Gospodarstvo

Delavci Nafte Petrochem zaman čakali na pojasnila vodstva

Lendava, 08. 09. 2014 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delavci v Nafti Petrochem kljub napovedi vodstva, da za družbo predlaga stečaj, nadaljujejo stavko. Zaman so čakali na pojasnila vodstva, saj direktorjev v Lendavo ni bilo. "Mislim, da je zaenkrat bolje, če ju res ni," je dejal podpredsednik sindikata Nafte Petrochem.

Potem ko sta direktorja Nafte in Nafte Petrochem v petek v Ljubljani javnosti sporočila, da sta za družbo predlagala stečaj, ju danes ni bilo v podjetje. Delavci pa nadaljujejo stavko do takrat, ko bo stečajni upravitelj odločil, ali jih v podjetju za nujna dela še potrebuje ali pa jih bo poslal domov na čakanje.

Stečajni upravitelj bo za določen čas najverjetneje zadržal delavce, ki prevažajo železniške kompozicije za državne rezerve, ker pa je delavec v delovnem razmerju še dva tedna po uvedbi stečaja, se bodo odvečni delavci – če se bo sodišče o stečaju odločilo kmalu – na zavod za zaposlovanje najbrž lahko prijavili šele konec meseca.

Delavci Nafte Petrochem so razočarani, ker jim za stečaj ni povedalo vodstvo osebno, pač pa so za stečaj izvedeli prek SMS-ov in medijev.
Delavci Nafte Petrochem so razočarani, ker jim za stečaj ni povedalo vodstvo osebno, pač pa so za stečaj izvedeli prek SMS-ov in medijev. FOTO: Kanal A

Delavci so danes čakali na pojasnila, kaj jih čaka, dobili pa so jih samo od predstavnice Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Vodstvo se jim ni oglasilo, izvedeli pa so, da so v petek poslali na čakanje tudi delavce iz matične družbe. Stavko morajo nadaljevati, če bi jo preklicali, bi jih namreč lahko vodstvo teoretično poslalo delat, kar pa je praktično nemogoče, saj nimajo surovin in delo sploh ni možno.

Stavkajoči še vedno vztrajajo pri petkovi napovedi, da direktorjev Dušana Stoparja in Roberta Serca ne bodo spustili v tovarno. Prepričani so namreč, da bi jim novico morala sporočiti drugače, ne pa sta to storila na novinarski konferenci v Ljubljani, namesto da bi jim to povedala sama.

"To je nizkotno, ne moremo verjeti, da sta lahko to naredila zdaj, na koncu. Ne vem, kaj bi se zgodilo, če prideta, glede na to, da so ljudje zelo napeti in so bili še v petek zelo kritični, mislim, da je zaenkrat bolje, če ju res ni," je povedal podpredsednik sindikata Nafte Petrochem Željko Glavina.

Iz SDH, upravljavca lendavske družbe, so sporočili, da je bila odločitev o stečaju družbe, v kateri je 111 zaposlenih, sprejeta za končanje agonije delavcev in zagotovitev njihove socialne varnosti. Družba namreč zadnja dva meseca ni imela proizvodnje, zato so se kupci njenih izdelkov preusmerili na druge dobavitelje. Zaradi tega, kot pojasnjujejo na SDH, ni bilo mogoče zagotoviti finančne konstrukcije, ki bi družbi Nafta Petrochem omogočila ponovni zagon proizvodnje in redno servisiranje finančnih in poslovnih obveznosti, ki skupaj znašajo 12,5 milijona evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

POŠTENO JEBENO
10. 09. 2014 08.59
+2
Fantje, vzemite stvari v svoje roke....država vam ni in vam noče pomagat ker to so njihovi ljudje.......dobesedno vzemite stvari v svoje roke, dokler še niso lopovi, ki so vas pokradli prepisali premoženja na familijo.
FIGEC
09. 09. 2014 22.34
+3
Pa ko šiša rintače? Saj nam direktorjem nič ne morejo! Smo zaščitena in polnomastno plačana kasta. Da se mastimo na poslovnih kosilih smo pa plačani še dodatno (nadure!)...
skorumpiranpolitik
09. 09. 2014 18.11
Španska vlada kupuje za več milijonov policijske opreme, ker se boji zimskih izbruhov in protestov ljudi!
skorumpiranpolitik
09. 09. 2014 18.10
+3
Svenski politiki in tajkuni so že skorajda zafurali vsa slovenska podjetja, ki so bila izgrajena pred njiovim nastopom z delavskimi rokami!
FIGEC
09. 09. 2014 22.36
+1
Le kje se je zataknil izraz "ROP STOLETJA", ki je bil sininim za opeharjene državljane ob raboti, ki so jo krstili za denacionalizacijo?
razocarani
09. 09. 2014 15.38
+3
ali se kaj v takih primerih oglasi nekos takoimenovani lider delavstva ..novodobni gospod milan ..verjetno mu se na misel ne pride da ta dezela premore se nekaj delavcev ..bi rekel da je pozabil kaj je mislil nekoc zastopati a na zalost veliko nas ,,nas je nahuje prevaral ..res se mu zahvaljujem za vse podlosti ..se dvakrat smo mu dali predsedniski stolcek ..ni dovolj grdega naziva tudi za tega ,,tudi njegovo maslo je podoba te nafte petrokem
razocarani
09. 09. 2014 15.24
+3
od kje pa naj dobijo pojasnila ko pa se vsem odgovornim prevec mudi ali v bruselj ,drugi da pobasejo kar se se da ,da si zagotovijo dobro placane nove sluzbice .to so edine skrbi teh povzpetnikov ..ce pa med tem kaka firma propade ,nic za to to se pac dogaja ..kako se je vsa smetana pokvarjencev te dezele zarila povsot kjer se da kaj ukrast ,poneverit ,ogoljufat ..kdo bi si mislil pred 23.leti da premore nasa lepa dezela toliko zlikavcev in to studiranih fakultetno izobrazenih pokvarjencev no vsaj ti jum ne bi bilo treba krasti nasega denarja ..da smo se placevali studij lumparije je pa skrajno sprevrzeno ..in veliko naroda se vedno voli te zlikavce ++ + + + + + + +
Zamejec33
09. 09. 2014 11.35
-5
Podjetje je slo v stecaj ! Kaj jim ni se jasno? Naj gredo domov in naj bolje izkoristijo cas za iskanje nove sluzbe kot pa da se tam soncijo!
razocarani
09. 09. 2014 15.26
+5
ce si ze za mejo ,vsaj ti ne pljuvaj po delavcih ,,delavci nismo krivi za zlocine elite .zato me taki komentarji zelo bolijo ..zelim pa ti da bos tudi ti na tem ,,zlobnez pokvarjeni
ROMELS
09. 09. 2014 10.54
+10
A je že kdo slišal, de učiteljem, sodnikom, zdravnikom, policajem ali drugim javnim uslužbencem niso plačali prispevkov?
razocarani
09. 09. 2014 15.27
+3
Nyokiy
09. 09. 2014 10.53
+6
Če bi bili Cariniki, Javna uprava bi že imeli nova delovna mesta nove naslonjače tako so pa samo drek na palci ti ne štejejo nič to so smeti..
razocarani
09. 09. 2014 15.33
+2
delavce je prvo izdal nekak lider delavstva novodobni gospod milan nekoc tovaris milan ..ko so ostali povzpetniki to razumeli so se vsuli nad delavstvo kot kobilice,,no ali je cudno da je sd komaj prestopila prag parlamenta ..zal mije da niso izpadli ..no brez skrbi nasledje volitve jih bodo za vedno odstranile iz javnosti ..jankovicu se je tudi in podobnim strankam ..pa ne mislite da sem kak zahojen jansist ..tudi ta mi je v zelodcku a od tega vsaj ves kaj picakovati ..da pa te tile ki naj bi bili delavska avantgarda izdjo in se nekj zabijejo v hrbet je pa res izprijeno do skrajnosti ,,zadnje case se bolj malo oglasa tisti mali stricek ..no vsaj to,,se pa prevec repencijo na dobu ...uboga dezela ki premore toliko pokvarjencev
Amasakul
09. 09. 2014 10.40
+1
hahahaha sposobnost slovencev pri reševanju blemov
Tadeja Rajner
09. 09. 2014 05.38
+6
Sram me je da živim v Sloveniji.. Važno da imojo vodilni zagotovljeno plačo, pa tudi če ostanejo brez mandata jo dobijo še eno leto.. SRAMOTA
lotmerzanec
09. 09. 2014 00.24
+3
Tako se godi državnim podjetjem katerim na levici pravijo SREBRNINA!! Vendar je to srebrnina tako dolgo dokler je kaj za ukrasti potem pa direktor in kompanija izginejo pošteni delavci pa na bozo z 260 evri miloščine mesečno!! To je Slovenska levica!! Pazite nikoli ne veste kdaj bo VAŠE podjetje na vrsti!!!
.jest
08. 09. 2014 20.28
+9
To so sposobnosti večine slovenskih menagerjev oziroma direktorjev. Neplačevanje delavcev in odpuščanja. Tudi Šešok odpušča iz poslovnih razlogov, potem pa si deli dobiček.
LLLEPI
08. 09. 2014 20.34
+6
saj so zelo sposobni prilastili so si vse kar se je dalo nato pa prikazejo stecaj podjetja; Nato pa v novega in tako naprej do onemoglosti in vse je zakonito in odobreno od nase vlade.Nato pa nekaj siromakov strajka pae ur in nobeden jih nima zamar
lotmerzanec
09. 09. 2014 00.17
+2
jest Ta Nafta je bila podjetje v večinski lasti države!! Toraj se ve kdo je nastavil direktorja,da mu čuva "srebrnino"! Mislim pa,da te leve vlade ne potrebujejo gospodarstvas saj bo po njihovih besedah "močan JS rešil Slovenijo iz krize"! Vendar to verjamejo le levičarji pametni ljudje se temu smejemo!!
windmaster
08. 09. 2014 18.56
+16
Kako lahko državno podjetje propade ko pa je super Alenka državo pustila v čudoviti kondiciji?
skorumpiranpolitik
08. 09. 2014 17.50
+8
Naročila so, samo morajo šefi prodati zadevo, da dobijo provizijo!
artus
08. 09. 2014 17.46
+9
Ajde, Zdruzena levica, ki prisegas na drzavno lastnino, takoj v akcijo in resi situacijo s politicnimi sredstvi, pa da vidimo.
Repinclpatatis
08. 09. 2014 17.03
+13
NOBENGA OD PODPORNIKOV ****L E V I C E****, ki navijajo v zagovor LEVI OBLASTi, KI SE JE SAMA USTOLIČILA ni videt tu gor, da bi dal komentar v podporo delavcu . Oni so plačani za NABIJANJE okoli SMC ., ki je novi združeni KOMUNIZEM. Bravo plačanci. uboge delavce pa kot, da jih ni. Vstajniki proti poštenim delovnim ljudem- hudo kaj ????
Bavcb
08. 09. 2014 14.19
+15
Pa hebe se vodstvu za delavce, saj oni so in še imajo prav FAJN PLAČE.
slonicka
08. 09. 2014 14.59
+7
ćudno da niso že spoznali da jih imajo za osle ni lepo pisati takšen komentar ampak je resnica
gjah
08. 09. 2014 13.30
+8
Državna podjetja propadajo. Trend gre v pravo smer