Slovenija

Ker jim grozijo visoka doplačila dohodnine, delavci migranti protestirali na Šentilju: Lopovi, lopovi!

Šentilj, 27. 12. 2014 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ker jim znova grozijo visoka doplačila dohodnine, so se delavci migranti zbrali na protestu. Okoli 3000 jih je na ta način opozorilo, da njihov davčni položaj ni urejen.

Več kot 3000 slovenskih delavcev, ki se dnevno vozijo na delo v tujino, se je danes v organizaciji Civilne iniciative Apače udeležilo protestnega shoda na starem mejnem prehod v Šentilju, s katerim so opozorili na po njihovem mnenju neurejen davčni položaj delavcev emigrantov. Kot so v en glas zatrdili, na njihovih plečih ne bodo reševali krize.

 

S številnimi transparenti in glasnim negodovanjem so svoje nezadovoljstvo usmerili predvsem v premierja Mira Cerarja in finančnega ministra Dušama Mramorja, slišali so se vzkliki "Lopovi, lopovi", organizatorji pa so protestnike pozvali k mirnemu izražanju nezadovoljstva. Kot so ob tem poudarili, so se zbrali v protest proti nenasitni državi in njeni diskriminatorni politiki zoper delovne emigrante.

Predstavnik delavcev emigrantov iz Koroške Jože Zver se je pri tem navezal na Cerarjev nedavni govor ob prazniku dneva samostojnosti enotnosti, ki je med drugim dejal, da je "optimizmu potrebno pustiti več prostora, državo pa si moramo ponovno zaslužiti, tako da se upremo lastnim slabostim, med katerimi so največ škode povzročili pohlep, ignoranca in nespoštovanje".

"Zdaj pa sprašujemo širšo slovensko javnost, ali ga morda zapušča spomin ali pa je vmes navadno sprenevedanje in hinavščina. Govori namreč eno in dela drugo. Kako naj bomo optimistični, če nam s svojim pohlepom po naših prigaranih zaslužkih jemlje krvavo in z žulji prislužen kruh? Povzroča nam skrbi, vnaša nemir v naše družine in ignorira več tisoč delovnih migrantov skupaj z našimi družinami," je dejal Zver.

Ob tem je dodal, da ima Cerar pri tem zvestega oprodo, finančnega ministra Mramorja, ki mu je v oporo in pomoč ter je samovoljno in enostransko prekinil vse pogovore in pogajanja, čeprav so jim na ministrstvu pred tem zagotavljali drugače.

Prvi mož apaške civilne iniciative Dušan Cvetko je povedal, da tudi tokrat na shodu, kot že mnogokrat pred tem, niso pričakovali nobenega predstavnika vlade. So jim pa s protestom v Šentilju pokazali, koliko jih je in v kakšnem položaju se nahajajo delavci emigranti po ukinitvi posebne davčne olajšave, kar sami vidijo kot dvojno obdavčevanje. Doplačila bodo namreč znašala od 500 pa vse do nekaj tisoč evrov na letni ravni, to pa povzroča tudi izseljevanje celih družin.

S pritiski na vlado nameravajo nadaljevati tudi v prihodnje, med drugim bo s pomočjo evropskega poslanca Milana Zvera vprašanje sproženo v evropskem parlamentu. Z davčnimi strokovnjaki, ki delajo za civilno iniciativo prav tako preučujejo, kako bi ponovno vložili zakon o dohodnini v presojo ustavnemu sodišču, možna pot pa je tudi tožba na evropskem sodišču. Nadaljevali bodo tudi s protesti, še vedno pa upajo tudi na razum predstavnikov vlade.

Civilna iniciativa Apače si že več let prizadeva za ustrezen dogovor z državo glede davčne obremenitve delavcev, ki živijo v Sloveniji in delajo čez mejo. Potem ko je ministrstvo za finance iniciativo pred kratkim obvestilo, da je, ker nima koalicijske in strokovne podpore, ustavilo aktivnosti v zvezi s predlogom novele zakona o dohodnini, ki ga je letos usklajevalo tudi z iniciativo, so se predstavniki iniciative zavzeli za odločnejše ravnanje. 

Kako je bilo urejeno prej?

Protest delavcev migrantov
Protest delavcev migrantov FOTO: Miha Kranjc

Za čezmejne delovne migrante je za davčna leta od 2005 do 2008 veljal poseben režim odmere in poseben odpis za davčne zavezance, ki so prejemali določene dohodke iz Avstrije. Od leta 2009 do vključno leta 2013 je za delavce migrante veljala posebna osebna davčna olajšava, ki pa je bila s 1. januarjem 2014 po odločitvi ustavnega sodišča odpravljena.

Koliko slovenskih državljanov dela čez mejo?

Natančnih podatkov o tem, koliko Slovencev si kruh služi z delom čez mejo, ni. Po podatkih ministrstva za finance je za leto 2013 posebno osebno davčno olajšavo uveljavljalo 7337 čezmejnih migrantov, trend zadnjih let pa kaže na precejšnje povečevanje tega števila. Za davčno leto 2012 je olajšavo uveljavljalo 6446 delavcev migrantov, za leto 2011 jih je bilo 2963, za leto 2010 je številka dosegla 1560, za leto prej pa so olajšavo uveljavljali 1604 delavci migranti.

Kaj pravi Furs?

V zvezi z davčno obveznostjo rezidentov Slovenije, ki dosegajo dohodke v tujini, je bilo že marca letos na spletni strani Finančne uprave RS (Furs) objavljeno podrobno pojasnilo, v katerem Furs zavezancem v izogib večjim zneskom odmere oziroma poračunu dohodnine na letni ravni priporoča, da upoštevajo splošno obveznost vlaganja že medletnih napovedi za odmero akontacije dohodnine in s tem dosežejo redno plačevanje dohodnine v Sloveniji že med davčnim letom.

Slovenija pa ima sicer z drugimi državami sklenjenih 54 sporazumov o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka in premoženja, med njimi so vse sosednje države, torej tudi Avstrija, kjer dela največ dnevnih migrantov, ki prihajajo predvsem z območja Pomurja, Štajerske in Koroške.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2171)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan-F
29. 12. 2014 19.42
+1
Bezigrajska politicna stranka SDS ze davno ne more vec presenetiti ...
Bojan-F
29. 12. 2014 19.44
+1
... twittnil je najbolj len slovenski MEP dveh legislatur g. Zver Milan ...
Bojan-F
29. 12. 2014 19.45
+1
... vprasanje Desnemu sektorju in zagovornikom Kaosa ... a vam ni malcek nerodno kaksne kvasijo vasi podpiranci?
Bojan-F
29. 12. 2014 19.48
+1
... vceraj g. Pojbic Marijan, danes g. Zver MIlan ... "avstrijski" migranti, politicna stranka SDS vas je vzela za svoje, kar pomeni, da za vas resitve se dolgo ne bo, ker oni vas potrebujejo v obliki "problema" in ne "resitve".
ONniON
29. 12. 2014 18.12
+1
AT ima stabilen bančni sistem,
Bojan-F
29. 12. 2014 20.44
Samo Hypo Alpe Ardia Bank jim je pridelala luknjo v visini 17.800.000.000 EUR oz. vec kot 6% javnega dolga (sedaj so preskocili 80% BDP) ...
Bojan-F
29. 12. 2014 20.45
... Raiffeisen in UniCredit Austria pa gledata Rusijo, koliko ju bo potegnila proti dnu.
ROMELS
29. 12. 2014 16.29
+2
vstrijci dosti manj obdavćujejo državljane kot slovenci. Slednji so znani kot davkomani.
Kajtimar
29. 12. 2014 16.04
+0
Takoj nehat plačevat davke Avstriji!!!! Samo zmedo delajo.
kure bedne
29. 12. 2014 14.44
+7
Če bi bili Slovenci složen narod bi lahko vsi pokazali državljansko nepokorščino in pol se lahko gredo v LJ slikat.
Transformerji
29. 12. 2014 13.19
-1
Meni je bil všeč transparent; general Meister nam je naredil medvedjo uslugo!
denden
29. 12. 2014 12.08
+1
Zakon o dohodnini je bil sprejet ravno na podlagi direktive sveta evrope, ki je določila tudi avtomatsko izmenjavo podatkov o dohodkih med članicami EU. Glede malic in potnih stroških o katerih je toliko govora, zakon določa: Ker gre za rezidente RS, se prejemnikom teh dohodkov priznava tudi zmanjšanje davčne osnove za stroške prehrane med delom in stroške prevoza na delo in z dela glede na dejansko prisotnost na delu v višini, kot to velja za zaposlene pri delodajalcu v Sloveniji. Priznava se jim celo 80% višji strošek za prehrano. prizna se jim tudi zmanjšanje letne davčne osnove od dohodka iz zaposlitve v višini 2.500 evrov za leto 2014 in 1.250 evrov za leto 2015.
Bojan-F
29. 12. 2014 12.04
+3
Od dnevnih migrantov (po definiciji EU so to delavci, ki vsaj enkrat tedensko prespijo v kraju stalnega prebivalisca) ima najvec koristi drzava gostiteljica ... na koristih od davkov, ki jih drzava gostiteljica obracuna na njihovem delu in potrosnji, dnevni migranti le delno participirajo ... zagotovo nikoli na obrambi, deloma na okolju, skoraj nic na solstvu ... se najvec na zdravstvu.
Bojan-F
29. 12. 2014 12.09
+3
Izajava (namenjena podpornikom Kaosa) ... vse moje pisanje pod to temo ne pomeni, da zagovarjam obracunavanje doplacila dohodnine dnevnim migrantom oz. migrantom na sploh.
RoccoS
29. 12. 2014 12.03
+11
Koliko plačajo bruseljski poslanci dohodnine, aja nič! Imamo sporazum!
Bojan-F
29. 12. 2014 11.54
+2
Navijacem avstrijskega javnega sektorja ...
Bojan-F
29. 12. 2014 11.57
+2
... Avstrija bi lahko upraviceno imela boljsi javni sektor (solstvo, zdravstvo, infrastrukturo, ...), saj pobere precej vec davkov kot drzava Slovenija.
orkus
29. 12. 2014 11.16
+8
Portal 24 ur je zelo dober. Devedeset odstotkov prispevkov je pod nivojem. Ampak za slovence je očitno takšen najboljši, saj je najbolj obiskan. Ampak to me ne skrbi, saj portal lahko hitro spremeniš, težje je spremenit uporabnika. Če je ta nerazgledan, len, neumen in faušljiv pa je hudo. In ko prebiram komentarje, me resnično začne skrbeti in preblisne mi :" V tej državi ne bo nikoli bolje!!!" Ne bom šel v podrobno izračunavanje dohodnine in njene razlike med Avstrijo in Slovenijo in v čem je problem, ker še večina teh ki delajo v tujini tega še ne razume. Bi pa rad razložil par stavri, pa resnično upam, da si jih preberete in poskušate razumeti. Zdravstvo: nujne svari gredo pod konvencijo (majhen odstotek) ostale storitve povrne Avstrijska zavarovalnica. Večina zdravstvene usluge uporablja v Avstriji, ker so načeloma boljše in velika večina ima v Sloveniji sklenjeno dodatno zdravstveno zavarovanje. Ceste: vsi migranti imajo avtomobile registrirane v Slo. Imajo tudi slovenske letne vinjete. Komunalne storitve (elektrika,plin, smeti, voda,internet, telefon, televizija.....) plačujejo v Sloveniji. Migranti kupujejo v Sloveniji hrano, obleke, tehnične stvari,......od katerih ravno tako plačajo davek. Torej en migrant, je v enem letu plačal več davka Sloveniji, kot vas bo večina brezposelnih lenuhov v celem življenju. Slovenske vlade, leve ali desne, Janševa, Pahorjeva, Bratuškova ali katera koli bi se jim moralaponižno zahvali in opravičit
Mejduš
29. 12. 2014 11.39
+7
imaš prav problem je v tem da naši politiki hočejo na vsak način da so delavci njihov hlabci in tukaj je nujno treba vžgat nazaj,nimamo kaj zgubiti,ker že tako nimamo nč,če pa njim sesujemo tiste visoke plače,verjemte mi da bo delavcem bolje.
gordo
29. 12. 2014 16.50
-2
komu ti praviš da smo lenuhi a prav tako hodimo v službo in vse placujemo
gordo
29. 12. 2014 16.50
-3
komu ti praviš da smo lenuhi a prav tako hodimo v službo in vse placujemo
paradoxal
29. 12. 2014 19.12
+1
gordo a si se najdel v tistem delu komentarja "nerazgledan len, neumen in fausljiv"?! no razumen da ne dojemas pa ti razlozim TI si lenuh
Zdravko Lajh 1
29. 12. 2014 11.16
+10
Vprašajmo se, kaj bi bilo, če bi bila situacija obratna. Ali bi naša "lepa in poštena" povrnila delavcem razliko, če bi bili davki v Avstriji višji? Ha, ha. Dobili bi prst v ..., kot je včasih rekel Jelinčič.
denden
29. 12. 2014 11.14
-2
Delavci migranti so še vedno davčni zavezanci v Republiki Sloveniji in glede na to morajo veljati za njih isti zakoni in ista davčna stopnja, kot za vse ostale zavezance. Ker je davčna olajšava za delavce migrante kršila načelo enakosti pred zakonom, je ustavno sodišče presodilo, da je olajšava neustavna. Namen dodatne olajšave torej ni odprava dvojne obdavčitve, ampak, kot je zapisalo ustavno sodišče, "čezmejnim delovnim migrantom zagotoviti še dodatne davčne ugodnosti". Ustavno sodišče je tudi presodilo, da vlada in državni zbor "nista izkazala razumnih in stvarnih razlogov za privilegirani davčni položaj čezmejnih delovnih migrantov", ter davčno olajšavo razveljavilo. Kaj tu ni jasno?
orkus
29. 12. 2014 11.20
+3
Ustavno sodišče je že marsikaj razsodilo, pa ni bilo prav, je evropsko potem ovrglo.Tu bo isto, saj takšen odnos ruši načelo združevanja Evrope, in tu je keč. In ti, ki delajo v Avstriji si lahko skupaj privoščijo odvetnike, ki bodo pred Evropskim sodiščem ponovno učila naše sodnike kozjih molitvic. Ampak sramote tukaj pod alpami več ne poznamo, pohlep pa faušijo pa ja
denden
29. 12. 2014 12.33
Nov Zakon o dohodnini je bil sprejet na podlagi direktive Sveta Evrope!
paradoxal
29. 12. 2014 19.14
davcns olajsava je krsila kvecjem nacelo "dajte nam vse kar imate ker nas pohlep nima meja"
METKA102
29. 12. 2014 11.10
+4
Že tule se vidi, kako zelo je naša država draga, kaj vse mora slovenski delavec plačat, najvišjo dohodnino, avstrijski do 11.000 ne plača nič, naš pa pri 11.000 že 1.700, poleg tega plačuje Slovenec za pokojnino 15,50% za pokojnino, njegov delodajalec pa le 8,85%, za zdravstveno zavarovanje 13%, od vsake plače posebej plačujemo še za zaposlovanje in porodniško varstvo, v Slo ni 13. in 14. plače, nekateri dobijo regres in božičnico, večina pa ne, če pa jo že, ne gre v povprečje plače, ker nista obdavčena, vprašajte koliko avstrijski delodajalec plače delavcu odpravnine, ki gre v pokoj, tu le dve povprečni plači, itd. itd. . Na teh protestih bi bilo potrebno stopiti skupaj, na Šentilju bi moralo biti 100.000 ljudi, ne pa da se kregamo in pljuvamo eden po drugemu, kar našim oblastnikom odgovarja, saj njim so najbolj nevarni enotni ljudje.
Mar78
29. 12. 2014 11.05
+4
vidim da se omenja samo dnevne migrante ki delajo v Avstriji, kaj pa tisti ki so zaposleni v Italiji,..kolikšna je davčna razlika med ita-slo? Sicer je pa moje mnenje takšno: vsi dnevni migranti ki so zaposleni v sosednjih državah delajo uslugo slovenski državi ker zaslužen denar v tujini porabijo v Sloveniji, pa še sprostili so delavna mesta v Sloveniji. Predstavljajte si da vsi migranti pustijo službe v tujini in se vrnejo v Slovenijo..jim bo Slovenija sposobna zagotoviti delovna mesta? Se bodo vsi prijavili na socialno?
Kajtimar
29. 12. 2014 11.54
-1
ni tako enostavno. beri komentarje pa boš videl kaj se počne. večinoma trošijo v AU. Pr nas le gradijo bajto in uporabljajo cesto, šolo, vrtce in javne inštitucije. valjda je živet na 2 stolih drago.
Mar78
29. 12. 2014 12.29
+3
če imajo avto s slovensko registracijo so plačali tudi cestno takso,plačajo vrtec, plačajo dodatno zavarovanje in plačajo vse davke za izgradnjo bajte. Kot sem omenjal, ali je v tistih obmejnih krajih dovolj delovnih mest za vse ki tam živijo?
Kajtimar
29. 12. 2014 16.02
-1
Ni, ker je meja. vedno nekdo nekomu odžira. FURS ima najbrž pri sebi vse lepo poštimano, ostalo so kolobocije, ki so na ravni ministrstva Slovenije kot tudi Avstrije. naj se oni zmenijo. Naj grejo štrajkat še čez mejo. Avstrija pa nič kriva ane...dejte no...
zgubaslovenska
29. 12. 2014 10.29
-6
In zakaj naj bi ostali državljani plačevali zdravstvo in šolstvo za njih in njihove družinske člane?! Zato, ker oni tega ne potrebujejo ali nočejo?!
piko2263
29. 12. 2014 10.15
+0
Saj ni problema. Nič dohodnine jim ni potrebno plačati v Sloveniji. Samo potem se jim izstavi račun za: vse zdravstvene storitve, šolnino za njihove otroke izstavi se jim račun za vse, kar je v sklopu javnih storitev, ki so namenejni slovenskim davkoplačevalcem. Žal so davki na plače in dohodninska lestvica drugačna kot v avstriji. Naj se preselijo tja z vsem skupaj, ne pa tam bi služil, k nam bi hodili pa "srat"!!!
piko2263
29. 12. 2014 10.41
+0
nevem zakaj minus? A naj grem potem jaz tudi protestirat, ker se mi zdi, da preveč plačujem?
ROMELS
29. 12. 2014 10.56
+1
Točno to. V sloveniji preveč plačujemo, ker nam vladajo davkomani.
RoccoS
29. 12. 2014 12.01
+3
zdravstvene storitve jim krije avstrija, ti teleban! Šolnine pa tudi naši otroci v avstriji ne plačujejo!
jesenvoyo
29. 12. 2014 09.59
+8
Če bi v sosednji Avstriji bili davki večji kot pri nas bi vam pa Slovenija vrnila preveč plačan davek ? Mislim da se to ne bi zgodilo nikoli.
marocanac
29. 12. 2014 09.56
+7
SLOVENCI ZDRUŽIMO SE IN NATERAJMO BANDO TJA KAMOR SPADA...
zvit kot presta
29. 12. 2014 09.50
+0
No ja, a na to, da ti ljudje (menda) plačujejo davke v A, pri nas pa uveljavljajo vse ugodnosti iz javnih sredstev (otroško varstvo, zdravstvo, šolstvo, ......) pa nihče nič ne pomisli. Jaz delam v SLO in plačujem davke, pa nikomur v A ne pride na misel, da bi imel tam zobozdravnika zastonj.
jesenvoyo
29. 12. 2014 10.22
+0
A pri nas pa je zobozdravnik zastonj ? Še na vrsto ne pridem.