Se delo na črno ne bo več splačalo?

Če ste zaposleni na črno, se vam bo po novem splačalo prijaviti delodajalca, ki bo plačal globo in vaše prispevke za pretekle tri mesece. Povrh vsega vas bo moral zaposliti za nedoločen čas, vas kot prijavitelja pa ne bodo oglobili.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Globo, plačilo prispevkov za tri mesece in vašo zaposlitev za nedoločen čas predvideva predlog Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki ga ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve daje v enomesečno javno razpravo.

Delavec na gradbišču

V Sloveniji siva ekonomija predstavlja med 17 in 25 odstotki BDP (simbolična fotografija). (Foto: Reuters)

Minister Ivan Svetlik

Minister Ivan Svetlik (Foto: Špela Zupan)

V najboljšem primeru bo zakon začel veljati v pol leta. Sprejeti ga mora vlada, ki ga bo poslala v državni zbor, kjer bo predvidoma sprejet v ne prej kot dveh mesecih, veljati pa bo začel tri mesece po sprejetju. Po besedah ministra Ivana Svetlika želijo ljudem dati dovolj časa za seznanitev s spremembami, zato je rok uveljavitve razmeroma dolg.

Globe bodo višje

Najbolj zanimiva je nova sankcija za delodajalca, ki na črno zaposluje brezposelno ali neaktivno osebo. Delavcu na črno mora namreč izročiti pogodbo za nedoločen čas v treh dneh po ugotovitvi kršitve in poravnati mora vse obveznosti iz naslova delovnega razmerja za obdobje treh mesecev pred ugotovitvijo dela na črno. Obenem mora plačati še denarno kazen, ki bo višja kot do zdaj. Če bo delavec sam prijavil delodajalca, bo oproščen globe.

Dodane so tudi sankcije za zaposlene na črno in za oglaševalske agencije, ki objavljajo oglase za delo ali zaposlovanje na črno. Za ponavljajoče kršitve in hude kršitve je predvidena globa v višini dvakratnika predpisane globe. Sankcij pa bo oproščen posameznik, ki v času zaposlitve na črno prijavi delodajalca, ki ga je zaposlil na črno.

Omejuje se sosedska pomoč, ki se ne more opravljati v delavnici za opravljanje določene storitve ali dejavnosti oziroma na objektu, namenjenemu opravljanju dejavnosti. Delo v lastni režiji bo dovoljeno le na nepremičninah v lasti ali najemu. Osebno dopolnilno delo bo omejeno z letnim dohodkom v višini do 6000 evrov. Znesek se sicer usklajuje z dvigom minimalne plače enako kot pri malem delu. Prav tako se dela ne smejo opravljati pri podjetjih in samozaposlenih.

Globe bodo višje in fiksne, kar pomeni, da nadzorni organi ne bodo mogli več izrekati najnižje mogoče denarne kazni, kot je bilo praviloma do zdaj.

Kratkotrajno delo lahko opravlja širši krog oseb, med njimi zunajzakonski partnerji, partnerji registrirane istospolne skupnosti ter starši in otroci partnerja, če živijo na istem naslovu. Obenem je omejeno na 40 ur mesečno za delodajalca, ki bo moral imeti hkrati vsaj enega zaposlenega za polni delovni čas.

Več nadzornikov, več ugotovljenih kršitev?

Tudi pristojnosti nadzornih organov so zdaj bolj natančno določene in razmejene med posameznimi nadzornimi organi. Kot nadzorni organ se vključuje tudi Carinska uprava, ki bo prevzela področje nadzora nad zaposlovanjem na črno. Nadzorni organi bodo lahko tudi izdajali odločbe o prepovedi dejavnosti na področjih, za katera so pristojni.

Lani so odkrili okoli 1000 kršitev, kako bo z večjim številom nadzornikov, ni znano. Minister Svetlik sicer upa na čim manj ugotovljenega dela na črno, kar bi pomenilo, da je že napoved njihovega boja proti sivi ekonomiji obrodila sadove.
Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 357
 
Justice1 24.03.2011 16:31:48
To je zato, ker v vladi in parlamentu sedijo "Thalerji"! Sedaj se bo gradbena mafija dogovorila za oderuške cene ( podobno kot imajo dogovorjene zdravniška ali še katera zbornica ) in ropala družine ,ki si hočejo zagotoviti streho nad glavo.
Več komentarjev