Pravično za vse?

Delavec na ribiški ladji: Delal sem neprekinjeno. Pokonci smo bili tudi po dva dni skupaj

Dublin, 04. 06. 2016 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V irskem morju plujejo številne ribiške ladje, na katerih delajo in živijo delavci - sužnji. Navadno gre za migrantske delavce, ki jih na ladje pretihotapijo z obljubami o dobrem plačilu, a resnica je vse prej kot taka.

Potem ko smo pisali, kako 'rakove' delavce izkoriščajo na Tajskem, pa The Guardian poroča o izkoriščanju tujih delavcev v Evropi, in sicer na Irskem. Gre za afriške in azijske migrante, ki jih ilegalno izkoriščajo za poceni delovno silo na irskih ribiških plovilih z vlečnimi mrežami, ki delajo v nekaterih najbolj priljubljenih turističnih pristaniščih v državi.

Nekateri migrantski delavci trdijo, da so jih prevarali in pretihotapili na ribiške ladje, kjer so jih izkoriščali za delovno silo, kar je oblika modernega suženjstva.

Enoletna preiskava irskega ribolova rakcev in belih rib je razkrila nedokumentirane ganske, filipinske, egipčanske in indijske ribiške posadke v pristaniščih od Corka do Galwaya.

Delavci so novinarjem opisali številne zlorabe, vključno z zadrževanjem na plovilu, razen ko dobijo kapitanovo dovoljenje za odhod na kopno. Tudi plačani so manj, kot znaša polovica minimalne irske plače, ki bi jo dobili, če bi bili zaposleni. Govorili so tudi o skrajnem pomanjkanju spanja, saj morajo delati več dni in noči, spijo pa le nekaj ur, in ustreznih dni počitka sploh nimajo.

Ribič
Ribič FOTO: Thinkstock

Tihotapljenje in izkoriščanje

Dokazi časnika kažejo, da nekateri lastniki plovil in delavske agencije tihotapijo Afričane in Filipince na Irsko preko vstopnih točk na letališčih Heathrow in Belfast, nato pa jim uredijo prevoz iz Severne Irske na Irsko, pri čemer se ognejo irski imigracijskih kontroli.

Agenti in lastniki izkoristijo luknje, namenjene mednarodnemu trgovskemu ladijskemu prometu, ki omogočajo pomorščakom, ki niso člani EU, prehod preko Velike Britanije v roku 48 ur, če se takoj pridružijo plovilom, ki delujejo v mednarodnih vodah. Te tranzitne ureditve niso namenjene ribičem, ki delajo v nacionalnih vodah ali stalno prihajajo v ali iz irskih pristanišč.

Številni delavci opisujejo življenje v nenehnem strahu pred deportacijo, prav tako naj bi jim ukazali, naj v pristaniščih ostanejo na ladjah, saj bi lastnike lahko doletela globa, če bi jih opazile ali celo ustavile oblasti.

Nekateri delavci so povedali, da so jih imeli pod nadzorom z dolgovi agencijam, ki so jih pripeljale, in jim zaračunavali velike in nezakonite pristojbine za ureditev viz, dela in načrta poti.

Zgodba ganskega ribiča

Ganski ribič, recimo mu Abraham Okoh (ime je izmišljeno), je povedal, da so ga v šahu držali z dolgovi do agenta, ki mu je našel delo na irski ladji in mu obljubil ureditev vseh viz in potovanja. Prišel je preko Heathrowa in Belfasta, nato pa je moral na avtobus iz Severne Irske do pristanišča na Irskem, kjer je bila zasidrana ladja, kjer bo delal.

Pristanišče Galway
Pristanišče Galway FOTO: Thinkstock
Kot je povedal, ob rekrutaciji ni razumel, da bo delal nelegalno. Živeti je moral na plovilu, lastniki pa so mu ukazali, naj se potuhne in ne govori z nikomer v pristanišču. Posadka je na ribolov šla tudi za štiri ali pet dni skupaj, nato pa so morali v pristanišču še popraviti mreže in opremo. ''Delal sem neprekinjeno. Pokonci smo bili tudi po dva dni skupaj, skoraj brez spanca. Bilo je grozno,'' je povedal.

Abraham je povedal, da so ga preslepili tudi glede plače, prav tako pa je večkrat, ko je na morju zmanjkalo hrane, ostal lačen. Sčasoma je skočil z ladje in pobegnil.

Ni bil edini

Njegova zgodba pa ni edina. Številni drugi ilegalni ribiči so opisali podobne razmere; od pomanjkanja spanja, nizkega plačila in dolgih ur dela na ribiških ladjah okrog Irske. Tudi oni naj bi v državo prišli ilegalno, s pomočjo agentov in lastnikov plovil.

Številni so z novinarji govorili samo pod pogojem, da ostanejo anonimni, zato so ti spremenili njihova imena, da jih zaščitijo. Drugi so novinarjem povedali, da so veseli, da lahko delajo na irskih ribiških ladjah, čeprav so plačani manj od lokalnih delavcev in delavcev, ki so člani EU. Je pa to vseeno več, kot bi lahko zaslužili doma. Kljub temu pa so poročali o zatiranju, ki je posledica njihovega statusa in nenehne potrebe po skrivanju in kršenju njihovih pravic, čeprav je industrija odvisna od njihovega dela.

Kaj pa vlada?

Mednarodna prometna zveza (ITF), sindikat, ki je leta 2008 prvi opozoril na krute pogoje, s katerimi se srečujejo migranti na irskih in škotskih ribiških flotah, je povedala, da si irska vlada ''zatiska oči''. Irska vlada je to zanikala in povedala, da vsa opozorila glede trgovine z ljudmi jemlje resno.

Večino irskih zelo cenjenih rakcev in rib sicer izvozijo v trgovine, restavracije in ribje tržnice po Evropi, Ameriki in na Daljni vzhod. Irska vlada namreč promovira dobro milijardo evrov na leto vreden sektor z morsko hrano kot nujni, trajnostni in avtohtoni del gospodarstva.

Vprašanje je le, ali so življenja ljudi res manj cenjena od trgovine z morsko hrano. 

Kliknite na fotografijo in preverite ozadje izdelkov, ki jih najdete na naših nakupovalnih policah.
Kliknite na fotografijo in preverite ozadje izdelkov, ki jih najdete na naših nakupovalnih policah. FOTO: Iz principa

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vodka-don
05. 06. 2016 09.53
+0
tocno tako treba delat z imigranti,dva dni skupi da dela pa na konc tedna provizoricno placilo.ne pa stanovanje pa socialna 1200e ..........
ONniON
04. 06. 2016 19.34
+3
novodobno suženjstvo tudi na irskem se na veliko podpira, sindikati nimajo moči
DAEMONIUM
04. 06. 2016 13.26
-1
Večjih sužnjev v EU kot so v Sloveniji sigurno da ni. Tako kot so na podlagi levičarskih zakonov izkoriščali delavce v Kočevju ali pri Hildi, kaj takšnega v Evropi še ni bilo. Levičarji jim tudi postelji niso dali ampak so si posteljo kar delili, to v Evropi še ni bilo videno. Enako kot se nikjer v Evropi ne bije bitka za 2 eura povišice penzije, kaj takšnega si lahko res samo levičarji privoščijo, da se tako delajo norca iz ljudi, ko hkrati policiji dvignejo plače za 100 eur?? Potem pa jim dajte še kupiti municijo, pa naj te nad 65 let pokokajo, kaj pa nam bodo itak samo zažirajo državo, bi porekel Mramor, torej šus v glavo pa bo rešen ta problem, in Mramor se bo lahko še hvalil, da še nikoli ni tako dobro naložil tista dva eura koliko stane naboj, tastari pa bodo rešeni crkavanja na obroke, ki jim ga je namenila levica preko bednega neokomunističnega socialnega standarda in čakalnih vrst! Cmerar pa bo lahko predse postavil napis "Samo penzionist z luknjo v lobanji je dober slovenski penzionist"
žlikrofi
05. 06. 2016 15.58
+1
NAJHUJŠ DA SI V GLAVI SAM SUŽENJ KER NE VEŠ RESNICE IN HUJSKAŠ KOT TE UČI ZAPORNIK JANSHON KOSOVAR
KardinaIFrancRodeVKristusu2
04. 06. 2016 12.42
+6
Kdor gleda serijo Deadliest Catch na Discovery ve, da to ni nič neobičajnega... Najbrž pa ne povejo, da ribič s takim delom lahko zasluži tudi po 20.000$ v 3 mesecih....
ivcekivcek
04. 06. 2016 09.28
+17
En Španec ki je bil na ribiški ladji mi je razlagal da po en teden niso delali nič , ko pa je bil ulov tudi po 24 ur in več . Sam imam 190 višine in 80 kg , pa me je samo premeril z oči in rekel ti sigurno nebi bil za to delo . To je bilo sicer kakih 10 let nazaj ko sem taval po Španiji... Zaslužil je po 5000 e mesečno , s tem da ga ni bilo nič doma . Pluli so ob Afriki .
RdečiKarton
04. 06. 2016 08.06
-6
Uh katastrofa. Nisem azijec ali afričan pa vseeno marsikdaj delam cel projekt brez spanca po 2 dni. Ali pa cel teden s po dvema urama spanca na dan. Tako to je. Tile brez prihodnosti pa sploh nimajo kaj jamrat da jih izikoriščajo. To je bistvo "demokratičnega" sveta. Izkoriščanje.
smarjan
04. 06. 2016 08.35
+8
RdečiKarton
04. 06. 2016 08.56
-2
Tako je v "razvitem svetu". Če pa te to dejstvo moti se pa preseli nekam v tretji svet kjer samo ležijo cele dneve, ker se pač nobenemu ne da delat.
DAEMONIUM
04. 06. 2016 09.45
-4
haha...koliko minusov so ti pripopali, kaj misliš zakaj?? Zato ker so to sami levičarski zahojenci, ki se jim niti pod razno ne sanja, kaj pomeni biti vezan na rok in kaj pomeni biti človek brez prihodnosti, kar 99,9% vseh teh migrantov tudi je. Edina njihova prihodnost je razplojevalna moč in potem življenje na račun evropske sociale, dokler še je. In levi fašisti če ne verjamete, porinite malo nos čez Karavanke do Dunaja in poglejte kako azijati izkoriščajo evropske socialne pridobitve. Da bruhaš od gnusa, ko vse to vidiš!!!!!
audiirs4
04. 06. 2016 10.40
-5
murinar
04. 06. 2016 11.09
+2
Bo hanžek hud. Zaboga v afriki ležijo in čakajo ,da jim kokos pade dva metra od telesa ,če tri je že predaleč. Smolar pravi je treba delat...