Slovenija

Delo v tujini: 'Pri nas nisem dobila dela, zato sem šla'

Ljubljana, 22. 03. 2016 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
271

Eni gredo v tujino delat, ker si to sami želijo in v domovini zaposlitve niti ne iščejo. Spet drugi so v odhod primorani, saj doma za njih ni dela. Slednji se lahko zaradi tega soočajo s hudimi stiskami - domotožjem in celo depresijami. Kako se pripraviti na stiske?

Več videovsebin
  • Preverjeno! - Izseljevanje Slovencev
    12:40
    Preverjeno! - Izseljevanje Slovencev
  • Preverjeno! - Težave študentov, ki so jim obljubljali, da se bodo z lahkoto zaposlili
    08:02
    Preverjeno! - Težave študentov, ki so jim obljubljali, da se bodo z lahkoto zaposlili

Že od nekdaj velja, da se Slovenci težko odločajo za odhod v tujino. A vse več jih razume, da jim služba in karierni izzivi ne bodo potrkali na vrata domače hiše, temveč bodo morali sami iskati priložnosti za delo. Tudi čez mejo.

Ni pa vse tako enostavno, kot se zdi. Študenti psihologije ljubljanske Filozofske fakultete so opozorili, s kakšnimi stiskami se ljudje lahko soočajo pred odhodom, med bivanjem v tujini in po povratku v domovino. Ne le oni, temveč tudi njihovi družinski člani.

Nekateri se v tujino odpravijo z veseljem, spet drugi so na ta korak primorani, saj doma zaposlitve ne najdejo. Nekateri gredo sami, drugi s seboj odpeljejo tudi partnerja in otroke. Nekateri trpijo in komaj čakajo, da se vrnejo, spet drugi o povratku sploh več ne razmišljajo. Vse je torej odvisno od osebe in razlogov, zakaj se je odpravila na tuje.

Če v domovini nimate možnosti za delo, vam ne preostane nič drugega, kot da pogledate čez mejo.
Če v domovini nimate možnosti za delo, vam ne preostane nič drugega, kot da pogledate čez mejo. FOTO: Thinkstock

’Pri nas nisem dobila nobene službe’

Pogovarjali smo se s Polono, ki je nekaj časa delala na Dunaju. Zakaj? "Pri nas nisem dobila nobene službe, zato sem se odločila, da se prijavim na razpis za delo na Dunajskem letališču. Uspelo mi je in bila sem sprejeta," pripoveduje in poudarja, da je v tujino šla le zaradi dela.

Sprva ni imela pomislekov niti strahov. "Morda le malo zaradi jezika," dodaja. Na tuje je šla v skupini petih Slovencev, ki so bili izbrani za delo na omenjenem letališču, tako da ji je bilo veliko lažje, kot pa da bi morala oditi sama.

In kako je bilo v tujem mestu? Kako se je znašla? "Večjih težav ni bilo. Avstrijci so dokaj odprti ljudje in Dunaj je pač prestolnica, kjer so navajeni tujcev," oriše svoje izkušnje. Pravi, da so bili na delovnem mestu lepo sprejeti. "Res pa je, da se moraš kot tujec še posebej izkazati. Ali pa sem vsaj tako mislila," dodaja.

Kaj ji je povzročalo največ težav? Jezik, pravi, saj je na svojem delovnem mestu potrebovala več kot le turistično znanje jezika.

Kaj pa birokracija, katere se skoraj vsi bojijo? V Avstriji je birokracija zelo preprosto urejena in si zasluži vse pohvale, nam je odgovorila Polona. Seveda te zagrabi panika, saj moraš na začetku urediti ogromno zadev, a vse gre relativno enostavno in predvsem hitro, pravi.

Številne, ki gredo v tujino le zaradi dela, zagrabi hudo domotožje, ki se pri nekaterih razvije celo v depresijo. Ga je Polona občutila? "Posebnega domotožja nisem imela, saj se v tako velikem mestu vedno kaj dogaja. In tudi to, da smo bili Slovenci sodelavci in potem tudi prijatelji, je verjetno precej pripomoglo k temu, da sem se hitro počutila kot doma. Dunaj je namreč zelo prijetno mesto. Seveda se srečaš tudi s ksenofobijo, a je ni preveč," nam je zaupala naša sogovornica, ki je na Dunaju spoznala sedanjega partnerja, ki je prav tako Slovenec, ki si je delo našel v Avstriji.

Trenutno je Polona v Sloveniji, saj sta si s partnerjem ustvarila družino. Odločila se je, da bo z otrokom vsaj prvo leto v domovini. "Predvsem zaradi bližine domačih. Potem pa bomo videli. Vsekakor te avstrijska prestolnica precej zasvoji in ni čudno, da jo po kvaliteti bivanja uvrščajo na sam vrh. Zato razmišljam da bi se vrnila, partner namreč še vedno dela na Dunaju," je zaključila.

Eni gredo v tujino delat, ker si to sami želijo in v domovini zaposlitve niti ne iščejo. Spet drugi so v odhod v tujino primorani, saj doma za njih službe ni. Slednji se lahko zaradi tega soočajo s hudimi stiskami.
Eni gredo v tujino delat, ker si to sami želijo in v domovini zaposlitve niti ne iščejo. Spet drugi so v odhod v tujino primorani, saj doma za njih službe ni. Slednji se lahko zaradi tega soočajo s hudimi stiskami. FOTO: Thinkstock

V tujini niso le pravljice. Tudi tam so vzponi in padci

Polonina zgodba je ena izmed tistih, ki so pozitivne. A nimajo vsi tako dobrih izkušenj, saj se tudi v tujini ne cedita le med in mleko. Kako se sploh psihično pripraviti na odhod v tujino, na bivanje v tujem okolju? Najbolje je, da si postavite realne cilje. Za to pa je treba poznati sebe – z dobrimi in slabimi lastnostmi. Preučite državo in mesto, v katero odhajate. Že v matični državi uredite čim več stvari, ki jih boste potrebovali v tujini. Če greste v tujino z družino in ste le vi dobili delo, je dobro, da se o tem temeljito pogovorite s partnerjem, ki vam v tujino sledi. Zanj je lahko izredno težko, če nima dela in se znajde v okolju, kjer nikogar ne pozna. Veliko mero razumevanja morate pokazati tudi do otrok, saj jih iztrgate iz znanega okolja. Njim morate posvetiti veliko pozornosti in pogovorov.

Številni pravijo, da v tujini doživijo ogromno stresa ali celo vrsto stresa, ki je prej niso poznali. Doma se torej pripravite na to, kako se boste z morebitnimi stiskami soočali in tudi, kje poiskati morebitno pomoč. Dobro je tudi, da imate v domovini nekoga – prijatelja, sorodnika ali predstavnika strokovne pomoči –, ki ga lahko pokličete kadar koli, se z njim pogovorite in mu odprete srce.

Študenti, ki so se zbrali v skupini Psihologija dela, so opravili tudi nekaj pogovorov z ljudmi, ki delajo v tujini. Kaj so jim povedali?

 

Si želite delati ali študirati onkraj meja naše preljube deželice, pa vas nekaj vendarleustavi? Je to strah? Pomanjkanje...

Posted by Psihologija dela on Wednesday, 27 January 2016

Kaj pa povratek?

Vse je odvisno od tega, zakaj se je vaše bivanje v tujini končalo. Ali ste v tujini ostali tako dolgo, kot ste načrtovali? Ste v tujini dosegli svoje začrtane cilje? Morda jih celo presegli? Ali pa je vse skupaj ravno nasprotno?

Neuspeli odhod v tujino je lahko za marsikoga velika travma. Čuti notranje nezadovoljstvo, sram – pred samim seboj ali pred okolico, občutek velikega neuspeha in podobno. Še posebej hudo je, če gre za posameznike ali družino, ki so prodali vse, kar so v domovini imeli in se odpravili na tuje. Šok neuspeha je velik, vrnitev v nič pa temna travma.

V teh primerih je dobro poiskati strokovno pomoč, se obdati z zanesljivimi ljudmi, ki vam bodo v pomoč, preboleti in postaviti nove cilje.

Vsi – tako tisti, ki ostanejo, kot tisti, ki gredo – se morajo zavedati, da iz tujine pride popolnoma drugačna oseba, kot je tja odšla. Če pogledamo primer slovenskih vojakov, ki se odpravijo na misijo v tujino, je jasno, da povratek domov ni tako enostaven, kot se morda zdi. Če ima pripadnik Slovenske vojske (SV) družino, se ta mora ob njegovem odhodu reorganizirati in se naučiti živeti brez njega. Na primer: mož, ki ostane sam z otroki v Sloveniji, medtem ko gre soproga na misijo v Afganistan, mora sprejeti dejstvo, da bo nekaj mesecev v bistvu oče samohranilec. Urnik v službi prilagodi vzgoji in potrebi otrok, sam je za vse. Če ima srečo, mu pomaga kdo od družinskih članov. In tako nekaj mesecev. Ko so že dobro uigrani, pa se soproga vrne z misije. Veselje je sicer nepopisno, a znova se je potrebno prilagajati. Ona na domače okolje, na spremembe, ki so jih med njeno odsotnostjo uvedli njeni družinski člani, slednji pa na njeno vnovično prisotnost. Tudi partnerja morata veliko delati na medsebojnem odnosu, da brez večjih pretresov preživita obdobja ločenosti.

Oblikujte osebni kapital

Po vrnitvi v domovino je dobro, da vse skupaj spravite na papir in naredite zaključek: kaj ste postali, kaj naučili? Kako vas je izkušnja obogatila, kaj vam je bilo težko, kaj zabavno? Kako izkušnjo prenesti v domovino in jo najbolje unovčiti? Oblikujte svoj osebni kapital in se podajte novim izkušnjam naproti. 

V teh težkih časih, ki se kar vlečejo v nedogled, skoraj vsi razmišljajo, da bi spakirali kovčke in odšli za delom. In ne le za delom, temveč tudi za primernim plačilom in možnostjo napredovanja, razvojem kariere ter spoštovanjem. Če si to res želite, potem začnite načrtovati. Nekateri si za to vzamejo tudi leto in več. Pomembno je, da veste, kdo ste in kaj želite. Če niste sami, potem morate poskrbeti tudi za dobro počutje svoje družine. Če boste dobro načrtovali in odločno stopali po začrtani poti, pri tem pa upoštevali tudi vse možne nenačrtovane zaplete, vam bo uspelo.

In tisto, kar je najbolj pomembno: ne delajte si utvar, da je v tujini vse krasno, da službe in denar čakajo na vas. Ker ne. Postavite se na realna tla in nato začnite delati korake. Le tako vam bo uspelo. Srečno. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (271)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BILJNC
18. 06. 2017 11.55
Že malce zaostajam, ampak vseeno bom dodal svoje. Kot nekateri pred mano, sem se v tujino odpravil zaradi izkušnje, katera lahko rečem je zelo pozitivna in jo vsakemu mlademu samo toplo priporočam. Službo sem v SLO pustil in v tujini v 10 dnevih našel novo. Težava pa je kaj sem pustil za sabo, družino, prijatelje, okolje... ja in me daje domotožje in tega ne skrivam. V tujini ni vse rožnato, tako kot ni doma. Delam pošteno, tudi po 12 ur na dan in mam tudi vse plačano, ampak... razmišljam o vrnitvi, tudi v SLO če si priden in marljiv in imaš voljo boš uspel. Če v tujini delam za nekoga cel dan zakaj pa ne bi doma zase? Razmišljam it na svoje. Vsakdo ima svojo izkušnjo. Tudi po prebranih komentarjih so samo taki, ki jim je nekako uspelo, nisem pa prebral nobenega, ki mu ni uspelo.
BILJNC
18. 06. 2017 12.17
Pa še to. Tudi v SLO mi ni bilo tako slabo in sem živel in lahko rečem, da nimam sedaj v tujini nič več kot doma, živim v najemu, to lahko tudi doma, hodim na dopuste, to sem počel tudi doma. Ponavljam, je zelo pozitivna izkušnja, v življenju denar pa ni vse in to dojameš ko izkusiš nekaj novega.
JUventin1
23. 03. 2016 15.29
+2
Javni sektor zmanjšat, pa bo stanje takoj rožnato v sloveniji.
nikhrast
23. 03. 2016 14.20
+1
V Ameriki dobiš samo $400 na teden za brezposelnost, v zadnji krizi je to bilo za 99 tednov. Ti ljudje so bili znani kot ninety-niners. Koliko je podpora za brezposelnost v Sloveniji, pa za koliko tednov? Tu govorim o slabi sociali v Ameriki.
kleopatra-1
23. 03. 2016 16.04
+3
"samo?" - to je na teden več kot v Sloveniji za cel mesec ...
ONniON
23. 03. 2016 18.14
+0
ONniON
23. 03. 2016 09.44
-2
v nemčiji po podatkih eurostata pod pragom revščine živi 16,7 % prebivalstva za leto 2014 kar je veliko več kot je delež v sloveniji (14,5 %) je pa res da so znotraj nemških dežel in mest velike razlike, najnižjo stopnjo tveganja revščine imata zvezni deželi baden wurttemberg in bavarska, najvišja pa je v vzhodnih in severnih deželah pa tudi severno porenje - vestfalška ni vzor , toliko za v vednost pa lahko pogledate eurostat če mi ne vrjamete, tudi nemčija ni oh pa sploh je popolnoma odvisno kje si pa kaj delaš, v letu 2015 so nemški sindikati skupaj z vlado uvedli minimalno urno postavko da bi pomagali tistim ki živijo pod pragom revščine, kar je posledica schrojderjevih reform trga dela, kjer s eje povečal delež slabo plačanih delovnih mest
PredsednikPepe
23. 03. 2016 08.53
+2
Za poklic se odloča vsak sam. Ampak če imamo pri nas ekonomistov, pravnikov in družboslovcev kot listja in trave, je problem nezaposlenosti delno razumljiv. Tehniko, medicino in naravoslovje gredo pa študirat tisti, ki se napornega študija ne bojijo. Ostali pa študirajo predvsem družboslovje. To je na žalost del naše realnosti.
Robert Schimitz
22. 03. 2016 21.57
-2
sloveniji manjka 300-400 eur pri minimalni plači ter boljši pogoji za male podjetnike. ker kvaliteta življenja je v slo med boljšimi. vam povem za Anglijo je na stopnji albanije oz romunije
Darko32
23. 03. 2016 08.36
+3
V Sloveniji je glavni problem, da sami sebi lažemo in zavajamo z prirejanjem poročil in nstatistik. Izbrišeš nekaj ljudi iz vseh evidenc in potem se hvališ, da je vse OK. Potem pa dobimo, da matematično več ne gre skupaj, kar pomeni, da je tudi razvoj takšne ekonomije rizičen, če neveš v kaj se spuščaš. To šele izveš, ko si začel. Zato pa večina vlagateljev pogori in propade. Poglejmo sliko okrog sebe in bomo videli stanje.
Ado Larimda
22. 03. 2016 21.39
+3
večinoma ljudi jamra in jamra . govorite kak vam je težko v sloveniji . tuki imate vse na razpolago , vsak ki ima službo si lahko privošči veliko stvari ( avto , stanovanje , telefon , televizija , računalnik internet in še marsikaj ) . v drugih državah lahko samo sanjajo o tem . službe vas čakajo , ampak večinoma ste razvajeni . vsak od vas ki jamra tukaj ga je lahko sram , bodite zadovoljni s tem kar imate in ne gledat veliko na stran , vedno je kje kakšna boljša država . večinoma ljudi na svetu delajo in garajo in nimajo takšno življenje ki ga vi imate , sanjate o 3.000 eu plače . kako boste slovenijo izboljšal če bote vsi odšli v tujino in njim delal korist .. tudi če nisi zaposlen vam država da socialno pomoč , saj ne pravim da je to veliko , ampak koliko držav na svetu ima to ? . vsi govorite kak majo veliko plačo v avstriji in nemčiji , 2000 eu imajo plače , sliši se velik ampak če odšteješ vse stroške si pa skoraj na istem kot tuki , se da tam nekaj denarja prihrant če delaš 12 ur dnevno in da nič ne zagoneš za bedarijo . slovenijo moramo MI izboljšat , ne čakat na kakšen čudež , prvo stvar ki jo moramo nardit je to da zmanjšamo število občin , slovenija jih ma čez 200 , v vsaki občini je približno 20 ljudi zaposlenih , plača cca. 800-1000 . . ta denar bi lahko boljše uporabili , lahko bi država odprla kakšno tovarno ali podjetje ( npr. lesarsko industrijo : lahko bi zaposlili veliko ljudi . ) .. vsa javna služba bi morali zmanjšati , in odpreti več delovnih mest ki prenašajo profit državi . drugo pa seveda zmanjšati razliko med plačami , . razlika bi mogla biti 1:10 maximalno , torej če je minimalna plača 600 eu največja bi mogla biti 6000 eu . veliko stvari bi lahko izboljšali . imam ideje ampak če stojim sam za tem , ni nič .
jokal
22. 03. 2016 21.42
+1
Brakedirt
22. 03. 2016 21.44
+6
a si se vprasal kdo ima 2000€ place v nemciji? povprecje je pa okoli 40.000€ letno.
jokal
22. 03. 2016 21.49
+3
nemški tajkuni tudi dvigujejo povprečje.
Ana Sols
23. 03. 2016 12.55
-1
ne bluzi. če imaš ti vse to, kar si naštel ne pomeni da imajo tudi vsi ostali. Najbolj mi dvignejo pritisk tisti, ki imajo vsega polno rit in priviligiranci, za katere vsi vemo kdo so, pa so še vedno tam, tako na delovnem mestu kot drugje. N i čudno, da smo v krizi, če ne štejejo lepe ocene, znanje, ampak samo veze. POTEM SO PA TAKI NAJBOLJ PAMETNI, NESPOSOBNI IN NA DELOVNEM MESTU ZELO NEPRIJAZNI. Fučka mi se za tako državo in njen jezik, ki nikjer ni uporaben.
Die einemaister
23. 03. 2016 13.01
+4
jokal, zabit u nemčiji ni tajkunov, to jih imate samo post komuisti, u nemčiji imaš bogate podjetnike, to je pa razlika kot med Švico in SLovenistanom
jokal
22. 03. 2016 21.38
+10
tisti, ki je res uspel v tujini in je srečen, nebo cel dan visel na slovenskem forumu in trosil sovraštvo proti sloveniji.
Ana Sols
23. 03. 2016 13.00
res je, v tem primeru lahko pozabis na slovenijo in se nanjo spomnes le ko te vprasajo s kje si in jo moras iskat na zemljevidu. Ne recem, če bi se lahko primerjala z Luxemburgom in bila zgled nekoruptivne države, kamor lahko daleč prideš z znanjem in vnetostjo.
SDS_je_poden
22. 03. 2016 21.08
+15
Jest privoščim prav vsakemu, ki odpotuje s trebuhom za kruhom, da mu uspe. Slovenija je majhna, tu res ni služb za vse, so pa nekateri, ki prekleto dobro živijo na tujih žuljih, ampak tako je pač v tem kapitalizmu.
Die einemaister
23. 03. 2016 13.00
+2
ne dragi u slovenskem kapitalizmu, oz Slovenija sploh še ni u kapitalizmu, govorim za nivo Švicarskega, Nemškega ,al pa Avstrijskega, za nivo, albanskega, romunskega, afganistanskega, tam pa morda slovenija se uvršča ja, ampak tisti mix socializma kvazi kapitalizma je najslabša oblika režima, raje maš severnokorejski komunizem ki gre po takem diktatu kukr se za komunizem gre
rde?kar
22. 03. 2016 20.27
+5
Pa naj Cmerko svoje delo odstopi se kakšen bolj pameten našel ,ki bo znal to državo porihtat.
SDS_je_poden
22. 03. 2016 21.05
+4
A tebi naj predsednik vlade najde službo? Naj ti jo išče? A to je ta miselni domet desničarjev? Poden od podna.
Darth Sidious
22. 03. 2016 20.22
+21
Poglej to. Ne mores verjet. TolarTolarTolar in podobni pametnjakovici. Veliki zagovorniki revscine. Kazejo s prstom na ex-pate, ces, izdajalci. Tako "lapajo" samo tisti, ki se v SLO se vedno drzijo maminega krila. Razni pametni "zofa avanturisti" ki seveda vejo vse glede tujine (se posebej ZDA) ceprav v zivljenju niso bili dlje od Poreca. Nekateri od nas smo se odselili, in smo zadovoljni. Kdo ste Vi, da nas boste sodili? To da Vi mislite da je tujina slaba ideja je vase osebno mnenje. Ne vsiljujte ga drugim. Nihce vas ne sili da se kamorkoli preselite. V ZDA od leta 2011. Mesecni stroski (najemnina 2-sobno stanovanje, hrana, racuni,...)cca $3000. Placa cca. $4000. Vsako leto prisparam vsaj 7-8 jurjev. Kreditov nimam. Solo sem odplacal. Avto tudi. Sluzba ni zahtevna. Placa je redna, nakazana vsake 2 tedna. Nadure so placane 1.5x. V nadure te nihce ne sili. Ce hoces ekstra cvenka, delas nadure, ce ne pac ne. Prej sem v SLO za mezdo fizicno garal po 12 ur na dan. Poleti, v vrocini. Pozimi v snegu. za 600 EUR. Vcasih smo cakali na placilo tudi po 3 mesece. Slovenija je prelepa dezela, ampak gnije od znotraj. Ekonomija na psu. Korupcija na visku. Davki nabiti do fundamenta, cena vsakodnevnega zivljenja se visa, place ostajajo balkanske. Za evropo stopicamo v vseh pogledih, nabijamo razne "trosarine" medtem ko se nam ostali smejijo. Tako zelo si zelimo biti evropski, ampak nam nikoli ne znese. Podrazitve iz danes na jutri, brez razlage, medtem ko se placa ni dvignila ze 25 let. Ampak vi kar pogumno, glavo pokonci in nazaj na tlako. NEVER AGAIN!!!
trueC
22. 03. 2016 20.29
+5
Ka pa mislis
22. 03. 2016 20.29
+4
ONniON
22. 03. 2016 20.30
-4
ZDA država velikih socialnih razlik ! amerika ne hvala pa njihov način življenja, mišljena ipd ne prebavljam jih
Darth Sidious
22. 03. 2016 20.38
+4
trueC
22. 03. 2016 20.43
+4
Tolar, tvoje mnenje ni objektivno ker nimas nobenih izkusenj v ameriki. ti samo verjames to kar preberen na internetu in kar vidis na televiziji. mi nekateri ti pa lahko iz prve roke povemo kako in kaj. ne morm ti pomagat tukaj.
ONniON
22. 03. 2016 20.47
-8
statistični podatki so zamene objektivni in sveto ostalo ne upoštevam
trueC
22. 03. 2016 20.55
+5
no, se vidi nivo tvoje inteligence. nikoli nisi probal rdecega vina in nekdo ki ga je poskusil ti ga ponudi, ker pravi da je zelo dobro vino. ampak ti ga ne bos niti poskusil ker si na internetu prebral da sploh ni dober. ja, zelo logicno razmisljas.
ginem
22. 03. 2016 21.08
-9
se ti kolca po sloveniji a?tle na slo portalu neki skaces...noben te ne pogresa in tam te nebo ko bos enkrat sel pod zemljo.Si samo se ena usta brez kakerkoli pomena v zivljenju.
jokal
22. 03. 2016 21.12
+1
90 % slovencev tujine še povohalo ni, ampak očitno vsi vedo, da je tam za vse sanjski čarobni svet brez greha. odlična medijska manipulacija, spominja na lažne sanjske obljube beguncem, kako jih čaka v evropi raj .
trueC
22. 03. 2016 21.18
+1
skoda je ene minute karkoli se pisat. @ginem, ajaaa. ce bi pogresal slovenijo tako zelo bi jo prisel obiskati vsake toliko casa. "you can't fix stupid"
ginem
22. 03. 2016 21.29
-1
trueC jokas tle neki mi.A gledas slike po google nase prelepe slovenije?Haha ...dobotozje te daje in ne priznas Kam bos pa sel,ce nobenga nimas tle.Zato si pa sel...hehe bogi :-(
trueC
22. 03. 2016 21.31
+1
LOL... v pravem pomenu "bogi" si ti z 600eu neto mesecne place.. hahaha funny little man!
ONniON
22. 03. 2016 21.44
-4
statistični podatki so zamene bog in sveto
ginem
22. 03. 2016 21.54
+2
1000 pa res ;-) mi je cist dovolj,da lepo zivim v moji lepi zeleni dezeli.
Darko32
23. 03. 2016 08.32
-1
TolarTolarTolar Ti pa si patron. Statiastični podatki so izgububili 180.000 naših ljudi, kateri so pod vsemi pragi revščine samo zato, da se lahko ljudem še morala vliva in upanje v boljši pojutrišnjem. ZAto ne flancaj o tvoji statistiki. To zagovarjajo samo tisti, k iso v javni upravi, da si opravičijo plače, češ koliko delamo. NAsplošno pa se strinjam z večina sogovornikov. Vsi se spominjamo kako so te ljudi zmerjali, da so lenuhi. To so širili prav tisti, k iso sedaj vpleteni v največje korupcijske škandale.
jokal
22. 03. 2016 20.09
-3
zakaj pa ravno tisti , ki imate največ slabega povedat o sloveniji in ljudeh tukaj cel dan visite prav na slovenskem forumu in tukaj širite samohvalo ?
rossi66
22. 03. 2016 20.15
+1
In kje ti vidis oz. beres samohvalo? Pac odkrito in neobremenjeno debatiramo
ONniON
22. 03. 2016 20.24
-5
nikoli nebi živel v zda,švici,nemčiji,luksemburg itd....raje sem pod pragom revščine z minimalno plačo v sloveniji, imam plačano malico, prevoz na delo ipd, kaj me briga tujina, usak ma svoje, rad imam slo, slovenija ima enega najbolj radodarnih porodniških
trueC
22. 03. 2016 20.30
+5
Tolar, dej mi povej, ti mamica dela vsak dan zajtrk ali si ga sam nardis?
jokal
22. 03. 2016 20.32
+1
kritična mnenja in dejstva o tujini očitno tukaj niso dovoljena. lahko bi podrla sanjski hlapčevski svet.
trueC
22. 03. 2016 20.37
+1
poglej jokal ,tolar in podobni. nakaj nas vam samo opisujemo dejstva. in desjtva zato ker so dejansko spakirali in sli nekam drugam. nekateri vi pa samo predpostavljate o dejstvih iz nasih zivljenj. za mene je po mojem mnenju meni dokaj uspelo tukaj v zda. vem da ne prebabljate nekateri zda in ostalih drzav ampak opcije so veliko boljse tukaj kot so v sloveniji. kako vem to? ker sem delal 10 let v sloveniji zdje pa delam ze dlje v zda in LAHKO primerjam, vi pa NE MORETE, ker ste se vedno tam. dejstva!
jokal
22. 03. 2016 20.51
+3
hvala bogu da si uspel. je pa tudi dejstvo, da jih veliko ne uspe. v ameriki je procentualno več lačnih, kot v sloveniji.
trueC
22. 03. 2016 21.02
+2
se strinjam ampak naslov clanka ni kdo je lacen in kje jih je vec. clanek in o cem diskutarimo tukaj je dejstvo da so opcije glede dela in prihodnosti boljse in mogoce tudi malo lazje kot v sloveniji. noben ne sovrazi nase domovine, samo mnenja delimo ker imamo iskusnje ki jih vi nimate, to je vse. ampak ce si tako slepo zaljubljen v to slovenijo, hvala Bogu! noben ne pluva po sloveniji od nas, ki smo ziveli tam in tukaj, ti pa nisi nikoli zivel v ZDA in pluvas po drzavi o kateri ne ves nic vec kot pa to kar preberes online.1 wooohoooo!
jokal
22. 03. 2016 21.19
+1
a del revščine in slaba sociala v ameriki ne spadata pod izkušnje v ameriki ? ali se pa to ne sme povedati ?
guruguru
22. 03. 2016 19.47
+13
Mi smo se pred osmimi leti odločili... prodali premičnine, oddali nepremičnine, napolnili kontejner in odpotovali v Indonesio. Sedaj tam živimo, življenje ki si ga nebi nikoli predstavljal. Otroci se pridno šolajo, žena ima 6 apartmajev jaz pa vodim šolo in vodenje potapljanja. Tudi crrkn več ne pridem v deželo Šetflorjansko!! Prijatelji nas občasno obiščejo, pravtako starši. V slovenijo pa zahajamo zelo poredko, morda 1-2 na leto. Občasno prebiram te vaše novice pa vsakokrat pobruham tipkovnico.
rossi66
22. 03. 2016 19.57
+3
@guruguru... Kje pa tocno v Indoneziji? Tudi mi smo ziveli na vasem koncu in bilo je bajno...
trueC
22. 03. 2016 20.03
+4
guruguru, enako tudi tukaj. ni tujina za vsakogar. jst sem se pobral enga jutra in se nikoli nisem obrnil nazaj. tukaj imam zdej dom, druzino, sluzbo... prihodnost. v sloveniji bi pa zgnil, verjetno bi si pa jetra najprej skuru z alkotom... depresivn sem bil v sloveniji veliko bolj kot kadarkoli tukaj.
Skopušnik Janez
22. 03. 2016 20.04
-3
jokal
22. 03. 2016 20.14
-1
trueC in kaj te vodi ravno na en forum tvoje najbolj sovražene države, če imaš v tujini vse kar ti srce želi ?
trueC
22. 03. 2016 20.27
+5
da lahko kr@tenom kot si ti povem kako super je tukaj LOL!
Die einemaister
23. 03. 2016 12.55
+1
ONniON
22. 03. 2016 18.40
-1
vi si kar izkušajte tujino naj pa powem da je odvisno od države do države povsod je drugače
rossi66
22. 03. 2016 18.54
+8
Imas popolnoma prav. Ampak ce gres v tujino s pravim namenom, si iznajdljiv, znas delat in imas se povrhu visoko izobrazbo, te naceloma lahko postavijo kamorkoli in ti bo uspelo. Vazni so cilji in odlocenost doseci jih.
CandySkull
22. 03. 2016 18.08
+4
Sam sem v Švici (Luzern). Delam kot vzdrževalec linij v podjetju. Plača 5500fr. Stroški: Stanovanje 1500fr, Položnice 700fr Osnovno + dodatno zdravstveno zavarovanje: 1000fr hrana 500fr. Ostane: 1800fr. to je moja računica tukaj za Švico. (osnovne stvari), hitro se najde še kakšen nepotreben strošek.
Die einemaister
22. 03. 2016 18.24
+8
js sm biu u Zurichu, plača 6500 frankov, ploščice+ tlaki, ostalo 2000 fr, živel sem malo ven iz Zuricha, u Sloveniji sploh zaslužiš ne 2000 fr, kaj šele d bi ti ostalo kej pr plači
ONniON
22. 03. 2016 18.34
-9
jebala te švica, tudi v švici ne zaslužijo vsi dobro, v švici si reven če imaš manj kot 2000eur na mesec, švica je najdražja evropska država, pod pragom revščine je 14,6 % švicarjev, kaj praviš nad tem ?! nikoli nebi bil v švici
rossi66
22. 03. 2016 18.56
+7
OK Tolarcek... Nikoli ne bi zivel v ZDA, ne v Svici..., ja, ja, to ze vemo, si ze jasno povedal. A obstaja zate razen SLO, vseeno se kaksna druga drzava, ki bi jo blagovolil pocastiti s svojo prisotnostjo?
trueC
22. 03. 2016 19.26
+4
Tolarcek ve, da ni sposobn nicesar drugega kot burgerje flipat pri McD, zato pa, kot vecina slovenckov, nima kej dobrega za povedat kot pa da ga narazen trga od fausije da ni bil nikoli nic in nikoli ne bo. v ZDA ze vec kot 10 let in ne glede na to da vcasih pogresam slovenske naravne lepote, folka, sistema in nicesar drugega sploh ne pogresam in tako kot sta Candy in srpkladvo zgoraj napisala da nekje drugje si lahko vsaj ustvaris dovolj da lahko zacnes druzino in zivis zivljenje. ostali pa delite za 600eu v vas predragi sloveniji.
ONniON
22. 03. 2016 20.36
-2
rossi66
22. 03. 2016 20.48
+3
plan9
22. 03. 2016 17.27
+20
...sramota v slo je tudi, ko dobivajo dobro plačane službe najbolj ne sposobni ljudje preko vez in tisti, ki so sposobni morajo životariti ali pot v tujino, naši novinarji in glupi politiki pa o nekem begu možganov, brez besed...
kleopatra-1
22. 03. 2016 16.52
+20
mg je napisal spodaj: kako se pripraviti na stiske in domotožje.. hehehe...a se vi hecate! Samo pomisliš, da si kot državljan/-ka živel v državi, ki ti ni omogočila preživetja in osnovne minimalne eksistence, kjer bi te pustili od vsega hudega umreti, med tem, ko tujcem delijo stanovanja in zaposlitve, tako da se zresnite folk ne gre v tujino delat za džabe in počitnice, ampak se bori za preživetje, ki jim ga v tej državi ne omogočite. -----------------presneto se strinjam s tabo!
kleopatra-1
22. 03. 2016 16.35
+25
tudi jaz sem šla. Odločitev čez noč pred petimi meseci, vzela kovček, na vlak in drugi dan že delala. In ni mi žal, prvič v življenju delam samo 8 ur na dan in sem za to tudi dobro plačana, nobenega stresa, vse mirno, Avstrija je itak tako multikulturna, da sploh nimaš občutka, da si tujec, ljudje v redu ... žal mi je le, da sem toliko let vztrajala v Sloveniji in se borila z vsakim mesecem posebej ...
Justiceiscoming81
22. 03. 2016 17.49
+10
ONniON
22. 03. 2016 18.35
-8
pa ostani v avstriji tudi avstrija ni več to kar je bila, pa naj potonejo v multikulturnosti, multikulturnost ni dobra se lepo kaže dan ne
kemuri
22. 03. 2016 16.26
+3
Tako pač je, Polona more it da dobi delo Nevzeta ali pa Srđana .
BŠK
22. 03. 2016 15.41
+4
Koga spet farbate? Poznam agencije, ki rihtajo sezonska dela v tujini in večina to zagrabi, na koncu pa pridejo največkrat opeharjeni in v minusih Pri nas imaš lahko vse možno, ampak če nimaš močnih vez in poznanstev se lahko na glavo postaviš in trikrat v grobu obrneš pa ne boš imel nič Če pa že dobiš šiht pa si lahko vesel da ti ga je našla agencija kot sezonsko delo za 500€/mesec, s tem da večina v enem letu zamenja povprečno 3-4 delodajalce in z njimi dejavnosti, nekateri tud 12 ; pogodbe so ponavadi mesečne, hkrati pa večina mladih noče opravljati del, ki niso v njihovi pristojnosti!
nikhrast
22. 03. 2016 16.03
+0
Folk še dela za mesečne plače, v Severni Ameriki tega sploh ni. Dela se na uro, delodajalec te ne more opehariti. Ne moreš pa biti ogoljufan, saj dobiš svojo ID številko, če pa kot delodajlec ne plačam prispevkov, pa takoj 10% penali, hitro bi se streznil.
kleopatra-1
22. 03. 2016 16.37
+5
BŠK, delo v Avstriji se da najti in vsem, ki želijo delati v Avstriji, svetujem, da berejo oglase direktno od delodajalcev, ne preko agencij, sploh pa ne preko slovenskih agencij, ker so ponavadi sleparske. Se pa da najti delo, jaz nisem poznala nikogar, sem vprašala, če rabijo in delam. Brez agencije.
kleopatra-1
22. 03. 2016 16.38
+8
kar se dokumentov tiče, je vse zelo hitro urejeno, če imaš pogodbo direktno od delodajalca.
rossi66
22. 03. 2016 18.41
+1
@nikhrast... Ne vem tocno, na kateri konec Severne Amerike si mislil s tem, da nihce ne dela za mesecne place, ampak to enostavno ne drzi... Velika vecina je placana po sistemu mesecnih plac, samo da so izplacane dvakrat na mesec pol zneska (bi-weekly). Administrativni kader pa je velikokrat placevan po urni postavki, in te ljudje tudi niso ipraviceni do bonusov, delitve dobicka... Je pa res da Severna Amerika ne pozna "sluzbe za nedolocen cas" kot take... Naceloma je vse "at will": odpuscen si lahko iz dneva v dan, ampak tudi spokas lahko takoj, ko dobis boljso priloznost...
trueC
22. 03. 2016 19.29
rossi66, ce delas za amerisko vlado si lahko skoraj ziher da si zaposlen "za nedolocen cas". vem, ker sem v tej poziciji ;)
nikhrast
22. 03. 2016 19.33
V Severni Ameriki jih precej dela za letno plačo, ne mesečno, pogodba je vedno letna. Učitelji so plačani samo deset mesecev, z upravi se zmenijo kako bodo plačani, dva meseca poleti tako ne delajo. Drugače pa, plača vsake dva tedna ali kot so rekli da morejo vodovodarji vedeti dve stvari, drek vedno teče dol, pa plača je vsak petek. Ej, pri nas morejo delavci še napisati predno gredo domov koliko ur so delali tisti dan.
rossi66
22. 03. 2016 19.49
+1
Delam v privat sektorju naftne industrije, raziskave in razvoj... Zato pri meni pojem sluzbe za nedolocen cas ne obstaja...Placa (sicer v pogodbi navedena kot bruto na leto) izplacevana na dva tedna, 12 mesecev na leto, bonusi, delnice... Je pa res, da so ucitelji placani le za 10 mesecev na leto, tudi univerzitetni profesorji niso izjema.
trueC
22. 03. 2016 20.08
mogoce mislis na "full-time, part-time, contract,..." rossi, ti si verjetno zaposlen full time kar bi v definiciji bilo v sloveniji za nedolocen cas razen ce ti ne obnavljajo "contract" vsako leto ali podobno. js delam za gov full-time.
rossi66
22. 03. 2016 20.19
@trueC... Ja zaposlen sem full-time, to je res... Ampak to niti pod razno v ZDA (se posebej privatni sektor) ne pomeni "za nedolocen cas"... Naceloma ta pojem obstaja samo za full university professors (with tenure), njih baje res ne morejo odpustiti... Moja pogodba je kot sem ze rekel, full-time, ampak "at will"... Nobenega obnavljanja vsako leto, ampak koncept in interpretacija "nedolocen cas" ne obstaja... Vsaj ne tak, kot smo ga bili vajeni v SLO...
trueC
22. 03. 2016 20.31
ti imas prav ja. university in gov job je podobno sploh ce se "part of the union". potem te RES ne morej odpustiti :)