Slovenija

Davčnih sprememb ne bo čez noč

Ljubljana, 04. 09. 2009 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Morebitnih davčnih sprememb vlada ne bo "sprejemala čez noč, ampak bomo o njih dobro premislili", pravi Pahor. Okvirni razrez proračuna pa je narejen in bo znan 15. septembra po seji vlade.

Po Križaničevih besedah je razrez proračuna pripravljen.
Po Križaničevih besedah je razrez proračuna pripravljen. FOTO: Dare Čekeliš

"Razrez proračuna bo znan 15. septembra, po seji vlade," je povedal finančni minister Franc Križanič, ni pa še znano, ali bo vlada predlog proračuna sprejela na redni seji ali na posebni proračunski seji. "Proračun je dodelan do postavk, nekatere se tudi črtajo, saj gre tudi za proračun prihrankov, ne samo razvoja," je po posvetu koalicijskih strank in ministrov še povedal minister.

"Okvirni razrez je narejen. Ocenili smo, da ne gre samo metodološko, ampak tudi vsebinsko za nekaj pomembnih sprememb v proračunskih projekcijah. Zato smo se odločili, da že od vsega začetka povabimo v to razpravo poslance. Ti si tudi želijo vzeti čas," pa je dejal premier Borut Pahor. Tako bo naslednjih 14 dni poleg usklajevanja v vladi namenjenih tudi usklajevanju s koalicijskimi poslanskimi skupinami.

O novih davčnih virih niso govorili

"Zaradi krize bo davčnih prihodkov manj, zato bo to tudi varčevalen proračun," je dejal premier. Proračuna 2010-2011 naj bi bila osredotočena na razvojni in socialni vidik, prvič pa bosta pripravljena po programih, ki naj bi zagotavljali izpolnitev razvojnih prioritet.

Vlada je že določila zgornjo mejo izdatkov za prihodnji dve leti (ki bo brez udeležbe pri črpanju evropskih sredstev po 8,956 milijarde evrov). Tako bo za leto 2010 proračunski primanjkljaj znašal 4,8 odstotka, javnofinančni primanjkljaj pa okoli pet odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP). V letu 2011 je predviden proračunski primanjkljaj v višini 3,5 odstotka in javnofinančni primanjkljaj okoli štiri odstotke BDP. Vlada mora predlog proračuna poslati v DZ do 1. oktobra.

Pahor zagotavlja, da davčnih sprememb ne bo čez noč.
Pahor zagotavlja, da davčnih sprememb ne bo čez noč. FOTO: Reuters

Premier je povedal, da o novih davčnih virih danes niso govorili. "Učimo se na izkušnjah, tako da bomo spremembe pretehtali, preden jih bomo skomunicirali z javnostjo," je poudaril. Morebitnih davčnih sprememb pa ne bodo "sprejemali čez noč, ampak bomo o njih dobro premislili".

Glede strukturnih reform je Pahor povedal, da je vrsta zakonov pripravljenih za medresorsko usklajevanje in javno razpravo.

'Proračun streznitve'

Proračuna 2010-2011 bosta "ključna proračuna tega mandata", meni minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič. "Gre za leti, ko bo krizo, vsaj v javnofinančnem smislu, najbolj občutiti," pravi in dodaja, da pa ta "proračun streznitve" ne sme biti izgovor za politiko, da se na da storiti nič. Strukturne reforme bodo nujne, če želi vlada uresničiti ta dva proračuna, s tem pa bo posegla na "področja, ki so bila doslej nedotaknjena".

Po Golobičevih besedah gre za proračun streznitve.
Po Golobičevih besedah gre za proračun streznitve. FOTO:

Minister za okolje in prostor Karl Erjavec je izpostavil, da bo glede proračunov za leti 2010 in 2011 še veliko dogovarjanj, je pa prepričan, da bo koalicija glede na dane razmere in potrebe družbe pripravila optimalen proračun. "Je pa to eden najtežjih obdobij za pripravo proračunov, saj smo se navadno soočali z gospodarsko rastjo, sedaj pa moramo s tistim, kar je, zagotoviti funkcioniranje države in tudi njen razvoj," je dejal.

Notranja ministrica Katarina Kresal je poudarila, da so se s koalicijskimi partnerji danes v večini poenotili, "kaj so prioritete te vlade in kaj so razvojne politike, ki bodo Slovenijo v nadaljnjih letih potegnile v večji napredek". Že na proračunski seji vlade na Brdu pri Kranju so naredili velik korak naprej, tako da bi lahko sredi septembra predlog proračuna sprejeli.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivo55
05. 09. 2009 11.41
Zelo sanjsko bi bilo, ko bi sanjska ekipa univerzalne sanje o 12000 eur univerzalnega letnega dohodka po prebivalcu udejanila le do mere, ko bi te sanje priznala kot SPLOŠNO DOHODNINSKO OLAJŠAVO. In realnost: če dopolnim modro ugotovitev bivšega ministra, da ta vlada ta cilj razume kot cilj maksimalnega dohodka iz dela se pri nas demokracija nadgrajuje po kubanskem vzorcu...! Zato namesto besedičenja udejanite minimum, ki bi sledil iz vaše demagogije - 12.000 evrov (le kot olajšavo ) pa si boste spoštovani prislužili vsaj malo verodostojnosti - to kar počnete je zaničevanje lastnega naroda .. prodajanje megle, neukrepanja.... Če bi pa imeli minimum resnosti pri poštenem polnjenju proračuna, bi pri dodatni obdavčitvi pozabili na večanje obremenitev dela in sprejeli ustrezno zakonodajo in nadzor po kateri se ne bi davčni denar prelival v transfere ( kar 2x) , vile, jahte in luksuz novih "milionarjev..."
SherlockH
05. 09. 2009 09.43
Lep komentar: "Yap, totega paradajz-jugend pajacka je treba razočarati in mu reči, da sta LDS in Zares tokrat odreagirala resnično levičarsko (ker sta proti poglabljanju drakonske obdavčitve dela, sicer iz neke druge motivacije, pa vseeno, tak sta odreagirali), njegova ultraška esde pa je odreagirala skladno svoji pravi naravi - fašistično-etatistično-uravnilovsko-teroristično-d...
8JASMIN
05. 09. 2009 08.19
PAHOR: TEŽKO JE DELAT, JA DELAT JE TEŽKO, ČE NIČ NE ZNAŠ, DRUGAČE NI DELAT TEŽKO. JOJ SI PAMETEN, IN TO ŠE Z BOLJ ZABITO EKIPO..... ZATO PA SMO TAM KO SMO, NA REPU V "EU"..
Krasinius
05. 09. 2009 05.48
Vidim, da ljudje prezirajo to vlado in prav je tako. Ker je gnila in pokvarjena v temeljih. Banda prevarantov, sejem ničevosti, salonarske šeme!
kawasakimen
05. 09. 2009 00.57
Pride tip na davcni urad in vprasa dacarja,ce lahko dobi dopust? Kako?Ali delate pri nas?Ne rece tip,DELAM ZA VAS:
bukefal
04. 09. 2009 22.41
Vloga Pahorja je res, da miri strasti med ravsajočimi ministri, kot pravi Lahovnik. Le da je mevža nikoli ne odigra!!!
bukefal
04. 09. 2009 22.38
Poleg tega, da je ta vlada popolnoma nesposobna, jo krasi še ena posebnost. Med seboj se kregajo kar po tekočem traku. Ko gre za kakšno pomembno mesto v državnem podjetju (npr. NLB), si skočijo v lase Maneken, Zofofil ali po slovensko tapetnik ter Kresalovka. Slednja se je pred vso slovensko javnostjo zravsala še s kolegico Pavliničko. Sedaj pa sta se udarila še dva drek-torja ekonomije. Prav tragikomično je, kako eden trdi, da bomo s predlaganim ukrepom pridelali 20 milijonov manjka, drugi pa se baha, da bo blagajno napolnil z dodatnimi 16 milijoni!!!
bukefal
04. 09. 2009 22.25
Spet bodo na dolgo in široko premšljevali, kot pravi prvi minister. In minili bosta jesen in zima, tako da bomo do davčnih sprememb morda prišli prihodnjo pomlad!!!
CezDrnInStrn
04. 09. 2009 22.10
Lačna je državna uprava...lačna !
tony_abcde@yahoo.com
04. 09. 2009 21.08
Kar se tiče obdavčenja lastnikov nepremičnin, ki jih dajejo v najem bodo spet ta kratko potegnili najemniki. Lastniki bodo dvignili najemnine in tako prevalili obremenitev na najemnike. Seveda o tem ne omenjajo niti besedice. Ta vlada ima načrt kako graditi hišico iz kart in to je vse.
tony_abcde@yahoo.com
04. 09. 2009 21.04
Trenutna vlada ni naredila ničesar glede: - spodbujanja podjetnišva v realnem sektorju - ni zmanjšala javne porabe, celo povečala jo je (v času "recesije" je celo zvišala plače) Z dvigom obstojčeih davkov in uvajanjem novih davkov bi si samo reševala svoje posrane riti. Koga briga, če država nima denarja za svojo požrešnost. Naj zniža stroške in zmanjša število zaposlenih tako kot se to dela v realnem sektorju.
CezDrnInStrn
04. 09. 2009 21.00
Črne luknje so v vesolju in v Sloveniji ! Samo tako velike še nobeden ni naredil !Še Tito bi bil ponosen !
CezDrnInStrn
04. 09. 2009 20.58
Kam bodo zbrisali teli trije asi ? Argentina je preblizu pa še ta je polhna domobrancev! Kitajska?S.Koreja?.......
bučar
04. 09. 2009 20.51
napaka bajuka..... takim bebotem ne bi smel dovoliti priti v vlado
SherlockH
04. 09. 2009 20.14
Samo poglejte protikrizne ukrepe, ki jih vlada nudi podjetjem.Podpirajo nedelo! Ti so ravno taki, kot bi z veliko košaro(legalno) kradel v polni trgovini; nobenih pravil, le to, da si naš. Če ste mislili da je Šrot tajkun se motite, tajkuni bodo zrasli po teh ukrepih, zdravo jedro pa bi na ta račun shirano!
LomilkaSrc
04. 09. 2009 18.57
nehajte se nekaj pritoževati. raje na volitvah poskrbite da ne pridejo v finale.
8JASMIN
04. 09. 2009 18.56
SDS-M, TI RAČUNAŠ ŠE V BIVŠIH JUG.DIN. SI SE TUDI UČIL SAMO DO ODŠTEVANJA OD DELJENKA PA NIMAŠ BLAGE VEZE... PA SAJ JE TIPIČNO ZA TE VAŠE PARADAJZARJE....... TAKRAT, KO JE KUČAN PRIBEŽAL IZ BEOGRADA JE BILA INFLACIJA 1000% NA URO, IN JE BILA 1KG MOKE 1MILJARDOVDINARJEV.....
SDS-MAFIJA
04. 09. 2009 17.49
ćez noč je le bivši minister za finance izginil..
de-lay
04. 09. 2009 17.48
Naj kdo navede države poleg Slovenije in Hrvaške, da rešuje krizo z večjimi davki?!
SDS-MAFIJA
04. 09. 2009 17.47
35 MILJARDE DOLGA,KI GA JE jANŠA NAREDIL,NE BO NIKOLI NOT DOBIL...