Dekan: Študenti, ste zaznali pojem recesija?

"Dekan, ne laži!" je zapisano na plakatih, ki so jih študenti izobesili po biotehniški fakulteti. Jezni so, ker fakulteta ne bo izvajala obljubljenih magistrskih študijev. Dekan pa pravi, da je problem predvsem finančne narave.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Plakat

"Biotehniška fakulteta že več kot tri leta obljublja študentom in dijakom pester program študijev, tako na prvi kot na drugi bolonjski stopnji," začenja pripoved predstavnik Študentske organizacije Biotehniške fakultete (ŠOBF) Damjan Vinko. Po njegovih besedah je do preobrata prišlo februarja, saj so člani Študentskega sveta BF (ŠS BF) takrat dobili obvestilo kolegija dekana, da fakulteta zaradi finančnih zadržkov ne bo razpisala vseh drugostopenjskih študijev. 

In zato so študenti stopili v akcijo. Po fakulteti so izobesili plakate z zgovornim napisom "Dekan, ne laži!" in zahtevali tisto, za kar mislijo, da jim je bilo tudi obljubljeno. Pri tem so poudarjali, da je fakulteta zelo krivična do študentov, saj jim je več let obljubljala nekaj, kar pa sedaj ne bo izvedla.

Dekan Franc Štampar se je z elektronskim pismom študentom odločil, da jim, kot je zapisal sam, razsvetli obzorja. "Mogoče ste v zadnjem letu v medijih ali v realnem življenju zaznali pojem recesija? Ni le beseda, ki bi se dotikala oddaljenih problemov, ampak tudi življenja tukaj in zdaj," pravi dekan. Štampar razlaga, da recesija kaže svojo podobo tudi v visokem šolstvu. Od številnih  programov, ki so jih članice Univerze v Ljubljani akreditirale, vsi ne bodo mogli biti razpisani. Štampar pravi, da je glavni razlog v tem, da državni proračun oziroma resorno ministrstvo ne zagotavlja dodatnih sredstev za izvajanje drugostopenjskih študijskih programov.

Franc Štampar

Dekan Biotehniške fakultete UL Franc Štampar (Foto: Blaž Garbajs)

Ne zato, da je manj programov, to bi se mi s tem še strinjali. Ker je kakovost programov toliko slabša, smo šli v akcijo.
Predstavnica študentov Monika Gostič

V pogovoru z nami pa je Štampar poudaril, da študentom niso nikoli obljubili, da se bodo vsi programi izvajali. "Študentom je bilo povedano, da imamo akreditirane programe," pravi Štampar. Razlaga, da so preverili interes pri študentih in nato razpisali tiste programe, za katere menijo, da bodo lahko zapolnili minimalno potrebno število študentov. To pomeni, da se mora na program vpisati vsaj 15 študentov.

Štampar dodaja, da so bili leta 2006, ko je fakulteta programe akreditirala, drugi časi. "Vsi smo pričakovali neprimerno več denarja za izobraževanje, kot smo ga dejansko dobili. Letos nas je recesija kar precej prizadela," razlaga dekan.

Študentje odgovarjajo, da se zavedajo finančnih težav. "Mi se zavedamo, da ni denarja, ni financ, je recesija … To poslušamo na vseh koncih, tega se zavedamo, ampak ukrepi na naši fakulteti so v to smer, da se je zreducirala kakovost študija," pravi študentka Monika Gostič iz ŠS BF. Glavna težava, razlaga Gostičeva, torej ni v tem, da določenih programov ni, pač pa v tem, da so zdaj ponujeni programi takšni, da študenti ne dobijo znanja, ki bi ga morali.

Monika Gostič

Monika Gostič iz Študentskega sveta Biotehniške fakultete (Foto: Blaž Garbajs)

Gostičeva sicer priznava, da akcija pravih rezultatov ni imela. "Po vseh smereh so dejansko naredili kompromise. Nekatere smeri imajo zdaj po dva mastra, nekatere po enega," pravi predstavnica študentov. Dekan pa vztraja, da je tisto, kar je predvideno za šolsko leto 2010/2011, povsem dovolj glede na interes, saj nameravajo razpisati 410 mest. "Če bi pogledali malo takole, smo najbrž razpisali 80 ali pa celo več odstotkov tistega, kar smo akreditirali," pravi Štampar.

Študenti kljub temu upajo, da se bo na kakovosti študija dalo kaj izboljšati. "Popuščanja ne pričakujemo, pričakujemo kompromise," pravi Gostičeva.

Dekan zatrjuje, da so študenti zelo pomemben člen Biotehniške fakultete UL, zato si z njimi in njihovimi predstavniki želijo dialoga na dostojni ravni. Želijo pa si tudi nekaj razumevanja širše problematike, za katero dekan upa, da jo bodo uspeli rešiti tudi v dobro študentov.

Dekan, ki sicer pravi, da ga je celotna akcija presenetila, je poudaril, da so vrata študentom odprta. "Seveda pa se je treba enostavno najaviti, ker je dekan oseba, ki je prisotna na svojem mestu, vendar ne kontinuirano osem ur na dan," pravi Štampar. Tudi študenti so pripravljeni na pogovor, a čakajo dekanovo povabilo. "Če nas dekan povabi, bom z veseljem prišla in tudi z veseljem prisluhnila, tudi upam, da bo on prisluhnil nam in da bo videl, da nismo napadalni, da ne želimo narediti ne vem kakšne reforme ali pa česar koli, želimo samo ohraniti kakovost študija," še pravi Gostičeva.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 64
 
pipilongstock 02.04.2010 13:27:16
pejte v tujino folk, z dobrim načrtovanjem ni nič dražje kot pri nas.
Več komentarjev