Slovenija

Delo na črno: ministrica verjame, da bomo pošteni Slovenci plačevali vrednotnice

Ljubljana, 01. 04. 2014 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
489

"Verjamemo, da si želijo ljudje opravljati dopolnilno delo na legalen način," je prepričana ministrica Kopač Mrakova, ki napoveduje vrednotnice. Vsem, ki bodo še naprej delali na črno, pa grozijo višje kazni - od 1000 do 7000 evrov.

Imate varuško, hišno pomočnico, inštruktorja ali čistilko, ki za vas delajo na črno? S plačilom tako imenovane vrednotnice v vrednosti devetih evrov, ki jo boste lahko po predlogu vlade od 1. januarja 2015 dalje za posameznika poravnali enkrat mesečno, jim boste lahko zagotovili socialno varstvo oziroma en dan delovne dobe, po precej vročih debatah v parlamentu znova pojasnjuje ministrica za delo Anja Kopač Mrak.

Čistilka
Čistilka FOTO: Thinkstock

S tem so tako naročnikom storitev kot tudi izvajalcem ponudili enostavno možnost opravljanja določenih del. "Ne zatiskamo si več oči pred sivo ekonomijo," pravi ministrica in dodaja, da verjame, da bo marsikateri naročnik storitev tega vesel, saj bo s plačano vrednotnico brez strahu pred inšpekcijo na legalen način še naprej koristil storitve.

Praktični primeri:

Recimo, da Janez Novak potrebuje varuško za občasno varstvo svojih otrok. Izbere eno od varušk in se z njo dogovori za termin in ceno varstva ter ostale pogoje. Nato mora zanjo najprej plačati vrednotnico. To stori tako, da izpolni elektronski obrazec na portalu e-uprava in za določeni mesec prek elektronskega bančništva plača devet evrov. S tem je postopek za izdajo vrednotnice zaključen in lahko si jo natisne. Po opravljeni storitvi mu varuška le še izda račun, ki ga ob polletju upošteva pri poročanju Dursu o prihodkih.

Vemo, da je precej brezposelnih, ki na črno opravljajo osebna dopolnilna dela, a nimajo nobene socialne varnosti. Generalni direktor Direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela Peter Pogačar

V primeru, da posameznik prodaja domače izdelke, izdelke umetnostne obrti, druge izdelki, za katere se uporabljajo tradicionalni postopki, nabrane gobe, gozdne sadeže ali zelišča, pa mora v nasprotju s prvim primerom postopek izvesti sam. Najprej osebno dopolnilno delo prijavi na AJPES, nato za vsak posamezen mesec prek spleta plača vrednotnico v enaki višini. Vrednotnice se bo sicer lahko dobilo tudi na upravnih enotah. S tem so pogoji za nabiranje in prodajo gob izpolnjeni. Posameznik mora sicer kupcu izdati račun in prihodek ob polletju prijaviti Dursu.

Kot je pojasnil generalni direktor Direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela Peter Pogačar, so se leta spopadali z vprašanji poštenih ljudi, kako lahko legalno in čim bolj enostavno najamejo hišno pomočnico, čistilko, varuško in posameznike, ki opravljajo ostale podobne storitve.

"Ugotovili smo, da se do zdaj od osebnega dopolnilnega dela niso plačevali prispevki za socialna zavarovanja. Sledili smo primerom iz tujine," pojasnjuje Pogačar. "Z vrednotnico kot naročnik storitve prijavim delo in poravnam prispevke tistemu izvajalcu, ki bo to delo opravil. Postopek na spletu bo vzel 2 do 3 minute, lahko pa te dobite tudi na upravnih enotah. Ljudje bodo s tem dobili možnost, da prijavijo delo, ki se bo pri njih opravljalo. Vemo, da je precej brezposelnih, ki na črno opravljajo osebna dopolnilna dela, a nimajo nobene socialne varnosti," pravi in dodaja, da gre od ene vrednotnice sedem evrov za pokojninsko in dva evra za zdravstveno zavarovanje. Prispevek je določen pavšalno, s tem pa je prvič doslej omogočeno plačevanje prispevka za zavarovanje s strani fizične osebe. "Takšno delo se lahko opravlja le za fizične osebe," še poudarjajo.

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak in direktor Direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela Peter Pogačar
Ministrica za delo Anja Kopač Mrak in direktor Direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela Peter Pogačar FOTO: Blaž Garbajs

Ko bo posameznik zbral 30 vrednotnic, se bo osebi priznal en mesec pokojninske dobe. "Splača se delati za različne naročnike, saj bo dobil ponudnik storitev več vrednotnic in s tem tudi več delovne dobe," svetuje ministrica.

Kako bo potekal nadzor?

Na ministrstvu pravijo, da se bo s tem povečal tudi nadzor, saj bodo v primeru, da bo imel posameznik s strani naročnikov plačanih 20 vrednotnic v šestih mesecih, prikazal pa bo na primer le 50 evrov zaslužka bo zadeva inšpektorjem hitro postala sumljiva. Zavedajo se, da sicer inšpektorji v naše domove nimajo vstopa in ne morejo biti popolnoma učinkoviti pri preprečevanju dela na črno, a kot pravijo, dajejo s tem ljudem inštrument, s katerim bodo to lahko uredili.

Globe za nezakonito ravnanje se bodo z novim zakonom dvignile v povprečju za 25 odstotkov. Najbolj bodo poskočile kazni za šušmarje, to je fizične osebe, ki niso registrirane in delo opravljajo povsem brez dovoljenj.

Trenutno fizičnim osebam za to grozi od 208 do 1877 evrov kazni, po novem pa bo ta razpon med 1000 in 7000 evrov.

Globe za nezakonito ravnanje se bodo z novim zakonom dvignile v povprečju za 25 odstotkov. Najbolj bodo poskočile kazni za šušmarje, to je fizične osebe, ki niso registrirane in delo opravljajo povsem brez dovoljenj. Trenutno fizičnim osebam za to grozi od 208 do 1877 evrov kazni, po novem pa bo ta razpon med 1000 in 7000 evrov. V primeru, da bo z delom na črno pridobljena premoženjska korist, je predviden njen odvzem. Če bo šlo za prekršek iz koristoljubja ali prekršek, težak prek 5000 evrov, pa bo mogoče od kršitelja po hitrem postopku zahtevati trikratnik minimalne globe.

Se uvedba takšnega sistema splača?

Na zgornje vprašanje so nam na ministrstvu pojasnili, da stroški vzpostavitve sistema znašajo okoli 200.000 evrov, gre pa za enkraten strošek. "Če bi se prvo leto v sistem prijavilo 3000 novih, bi že pokrili stroške vzpostavitve tega sistema," pravi ministrica in dodaja, da so lani julija beležili okoli 8000 ljudi, ki so imeli prijavljeno osebno dopolnilno delo. Potem se je število pričelo dvigovati in zdaj znaša že 9391 oseb.

Kot pravijo bo osebno dopolnilno delo omejeno glede na prihodke. Ti v posameznem polletju ne bodo smeli presegati treh povprečnih neto plač. Vsak posameznik bo moral na pol leta poročati na DURS o doseženem prihodku najkasneje do 10. dne v mesecu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (489)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jeanus1
03. 01. 2015 15.29
+1
Gospa Mrakova, s temi vrednotnicami si mirne duše lahko obrišeš lastno r.i.t!
Volfek
02. 04. 2014 17.10
+8
Madona,naj rajši polovijo te lopove,ki za opravljeno delo nočejo plačati.Človek jim vozi po evropi 14 dni,pa mu lopov ne plača niti za stroške prehrane,ne da bi mu še pošteno plačal.Niti ko ga prijaviš,z tega ni nič,saj je mafija povezana.Tu pa bi radi odpravili delo na črno?Kje pa živite?Dajte delovna mesta in pošteno plačilo,pa ne bo dela na črno.Zdaj pa si primoran delati na tak načim,da lahko sploh preživiš.Barabe pa se lepo mastijo na naš račun in si izmišljajo butaste zakone.
Jeanus1
02. 04. 2014 16.47
+4
Hahahaha, ali ste pričakovali kaj pametnega in koristnega od te bistroumne vlade razen novih in novih dajatev, papirologije in obremenitev? Tragikomedija, in zato takšni in podobni sedijo in se valjajo po državnih foteljih? Bolano do skrajnosti, me prav zanima kaj si bodo še izmislili!
Jeanus1
02. 04. 2014 16.48
+1
Doktorji za kompliciranje do amena mlatenje prazne slame.
Franc Mihi? 1
02. 04. 2014 15.34
+3
Kako do računa? Poznam primer, ko starejši brezposelni gospod, ki živi sam od socialne podpore, ni mogel kupiti drv z izstavljenim pravilnim računom, da bi lahko CS predložil legalen račun!? Ponudbe drv pa so polni oglasi! Kje je problem, da ne more dobiti računa? Vprašanje poslance, politiko, vlado in DURS:
rajak
02. 04. 2014 14.28
+2
1 APRIL JE ŽE MIMO
Pa kaj
02. 04. 2014 12.39
+3
lnterReflections
02. 04. 2014 12.11
+15
Vrednotnice bomo kupovali takrat, ko boste tajkunom zaplenili vso nezakonito pridobljeno premoženje, zmanjšali plače javnim uslužbencem za 20%, zmanjšali število občin iz 212 na 100 in znižali tedenski delovnik iz 40 ur na 36 ur, da bodo lahko tisti, ki so sedaj na zavodu pridobili nova delovna mesta. Smo dogovorjeni?
obiskovalecsmetisca
02. 04. 2014 12.14
+7
...pa nakradeno vložiti nazaj od koder je bilo nakradeno?...pol ne bo nobenega na zavodu
lnterReflections
02. 04. 2014 12.16
+5
pimpeljdragonar, brezposelnost ni samo posledica finančnih težav. Brezposelnost je tudi zaradi tehnološkega viška, recesija pa je samo izgovor za brezposelnost. Zato je krajšanje delovnika nujno.
obiskovalecsmetisca
02. 04. 2014 13.07
+4
.....v 21 stoletju se o takih stvareh sploh pogovarjati ne bi več smeli,ker je dobrin na tem svetu dovolj za čisto vsakega človeka,ki na njem živi........to so debate za začetek 19 stoletja....
nesre?ko
02. 04. 2014 13.19
+2
Ševednonaskradejo
02. 04. 2014 11.58
+3
Izbrisan vaš komentar? Vse več nas jih je izbrisanih.... Kdo ve, kaj se dogaja? V vsakem primeru pa je težko govoriti o svobodi tiska, če že svoboda govora ni dovoljena. Pardon, je \"moderirana\".
the kop
03. 04. 2014 08.28
men je že dva izbrisal pa nista bila niti malo žaljiv
Gaja Bobek
02. 04. 2014 11.17
+5
koliko lažnivcev sedi tam pri njih - cvetlica alenka gomboc je bila pa carica vseh. A oni bojo govorili o poštenju? hahahahaha, pa še sram jih ni
obiskovalecsmetisca
02. 04. 2014 11.30
+1
...oh,tistale alenka še listič od lističa cvetlice ni bila
obiskovalecsmetisca
02. 04. 2014 11.06
+3
...hehehheee...brisala komentar??...je pa v piko ...noro dober in čisto resničen...kene...adminka?!!....vsaka čast Zev0
obiskovalecsmetisca
02. 04. 2014 11.07
+5
v življenju ni videla resnega posla od katerega bi morala preživeti. Ohranjala se je s floskulami, intrigami in političnim natolcevanjem in gobezdanjem. Lepo je zahtevat dodatne davke, zraven pa goltati iz korita blagostanja in pleteničiti o pošteni, zdravi in zadovoljni družbi. In točno to je tale kvaziministrica. Orwellovski Napoleon iz Živalske farme.
Vulje
02. 04. 2014 10.59
+18
Pomagam v hišnih opravilih za pačilo kakor oni imenujejo delo na črno !! Zaslužim toliko da si lahko plačujem prostovoljno delovno dobo pa mi še vedno ostane več kot povprečna plača. Dobim tople obroke,nisem pozimi na mrzlem,nisem na dežju,nisem na vročini,nihče ne pritiska name glede dela, itd. Nimajo vstopa v stanovanje po zakonu. Tako da mi ne morejo nič, tudi če bi imeli nalog za vstop v hišo nebi mi mogli nikakor dokazati da delam na črno. Nimam delavske obleke. Nikjer ne piše da more biti orodje pospravljeno ko ga ne uporabljate.Ne ujamejo me na samem delu. Pa četudi bi me ujeli da delam kaj ne smem pomagati znancem ? Delam vsem ki se poznamo osebno tako da mi ne morejo nič. In bom še delal tako imenovano na črno ker se mi bolj splača! Tako da imajo tudi pri meni zvezane roke kot pri pregonu kaznivih dejanj da jim ne morejo dokazati. Če pa jaz kaj potrebujem da nimam časa ali da ne vem narediti doma! So drugi ki naredijo in jim pol jaz plačam. Pa še ceneje pridem skoz spet kot da mi pride kdo iz kakega podjetja. SKRATKA ZAČARAN KROG KJER IMAJO VSI KORIST RAZEN DRŽAVE boljše kot da imajo VSI KORIST IN DRŽAVA SAMO MI NE
obiskovalecsmetisca
02. 04. 2014 10.46
+5
....ministrica verjame,da bodo pošteni slovenci......poslanke in poslanci si pa na črno čistilke najemajo....ima kopačka prijavljeno??
kawboy
02. 04. 2014 10.31
+9
Ha, ha, ha.... Dragi parlamentarci, ministri ter zakonodajalci ter vsi vpleteni v ozadju kateri sprejemate takšno zakonodajo ti meni jaz tebi, hvala za sodelovanje. Pozabi. Že prevečkrat sem bil oškodovan in to kljub prijavam na pristojne državne institucije in vsem papirjem, ki sem jih imel in to samo zavoljo vas, ki niste opravili svojega dela pošteno, pravično ter odgovorno skladno z zakonodajo. Zakonodaja pa mora biti skladna z Ustavo. In potem še vi pričakujete poslušne in ubogljive ovčke, beeeeee.
an?ka30
02. 04. 2014 09.39
+4
Ma dejte no vlada,kolk del vi delasta in vsi zaposleni z ministrico vred-HALLLLOOOOO
Glavavtorbi
02. 04. 2014 09.38
+6
A ni Pahorjev zakon o delu na črno že padel na referendumu, če misli, da so se danes pogoji spremenili ali da je ta različica sprejemljiva, lahko znova ugotovimo voljo ljudstva.
mogerad
02. 04. 2014 09.21
+3
davek državi se plačuje zato ker država omogoča pravno varnost, možnost zaslužit in dobro živet in socialno varnost. to je servis ki se ga plača z davki in če tega ni to ni jemanje davkov ampak kraja državljanov. kaj je pr nam se takoj vidi
Glavavtorbi
02. 04. 2014 09.11
+2
Vprašajte vsakega poslanca, župana, sodnika, policista ali gasilca, pri nas se ne da nič spremeniti, ker že vsi živimo tako kot fassisti hočejo, vsakdo že dobi kar so mu namenili, pa če se postavi na glavo, roma na Dunaj ali karkoli, zgl.eda bi radi bili bolj všeč evropi in bodo prestavili nekaj dela iz študentskih servisov in posredovalnic na ta teren, verjetno gre za par dese tisoč državljanov, za katere bo itak poskrbljeno in jim tistih par zanesljivih strank lahko nakazuje denar tudi preko obveznic, ne rabijo zavodov. Ostalih par sto tisoč sužnjev in hlapcev se bo pa že znašlo, enako kot doslej, dokler se ne zamenja cela jugoslovanska generacija, kar pomeni še vsaj 30 - 40 let.
Megaclite
02. 04. 2014 09.09
+14
Delavca pa bodo vsako leto ob dohodnini opalili, če bo prijavljal zaslužke. To so "pozabili" povedati.
an?ka30
02. 04. 2014 09.40
+6
Pa še to,firme ne plačujejo-dobijo odloke za pračevat prispevke delavcem,PA JIM NOBEN NIČ NE MORE!!!!
an?ka30
02. 04. 2014 09.42
+4
Mi pa še od tisga plačat-jebemti,tako da nas država 2x opehari
mogerad
02. 04. 2014 09.01
+16
Delo na črno: ministrica verjame, da bomo pošteni Slovenci plačevali vrednotnice. kolko paje teh a so to zdravniki ali politiki ali odverniki kdo?
RožLee1ban
02. 04. 2014 09.00
-2
Delam samo na belo.....
9201950313
02. 04. 2014 09.06
+1
z dvema levima rokama????aja,tipkovnica bela...pa to ..