Slovenija

Pri kavici brez računa ni popusta

Ljubljana, 14. 06. 2013 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
498

Vas jezi, ker ste spet plačali več sto evrov dohodnine, čeprav vaša plača ni ravno velika? No, nekdo, ki je bolj bogat kot vi, ni plačal nič, še več – država mu je vrnila preveč plačano dohodnino.

Če vas bo zobozdravnik vprašal, ali vam lahko naredi zalivko, ki bo brez računa cenejša, bo marsikdo privolil, ne da bi se zavedal, da bo morda res odštel manj za material, ker ne bo obračunanega davka na dodano vrednost, medtem ko bo delo plačal v celoti. Čez mesec dni vam lahko na primer zalivka pade ven, vi pa se lahko brez računa obrišete pod nosom. Ste namreč brez pravic, garancije ni.

Vedno vzemite račun. Če namreč pijete kavico in gostilničar denar pospravi v svoj žep, nimate nič popusta.
Vedno vzemite račun. Če namreč pijete kavico in gostilničar denar pospravi v svoj žep, nimate nič popusta. FOTO: Thinkstock
Davčne nepravilnosti lahko prijavite na davčnem uradu, na anonimni brezplačni telefon 080 30 60 ali po elektronski pošti prijave.durs@gov.si.

Ko zjutraj plačate kavico in se iz lokala odpravite brez računa, nimate popusta, ker bo gostilničar morda pospravil denar v žep. Zato vedno zahtevajte račun, ker ne plačate manj, in ga tudi vzemite s seboj. V nasprotnem primeru lahko namreč gostilničar izbriše račun. In če naletite na mojstra, ki vam ne izda računa, mu denar nakažite na njegov račun in ne plačujte na roko. Tudi, ker imate tako dokazilo o plačilu, zasebnik pa bo moral verjetno upravičiti nakazani znesek. Seveda nasvet pride prav, ko gre za večje vsote. In najpomembneje – vi, ki zakonito prejemate plačo, plačate dohodnino, zasebnik, ki ne izda vseh računov in prikazuje najnižji dohodek, pa bo verjetno na koncu dobil povračilo preveč plačane dohodnine. 

Davčne blagajne so 'padle v vodo'

Na vladi zatrjujejo, da so odločeni zajeziti sivo ekonomijo, ki ima močan negativen vpliv na slovensko gospodarstvo. Da bi preprečili utajo davkov pri poslovanju z gotovino, so sicer že prej želeli uvesti davčne blagajne, ki bi bile po brezžični povezavi ves čas povezane s strežniki davčne uprave.

Predlog zakona o davčnih blagajnah je bil pripravljen v času Pahorjevega mandata od leta 2008 do 2012, vendar ga zaradi razpisa predčasnih volitev ni bilo mogoče obravnavati v državnem zboru, so sporočili s finančnega ministrstva. Naslednja Janševa vlada se je odločila za manj tehnično zahtevnejšo rešitev, ki prinaša manjše stroške zavezancem.

Od 1. julija dalje bo prepovedano uporabljati programe za brisanje računov.
Od 1. julija dalje bo prepovedano uporabljati programe za brisanje računov. FOTO: Thinkstock
Da bi bilo čim manj neplačnikov, že zdaj objavljajo neplačnike davkov, katerih dolg presega 5000 evrov in s plačilom zamujajo vsaj 90 dni. Doslej so objavili tri, vsakič so dolžniki skupno plačali pet milijonov evrov.

Po predlaganem zakonu o davčnih blagajnah iz leta 2011 bi uvedba davčnih blagajn državo v prvem letu uvedbe stala 12,65 milijona, v naslednjih letih pa po 1,2 milijona evrov letno, medtem ko onemogočanje brisanja računov državo ne bo stalo nič. In po ocenah finančnega ministrstva davčne blagajne ne odpravljajo problema neizdajanja računov. "V državah, kjer imajo davčne blagajne, tudi po njihovi uvedbi ugotavljajo, da zavezanci še naprej uporabljajo blagajne, ki ne delujejo v skladu s tehničnimi zahtevami in prek njih zaračunavajo del prometa, za katerega želijo, da bi ostal prikrit," so sporočili. Prav tako naj zavezanci še naprej ne bi izdajali računov. "Podatki o neprijavljenem prometu tako ostajajo davčnim organom še vedno prikriti in jih morajo pridobiti na terenu s klasičnim inšpekcijskim nadzorom," so poudarili.

Od 1. julija obvezne naprave, ki ne omogočajo brisanja

Zato so se odločili za drugo rešitev. Od 1. julija davčni zavezanec ne sme uporabljati programa ali naprave, ki omogoča brisanje, popravljanje ali kakršno koli spreminjanje izvornega zapisa podatkov, ne da bi bila zgodovina shranjena na napravi, ki jo uporablja za elektronsko obdelovanje podatkov.

V prihodnje nameravajo tudi posodobiti elektronsko poslovanje in razvijati nov davčni informacijski sistem. Sodobna orodja bodo po ocenah davčnih uslužbencev omogočila učinkovitejše in hitrejše zaznavanje kršitev ter njihovo sankcioniranje oziroma odpravljanje nepravilnosti.

Prihodnje leto bo zaživela 'stroga' finančna uprava

Obetajo se tudi spremembe za hitrejšo izvršbo, če zavezanec ne poravnava svojih obveznosti prostovoljno. K večji učinkovitosti na področju zmanjševanja davčnih utaj bo prispevala tudi načrtovana združitev davčne in carinske službe, kjer pobirajo okoljske dajatve in trošarine, v Finančno upravo Republike Slovenije ter razširitev pooblastil carinske službe za ukrepanje v primeru odkritja dela na črno.

V Sloveniji je siva ekonomija resen problem.
V Sloveniji je siva ekonomija resen problem. FOTO: Thinkstock
Zavezanci so že prej tako ali tako zavezani k dajanju resničnih, pravilnih in popolnih podatkov davčnemu organu.

Uslužbenci prenovljene enovite službe, ki bo predvidoma zaživela prihodnje leto, bodo nadzorovali nakazila v davčne oaze, podrobno preverjali plačevanje prispevkov za socialno varnost, spodbujali registracijo in legalizacijo opravljanja dejavnosti in kaznovali brez izjeme. Okrepljeno bodo sodelovali z organi, pristojnimi za odkrivanje in pregon kaznivih dejanj davčne zatajitve in druge gospodarske kriminalitete, in povečali mednarodno sodelovanje na področju izmenjave informacij.

Okrepila se bo prisotnost inšpektorjev na terenu. Pospešeno se bodo izvajali hitri davčni inšpekcijski nadzori nad blagajniškim poslovanjem, popisom stanja zalog, izvajala se bo tudi računalniška forenzika, ki je zajem podatkov iz računalnikov zavezancev, še obljubljajo na finančnem ministrstvu.

OZS: Nad sivo ekonomijo s prijaznejšo davčno zakonodajo

Po mnenju Obrtno-podjetniške zbornice bi lahko problem sive ekonomije rešili le z boljšo ozaveščenostjo davkoplačevalcev in s prijaznejšo davčno zakonodajo. Omenjajo dohodninsko davčno olajšavo in primerno motiviranje državljanov, naj pri nakupu blaga in storitev vedno zahtevajo tudi račun. Če bi bila davčna zakonodaja v Sloveniji dovolj stimulativna, bi svoje delo obrtniki in podjetniki raje prijavili, so prepričani.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (498)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šekica
18. 06. 2013 12.04
+1
S takimi sporočili nas država uči, da naj bomo fajn žleht do ljudi, od katerih nimamo koristi. A ni ravno foušija eden glavnih problemov Slovencev? Se bo kriza nehala, če bo tudi sosedu "krava crknila"? Če bi zakoni in pravila veljali za vse enako (začenši z državo, njenimi organi in predstavniki), sploh ne bi bilo krize.
kawboy
15. 06. 2013 13.46
+4
A v cerkvi kadar pobirajo za ofer tudi izdajajo račun? Kje je davčna in tržna inšpekcija? Se pravi, da nismo vsi enaki pred zakonom, ker veljajo dvojna merila?
kawboy
15. 06. 2013 13.26
+5
Še največ sive ekonomije je med politiki in njihovimi prijateljskimi navezami,lobisti, posredniki kovček gor kovček dol in tako si podajajo denar eden z drugim. Zato pa pri nas nič ne deluje tako kot bi moralo, začeti bi morali od vrha navzdol.
finec
15. 06. 2013 06.20
+4
Največ sive ekonomije je pri uslužnostnih obrtnikih, ki večino svojega poslovanja opravijo brez izstavljenih računov. Kako ne pade nikomur od odgovornih v oči, da si lahko nekdo s n.pr. 30000€ letnega prometa in z izkazanim dobičkom 1500€ privošči milionske nepremičnine, dragi avto in razkošna potovanja.
24vohomurckov
14. 06. 2013 23.44
+12
...mene pa zelo jezi,ker moramo znova in znova dokapitalizirati banko,ki reprogramira posojila tistim,ki jih ne vračajo!
joso
14. 06. 2013 16.42
+4
Vse to kar je napisano je višek cinizma (posebaj boljša ozaveščenost), namreč od kdaj obstaja pojem države državljani poskušajo državo ogoljufati, seveda brez pravih orodij se to ne da preprečiti. Predlagam da davčna uprava nas državljane stimulira tako da z zbiranjem računov enkrat mesečno vrti bobenj in nagradi enega od nas z primerno nagrado.
kawboy
15. 06. 2013 13.28
+1
Enega izžrebanca nad dva miljona ljudi, kaj si munjen?
m4j3r
14. 06. 2013 15.56
+23
Vse lepo in prav... zdej pa še izračunajte koliko kavic je treba utajit, da prideš do zneska, ki ga je pobasala hildica in kompanija.
modelx
14. 06. 2013 15.24
+2
uvest davčne blagajne pa ne bodo mogli brista računov. tudi zobar svojega dela ne more opravit brez materiala. še pri ruvanju ti mora dati injekcijo. pa ne zraka. tudi če ti polira zobe, dela s pasto. torej,.... če je nekaj opravil, je tam tudi material in ddv.
zibertmi
15. 06. 2013 06.38
+2
kaj pa tistiki nimajo obrti pa delajo brez računa pa jih je mogoče več kot pastoritvenih obrtnikov tisti so pa zaščiteni kot severni medvedi. seveda jih je težje dobiti.gremo poliniji najmanšega odpora.kmet tudi tepe konja ki bolj vleče
mho123
14. 06. 2013 15.24
+1
nasvet dneva: ne prijavite davčne utaje
boy36
14. 06. 2013 14.50
+26
Bom samo toliko še pripisal,ko bodo vrnili nakradene miljarde iz NLB,SCT,Primorje,sedaj še SVEA itd itd itd potem naj se pa veselo spravijo še nad gostince in ostale male SP-je,Nažalost nobena oblast nima toliko jajc med nogami da bi to naredila ali pa je sama vmešana med te posle in to veselo pusti pri miru.Vsake toliko časa nam dajo kako drobtinico za pozobat da mislimo ,kako so pridi in kako pošteno delajo.
totalkar
14. 06. 2013 14.39
+12
Pri NLB tudi ni popusta, pa nas vsako leto nat....
kawboy
15. 06. 2013 13.30
+1
In to dvojno pri kreditih in še pri njihovih izgubah.
saloma
14. 06. 2013 14.36
+36
Rajs pustim obrtniku tistih par centov od kave kot pa drzavi! Drzava nam ze dovolj jemlje na vseh drugih podrocjih- npr. vsak mesec moram placati zdravstveno zavarovanje pa sem bila pri zdravniku v zadnjih treh letih tocno 0-KRAT! Sem pa bila trikrat pri zobarju, ki me je olajsal za dodatnih 400evrov. Hvala lepa za tako zavarovanje, ki smo ga primorani celo zivljenje placevati pa ce koristimo storitve ali pac ne, za vecino stvari je pa tako ali tako potrebno doplacilo. Sicer pa tudi ko peljem na avto servis se probam zmenit za storitev brez racuna, ker prisparam tudi 200 evrov. Me prav briga, koliko to oskoduje drzavo-pri placi, ki jo imam, ne morem razmisljati drugace...
boy36
14. 06. 2013 14.52
+6
kawboy
15. 06. 2013 13.33
+2
Koliko je pa država že nas oškodovala, pa se ne vprašajo, ko pa mi navadni državljani rabimo da nam bi država pomagala, potem se pa vsi stran obračajo in nobeden več ni pristojen za nič, kaj šele odgovoren?
opazovalec_
14. 06. 2013 14.34
+29
Plačilne nediscipline, slamnatih podjetij, prekupčevalcev, spletnih trgovcev in uvoznikov se naj loti država. Šele takrat pa naj prične iztrebljati delo na črno in sosedsko pomoč. Ko bodo inšpektorji prišli trkat na vrata treba sklicat čim več ljudi skupaj in jih z žvižganjem in vzklikanjem napoditi. Morali se bomo poenotiti in skupinsko upirati neumnim ukrepom vlade.
opazovalec_
14. 06. 2013 14.51
+10
Na vse zadnje pa imamo ogromno davčnih dolžnikov, ki jih "država ne zna" izterjati.
am_staff
14. 06. 2013 14.19
+15
najbolj smešna mi je v članku primerjava s skodelico kave...haha
kawboy
15. 06. 2013 13.35
+1
Ja pri majhnih stvareh se stvari začnejo.
Transformerji
14. 06. 2013 14.05
+32
Matematika mi ta trenutek ne gre najbolje: koliko kavic brez računa (v ceno je všteta tudi kava in energija) morajo davčni pokvarjenci prodati, da lahko žakelj iz davčnih dohodkov prikrajšajo za toliko, kolikor pokrade en politično nastavljeni direktor iz davkoplačevalskega žaklja v enem ali dveh letih??? Lahko to kdo izračuna??????
totalkar
14. 06. 2013 14.41
+6
kawboy
15. 06. 2013 13.36
+1
Pri najšibkejših bi pa še naprej rezali in odzvzemali, ki že sedaj ni dovolj ne za živet in ne za umret.
electricity
14. 06. 2013 13.59
+22
Na nekaj so pa pozabili tule! Žal na zelo pomembno pojmovanje, ki so ga zopet v svojem trenutku "genijalnosti" združili v eno in isto stvar, ki pa to žal še zdaleč ni! Namreč, zaposlovanje na črno in delo na črno ni isto! Zaposlovanje na črno je želja po večjem zaslužku, delo na črno je pa boj za preživetje! Tega naši genijalci, na žalost nam v škodo, niso sposobni ločiti!
pacifik12
14. 06. 2013 13.58
+4
Danes je 14.6.2013. Marca ali maja 2014 zapade 4 milijarde evrov kredita za odplačat. Upam da ne bodo spet čakali do zadnjega dna za izdajo obveznic da bomo spet vsi v strahu in ne bomo zapravljali nič in bodo vse prešalatali na črno delo.. Francija ima to vse pošlihtano da ima denar na mizi 12 mesecev prej. Nakasneje do oktobra mora bit da tenar na mizi, se stavimo da bodo čakali do 1 februarja, Nesposobnost te vlada je preprosto prevelika.
mufic
14. 06. 2013 13.51
+16
Zakaj bi daval državi denar.Kaj pa oni meni nudijo??Za vse storitve morem plačat-žal.
flaker828
14. 06. 2013 14.01
-10
kawboy
15. 06. 2013 13.39
+1
Ja kaj njihove pufe in napačne odločitve plačuješ, da oni lahko živijo na ta račun?
resslovenka
14. 06. 2013 13.51
+8
Ah dajte no. Toliko utajenega in neplačanega davka... Majhne zneske izterjajo kot bi mignil, tisti enormni so pa nedotakljivi. Stroga finančna uprava se je bo (če se bo) pojavila vsaj 20 let prepozno.
stand van piesangs
14. 06. 2013 13.50
+3
Spravli so se na gostince, ki jim tak ne gre posel razen izjem...kaj pa frizerji? Jaz pri frizerju nikoli nisem dobila iz blagajne računa...paragonski blok (račun) brez mojega imena....pa je teh skoraj toliko kot gostincev...razumem zakaj to uvajajo samo pol naj to naredijo VSEM od frizerja do klučavničarja ne pa samo gostincem...ni fer
tantadruj1
14. 06. 2013 13.54
+3
itak tudi frizerjem gre slabo. tako da... bo počasi tudi javni sektor moral občutit krizo.
zibertmi
15. 06. 2013 06.48
+1
koliko jaz vem v trbovljah v frizerskem salonu vsepovsod dobiš račun.so pa dajatve v vsej državi po večini iste razen najemnine lokala,če si pa lastnik je pa tako več vreden v ljublani kot v trbovljah,cene so pa v povprečju za 40% manjše kot drugje,poleg vseh lokalov je pa še prav toliko frizeje ki dela na fuš. pa preživi