim napredkom spreminja tudi tehnične zahteve. Vsaka davčna blagajna mora imeti registrsko številko, ki se izpiše tudi na izdanih računih. Podjetjem ni treba hraniti kopij izdanih računov, saj so ti shranjeni v posebnem elektronskem spominu davčne blagajne, podatki pa so zaščiteni z elektronskim podpisom. V notranjost davčnih blagajn lahko posega samo posebej pooblaščeno tehnično osebje, vsaka davčna blagajna pa ima servisno knjigo, v katero morajo biti vpisani vsi podatki o vzdrževanju in servisih. Dobavitelji, ponudniki in serviserji davčnih blagajn zaposlujejo v Grčiji do 20 tisoč ljudi.

Italija: Tudi v Italiji so davčne blagajne obvezne že dve desetletji. Italijanska ureditev na tem področju pa je podobna grški. Nekoliko blažje obravnavajo potrošnike in nekatere dejavnosti, kot so taksi prevozi, športna društva, parkiranje vozil in podobno, določene pa so stroge sankcije, kadar trgovec ne izda računa ali kadar podatki na računu ne odražajo vrednosti dejanske transakcije. Če trgovec v obdobju petih let stori tri tovrstne kršitve, se mu odvzame dovoljenje za opravljanje dejavnosti.

Švedska: Davčne blagajne so na Švedskem obvezne od začetka leta 2010. Njihova uvedba spada v širši sklop ukrepov, s katerimi želijo na Švedskem do leta 2014 prepoloviti davčno vrzel in učinkovito omejiti sivo ekonomijo. Z davčnimi nadzori so med drugim ugotovili, da so v posle z gotovino in dejavnosti, ki so s tem povezane, vpletene tudi organizirane kriminalne združbe, ki preko nenadzorovanega gotovinskega poslovanja perejo denar. Davčne blagajne morajo imeti vsi, razen največja podjetja, za katera je davčna uprava ugotovila, da imajo dovolj dober sistem notranjih kontrol. Kontrolna enota na blagajni zagotavlja zapisovanje predpisanih podatkov za obdobje najmanj petih let.

Kakšne bodo kazni za kršitelje?

Zakon o davčnih blagajnah predvideva tudi kazni za kršitelje. Samostojnemu podjetniku posamezniku, ki ne bo imel, ne bo uporabljal, prijavil ali pa pristojne ne bo obvestil o okvari davčne blagajne, grozi globa v višini od 1.200 do 10.000 evrov. Pravnim osebam za kršitve grozi do 30.000 evrov kazni, z globo v višini od 400 do 4.000 evrov pa naj bi se za prekrške kaznovala tudi odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika ali odgovorna oseba posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, čemur sledi tudi odvzem davčne blagajne.

Z globo od 10.000 do 450.000 evrov se po predlogu zakona kaznuje tudi proizvajalec oziroma prodajalec davčne blagajne, ki da na trg davčno blagajno, ki ne izpolnjuje tehničnih zahtev, predpisanih z zakonom.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (186)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
27. 08. 2011 19.00
+2
predlagam, da država uvede osebni davčni račun, s katerega bo razvidno, koliko je kdo prispeval v proračun, in koliko je kdo dobival iz proračuna. zamislite si , kakšne številke se bi pojavile javnim uslužbencem, ki so po 40 let jemali iz proračuna in SP IN DELAVCI , , ki so v proračun vlagali. in tisti, ki so in še vlagajo, sedaj nimajo nobenih pravic, samo dolžnosti, kazni in šikiniranje na delavnih mestih, na cest s strani vaše policije, i, na sodišču, na meji,........javni uslužbenci, ker so javni uslužbenci pa imajo na cesti,na sodiščih,....privilegije.
minimalisch
27. 08. 2011 11.20
+2
Pa kaj je s tem politiki se ze mal prevec norca delajo...se tiste firme hocejo zafurat k si jih je folk z lastnimi pufi ustvaru in jim pobrat se nekaj malega kar jim ostane...pobrat nasim sposobnim politikom vse imetje in poplacat puf drzave..kdor se strinja naj dvigne palec
lenoritis
27. 08. 2011 11.10
če oseba dobi 700e plače vam jih lastnik gostinkega obrata plača z brisanjem računov.to sem doživel na lastno pest.pa tudi plačilo dobaviteljem se plačuje na roke namesto preko dobavnice.
McClain
27. 08. 2011 10.54
Ne bo funkcioniralo.
Monarch03
27. 08. 2011 10.16
+2
Ja, odvetnike ja..pa na prodaje podjetij so tudi pozabili?? Pa njihovi potni nalogi in reprezentance pa sejnine itd. Vse kaj je bilo zdravega so zapravili ali pa prodali zdaj pa jih frizerji in mehaniki skrbijo?? Ojej, kako daleč se lahko pademo, če sedaj že denar od mehanikov in frizerjev vidno fali v blagajnah??? Če že drugo ne, so prej vidni bili samo manjkajoči milijoni, sedaj pa se očitno že vsak tisočak pozna. Kot provinca bi bili bolj bogati kot pa sedaj, ko nam vlada lasten narod. Sramota hablasta brez kančka vesti in nacionalnega ponosa!!
Bogdan Binter
27. 08. 2011 08.53
+1
Zanimivo pri vsem tem je, da je Križanič hote ali nehote pozabil na obvezne blagajne pri odvetniških pisarnah.So tudi oni izvzeti ?
cukr1
27. 08. 2011 08.39
+1
A bejžte, bejžte, kako pa boste pri frizerki vodili račune, ki postriže glavo, katera jo ne bremeni zaloge ali pa mehaniku ki bo poštimal avto s rabljenimi deli, ki ga zopet ne bremeni zaloga, ali pa knaufarju, ki med tem ko jaz nabavim materijal on pri meni samo izvaja dela in ga zopet ne bremeni zaloga. V glavnem je tukaj blagajna samo za tiste, ki imajo opravka z vhodnim in izhodnim davkom. Kar se pa tiče prodaje na črno glede gostincev, sigurno že imajo rešitev kako vas prelisičiti. Saj že sam članek govori zase, slovenci smo mojsrti v utajevanju davkov. Pa še to kdo nas pa uči in sili v to. Ravno vi politiki in velemojstri zafuranih velikih podjetij, ki sedaj ne veste kako to zajeziti.
jamajaka
27. 08. 2011 08.14
+1
še ena modna muha za pobirat dnar sami sebi naj se obdavčijo
Marcel Korošec
27. 08. 2011 08.03
bugimajstr26.08.2011, 22:112 joj matr boga........sem kmet in davčni zavezanec...ma kaj bom mogu met blagajno u traktorju ko bom komu delal traktorsko uslugo???kaj hudiča ni dost da račun napišem in ga dam računovodkinji??in plačam davek od dobička in še od česa??ma ta država preveč krade...to bo en upor nastal ker to nebo več za zdržat..... PA GA DAŠ ?????
hcaine8
27. 08. 2011 01.47
+2
No, očitno se eden od Križaničevih znancev ukvarja s proizvodnjo ali pa uvozom takih blagajn! Poleg tega pa kokain ni poceni... Glede na to, da večino utajijo gostinci, verjamem številki, ki jo je ob teh cenah v gositlnah zelo enostavno doseči!
janfilimon
27. 08. 2011 01.30
+3
ce niste vedeli do danes, torej veste sedaj. za vse slabo v tej drzavi so krivi gostinci in se iskreno opravicujem v imenu vseh, ki so vas neupravičeno napadali: bavcarjem, tovsakovkam, šrotom, kordežem, zidarjem, janšam,..in še mnogim ostalim poštenim, zavednim slovencem, ki so bili in dali svoj pošteni obraz za lepšo in boljšo slovenijo,
luka.fortuna@hotmail.com
26. 08. 2011 23.57
+1
VSE TO JE ODDAJA ŠE POMNITE TOVARIŠI...
RoccoS
26. 08. 2011 23.07
+2
Mogoče Golobič, Dimičeva ali prijatelj od KK bo spet dobavitelj blagajn?
loden
26. 08. 2011 22.13
+1
Tavelki lopovi bojo menda tamale v red spravil, ... pa to....:=))
Bugi Majstr
26. 08. 2011 22.11
+1
joj matr boga........sem kmet in davčni zavezanec...ma kaj bom mogu met blagajno u traktorju ko bom komu delal traktorsko uslugo???kaj hudiča ni dost da račun napišem in ga dam računovodkinji??in plačam davek od dobička in še od česa??ma ta država preveč krade...to bo en upor nastal ker to nebo več za zdržat.....
perlhelp
26. 08. 2011 21.28
Križanič naj se obese za tako blagajno...
Buena Vita
26. 08. 2011 21.24
+1
HE,HE,HE,HE V SOSEŠČINI ,NA KONCU NAŠEGA PARKIRIŠČA JE ODPRT NOVO MODERNO OPREMLJEN LOKAL,GOSTINSKI,KAJ VEM KAJ NUDIJO,VEM DA V CELEM DNEVU NE PREMOREJO 10 OBISKOVALCEV,KELNARCA VES DAN ČEPI NA SONCI IN POBIRA SONČNINO, IN TAKIH GOSTINCEV JE TISOČE
123sasa
26. 08. 2011 20.52
+1
Če bi našim tajkunom pobrali 10% kar so pokradli, bi to bilo kot za 100 let prilivov iz davčnih blagajn.
undertakerslo
26. 08. 2011 20.25
ups:) Torej: iz vidika države in - do končnega kupca/fizične osebe. Med firmami je pa samo gor in dol(razen, če gre za davčno nepriznane zadeve, se razume).
undertakerslo
26. 08. 2011 20.22
@povoj, v vseh navedenih primerih je in - (iz vidika države) - eden plača, drugi odbija ergo država nima add value) vse do končnega kupca, od katerega pa res država pokasira. Poglej si malce DDV sistem, preden nadaljuješ s komentiranjem.