Slovenija

Delodajalci: Socialna kapica je v interesu vseh. Sindikati: Kdaj vam bo dovolj?

Ljubljana, 08. 08. 2014 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Glede socialne kapice se krešejo različna mnenja. Delodajalci vztrajajo, da je to evropski standard, ki je v interesu zaposlenih, podjetij in države, zaradi česar jo je treba uvesti takoj. Na nasprotnem bregu so sindikati, ki delodajalce sprašujejo, kdaj vam bo dovolj.

Socialna kapica je v interesu zaposlenih, podjetij in države, zato jo je treba uvesti takoj, so danes poudarili predstavniki Združenja Manager, Sveta Gazel in GZS. Zatrdili so, da so njen cilj višje neto plače in okrepitev konkurenčnosti gospodarstva, ter spomnili, da jo pozna večina držav v EU, ki jih imamo za razvite in socialno pravične.

Izvršna direktorica Združenja Manager Sonja Šmuc je na novinarski konferenci v Ljubljani uvodoma pojasnila, da je socialna kapica pomemben element za prestrukturiranje gospodarstva, prestop k izdelkom in storitvam z višjo dodano vrednostjo.

Delodajalci opozarjajo, da je socialna kapica evropski standard in da jo ima 19 držav v EU.
Delodajalci opozarjajo, da je socialna kapica evropski standard in da jo ima 19 držav v EU. FOTO: Thinkstock

Poleg tega bi po njenih besedah prinesla večjo privlačnost za tuje in domače naložbe, več novih delovnih mest, večjo motivacijo zaposlenih, zajezitev bega možganov, uvajanje primerljivih pogojev poslovanja z drugimi državami, dvig domače porabe, krepitev srednjega razreda ter zagon gospodarske rasti in razvoj družbe.

Socialna kapica, tako Šmučeva, ne pomeni, da bi zaposleni z visokimi plačami prispevali manj, saj bi tudi z višjimi dohodki v socialne blagajne prispevali občutno več, kot iz njih dobijo, ob tem pa bi se jim zaradi socialne kapice zvišala davčna osnova in bi plačevali več dohodnine.

Kot je navedla, socialna kapica predstavlja mehanizem, ki spodbuja prehod v družbo znanja, medtem ko danes intelektualno intenzivno delo, namesto da bi ga spodbujali, z davčno politiko zaviramo. Slovenska podjetja, ki zaposlujejo izobražene ljudi, so davčno kaznovana in manj konkurenčna, je pristavila. Slovenija sodi med države z visokim davčnim primežem, ki imajo višje stopnje brezposelnosti, in je rekorderka v obdavčevanju ljudi, od katerih se največ pričakuje, je bila ostra.

Šmučeva je spomnila še, da je socialna kapica evropski standard in da jo ima 19 držav v EU, vključno z vsemi sosednjimi državami.

Zalaznik: Menedžerji potrebujejo prostor, da lahko zadihajo

Predsednik Združenja Manager, sicer generalni direktor družbe Danfoss Trata, Aleksander Zalaznik je poudaril, da pri nižjih plačah neto plača zaposlenega v Sloveniji znaša 60 odstotkov stroška delodajalca, potem ko se to pri najvišjem razredu obrne, tako da dosega le še 37 odstotkov stroška delodajalca. Za 4000 evrov neto plače je tako strošek delodajalca pri skoraj trikratniku tega zneska oz. pri 11.000 evrih, je bil kritičen.

Po njegovem mnenju je "absolutno nehigienično" in nerazvojno naravnano, da si država vzame tako velik kos posameznikovega zaslužka.

"V podjetjih potrebujemo zasuk," je zatrdil. Za večjo dodano vrednost, ki je potrebna za vzdrževanje pričakovanega življenjskega standarda, morajo menedžerji po njegovih besedah bolje opravljati svoje delo, a potrebujejo tudi prostor, da lahko zadihajo, torej tudi manjšo obremenitev plač ali preko socialne kapice ali preko drugačnih dohodninskih razredov.

Čadež: Slovenija potrebuje vrhunsko ekipo

Predsednik Sveta Gazela, sicer lastnik Halcoma, Matjaž Čadež je povedal, da njihove izkušnje kažejo, da ob enakem strošku delodajalca zaposleni vrhunski strokovnjak na svoj račun v Sloveniji dobi 58.000, v Srbiji 113.000, v Dubaju pa 139.000 evrov letne plače.

Gre za gromozanske razlike in ne smemo si zatiskali oči, da bomo lahko na ta način konkurirali v svetu, je opozoril. Dodal je, da je boj za največje talente, ki jih je treba ustrezno plačati, vse hujši in da nas noben čudež ne more rešiti, če ne začnemo ukrepati takoj.

Čadež namreč verjame, da ima Slovenija izjemne možnosti razvoja, a to, če želi poleteti, ne zadostuje. To je ponazoril z uspehi smučarke Tine Maze, ki je odlične rezultate kljub svojemu talentu začela znova nizati šele, ko je dobila vrhunsko ekipo.

Svetovalec generalnega direktorja Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Goran Novković je ocenil, da je treba socialno kapico postaviti pri 37.000 evrih bruto letne plače. Izpad iz socialnih blagajn naj bi znašal okoli 200 milijonov evrov, pokriti pa naj bi se ga dalo z višjo obdavčitvijo premoženja in strukturnimi reformami.

Četudi je socialna kapica pomemben ukrep, pa ne sme biti edini, je ocenil in pozval k dodatnemu znižanju obremenitve gospodarstva.

K delni uvedbi socialne kapice niso naklonjeni

Zbrani so sicer zatrdili, da bi se uvedba socialne kapice prelila v višje neto plače, ne (le) v znižanje stroška delodajalca. Sogovorniki sicer niso naklonjeni delni uvedbi socialne kapice, ki jo predvideva osnutek koalicijske pogodbe, saj da bi bila to neka nova - ne posebej transparentna - posebnost Slovenije. Vsi so izpostavili tudi, da so spremembe ekonomske politike nujne, saj dosedanja ni pripeljala iz krize, prehitevajo pa nas že tudi države, ki so bile pred leti še daleč za nami.

Sindikati opozarjajo, da je builo gospodarstvo deležno že veliko razbremenitev in spodbud, rezultatov pa je bolj malo.
Sindikati opozarjajo, da je builo gospodarstvo deležno že veliko razbremenitev in spodbud, rezultatov pa je bolj malo. FOTO: Damjan Žibert

V zvezi z navedbami SD, da ne gre za socialno, temveč "bogataško" kapico, so dejali, da je pri nas očitno bogataš nekdo, ki prejme 2000 evrov neto ali manj mesečno in ga je zato treba "tako rekoč oskubiti".

Sindikati: Kdaj vam bo dovolj?

Sindikati v javnem sporočilu promotorje socialne kapice sprašujejo, kdaj vam bo dovolj. Opozarjajo: "Znižali smo vam socialne prispevke. Znižali smo vam stopnjo davka od dohodka pravnih oseb. Ukinili smo vam davek na izplačane plače. Preko različnih investicij, sofinanciranj, subvencij, poroštev, pomoči in drugih oblik državnih spodbud gospodarstvu, je bilo od 1. januarja 2009 do 30. septembra 2013 gospodarstvu namenjenih za več kot tri milijarde evrov. Ampak vi želite še več. Želite razbremeniti tako imenovani produktivni sloj in uvesti socialno kapico. In si pri tem celo upati trditi, da to ne pomeni razbitja solidarnosti," so kritični v ZSSS, kjer sprašujejo, "kdaj bomo končno videli rezultate vseh teh razbremenitev gospodarstva?"

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (189)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
09. 08. 2014 09.01
+12
Edina rešitev je vžigalna kapica
Netajkun
09. 08. 2014 08.49
+8
Čez 10 let bo vse jasno . Verjetno bomo imeli samo še delovna mesta z nizko dodano vrednostjo ( ker visokostrokovna del. mesta , raziskovanja , razvojni oddelki , projektive , . . . enostavno ne morejo biti konkurenčna - linearno plačevanje prispevkov in 50 % dohodninska obdavčitev , pri zelo nizkih zaslužkih za EU razmere ) . In še slabo donosna delovna mesta ( dodelave , kooperacije , sestavljanje , . . ) z nizkimi plačami bodo nadpovprečno obremenjena . Edina svetla izjema bo plačni sistem v JS ( izobraževanje , Javna in Državna uprava , monopolna državna podjetja , . . . ) , ki je seveda biser in gonilo našega napredka . Sposobni mladi se selijo v tujino , tam odpirajo uspešna podjetja in tam tudi plačujejo davke . . . . Vem samo to , ko se enkrat odselijo . . . . se ne vračajo več ( razen neuspešnih ) . . . . . ni več , kot je bilo včasih . Takrat so v tujini delali , doma pa s tem denarjem gradili hiše in zapravljali . Tega ni več . Ko odidejo ( in odidejo najsposobnejši , najpridnejši , najpodjetnejši , . . ) se ne vračajo več . Zakaj bi se ?
lordvader
09. 08. 2014 12.43
+1
Tocno. Ze sedaj se pospeseno dogaja ta trend, Letno se seli iz drzave med 8-10 tisoc izobrazenih Slovencev v tujino, 10-15 tisoc pa se priseljuje najbolj neizobrazenih bosanskih Srbov v Slovenijo. Situacija cez 20 let? Svedi so si to ze malo izracunali, pri nas se o tem se molci.
Samo.Jst
09. 08. 2014 07.39
+7
Evo, končno cifre na pladnju da lahko dobimo pravo sliko svinjarije, ki se dogaja! "od 1. januarja 2009 do 30. septembra 2013 gospodarstvu namenjenih za več kot 3 milijarde evrov"... IZKLJUČNO v letu 2013 je bilo za sanacijo bank odobrenih 6.5miljard evrov! In najbolj patetično od vsega je destvo, da so teh 6.5miljarde evrov upravičevali kot pomoč gospodarstvu! A še koga peče ta zadnja?!
janijankov
09. 08. 2014 07.55
+11
Če država uvršča banke med gospodarstvo, potem se morajo banke obnašati, kot dober gospodar in ne, da si v krizi privoščijo njihovi vodilni nesramno visoke plače, odpravnine, nagrade, si plačujejo razne programe za sproščanje, jogiranje, meditiranje in ............................ BANKE TREBA TAKOJ PRODAT, DO TAKRAT PA TAKOJ DOLOČITI LIMIT ZA NAVIŠJO PLAČO in DOLOČIT RAZMERJE DO NAJNIŽJE PLAČE........... VODILNI SE NE SMEJO VEČ POLITIČNO KADROVAT itd. itd.........................NA VSEH VODSTVENIH IN VODILNIH MESTIH V VSEH DRŽAVNIH FIRMAH pa TAKOJ UZAKONIT OSEBNO in MATERIALNO ODGOVORNOST.....SESTRADANI DRŽAVLJANI NE MOREJO VEČ POLNITI PREGLOBOKIH IN PREVEČ POŽREŠNIH, NIKOMUR ODGOVORNIH RITI.
lordvader
09. 08. 2014 12.46
+1
In, kaj si povedal s tem. Vsako leto 15 miljard damo v tim.brezplacno solstvo, zdravstvo, vsaj polovico nezasluzenih pokojnin,.. Od denarja v gospodarstvo vsaj kaj pride nazaj. In ce je socialna kapica dovolj dobra za druge evropske drzave, pa bo morala biti tudi za Slovence.
Super Huey
09. 08. 2014 00.32
+32
Mar res, vam ''šolanim glavam'' ni jasno jah he glavni problem? V bistvu imamo slovenski delavci plače ZELO DOBRE, samo država, 240 000 javnikov nam jih pobere 80%!! Dragi nesposobni novinarji, malo se ozrite na naše javne uslužbence (birokrate, politike, bančnike, nesposobno elito)...le zakaj jim mirno lahko rečemo veleizdajalci? Odgovor je enostaven: DAVKI! Kot prvo, dragi mediji.... nehajte zavajat....pri nas ni samo 160 000 javnih, temveč jih je 240 000 in številka vsak dan raste! JS/JU rezat vsaj za polovico! Pa s tem ne mislim medicinke in policaje itd, ampa večino ostalih para-zitov.Na kratko....leta 91 smo imeli 60 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), nikjer interneta, računalnikov....država super prosperira. Davki normalni. Danes? 240 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), v vsaki pisarni internet, komp, klima....davki največji na svetu, država pa popolnoma nesposobna in v prostem padu...primerjajo nas z zimbabvejen. Delavca ste postavili pred vrata RKja in Karitasa, delavski otroci so lačni in stigmatizirani, vi jara gospoda pa bi še kr živeli od sadov dela nekoga drugega. Že sedaj imamo davke nabite med 80 in 85%, zato da se vi nesposobni prisesanci lahko 80% službenega časa šlepate na igricah in surfanju po netu v vaših klima pisarnah? Ste znoreli? Da utemeljim...samo malo je treba biti pozoren in se točno vidi kako je med vsakim delavnikom med osmo in šestnajsto uro popoldan, vsak portal, vsak FB, vsak chat, vsak forum NABITO POLN kjer se norca delate in bogu čas kradete. Koliko časa še? Živite v svojem svetu in ta vaš utopični svet je zgrajen na razčlovečenju delavca. In dokler ne bo aparat vsaj 50% manjši, ne bo nič bolje! Se boste pa kmalu začeli žret med sabo, no saj se že!
bmoto
09. 08. 2014 07.11
+4
tako je ,če ti lahko celo kriminalec sedi v parlamentu , misliš ,da so ostali , ki samo gledajo zraven kaj boljši??-pravice ni!
iGURT
08. 08. 2014 23.30
+11
Še malo, pa bodo zahtevali da narod dela za 1eur na uro - drugače kao ne bomo konkurenčni, predraga delovna sila in podobne... .... 1eur na uro, seveda brez malice brez potnih brez vsega ... ..... bo takrat delodajalcem dovolj? Verjamem da ne.
janijankov
08. 08. 2014 23.26
+12
Problem je v tem, ker je naša JU predraga in tukaj je treba napraviti RED !!! Treba je končati z neplodnim izgubljanjem časa, kot je bilo recimo danes na MVK in zdaj so ti ljudje predlagali še dodatno ukvarjanje s "problemom" Janševega mandata, namesto, da bi se posvetili reševanju konkretnih problemov, ki tarejo našo državo. VSE TO PO NEPOTREBNEM SIROMAŠI NAŠO DRŽAVNO BLAGAJNO. Če ne bomo sami tega uredili, bodo prišli drugi gospodarji, ki nam bodo pokazali in ukazali, kako in koliko je treba delat. ...........................................Treba je POVEČAT UČINKOVITOST in ZMANJŠATI NEPOTREBNE STROŠKE.............................. LJUDJE ZRESNITE SE, JE SKRAJNI ČAS !!!
simple_mind
08. 08. 2014 23.30
+5
Res ne vem, kdaj bo prišlo do resnega ukrepanja. Le kako naj bi birokratki sami sebe ukinjali v "javnih" službah, ne ?
iGURT
08. 08. 2014 23.32
-1
tudi to da kriminalec sedi v parlamentu je en izmed problemov v državi
?rnogled
09. 08. 2014 06.45
-1
Daj,Bob,spravi se kajdelat in ne pametnjači tu.Onesnažuješ že tako onesnaženo stran.
marmilan
09. 08. 2014 06.55
+4
Drži kriminalec naj sedi v zaporu in ne v parlamentu. Naj dajo na referendum pa bomo videli.
janijankov
09. 08. 2014 08.04
+2
Najprej počakaj, da bodo izkoriščena vsa pravna sredstva, potem pa obtožuj, ker očitno uživaš v tem - do takrat pa velja tvoje nakladanje za lažnivo natolcevanje. SRAM TE BODI !
simple_mind
08. 08. 2014 23.10
+6
Ma neverjetno, na eni strani neverjetno potratna nenasitna država, na drugi strani povampirjeni slo-kapitalisti, vmes pa še slabi sindikati, ne ? Delavci, do kdaj se bo vse to samo "nemočno" gledalo ?
komunjara 1
08. 08. 2014 22.32
+12
socialna kapica deluje pod pogojem da je druzba zdrava in zrela tako financno kot moralno odgovorna da sodstvo funkcionira in da se zapirajo firme in ljudje ki delavcem ne vplacujejo pokojninskih in socialnih prispevkov da je delez pobranega ddv-ja vsaj 95% kjer se dobicki vlagajo v razvoj firme in kjer je dober delavec kapital in ne strosek skratka deluje tam kjer je vse kot treba biti MI TAKA DRUZBA NISMO IN NAM SOC KAPICA NE BO KORISTILA ker bodo manjko ki bo falil obesili nizje placani delovni populaciji in jo se bolj obremenili primer iz preteklosti so pokojnine ko je drzava vehementno z velikim pompom dvignila penzije v ozadju pa ze imela izracune selektivnega izplacevanja regresev in ni naklucje da penzije presegajo cenzuse za 2 ali 4€
janijankov
08. 08. 2014 23.02
+2
Če se po drugih državah v EU obnese socialna kapica, zakaj se ne bi tudi pri nas. Nekoč bomo morali postati zrela, zdrava in odgovorna država, kjer bo vsak državljan brez razlike v spolu, veri, političnem mišljenju itd... enak pred zakonom, enakopraven , svoboden........... Če ne bomo nikoli začeli, potem tudi nikoli ne bomo postali. PREDOLGO ŽE TRAJA TOLE ŠKODLJIVO UVAJANJE, kar povzroča KRAJO DRŽAVNEGA PREMOŽENJA IN POŠTENIH DRŽAVLJANOV. .... POŠTENJE IN PRAVIČNOST MORA POSTATI VREDNOTA in NE POSMEH.
M_teorija
08. 08. 2014 21.37
+3
Tole zastraševanje z neuvedbo socialne kapice s strani delodajalcev je podobno kot je bilo zastraševanje pri dvigu DDV-ja kjer so strašili z inflacijo pa padcem BDP-ja. Nić od teca se ni. Zgodilo!?
lordvader
08. 08. 2014 22.01
+2
Zakaj pa je potem toliko brezposelnih? Zakaj pa smo baje revni?
novak.novak
09. 08. 2014 09.58
saj sploh ne štekata,glavno, da so ta pravi to naredil. da bi bilo z druge strani, bi celo noč brskal "argumente" kako je to škodljivo....
lordvader
08. 08. 2014 21.19
+2
Pac ne bo socialne kapice v Sloveniji in beg mozganov se bo nadaljeval, podjetja se bodo selila v tujino in ostali bodo delavci na minimalcu, javna uprava in upokojenci. Potem ne bo niti potrebno vec razpravljat o socialni kapici, ker bo nepotrebna. IO Slovencev je pac nekje okoli 90, rezultati so temu primerni.
DonMiltonFriedman
08. 08. 2014 23.49
+1
strel?ek
08. 08. 2014 20.40
+13
kakšna kapica,konkurenca na trgu dela zahteva čim manjše plače delovne sile,ker je kapitalizem tako naravnan,ne bodite naivni da s.kapica reši problem,država potrebuje nove tehnologije,nove tovarne,vse ostalo je blef kapitala,a investirt ni nihče pripravljen,ker se malo zasluži,konec je s.države,a ne...
janijankov
08. 08. 2014 23.06
+1
fantje, dekleta.... treba bo začet delat. konc z lenarjenjem in zapravljanjem tujega denarja. Delat, delat, delat........ "Kdor ne dela, naj ne je" !!!
DonMiltonFriedman
08. 08. 2014 23.27
+6
Nove tehnologije in nove tovarne bo ustvaril nekdo bogat. Pa ne bogat z 2000€ plače, ampak tak z 20k€ plače. Aja, v Sloveniji si more za 20k€ plače nakazati po 50k€, da mu tok ostane. S tem denarjem živi še 10 delavcev iz javne uprave in plačuje 10 invalidskih pokojnin ljudi, ki lahko hodijo teči na 20km maratone. Tovarna z "novimi tehnologijami" ne potrebuje samo delavcev na minimalcih, ampak inženirje, pametnjakoviče in ostale brihtole. Teli brihtoli potrebujejo 3000€ plače na mesec vsaj, to pa tukaj delodajalca stane 8000€ na mesec, v Nemčiji za isti neto izkupiček pa le 5000€. A se ne splača bolj v Nemčijo ali pa kam drugam to novo tovarno postaviti in uvesti to novo tehnologijo? Al kdo ti misliš, da bo odprl to novo tovarno in uvedel novo tehnologijo? Država?
DonMiltonFriedman
09. 08. 2014 09.28
Ni nujno Nemčija, gre se za tujino na splošno. In ni nujno da je pa to slovenec, mogoče bi bili to tujci. Ja?
The John Doe
08. 08. 2014 19.44
+17
90% zaposlenim to ne bo čisto nič povečalo plače, ostalih 10% se gre pa že zdaj skrivalnice.
novak.novak
08. 08. 2014 19.36
+8
najprvo naj poberejo vse davke, oz naj jih delodajalci plačajo, pol naj gzs in co odstrani in obsodi ter tudi poda prijave vseh tistih delodajalcev, kateri ne izplačujejo plač in prispevkov, naj se spusti ddv, naj se zmanjša ali celo ukine priviligirane pokojnine, katere niso bile nikoli vplačane, nakar naj bodo pokojnine enake za vse, naj se zapleni vse nezakonito pridobljeno premoženje ala zidar, in še in še, pol naj se ti iz gzs, gazele in kaj jaz vem še kdo oglašajo o socialno pravični in konkurenčni državi kot so standardi eu. dotlej pa naj so lepo tiho. dokler ne počistijo pred svojim pragom.
rfhkl
08. 08. 2014 19.32
+5
To je res neka kapica, ki jih lepa dekleta spodaj vlečejo direktorjem. Inženirji bodo imeli še vedno nižje plače.
tony_abcde@yahoo.com
08. 08. 2014 18.58
+5
Če sem prav slišal naj bi bila meja 3.400 EUR. In komu je to potem namenjeno?
User416781
08. 08. 2014 19.05
+1
Še enkrat - 37000/12 = 3.083 bruto, to je recimo 1.800 neto. Mogoče se tebi zdi to neka ultra cifra, ampak človek s tem denarjem ni bogat. Namenjeno je ljudem, ki ustvarjajo dodano vrednost in med drugim skrbijo tudi za to, da imate tisti, ki tukaj govorite, da je to kriminal, vsaj za kruh. In na srečo je še vedno tudi v Sloveniji kar nekaj takih.
novak.novak
08. 08. 2014 19.33
+7
inženirji ne dobijo niti bruto 1800. tisti z daljšo delovno dobo ja, ostali pa ne...
User416781
08. 08. 2014 19.33
+7
Višina plače v normalnem svetu ni povezana s stopnjo izobrazbe, temveč s tem, kaj si sposoben podjetju prispevati oz. koliko si sposoben. Drugače je seveda v javni upravi.
novak.novak
08. 08. 2014 19.40
+3
sam mi je vseen čudn pri vsem tem. naj najprej nekdo natančno vse to razloži, kaj to pomeni. ker ni neke logike. gospodarstvo s tem ne bi, oz delodajalci, bili na nič boljšem, ker bi itak enak denar dajal in so menda za? država kao je za, pa bi s tem manj prteklo v blagajno? delavcem bi se povišale neto plače, pa so sindikati proti? kdo to razume?
tony_abcde@yahoo.com
08. 08. 2014 21.43
+6
Pri nas inženiriji lahko sanjajo o 3.083 bruto...obstajajo pa managerji nižjega razreda s tako plačo. Torej komu je namenjena ta meja?
dostojevski II
08. 08. 2014 18.52
+12
Od 1. januarja 2009 do 30. septembra 2013 je bilo gospodarstvu namenjenih za več kot tri milijarde evrov. Nobenega delovnega mesta se ni odprlo s tem denarjem. Večina tega denarja je končala v davčnih oazah.
novak.novak
09. 08. 2014 10.02
to so pozabl omenit. o tem se ne govori....
Nataya
08. 08. 2014 18.31
+20
To ni socialna kapica, to je KRIMINALNA kapica.
User416781
08. 08. 2014 18.54
-6
A lahko napišeš en konkreten argument, kot da zapišeš nekakšno vele(ne)umno misel...?
EMINENT
08. 08. 2014 19.06
-2
User416781
08. 08. 2014 18.29
+3
Nekje sem videl komentar, da bi bila socialna kapica protiustavna. A sedaj pa je vse OK, ko imamo progresivno dohodninsko lestvico in plačujem trikrat toliko prispevkov v blagajno, kot nekdo s povprečno plačo, ko plačujem vrtec za otroke po najvišji možni tarifi itd. Ja, spadam v razred, ki bi pridobil s socialno kapico, ampak sem do tega prišel sam. S hudim odrekanjem in delom 10-12 ur dnevno. Izhajam iz družine, ki si ni mogla privoščiti, da bi me poslala na redni študij niti v LJ, kaj šele nekam v tujino. Ampak sem s pridnim delom in jasnimi cilji vseeno pri svojih 38 letih dosegel veliko - in zakaj si sedaj nekdo misli, da sem mu sedaj nekaj dolžan in me država povsod obira. In da je to pravično...to NI pravično. Naj mi nekdo pove, zakaj bi to bilo pravično. A mi lahko vsi, ki jamrate na tem forumu potrdite, da ste naredili vse kar je možno, da bi izboljšali svoj status - verjetno bom videl en kup izgovorov. Najlažje je jamrat na forumu, da naj se razbremeni delavce - a ste kdaj pogledali, koliko je obdavčena vaša plača. Jaz bi imel enako obdavčitev. A moj otrok v vrtcu poje več? Namesto, da ves čas nekaj jamrate na forumih, naredite nekaj na tem, da nekaj dosežete. Vsi imamo enake možnosti - vse ostalo so izgovori.
AlternativeFacts
08. 08. 2014 18.33
+2
Če res prihajaš iz družine, ki ti ni mogla privoščit rednega študija, bi moral prvi vedeti, da so ti poceni izobraževanje omogočili ljudje, ki so progresivno obdavčeni. Če ne bi bili, bi ti še danes ne imel fakultetne izobrazbe, ker si s povprečno, ali zajamčenim dohodkom ne bi zmogel plačati niti enega leta študija.Tako si pa plačeval samo pavšal...
User416781
08. 08. 2014 18.39
+7
Ne mi pametovat - v službo sem šel s 4 letno šolo pri 19 letih - 1 leto sem iskal službo - se prebil do solidne plače, najel kredit, da sem plačal šudij, ki me je skupaj stal cca. 20.000 EUR, del je pa plačal moj delodajalec. Tuji delodajalec, ki se jih sindikati tudi tako branijo, ki je prepoznal potencial v meni. Rekel sem, da sem dosegel vse sam in sem tako tudi mislil. Zdaj pa si vsi mislite, da sem vam zaradi nekega načela solidarnosti nekaj dolžan. To ni razmišljanje, ki nas bo nekam pripeljalo.
EMINENT
08. 08. 2014 19.05
-4
lordvader
08. 08. 2014 21.13
+1
DonMiltonFriedman
08. 08. 2014 23.59
+2
Bravo ggrr. Najlažja pot v življenju je delati za tekočim trakom po 8 ur na dan, v življenju po srednji šoli pozabiti na vsakršno učenje novih stvari, doma pa odpreti pivo in sedeti na kavču pred televizijo cel božji dan. Za svojo lastno nesrečo kriviti tajkune, državo, Janeza Janšo, zvezde na nebu in vsakega, ki se mimo pripelje z luksuznim avtomobilom kajti ta je lopov, tajkun in kriminalec, ker s poštenim delom se tega avta imeti ne da. To je najlažja pot v življenju, najtežja je iti po poteh rizikov, odrekanja vsemu, mentalnemu garanju po 12 ur na dan in učenju novih stvari vsak dan. Samo ta težja pot dela kapital in prinaša bogastvo. Niso vse dediščine, korupcija in kraja. Neka svetovna študija je pokazala, da več kot 85% najbogatejših pride do bogastva s svojim lastnim trudom po trnovi poti. V Sloveniji je pa pač tko, foušija ne pozna meja, samokritičnost pa ne obstaja. To nam je zapustil preljubi komunistični sistem - popolno pomanjkanje ambicij.
dostojevski II
08. 08. 2014 18.19
+6
"Znižali smo vam socialne prispevke. Znižali smo vam stopnjo davka od dohodka pravnih oseb. Ukinili smo vam davek na izplačane plače. Preko različnih investicij, sofinanciranj, subvencij, poroštev, pomoči in drugih oblik državnih spodbud gospodarstvu, je bilo od 1. januarja 2009 do 30. septembra 2013 gospodarstvu namenjenih za več kot tri milijarde evrov. Ampak vi želite še več. POHLEP NIMA MEJA !! S socialno kapico bi bilo manj denarja za šolstvo, zdravstvo, pokojnine, ker bi se ta denar kapitalisti namenili za jahte, vile, limuzine...
Cofar
08. 08. 2014 18.23
+1
to se strinjam, se pa ne strinjam, da ne bo deanrja za šolstvo in zdravstvo in pdoobno - a lahko pojem asfalt, ki me pripelje hitreje do Portoroža? Ne morem. Pa se je najdu zadnji fičnk - za prehrano otrok v šoli pa nikol ni dnarja. Denarja je itak dovolj - odvisno pa je, kaj država dela z njim!
AlternativeFacts
08. 08. 2014 18.29
+0
Cofar@ Ni problema, prispevke dol, davke gor. tako je bilo povsod in tako bo tudi pri nas, razen, če gremo po poti ZDA in VB, kjer je šlo vse dol, ampak zato so storitve postale plačljive..Če pa kdo misli, da z nižjim DDV, nižjimi prispevki in nižjimi davki lahko vzdržuje socialno državo na nivoju kot je danes, pa se hudo moti..človek pač ne more pojesti toliko več kruha mesa in zelenjave, da bi nadomestiil par 100 milijonski izpad priliva v proračun..žal....lahko pa NSI pokaže kako se to naredi....
Kajetan
08. 08. 2014 18.36
+2
Mislim da se ne zavedaš kaj dejansko pomeni socialna kapica. Pomeni dejansko skupno obremenitev dajatev, ki jih plačuje delavec in seveda posredno delodajalec od tvoje bruto plače. Ta mora biti tako ali tako omejena in ne sme proporcionalno naraščati kakor sedaj ustviti se procenutalno mora nekje. Po eni strani razladaš da je delo preveč objemenjeno z davki po drugi strani pa temu nasprotuješ. Dajatve pri nas ki jih plačujemo zaposleni so nehumane in morajo biti primerljive z zahodnimi državami. Kot kaže bi rad da te država skubi na vsakem vogalu.
dostojevski II
08. 08. 2014 18.51
+1
Prispevki in dajatve iz plač so namenjeni za šolstvo, zdravstvo, pokojnine... In socialna kapica pomeni manj denarja za ta področja. Zmotno je mnenje, da se iz prispevkov od plač napaja državna uprava. Prispevki in dajatve iz plač so namenjeni za šolstvo, zdravstvo, pokojnine..
User416781
08. 08. 2014 19.31
+2
Če bi kaj vedel, bi vedel, da grejo vsi davki v proračun. Proračun se pa razporedi vsako leto in šele takrat naj bi bilo jasno, kdo dobi kaj.
DonMiltonFriedman
09. 08. 2014 00.03
+2
Hitler je rekel "Nehal sem vas strelat, zrihtal sem vam plin, a vi bi radi še več". Kakšen pohlep... Ti več kot pomfrijev v McDonaldsu še nisi premetaval.
ONniON
08. 08. 2014 18.15
+12
država naša vsakogar oskubi , sosednja avstrija, češka , poznajo socialno kapico pod pragom revščine živi pa veliko manj ljudi kot pri nas ....davke imajo nižje
Cofar
08. 08. 2014 18.21
+3
problem ni socialna kapica - problem so previsoke dajatve! Država sedaj lovi s.p.je in mikro firme, na drobižu, namesto da bi spustili dajatve in noben ne bi pomisli, da ne bi dal komu računa! Najlažje je udrihat že tako po tistih, ki delajo in največ plačajo od svojega dela, nimajo osnovnih pravic (s.p.ji) in jim grozit z visokimi kaznimi, medtem ko EU pripravlja amnestijo na denar, ki se bo vračal nekaznovan iz davčnih oaz! Torej, tajkuni so vse pokradli, odnesli denar v kovčkih nekam čez lužo, sedaj pa ne bodo kaznovani, če bodo ta denar prinesli nazaj :) To ni samo SLO problem, to se dogaja očitno povsod po svetu :) Raja pa pač plačuje mizerne dorbižke :) da se lahko POLITIČNE ELTIE še močneje zapufajo :)
Cofar
08. 08. 2014 18.25
+6
Tist, ki mi je dal minus lahko rečem samo eno - GLOBALIZEM dela največje s-r-a-n-j-e na svetu! Pa lahko rečete karkoli. In ena od stvari je - GLOBALIZEM = BOGATTENJE BOGATIH :) Enostavno. Denarni tok se usmerja v velike korporacije - medtem ko majhni nimajo niti za sproti!
Cofar
08. 08. 2014 18.26
+5
Lahko še tole dodatm- Cel svet postaja Kitajska :)