Slovenija

Stroški ogrevanja: bo konec prepirov med sosedi?

Ljubljana, 07. 09. 2016 09.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
89

Čeprav nas vreme še vedno razvaja z visokimi temperaturami, je kurilna sezona vse bližje. In z njo višji računi za ogrevanje. Pri obračunavanju stroškov bodo znova veljala nova pravila. Preverili smo, kaj prinašajo in kje se skrivajo pasti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Nov pravilnik za delilnike toplote
    02:37
    Iz 24UR ZVEČER: Nov pravilnik za delilnike toplote
  • Iz 24UR ZVEČER: Delilniki toplote
    03:47
    Iz 24UR ZVEČER: Delilniki toplote

Poletje je za nami in čeprav so temperature še vedno prijazne, postaja ogrevanje vse pogostejša tema pogovorov. Tudi zato, ker se nam menda še pred začetkom kurilne sezone obetajo nova pravila pri obračunavanju stroškov ogrevanja v večstanovanjskih stavbah, zaradi česar utegnejo biti zneski na položnicah še toliko večje presenečenje. Na ministrstvu za infrastrukturo, kjer spremembe pripravljajo, sicer zagotavljajo, da jih večina ne bo občutila."Prilagojen in izboljšan pravilnik bo omogočil bolj ustrezno delitev stroškov predvsem v primeru zlorab, pretiranega, škodljivega varčevanja in v primeru nesorazmerno visokih porab izkazanih z delilniki, ki so se doslej pojavljali le v posameznih primerih," trdijo.

Bodo nova pravila preprečila konflikte med sosedi?
Bodo nova pravila preprečila konflikte med sosedi? FOTO: Thinkstock
Stanovanjski zakon med drugim nalaga lastnikom v večstanovanjski stavbi, ki predstavlja skupnost, da s svojim ravnanjem ne smejo škoditi sosedom, kar zapiranje radiatorjev in gretje na račun soseda v isti stavbi gotovo je. SPL

Prav tovrstne anomalije so bile razlog, da so po zgolj eni zimi šli v spremembe trenutno veljavnega pravilnika, ki je lanskega novembra nadomestil tistega iz leta 2010. Vrsta pritožb je ministrstvo prisilila, da je naročilo analizo stanja. Opravil jo je Gradbeni inštitut ZRMK, ki je zbral podatke za 5.018 stavb oziroma 137.777 enot iz vseh dvanajstih statističnih regij. In ugotovil naslednje: "Nekateri lastniki so z varčevanjem pretiravali in se ogrevali na račun sosedov, povzročali škodo na skupnih delih stavbe in živeli v neustreznih bivalnih pogojih," so sporočili z ministrstva za infrastrukturo.

Takšnim ravnanjem so poskušali konec narediti že z lanskim pravilnikom, ki je postavil mejo najmanjše porabe in če je določen del stavbe ni dosegel, so se stroški za vse računali po površini. "Pravilnik še vedno spodbuja varčevanje, ne pa pretirano varčevanje, ki bi lahko privedlo do poslabšanja bivalnih razmer (vlaga, plesen...) in posledično tudi negativne vplive na zdravje stanovalcev," so lani pojasnjevali odločitev. Tokrat pa so očitno prisluhnili kritikam, da s tem le omejujejo varčevanje. Po novem bo tako minimalni porabniški delež še vedno določen in ne glede na varčevanje manj ne bo mogoče plačati, prehoda na obračun po površini za vse stanovalce pa ne bo več.

OBSTOJEČI PRAVILNIK:
 
16. člen
(deleži stroškov posameznih delov stavbe, če ni vgrajenih delilnikov)


Če noben posamezen del stavbe nima vgrajenih delilnikov, se stroški za ogrevanje razdelijo glede na delež ogrevane površine, stroški za pripravo tople vode v stanovanjskem delu stavbe glede na delež števila uporabnikov, stroški za pripravo tople vode v poslovnem delu stavbe pa glede na delež površine.

18. člen
(delitev stroškov ob nezadostnem obsegu podatkov)


(1) Če so porabniški deleži, ki so določeni z delilniki, ugotovljeni za posamezne dele stavbe, ki skupaj obsegajo manj od 50% ogrevane površine, se stroški delijo na način, določen v 16. členu tega pravilnika.
(2) Porabniški delež, ki je določen z delilniki, je porabniški delež posameznega dela, ki je določen na podlagi razlike odčitkov delilnikov na koncu in začetku obračunskega obdobja.
(3) Če je za posamezni del stavbe razlika iz prejšnjega odstavka enaka nič, se šteje, da za posamezni del stavbe podatki z delilnikov niso na razpolago.
(4) Če je za posamezni del stavbe porabniški delež iz drugega odstavka manjši od 40% deleža ogrevane površine istega posameznega dela stavbe, se šteje, da za posamezni del stavbe podatki z delilnikov niso na razpolago.

19. člen
(nesorazmerno velika odstopanja)

(1) Če je porabniški delež vsaj enega posameznega dela stavbe večji od petkratnika deleža ogrevane površine istega posameznega dela stavbe, se stroški delijo na način, določen v 16. členu tega pravilnika.
(2) V primeru iz prejšnjega odstavka izvajalec delitve preveri delovanje delilnikov, lastniki pa zagotovijo pregled ogrevalnega sistema.
PREDLAGANA SPREMEMBA:

18.člen
(omejitev porabniških deležev na podlagi delilnikov za ogrevanje)


(1) Porabniški deleži za ogrevanje, določeni v 4. odstavku 15. člena, ki so nižji od 40% deleža ogrevane površine, se zaradi zagotavljanja ustreznih bivalnih pogojev posameznega dela stavbe zvišajo na 40% deleža ogrevane površine.
(2) Porabniški deleži za ogrevanje, določeni v 4. odstavku 15. člena, ki so višji od 300% deleža ogrevane površine, se nižajo na 300% deleža ogrevane površine.

Določena najmanjši in največji porabniški delež 

Vzroki za veliko porabo so lahko upravičeni, kot je bolezen, starost, majhni otroci, lahko pa je vzrok malomarnost in v izjemnih primerih namerno pregrevanje in prezračevanje, da bi toploto plačali po ogrevani površini in s tem del stroškov prenesli na sosede. Ministrstvo za infrastrukturo

"Z določitvijo minimalnega porabniškega deleža v višini 40 % povprečne porabe se onemogoča, da bi se nekateri lastniki zaradi pretiranega varčevanja greli na račun sosedov. Pretirano zniževanje temperature v stanovanjih uničuje konstrukcijo stavb. Določitev minimalnega deleža pa ob enem spodbuja ustrezne bivalne pogoje. Stanovanja, ki imajo ves čas zaprte radiatorje, se ogrevajo pasivno, saj del toplote prehaja preko zidov, tal in stropa od sosednjih ogrevanih stanovanj. Zaradi tega se stanovanja v večstanovanjskih stavbah praviloma ne ohlajajo pod določeno temperaturo," pravijo na ministrstvu.

Sprememba zadeva tudi najbolj potratne, saj je postavljena tudi zgornja meja porabe. "Sistem centralnega ogrevanja pri enakih temperaturnih pogojih ogrevalnega medija (radiatorja) ne more predati več kot trikratno količino toplote na enoto ogrevane površine. V primeru prekoračitev gre zato zelo verjetno za tehnične težave delilnikov, neustrezno določene korekturne faktorje, neuravnotežen ogrevalni sistem oz. kombinacije naštetih dejavnikov," pojasnjujejo na ministrstvu, kjer so spremembe pripravili. "Stanovanja, ki se pretirano ogrevajo, ob tem ogrevajo tudi sosedna stanovanja in skupne prostore z vsiljevanjem toplote skozi stene, strop in tla in jim tako nižajo stroške ogrevanja," dodajajo.

Nižja temperatura in več oblačil je preverjeno učinkovita formula za hladne zimske dni. Temperatura v bivalnih prostorih naj bi bila med 20 in 22 stopinj Celzija, v spalnici pa je dovolj med 16 in 18 stopinj.
Nižja temperatura in več oblačil je preverjeno učinkovita formula za hladne zimske dni. Temperatura v bivalnih prostorih naj bi bila med 20 in 22 stopinj Celzija, v spalnici pa je dovolj med 16 in 18 stopinj. FOTO: Thinkstock

Odzivi

Njihovih pojasnil ne kupijo v podjetju Brunata, ki se ukvarja s prodajo in montažo delilnikov. Njegov direktor Robert Šest pravi, da novi pravilnik kaznuje nizko in stimulira visoko porabo. "Postavitev spodnje dovoljene meje porabe ne bo v ničemer odpravila problema plesni ali neogretih praznih stanovanj. Tisti stanovalci, ki že sedaj niso imeli denarja za položnice, bodo prisiljeni še bolj intenzivno zapirati radiatorje, da bodo ohranili položnice na nizki ravni. Enako je s problemom velikih potrošnikov (omejitev navzgor). Potuha v smislu nepriznavanja velike porabe ni nekaj, kar bi stanovalce motiviralo za vgradnjo termostatskih ventilov, zamenjavo oken ipd., čemur je bil ukrep merjenja delno tudi namenjen in je že prinesel lepe rezultate."

Stroški za ogrevanje se v višini najmanj 50% in največ 80% razdelijo med posamezne dele stavbe po porabniških deležih.

Nasprotno pri upravniku stavb SPL uvajanje obvezne minimalne porabe pozdravljajo, prav tako se jim zdi pravično, da se del stroškov plača po porabi, del pa po površini. Pojasnili so s konkretnim primerom. "V kolikor bi stavbo z desetimi stanovanji, v kateri nihče ne živi, ogrevali, da bi imeli v vsakem stanovanju vsaj 8° C, bi še vedno na nivoju stavbe prejeli račun za dobavljeno energijo (recimo 10 evrov). Ko pa bi naselili v ta stanovanja stanovalce in bi različno ogrevali stanovanja, bi prejeli račun za dobavljeno energijo približno 500 evrov. V primeru delitve tega stroška zgolj po ugotovljeni porabi bi lahko eno ali več stanovanj po delilnikih izkazovalo, da ni porabilo nič energije (ker ima zaprte radiatorje). Na koga bi razdelili delež stroška, ki so ga plačali tudi ti, ki se sedaj ne ogrevajo, ko so v stavbi imeli 8° C?"  je zapisala predstavnica podjetja Aleksandra Lovrič.

Tudi Dejan Nadoh iz družbe Metalka Stanovanjske storitve deli mnenje, da je kombinacija plačevanja po porabi in po deležu bivalnih površin pravičnejša od plačevanja po porabi v celoti. "Menimo, da je tako prav, saj plačevanje po površini upošteva (v primeru, da ima to stanovanje zaprte radiatorje) tudi toploto, ki jo stanovanje v vsakem primeru prejme s prehajanjem toplote preko ogrevanih sten sosednjih stanovanj," je pojasnil svoje stališče. Tudi do določitve minimalne porabe ni kritičen. "Nek minimum ogrevanja prostora je v vsakem primeru potreben, saj se v nasprotnem primeru lahko povzroča škoda na nepremičnini," pravi.

Radiator
Radiator FOTO: Thinkstock

"Plačevanje po deležu bivalne površine (kvadraturi) zajema le del stroškov (največkrat 30%), ki jih plačamo tudi, če imamo radiatorje popolnoma zaprte. Ti stroški so obvezni in zajemajo ogrevanje skupnih prostorov (stopnišče, sušilnice…), ogrevanje preko skupnega razvoda cevi, prehod topote med stenami ipd. Gre za normalen način, ki je v veljavi tudi v drugih državah EU. Ni matematično idealen, vendar je praktično razumljiv in sprejemljiv za uporabo v praksi," pa o tem pravi Šest, ki je sicer naklonjen obračunavanju dejansko odčitane porabe. 

Kaj pa v  primeru praznih stanovanj, zaradi katerih morajo sosedje svoja toliko bolj ogrevati? "Temu problemu se v večstanovanjskih objektih ni moč ogniti. Gre za davek bivanja v skupnih prostori, ki pa ima tudi določene prednosti," odgovarja Šest. In dodaja, da prav vsi nikoli ne bodo zadovoljni. "Z omejitvami na cesti ni zadovoljen skoraj nihče, a zakon ostaja isti. Tudi poštne znamke so nepravične, enake neglede na oddaljenost kraja, a še vedno najboljša rešitev," je povedal.

Zaradi delilnikov porabimo manj

Obračunavanje po porabi so uvedli, da bi stanovalce prisilili k varčevanju. Nekatere navade številnih Slovencev res niso bile prijazne do okolja. Zakaj bi pozimi prekomerno ogreval stanovanje, namesto da bi si oblekel jopico? In zakaj bi imel hkrati odprta okna in radiatorje? Strah pred visokimi zneski na položnicah je večino od tega odvrnil. Prav tako se je bilo nenadoma lažje odločiti za zamenjav oken ali podpisati soglasje za sanacijo fasade.

Prihranki pri ogrevanju na nivoju objekta so od uvedbe delilnikov v povprečju 20- do 30-odstotni, ponekod tudi 40-odstotni, je izkušnje njihovih strank posredoval Šest. Pri SPL so pri teh ocenah precej bolj konservativni. Ocenjujejo, da se je poraba znižala za okoli 10 odstotkov. "Uvedba delilnikov je prinesla prihranke večini lastnikov," pa pravijo pri Metalki in dodajajo, da svoje naredijo tudi energetske prenove objektov.  Skrbi pa jih odziv dobaviteljev.  "Upamo, da dobavitelji toplote in energentov zaradi tega v prihodnje ne bodo izvajali "pritiska" na dvig cene fiksnih stroškov."

Korekturni faktorji

"Investicije v boljše stavbno pohištvo ali prezračevanje ne bodo zviševale korekturnih faktorjev posameznih stanovanj, torej se bodo te investicije vsekakor splačale, ker bodo znižale stroške ogrevanja," so prepričani na ministrstvu za infrastrukturo.
"Investicije v boljše stavbno pohištvo ali prezračevanje ne bodo zviševale korekturnih faktorjev posameznih stanovanj, torej se bodo te investicije vsekakor splačale, ker bodo znižale stroške ogrevanja," so prepričani na ministrstvu za infrastrukturo. FOTO: Thinkstock

Novi pravilnik podrobneje opredeljuje korekturne faktorje, ki omogočajo korekcijo osnovnih porabniških deležev zaradi vpliva izpostavljene lege. "V kolikor korekturni faktorji niso opredeljeni, stanovalci "v sendviču" niso zainteresirani za toplotno izolacijo ovoja stavbe. Stanovalci v vogalnih legah pa so nemočni, saj sami ne morejo toplotno izolirati fasade svojih stanovanj," na težavo, ki naj bi jo s tem odparvili, opozarjajo na ministrstvu. Uvajanje korekturnih faktorjev pozdravljajo tako pri Metalki kot pri SPL.

Pravilnik bo stopil v veljavo konec septembra, pred začetkom letošnje kurilne sezone, napovedujejo na ministrstvu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oježeš
12. 02. 2018 14.37
Kar pomeni, da bi bilo pošteno, da bi lastniki terenskih vozil pri točenju goriva plačevali dodatek na moč motorja in vsi tisti, pa na povprečno porabo, dodatek, ker prevozijo na leto manj kot 10.000 km. Problem je v tem, ko je z uvedbo delilnikov upadel dobiček upravnikov in so morali pridobiti izgubljena sredstva, da se jim ne bi zmanjšal dobiček. Če pogledamo stanovanja v vrstnih hišah, me prav zanima kdo končnima lastnikoma plačuje povečano porabo goriva za gretje, ker imajo eno zunanjo steno več. In zdaj naj še nekdo razloži, zakaj, če meni ustreza toplota na 23 stopinj, sosedu pa 27 stopinj, zakaj moram jaz plačevati ogrevanje sosedu. Se moram sam vsako jutro zbuditi ves prešvican in to samo zaradi soseda, ki je bolj zmrznjen kot jaz?
uros22
21. 11. 2016 11.48
+1
Dobili smo obvestilo: porabniški delež za ogrevanje je bil nižji od 40 % deleža ogrevane površine, zaradi navedenega se je zvišal (beri: smo sami zvišali, ker na to dopušča zakon) na 40 % deleža ogrevane površine. Kako nam lahko zaračunajo nekaj, kar nismo porabili? Mislim, da lahko svobodno odločamo kdaj bomo ogrevali in kdaj ne. Imamo novo fasado, vgrajena nova okna in sedaj je stanovanje mnogo toplejše. In vsled tega ne bi smeli sedaj varčevati? Halo, kakšna država pa je to? Logika, podjetja, ki ogrevajo stanovanja, so ob dobiček (prevelika administracija).To bi radi dobili z novo napisanim zakonom nazaj.In tista trditev o krivici, da sosed greje sosedu je samo izgovor, da so si izmislili to določilo. Kakšna krivica za nas uporabnike. To določilo zakona bi morali dati v ustavno presojo. Samo v Sloveniji je mogoče, da plačuješ za nekaj, kar nisi porabil.
oježeš
12. 02. 2018 14.39
Padel je dobiček upravniku in to se ne sme zgoditi. Zato je treba uvesti zakon, da nas lahko lupi še naprej. Briga koga od odgovornih človek in njegovo zdravje, ampak je važen le dobiček.
sodnik16
20. 09. 2016 12.49
+2
Najprej ste nam vsilili delilnike, da si bomo lahko prihranili na položnici. Potem ste dodali subvencije za fasade, ki so jih vsaj v mojem kraju kar močno izkoristili. Stroški so res padli. To pa gre v nos lobijem, manj plina, nafte...., manj davka, manj dobičkov in ste si izmislili nov zakon, da bi prisilili ljudi v večjo porabo. Navijmo do konca, pa odprta okna. Zdaj niso več pomembni ne izpusti, samo da je biznis. V tej "državi" se gleda samo kako ovce čim bolj odreti. Zakoni ki jih sprejemajo pa ti dajo drobtinice na drugi strani pa ti odrežejo kos kruha. Zato vsi tisti, ki tako skrbite za to, da bi nam bilo boljše raje pustite vse skupaj, ker vsaka nova sprememba prinaša samo minuse in slabo voljo.
gongash
08. 09. 2016 11.04
+1
pretirano in škodljivo vačevanje....ja sori nimajo vsi denarja za ogrevanje do fula vsak dan, kaj pa okolje zdaj kar naenkrat ni sploh več pomembno ali kaj? važn da toplarna kuri na polno in odira ljudi.
resort
08. 09. 2016 11.01
+2
Ne vidim pravega razloga, zakaj mora "sosed", lastniku stavbe določati način obračunavanja. Ali ni lastnik dovolj pameten, da uredi te zadeve. Razen tega mora lastnik poskrbeti, da mu stavba ne propade zaradi preslabega vzdrževanja. Dober gospodar nima teh problemov.
SDS_je_poden
08. 09. 2016 08.03
+0
Še to, zakaj ne zamenjate obračuna toplote iz mesečnega na letni obračun? Tako plačate vsak mesec poleg toplote še stroške izdelave razdelilnika, odčitavanja....
METKA102
07. 09. 2016 22.00
+5
Kaj pa stara vezana okna, skozi katera piha tudi, če so zaprta? A to pa ni pomembno? Pa kar se porabe vode tiče, pipe in wc kotlički, ki puščajo.
vrtojb
07. 09. 2016 21.40
+10
Tisti, ki se grejete preko toplarne, vam je menda ze jasno, da je vseeno ce nimate delilnikov, ker vas bodo vedno odrli. Razen ce se uprete.
vrtojb
07. 09. 2016 21.38
+5
Brunata vedno samo kritizira, znajo pa mastno sluzit z delilniki, njihovo zaracunavanje je absurdno drago.
vrtojb
07. 09. 2016 21.37
+6
Prehajanje toplote med stanovanji, v neki omembe vredni kolicini, ne obstaja. To je nateg, da bi se folk kregal med sabo. Delilniki so zakon, nam so prinesli vsaj 40% prihranek, nova fasada komaj 10%.
mucek4
08. 09. 2016 08.52
-1
Modularni blok ima cca 1W/m2K. Po domače na vsakem kvadratnem metru preide k sosedu 1W za vsako stopinjo. Če imaš ti 28 stopinj, sosed pa 18 in imaš stanovanje 6x10m v sendviču imaš 60m^2 tal, 60m^2 stropa (toplota dol ne prehaja prav rada, ampak vzemimo v račun) in 55m^2 sten (dolga stena je zunanja) torej 175 kvadratnih metrov površin za 10 stopinj - kar znese 1750w dobitkov od sosedov. To je pa za malo stanovanje kar veliko.
vrtnar_1
07. 09. 2016 21.30
+10
Lažejo ko prasci!! Imam pritlično stanovanje 26 kvadratov pa plačam cca. 600 evrov na leto (poračuna okoli 200 evrov) odkar so delilniki, ker je pač pod menoj kevdr in od spodaj pritiska mraz. Pa se normalno greje pozimi. Nad menoj ob podobnem ogrevanju imajo cca. 100 evrov v dobrem?! Toliko o poštenosti delilnikov in količnikov, ki dajejo izračune. Banda ušiva si izmisli delilnike in ne vem kaj še vse pa je vse dražje. In še vsakih nekaj let je potrebno zamenjati števce na radiatorjih pa vsak stane okoli 50 evrov.
srebrnibreg
07. 09. 2016 21.06
+6
Delilniki so slaba rešitev. Prava stvar je kalorimeter montiran pred *vstopom* vode v objekt .
deathbite
07. 09. 2016 21.40
+3
Saj, tako obračunavajo razliko, ki nastane zaradi izgube.
KarinLesar
07. 09. 2016 21.01
+2
Kako zdaj a naj varcujemo ali ne? Pa okoljske obremenitve?!?
SkokecPokec
07. 09. 2016 20.54
+0
samo eno zimo naj ne zaženejo centralnega ogrevanja, pa naj po tem pikajo kako je ogrevanje drago
SDS_je_poden
07. 09. 2016 19.49
+3
Lejte, treba se je sprijaznit, da v bloku ne moreš živeti enako kot v hiši. Kaj delaš sam v hiši je tvoja stvar. Če kuriš, pač kuriš, če ne, pač sam sebi delaš škodo. V bloku, če ne kuriš delaš škodo sosedu. V hiši če ne kuriš, ne boš imel pozimi 22 stopinj, ampak kvečjemu malo nad 0, v bloku če ne kuriš imaš temperaturo med 18, 20, 21stopinj. Ta toplota od nekod pride, a ne? Torej če sam ne ogrevaš stanovanja, ti ga pomaga ogrevat sosed.
KarinLesar
07. 09. 2016 20.53
+8
Kaj pa ce je stanovanje prazno in imas vkljuceno minimalno ogrevanje? Ja,ce si v hisi, imas pec na drva in si v prostoru, kjer je topleje. Zivis pac v eni sobi.tudi v bloku. Torej imam.pravico ogrevati samo dnevni prosttor in kopalnico, mar ne?!?
razocarani
07. 09. 2016 17.44
+10
se nisem slisal da bi se zaradi tega sosedje kregali ,,vsak pac kuri kot mu pase ,,to kreganje ste potegnili vi ven in res zaceli z tem da bi se ljudje skregali se v blokih ,,banda pokvarjena a niste ze z tem levi -desni zgornji spodnji skregali narod ,,resnicno se vsak dan dokazuje kako ste politiki in kapitalisti sovrazno nastrojeni proti narodu ,,ne zavedate se kako vas zaradi nacrtnega netenja sovrastva narod prezira ,,upam da dozivim dan ko si bomo vzeli zadoscenje za vse vase zlocine proti narodi ,,najhujse zlo ki je doletelo to dezelo v vsej njeni zgodovini ste vi politicna klika ,,ki sejete sovrastvo po dezeli ,,in pri nem nas neusmiljeno se ropate ,,kar pa vam ne gre v zepe pa zavestno unicite da je narod se bolj reven ,,in za vse te zavestne zlocine si zasluzite tisto kazen ki ste jo ukinili ravno zato da vas ne bi doletela ,,ni dovolj grde besede za vas vse skupaj ,,
CURVANORD Zanetti
07. 09. 2016 17.23
+9
Sicer pa je to skregano ce necesa ne koristis ne bi smel placat torej ce nekdo ima zaprte radiatorje ne sme bit kaznovan.To je pol lahko tudi tako grem v trgovino kupim kruh trgovec mi pa zaracuna zraven se 5 zemljic ker jih je pac pek naredil niso ljudje krivi ce porabijo manj energije kot si oni zelijo
CURVANORD Zanetti
07. 09. 2016 17.07
+3
Torej ce moj sosed ne greje in jaz kurim in posledicno tudi njemu grejem.Zakaj bi se jaz jezil na soseda,ce toplota uhaja iz stanovanja k sosedu je kriva izbedba predelne ste ki je jo je delal izvajalec.Saj pa obstajajo normativi kjer je oznaceno koliko zracnosti in toplote sme dopuscati dolocena stena.Nasi izvajalci so pa pokvatjeni nekvalitetni materiali,vcasih volne ne dajo v stene ali pa navadne plosce tam kjer bi morale biti proti pozarne ali proti vlazne tudi to delajo prvo dajo v kopalnici navadno plosco in pol proti vlazno po normativih pa bi morali biti obe lagi proti vlazni.Nadzor dela glavni izvajalec ki ponavadi tudi priskrbi material in ga boli k za slab material samo da na oko lepo zgleda in cim bolj poceni.Prodajajo in fopajo narod da je nad standard. Tak da sosed ni nic kriv ker vam toplota ne bi smela uhajat iz stanovanja
Brabus
07. 09. 2016 17.00
+14
Toplarne pa dvigujejo fiksne stroške, tako, da si vedno v riti, ne glede, kako se obrneš. Toplarna MORA dobiti svoj denar, tako ,ali drugače.
SDS_je_poden
07. 09. 2016 19.44
+1
Toplarna za pripravo tople vode pač porabi nekaj kuriva, zdej če ti to porabiš ali ne, imajo oni stroške z tem. Žal je ogrevanje preko toplarne najmanj ugoden način ogrevanja.
uni65
07. 09. 2016 15.13
+16
Smo gruntajo kako bi vec dnarja pokasirali od tistih ki že sedan nimajo NIČ