Slovenija

Dekan: Študenti, ste zaznali pojem recesija?

Ljubljana, 01. 04. 2010 06.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Neda Došenović
Komentarji
64

"Dekan, ne laži!" je zapisano na plakatih, ki so jih študenti izobesili po biotehniški fakulteti. Jezni so, ker fakulteta ne bo izvajala obljubljenih magistrskih študijev. Dekan pa pravi, da je problem predvsem finančne narave.

Plakat
Plakat FOTO:

"Biotehniška fakulteta že več kot tri leta obljublja študentom in dijakom pester program študijev, tako na prvi kot na drugi bolonjski stopnji," začenja pripoved predstavnik Študentske organizacije Biotehniške fakultete (ŠOBF) Damjan Vinko. Po njegovih besedah je do preobrata prišlo februarja, saj so člani Študentskega sveta BF (ŠS BF) takrat dobili obvestilo kolegija dekana, da fakulteta zaradi finančnih zadržkov ne bo razpisala vseh drugostopenjskih študijev. 

In zato so študenti stopili v akcijo. Po fakulteti so izobesili plakate z zgovornim napisom "Dekan, ne laži!" in zahtevali tisto, za kar mislijo, da jim je bilo tudi obljubljeno. Pri tem so poudarjali, da je fakulteta zelo krivična do študentov, saj jim je več let obljubljala nekaj, kar pa sedaj ne bo izvedla.

Dekan Franc Štampar se je z elektronskim pismom študentom odločil, da jim, kot je zapisal sam, razsvetli obzorja. "Mogoče ste v zadnjem letu v medijih ali v realnem življenju zaznali pojem recesija? Ni le beseda, ki bi se dotikala oddaljenih problemov, ampak tudi življenja tukaj in zdaj," pravi dekan. Štampar razlaga, da recesija kaže svojo podobo tudi v visokem šolstvu. Od številnih  programov, ki so jih članice Univerze v Ljubljani akreditirale, vsi ne bodo mogli biti razpisani. Štampar pravi, da je glavni razlog v tem, da državni proračun oziroma resorno ministrstvo ne zagotavlja dodatnih sredstev za izvajanje drugostopenjskih študijskih programov.

Dekan Biotehniške fakultete UL Franc Štampar
Dekan Biotehniške fakultete UL Franc Štampar FOTO: Blaž Garbajs
Ne zato, da je manj programov, to bi se mi s tem še strinjali. Ker je kakovost programov toliko slabša, smo šli v akcijo. Predstavnica študentov Monika Gostič

V pogovoru z nami pa je Štampar poudaril, da študentom niso nikoli obljubili, da se bodo vsi programi izvajali. "Študentom je bilo povedano, da imamo akreditirane programe," pravi Štampar. Razlaga, da so preverili interes pri študentih in nato razpisali tiste programe, za katere menijo, da bodo lahko zapolnili minimalno potrebno število študentov. To pomeni, da se mora na program vpisati vsaj 15 študentov.

Štampar dodaja, da so bili leta 2006, ko je fakulteta programe akreditirala, drugi časi. "Vsi smo pričakovali neprimerno več denarja za izobraževanje, kot smo ga dejansko dobili. Letos nas je recesija kar precej prizadela," razlaga dekan.

Študentje odgovarjajo, da se zavedajo finančnih težav. "Mi se zavedamo, da ni denarja, ni financ, je recesija … To poslušamo na vseh koncih, tega se zavedamo, ampak ukrepi na naši fakulteti so v to smer, da se je zreducirala kakovost študija," pravi študentka Monika Gostič iz ŠS BF. Glavna težava, razlaga Gostičeva, torej ni v tem, da določenih programov ni, pač pa v tem, da so zdaj ponujeni programi takšni, da študenti ne dobijo znanja, ki bi ga morali.

Monika Gostič iz Študentskega sveta Biotehniške fakultete
Monika Gostič iz Študentskega sveta Biotehniške fakultete FOTO: Blaž Garbajs

Gostičeva sicer priznava, da akcija pravih rezultatov ni imela. "Po vseh smereh so dejansko naredili kompromise. Nekatere smeri imajo zdaj po dva mastra, nekatere po enega," pravi predstavnica študentov. Dekan pa vztraja, da je tisto, kar je predvideno za šolsko leto 2010/2011, povsem dovolj glede na interes, saj nameravajo razpisati 410 mest. "Če bi pogledali malo takole, smo najbrž razpisali 80 ali pa celo več odstotkov tistega, kar smo akreditirali," pravi Štampar.

Študenti kljub temu upajo, da se bo na kakovosti študija dalo kaj izboljšati. "Popuščanja ne pričakujemo, pričakujemo kompromise," pravi Gostičeva.

Dekan zatrjuje, da so študenti zelo pomemben člen Biotehniške fakultete UL, zato si z njimi in njihovimi predstavniki želijo dialoga na dostojni ravni. Želijo pa si tudi nekaj razumevanja širše problematike, za katero dekan upa, da jo bodo uspeli rešiti tudi v dobro študentov.

Dekan, ki sicer pravi, da ga je celotna akcija presenetila, je poudaril, da so vrata študentom odprta. "Seveda pa se je treba enostavno najaviti, ker je dekan oseba, ki je prisotna na svojem mestu, vendar ne kontinuirano osem ur na dan," pravi Štampar. Tudi študenti so pripravljeni na pogovor, a čakajo dekanovo povabilo. "Če nas dekan povabi, bom z veseljem prišla in tudi z veseljem prisluhnila, tudi upam, da bo on prisluhnil nam in da bo videl, da nismo napadalni, da ne želimo narediti ne vem kakšne reforme ali pa česar koli, želimo samo ohraniti kakovost študija," še pravi Gostičeva.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pipilongstock
02. 04. 2010 13.27
+1
pejte v tujino folk, z dobrim načrtovanjem ni nič dražje kot pri nas.
taurus90
02. 04. 2010 11.44
ma ta bolonc je čist mim. nivo znanja se je fuuuul znižu.
think_twice
01. 04. 2010 21.40
+1
Pozabljate, da je Biotehniška fakulteta prva med naravoslovnimi fakultetami v Ljubljani, ki jeseni vpisuje drugostopenjske programe, drugi so daleč zadaj in jih to šele čaka. Tako da malo manj trkanja na prsi gospodje fiziki (zamujate dve leti) in malo manj trkanja gospodje farmacevti, ker vaš osnovni študij sodi med one priviligirance, kjer sta prva in druga stopnja združeni, torej nebolonjski.
Tonček Balonček
01. 04. 2010 21.19
+1
Zakaj so vsi dekani te fakultete vedno sami debeluhi? Ali jim je res tako dobro ali pa niso hodi na perdavanja iz fiziologije prehrane, dietetike ter podobnih predmetov? Ali so sami strokovnjaki s področja reje domačih živali in zootehnike?
Tolstoj12
01. 04. 2010 21.16
Popolnoma se strinjam s fizikom (6. komentar po vrsti). Res so novinarji pozabili poudariti, da so bili med podpisniki tudi profesorji na Biotehniški Fakulteti. Še več bi se jih podpisalo, če jih ne bi skrbelo za lastno prihodnost. Dekanat, skupaj z organi fakultete, si na žalost jemlje pravico, da kroji usodo zaposlenih na BF. Strah pred tem, da bi se razkrila nesposobnost in nekompetentnost nekaterih vodilnih kadrov na BF, rezultira v podpiranju neperspektivnih študijev in zatiranju uspešnih ljudi okoli sebe.
hotchilipoper
01. 04. 2010 20.21
AJOJ KERE MATE
me.me
01. 04. 2010 19.17
Amel505... če ti ni uspel osnovne šole končat, se ne pritožuj nad študenti... :S
Jamallllll
01. 04. 2010 14.49
Monika!....slp slp slp
Amel505
01. 04. 2010 14.47
-2
studentje bi pac radi imali sluzbo da bi sedeli in sluzili par tisoc evrov na mesec..ampak taksnih nihce ne potrebuje.pojdite raje delat saj vam bo kasneje vec kot zal,k boste zafural pol zivljenja v nic
Jamallllll
01. 04. 2010 14.45
+1
Ok to je pa too much: "Dekan zatrjuje, da so študenti zelo pomemben člen Biotehniške fakultete UL" N..o....s.h.i.t!!! :) Pa si zihr?
Jamallllll
01. 04. 2010 14.39
Ja dekan recesija, ni dnarja ni nič. Treba je velik dnarja da se lahko uči. Treba veliko sredstev ker to je draga stvar, Brez denarja ne moremo delat nič, smo kot fikus. Če ni dnarja ne rabmo več dihat. Denar, denar, denar.....BS Ne vem kako je lahko dekan človek ki kar tako mal najde izgovor. Poglejte si mal druge fakse npr fmf, kjer denar ni nikol vprašanje, ker se najprej dela, naredi in se konsistentno trudi z vidnimi uspehi. Če bi pa kar mal tako mel magisterije, pa lahko to naredimo v vsakenm gasilskem domu ob sobotah. Kdo ti bo pa dal dnar kar tako naprej? Je treba kej pokazat. Pa mal bi si lahko pogledal mnoge znanstvenike, ki imajo zelo skromne plače v primerjavi z drugimi intelektualnimi poklici, kjer je gnar,gnar,gnar
stench
01. 04. 2010 14.38
denar v đep in kriva je recesija. dober način zaslužka
Matej Ostanek
01. 04. 2010 14.19
Ma kaj bi študirali, rajši pošiljajmo vojsko v tujino, lezimo v rit evropi, se spahujmo z raznimi balkanskimu sestanki in povečujmo pokojnine! To bo za državo bolj koristno, kot pa da podpiramo mlade na raznih fakultetah, itak so vsi eni navadni lenuhi, ki samo pijejo, jedo na bone in odžirajo delo. "Študirajo naj višji sloji, MI BOMO PA KMETJE!"
Tjasy87
01. 04. 2010 14.13
eni ste tut taki .... ja itaq, ka študirate, pejde na šiht, plačujte prispevke, gurajte za 500e na mesec, kaj pa vam ni jasno??? namesto da bi rekli hvala bogu da študirajo, mlad in izobražen kader, ki gre s tehnologije naprej! Problem pa nastane, ker nihče noče delat za tak mali denar in ker so nekateri, oz. večina študentov, večni študenti. zarat takih lenuhov sem se letos morala izredno vpisati, saj na 3jem vpisnem roku nisem prišla zraven, po sistemu kdor prvi pride, prvi melje. To bi se dalo čisto lepo uredit z štipendijami. Če študiraš super, če pa zabluziš pač vrneš denar na tak ali drugačen način. ker to kar se zdaj dogaja v šolskem sistemu je katastrofalno!
RabmoRevolucijo
01. 04. 2010 13.27
na tej fakulteti masikaj ne štima...to kar je bilo predstavljeno v teh prispevkih je samo neka lahka verzija grdobij in neštetih nepravilnosti, ki se dogajajo. Prvo kar bi bilo potrebno, je odstavit dekana...potem odpustit nekaj nesposobnega kadra in zaposlit tiste, ki vedo kaj delajo...potem osvežit programe....in nenazadnje, ravnat se po TUJIH (beri S in Z evropa) PRENOVLJENIH POGRAMIH, KJER TEČE ŽE...PAZI ZDAJ TO...3., JA 3. BOLONJSKA REFORMA. Mi pa še 1. reforme nismo do konca spravili skupaj! Saj človek bi se kar vprašal, koliko let smo zaostali mogoče 10,15,20? Pomojem še več...
PREKLETO
01. 04. 2010 13.11
mogoče je denar sam pobasal, si kupil peciva in tort, ker mi ne zgleda kot da se brani sladkarij...
Presskiller
01. 04. 2010 12.34
+1
Za izobraževanje mladih mora biti vedno denar !!!
elephant50
01. 04. 2010 12.32
-1
Resnica boli a ne, študent, ki brišeš komentarje.
elephant50
01. 04. 2010 12.21
-1
Kvazi študenti delat se spravite in plačujte prispevke. Časi ko je vsak ki je imel pet minut časa lahko študiral so nepreklicno minili. Zakaj pa Slovenija velika kot malo večje mesto rabi vse te silne strokovnjake, magistre, doktorje.... Poskusite se zaposliti v tujini, pa boste hitro uvideli koliko so v resnici vredni vsi ti eminentni nazivi.
Milivoje Hajdukovi?
01. 04. 2010 12.20
Resnici je treba pogledati v oči. Vi mladi ste resnično nesrečna generacija. Za vašo negotovost kriviti ne morete nobenega posameznika. Svet je pač takšen kot je, marsi kaj, ali dejansko vse je zavoženo. Vsak še gleda samo sebe in razmišlja kako bi se prebil po liniji slabijega otpora. Da bi ti očital: za kaj si se odločil študirati, bi bilo brezsmiselno: celi svet je zavožen, ljudje pa pokvarjeni. Osebno se zavedam, da živimo tukaj na zemlji v prolazu: večnost se šele začne ko se iztelesimo. Zato si ne nabiraj zakladov tukaj na zemlji, ki molj in rja razjedata in tatovi spodkopavajo in kradejo: nabiraj si zaklade v nebesesih, delaj pravično in s porpljenjem prenašaj krivice na zemlji, zavedajoči se, da ti bo vse to poplačano. Bog je resničen in bo pravičnika nagradil s večnium življenjem v nebesih. Vse kar gledaš na zemlji z svojimi očmi in lahko otipaš z rokami je minljivo in ni vredno truda in greha. Živi z Bogom, živi z Bogom osebno, brez crkve in njene hinavščine. To ti je prava pot, katera te zagotovo ne bo razočarala.