Delovnih knjižic ne bo več

V novem letu ne bo več delovnih knjižic. Za zaposlene se sicer nič ne spremeni in tudi nič jim ni treba storiti. Vključenost v socialno zavarovanje bodo izkazovali z izpisom ZPIZ.


Novela zakona o delovnih razmerjih, ki je začela veljati konec lanskega novembra, opušča delovno knjižico kot obvezen dokument delavca. Tako upravne enote po 1. januarju 2009 ne bodo več izdajale delovnih knjižic in ne bo več pravne podlage za vpisovanje podatkov v delovne knjižice.

Za zaposlene se s 1. januarjem ne spremeni nič in jim tudi ni treba ničesar storiti. Zakon glede hrambe delovnih knjižic za delavce, ki so na dan 1. januar 2009 zaposleni pri določenem delodajalcu, ohranja podobno ureditev kot velja sedaj, torej da delodajalci hranijo njihove delovne knjižice.

V primeru prenehanja delovnega razmerja mora delodajalec delavcu vrniti delovno knjižico. Že pred prenehanjem delovnega razmerja mu jo mora izročiti le v primeru, če delavec sam tako zahteva.

Tekstilna industrija

Za delavce se ne bo spremenilo nič. Obdobja vključenosti bodo od 1. januarja naprej izkazovali z izpisom Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. (Foto: Kanal A)


Še naprej ohranja naravo javne listine

Z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve so sporočili, da delovna knjižica, izdana do konca letošnjega leta, z vsemi vpisi tudi po 1. januarju ohranja naravo javne listine. Zato občanom svetujejo, naj jo hranijo tako kot ostale javne listine; delovno knjižico z veljavnimi vpisi bodo lahko tako kot doslej predložili in uporabili v postopkih uresničevanja določenih pravic.

Po 1. januarju bodo delavci obdobja vključenosti v socialno zavarovanje na podlagi delovnega razmerja v postopkih uresničevanja določenih pravic lahko izkazovali z izpisom o obdobjih zavarovanja v Sloveniji po 1. januarju 2009.

Kje dobiti izpis?

Izpis bo moč dobiti pri Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ), in sicer na spletnem naslovu ZPIZ. Iz izpisa bodo razvidna obdobja zavarovanja od zadnje prijave v zavarovanje pred 1. januarjem 2009. Obdobja zavarovanja pred tem bodo delavci lahko še naprej izkazovali z vpisi v delovni knjižici.

Na ministrstvu pravijo, da se je že ob pripravi zakona o delovnih razmerjih in tudi njegove novele postavljalo vprašanje, ali je delovna knjižica še vedno potreben dokument delavca. Tovrstnega dokumenta po navedbah ministrstva sicer ne poznajo v večini članic EU. Glede na to in tudi dejstvo, da so se uveljavili novi predpisi o matični evidenci zavarovancev na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja, je ob pripravi novele zakona prevladalo stališče, da je treba delovno knjižico kot obvezen dokument delavcev opustiti. Poleg tega so se pojavljale težave pri vpisovanju nekaterih podatkov v delovno knjižico (npr. vpisovanje izobrazbe na podlagi v tujini pridobljenih spričeval in diplom), delovna knjižica pa je predstavljala tudi težave v zvezi z mobilnostjo delavcev v okviru EU, so še zapisali na ministrstvu.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 13
zogby 30.12.2008 04:27:17
sama korupcija
Več komentarjev